Измитане на околната среда

Искра Михайлова започна уволнения без аргументи

Измитане на околната среда

Екоминистърът разчисти пространство за нови назначения в структурите на ведомството

Калина Горанова
9324 прочитания

Искра Михайлова започна уволнения без аргументи

© Мария Съботинова


Ако разполагате със зъболекарски кабинет в София и по стечение на обстоятелствата сте решили да го превърнете в детски център например, наред с другите задължителни разрешителни трябва да попитате и регионалната екоинспекция. От там по всяка вероятност ще ви отговорят, че не е необходимо да минавате през сложната процедура по оценка на въздействието върху околната среда, т.е. няма да нарушите биоравновесието. Но кой знае.

Това е само пример колко важни са регионалните екоинспекции и личността на директорите им. Те стоят на пътя на всяка бизнес инициатива. Могат да пресекат развитието й или да го подкрепят неправомерно, затваряйки си очите, ако екологичните норми не се спазват. Въпреки еконасочеността си МОСВ и структурите му могат да се превърнат във перфектен инструмент за финансов натиск, стига да получат поле за изява. Експерти от сферата на екологията коментират, че директорите им на практика са по-важни от областните управители.

Ето защо поголовната чистка, която направи екоминистърът Искра Михайлова преди около седмица, когато обезглави 16-те регионални екоинспекции, 4-те басейнови дирекции и трите национални парка, предизвика леко неприятно усещане за демонстративен метеж, засилено от недостатъчната тежест на аргументите на Михайлова, с които обясни размахът на своите действия. Обезглавяването на администрацията, разбира се, е практика на всяко управление, но това винаги е ставало по-плавно. Политическите чистки обаче обезсмислят и практиката, въведена от предишния министър Нона Караджова, директорите да се избират с конкурси. На всичкото отгоре това са структури, които би следвало да са с изключителна експертна насоченост и които би трябвало да се ръководят от независими професионалисти, а не от близки до властта и бизнеса.

Картината тепърва ще се допълва от назначенията по места на временно изпълняващи длъжността директори. Засега само някои от имената са известни, но спорни кандидатури вече не липсват. Така бившият главен секретар на Министерството на околната среда и водите по времето на Джевдет Чакъров - Тамер Бейсимов, застава начело на пловдивската инспекция. По времето на управлението на Джевдет Чакъров Министерството на околната среда и водите си спечели славата на една от най-големите "резачки" за бизнеса. Друга част от екипа на Чакъров е вече обратно и в самото министерство. Това е зам.-министърът Чавдар Георгиев. Той стана известен с това, че през 2008 г. одобри екологична оценка на изменение на Общия устройствен план на община Царево, предвиждащ застрояване на част от природен парк "Странджа", като това доведе до разследване срещу България на Европейската комисия.

Голям колкото РИОСВ

При управлението на министър Нона Караджова правомощията на регионалните екоинспекции бяха разширени. За разлика от предшественика си, станал известен в средите на бизнеса с неговия заветен подпис, даващ зелена светлина на едно или друго начинание, тя предпочете да делегира и децентрализира. Така сега министерството има думата основно, когато става въпрос за трансгранични проекти, обекти, които преминават през територията на няколко регионални инспекции, каквито са магистралите, или за ядрени централи. Останалият превантивен и последващ контрол попада в ръцете на РИОСВ. Басейновите инспекции пък са структурите, които дават разрешителни за водоползване. При идването си на власт министър Караджова съобщи за около 1000 забавени разрешителни, голяма част от които за водоползване.

Ако забележи нередности в някои от подопечните си структури, министърът, разбира се, може да се намеси, но това невинаги гарантира успех. Наскоро МОСВ не успя по съдебен път да отмени решение на собствената си екоинспекция, позволяващо изграждането на огромен вятърен парк в непосредствена близост до Дуранкулашкото езеро.

Някак леко

Случаят с вятърния проект показва, че отстраняването на някои от директорите е повече от основателно. Сред скандалните имена се нарежда това на шефа на бургаското поделение Бойчо Георгиев, който нашумя покрай аферата "Дюнигейт", но до момента така и не му беше потърсена отговорност. Друга спорна фигура е директорът на столичното екоподеление Стефан Борисов, който преди това беше зам.-кмет на община Етрополе, и според представители на предишната власт назначението му е станало с протекциите на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който има силни позиции в региона.

Вместо да излезе с ясни мотиви за уволненията обаче, министър Михайлова излезе със спорния аргумент, че има забавяне на проекти по оперативните програми. Регионалните екоинспекции на практика са бенефициенти на европейски средства в много малка степен - отговарят за проекти само в резерватите на тяхна територия, които предвид това, че са такива, не предполагат усилена човешка дейност и сумите са малки. Най-големият от тях е на РИОСВ - София - за 4.4 млн. лв. Вместо това министерството разполага с количествени показатели, с които да мотивира решението си поименно за всеки директор, като се види решенията на коя екоинспекция най-често падат в съда, къде има най-много сигнали на граждани и т.н. Вместо това министерството взе решение на кило. 

За да разсее съмненията, че прави чистка, Михайлова заяви пред БНР, че басейновата дирекция в Благоевград е застрашена от голяма финансова санкция по оперативна програма. Друг пример беше за същата структура, но в Плевен, за обществена поръчка, която се оспорва от всички участници и документите са в Комисията за защита на конкуренцията. В плановете за управление на Рила също има обжалвани поръчки в КЗК с много сериозни основания, при провеждането на обществените поръчки за плановете за управление на други национални паркове също имало съмнения за процедурите, обясни тя.

Разпределяне на екологията

Екоминистерството не отговори на въпросите на "Капитал" за повече детайли около мотивите за уволненията, нито за бъдещите директори по места и тяхната подготовка. Част от тях вече са известни и те ще заемат постовете до провеждането на конкурсите, което се очаква да стане през есента. Прави впечатление, че и.д. шефове вече са ясни в по-големите регионални инспекции като София, Пловдив, Стара Загора, Русе и други, като в списъка все още липсва името на директора на Варна. Около него се появиха доста спекулации, като се завъртя това на областния председател на ДПС Ерджан Ебатин. Официално назначение във Варна обаче все още няма. Колкото до другите рагионални екоинспекции, които ще бъдат заети от кадри на ДПС, освен назначението в Пловдив на бившия секретар на МОСВ се откроява и това в Русе. Там директор става Дауд Ибрям, областен лидер на партията. Той е управлявал дирекцията и по време на тройната коалиция, като в миналото според публикации в медиите е бил сътрудник на Държавна сигурност. Интерес предизвикват и назначенията в натоварените екоинспекции в София и Бургас. В София за директор е назначена Ирена Петкова, която идва от областната управа на София-област. В Бургас на лидерското място вече е Добрина Стоилова, която в миналото е работила в инспекцията с ресор отпадъци. "Капитал" поиска от инспекцията автобиографията на Стоилова, но в частта професионален опит тя съдържаше само това: "експерт в сферата на околната среда със седем години стаж. В РИОСВ - Бургас – от 2006 до юли 2010 г."

Въпреки аргументите, че след повсеместното уволнение всички ще могат да кандидатстват наравно отново за поста, двама от директорите все пак остават на работа до провеждането на конкурсите. Това са устойчивият на времето и политическите промени Димитър Илиев, директор на РИОСВ - Хасково, и директорът на РИОСВ - Стара Загора, Нанчо Видев. По време на управлението на Иван Костов Видев е главен секретар на Министерството на земеделието. Управлението на Нона Караджова го заварва като директор на РИОСВ. Той обаче е освободен от поста, което по думите му се дължи на конфликтите му с Евдокия Манева (зам.-министър на Нона Караджова), още от времето на работата му преди години в земеделието. Впоследствие той завежда дело заради уволнението си, печели го и преди месец-два се връща на поста директор на РИОСВ - Стара Загора.

Голяма част от по-малките регионални екоиспекции все още нямат информация кой ще застане начело, като експерти в сферата на околната среда коментираха, че БСП и ДПС най-вероятно са постигнали съгласие първоначално за по-важните структури. Все още не са известни и назначенията в басейновите дирекции и в парковете с изключение на Пирин. Там е назначен Росен Баненски, служител на парка, като за него в местните медии се твърди, че е брат на зам.-кмета на Банско Стойчо Баненски.

Чистката без мотиви (а за някои от шефовете може да се представи тлъст списък от съмнения и нарушения) може да е предизвикана или от паника, или от някакъв план. Само един пример - директорите на трите национални парка - Централен Балкан, Пирин и Рила, ще контролират големи проекти по оперативна програма "Околна среда", като за трите парка те възлизат на 95 млн. лв.

Ако разполагате със зъболекарски кабинет в София и по стечение на обстоятелствата сте решили да го превърнете в детски център например, наред с другите задължителни разрешителни трябва да попитате и регионалната екоинспекция. От там по всяка вероятност ще ви отговорят, че не е необходимо да минавате през сложната процедура по оценка на въздействието върху околната среда, т.е. няма да нарушите биоравновесието. Но кой знае.

Това е само пример колко важни са регионалните екоинспекции и личността на директорите им. Те стоят на пътя на всяка бизнес инициатива. Могат да пресекат развитието й или да го подкрепят неправомерно, затваряйки си очите, ако екологичните норми не се спазват. Въпреки еконасочеността си МОСВ и структурите му могат да се превърнат във перфектен инструмент за финансов натиск, стига да получат поле за изява. Експерти от сферата на екологията коментират, че директорите им на практика са по-важни от областните управители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain

  Идва ми съвсем простичко да извикам - Оставка! Да изметем крадците!

 • 2
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Нагли, по- нагли, най- нагли, Тройна Коалиция!

 • 3
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  А г-н Михаил Михайлов, директор на Националната служба за защита на природата, по чиято вина са множество спрени защитени територии и повечето от проблемите в природозащитата ни, няма ли да уволни? Той също бе официално назначение на Нона Караджова!

  Или той е послушен човек, който служи на всеки Министър, както подобава?

 • 4
  nspirov avatar :-|
  Ники

  Сътрудник на Държавна сигурност - това не е минус, това е препоръка за сегашната власт. Един вид, сертификат за качество, "този е от нашите".

 • 5
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Мдаа, Агент Липа е желязен... и Рила Буфер ще забави докато Ковачки си намери инвеститор, и защитени местности ще забави докато Миро Найденов им изсичаше горите..., и червеногуши гъски няма да защите за да може някой да си ги стреля законно...
  А уж и той е назначен от Нончето :) :)
  Ама кой удари едно време едно рамо на Чавдар Георгиев за узаконяването на лифта към Седемте езера :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход