Операция "Насъскване"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Операция "Насъскване"

Операция "Насъскване"

Управляващите си избраха за враг президента и ще опитат да му прехвърлят вината за евентуалните неуспехи на собствената си политика

Велина ГОСПОДИНОВА
21030 прочитания

Ако сглобим събирателен образ на президента по всички критики на БСП и ДПС към него от последните седмици, ще се получи така, че държавният глава трябва да излиза извън "Дондуков" 1 само за да приема парада на Гергьовден, а по телевизията да се появява единствено в 23.45 ч. на Нова година. Според все по-истеричните изказвания на различни представители на управляващите той не може да има мнение по нито един спорен въпрос, защото това означавало, че не е "обединител на нацията". За политиците от БСП и ДПС президентът дори не може да налага вето на закони - било "груба намеса" в работата на правителството, а още и (о, ужас!) "политически" ход.

Разбира се, за управляващата коалиция щеше да е много по-лесно, ако имаха един фронт по-малко и президентът беше казионна фигура с церемониални функции. Истината е обаче, че от действията на държавния глава не произтичат чак толкова сериозни последствия, които да оправдаят яростната реакция. Ветото най-вероятно ще бъде преодоляно в парламента, макар и с гласовете на "Атака". От това управляващите ще изгубят допълнително легитимност в Европейския съюз, но във вътрешен план ще спечелят, доколкото ще покажат, че правителството може да разчита на някакво, макар и силно компромисно, парламентарно мнозинство и няма да падне при първия вот на недоверие.

Последствията от връщането на актуализацията за ново обсъждане в парламента също не са апокалиптични. Отлагането в плановете на управляващите в общи линии е толкова, колкото те сами решат. Фактът, че председателят на парламента искаше да насрочи заседание за прегласуване на закона в края на август, означава, че забавянето всъщност не е проблемно. (Другата хипотеза е, че за управляващите е трудно да осигурят 121 гласа през август). Дори и парламентът да отхвърли ветото в началото на септември, държавата няма да спре. Няма действие на президента, което може да доведе до толкова страховити последствия - изпълнителната и законодателната власт имат цялата власт и съответно носят цялата отговорност за случващото се.

Тонът и силата на атаката обаче надминават многократно последствията от ветото на президента и издават нещо повече от обикновена политическа фрустрация. Еднаквите послания и многото говорители на офанзивата срещу държавния глава показват, че те са следствие на стратегия, която преследва определена цел. От една страна, в лицето на президента БСП и ДПС си намериха политически враг, върху който да хвърлят вината в случай на неуспех на политиката на правителството. Както и оправдание за подкрепата на "Атака" за кабинета "Орешарски", която става явна при вето на президента. (За преодоляването на върнатите от президента текстове са необходими 121 гласа, които БСП и ДПС нямат.)  

Който скача, е червен

Начало на атаката срещу президента постави председателят на БСП Сергей Станишев. При това още преди Росен Плевнелиев да обяви официално мотивите си и кои точно текстове от актуализацията на бюджета връща за повторно обсъждане в парламента. "Връщането за ново обсъждане в парламента на корекцията в бюджета ще бъде политическо, а не конституционно. Единственият мотив е, ако има противоконституционност. Такива основания президентът Плевнелиев няма", заяви Станишев на пресконференция във вторник. И заплаши, че ако Плевнелиев наложи вето, ще предложи на финансовия министър всички искания на хората с увреждания и други социални групи да се препращат към президентската институция.

В деня на обявяването на решението на държавния глава пък зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров написа отворено писмо до Росен Плевнелиев чрез в. "24 часа". То беше по повод заявеното намерение на държавния глава да сезира Конституционния съд (КС) за повторното приемане от БСП и ДПС и част от депутатите от "Атака" на текстовете от Закона за СРС, но едва ли беше случайно публикуването му точно в сряда. В него Бисеров посъветва държавния глава да намери "екзактни юридически мотиви", с които да оспори приетите от БСП и ДПС текстове. "Едно е да си президент на фирма, друго - президент на държава", заключава накрая на писмото си Бисеров.   

Премиерът Пламен Орешарски също предпочете епистоларната форма, за да коментира наложеното от президента вето на част от текстовете за актуализация на бюджета. "Президентът грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политическия живот", казва от името на Орешарски разпространеното от правителствения пресцентър становище.

Нервните реакции на управляващите в стил "колко лошо ще бъде за хората наложеното от президента вето" продължиха с изказването на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който описа апокалиптичната картина как след връщането на част от текстовете за повторно разглеждане от парламента "правителството няма да може да се разплати с бизнеса и най-много ще пострадат малките и средните предприятия, няма да бъдат реализирани проектите за повишаване на заетостта и няма да бъдат подпомогнати социално най-уязвимите хора". След среща на земеделските производители с премиера Орешарски земеделският министър Димитър Греков обяви, че ако актуализацията на бюджета стане факт, земеделските производители ще получат авансово парите от ЕС до Нова година. А външният министър Кристиан Вигенин беше още по-директен - "държавата става заложник на личните амбиции и егото на един политик", обяви той.

Атаката на БСП и ДПС се разви на фона на анти-Плевнелиев кампанията, която тече по принцип от доста време в медиите, зад които стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. През последните седмици обаче истерията в проправителствените медии беше особено агресивна с откровени лъжи както за личния живот на президента, така и за офшорни фирми с негово участие. За атаката срещу него намекна и Росен Плевнелиев. "В момента се води кампания по очернянето на президента, очаквам тя да се задълбочи и засили, но аз няма да отстъпя и ще понеса всичко в името на хората", каза държавният глава.

Не само бюджетът

Като "окопна студена война" определи отношенията между управляващите и президента Росен Плевнелиев социологът Живко Георгиев. Налагането на вето върху актуализацията на бюджета той вижда по-скоро като жест от страна на държавния глава към протестиращите.

Въпреки ожесточената размяна на реплики обаче Георгиев разглежда реакциите на управляващите и президента като опит да се овладеят интерпретациите на това, което се случва. "Войната е за интерпретациите на чуждото поведение. Реакцията на БСП и ДПС е насочена преди всичко към собствените им електорати. Както жестът на Плевнелиев е несъмнено жест към протестиращите. Това е естествено развитие на драматургията на започналия разговор. След прегласуването на бюджета ще забравим този епизод, но ще се появят други", смята той.

Политологът Румяна Коларова определя реакциите на БСП и ДПС по повод ветото на президента като привидно нервни. По няколко причини. "Първо, БСП и ДПС търсеха това вето, колкото и сега да се опитват да реагират на него. Техните нападки срещу президента започнаха още преди държавният глава да обяви решението си, и бяха толкова агресивни, че те просто го задължиха да наложи вето. Ако не беше го направил, щеше да изглежда малодушен и нерешителен", казва тя. Другата причина според нея е, че ситуацията около ветото на президента дава възможност на двете партии чрез агресивната им реторика да консумират от личния авторитет на Плевнелиев и авторитета на президентската институция. "БСП и ДПС виждат в персоналната конфронтация с президента голям ресурс. Със сигурност никой от тях не може да надговори Бойко Борисов в публичното пространство. Затова гледат да дебатират с Плевнелиев, а не с Борисов. Макар че тяхното ниво на дебат е с партиите", казва Коларова.

В подкрепа на тезата си за преднамерено търсена конфронтация тя посочва и времето на приемането на актуализацията на бюджета. "Моментът на актуализацията е подбран чисто политически и няма нищо общо със съществуващата до момента практика за актуализация на бюджета. Това обикновено се прави октомври или ноември. Затова считам, че това е търсен ефект. Актуализацията е направена, за да може те да проведат някакъв вид политически дебат, в който да твърдят, че, видите ли, ето ние искаме да се разплатим с бизнеса, да дадем пари на социално слабите, а пък лошите в лицето на ГЕРБ и президента ни пречат", смята Коларова. Според нея не издържа и аргументът на Сергей Станишев, че вето трябва да се налага по конституционна съобразност, а не по целесъобразност. "Ако се приеме този аргумент, това ще означава президентът да се приравни до КС. Това е институцията, която притежава авторитета да се произнася по въпроси за конституционна съобразност. Многократно е доказвано, че когато в парламента имаме едно мнозинство, което не се съобразява с конституцията, КС се произнася. И президентът никога не е имал възможността да му противодейства", казва тя.

След ветото

"С ветото стана ясно, че България е разделена на две страни, между които диалог няма и - което е по-важно - не се желае", казва Живко Георгиев. Според него далеч по-притеснителна е патовата ситуация, в която изпаднаха политиците. "И президентът, и протестиращите, и правителството твърде рано заеха едни окопни позиции, от които няма как да се прави компромис, без да изглеждаш победен. Протестът стартира с искане за оставка. Как се отстъпва от такава позиция? Как правителството да подаде оставка, без да изглежда свалено? Президентът много рано обяви, че ще върне актуализацията на бюджета, и нямаше как, след като е казал А, да не каже и Б", казва Георгиев. И добавя: "И трите страни се занимават с това да кажат А и по-нататък да вървят по онази логика, по която да убедят широката публика, че трябва да стигнат до Я. Няма търсене на изход и всяка страна вижда изхода в своята позиция – едните в оставката, другите в оставането на власт", коментира Георгиев.

В тона и поведението на президента и на представителите на управляващата коалиция обаче има съществена разлика. Мотивите за ветото върху актуализацията на бюджета бяха принципни, без нападки към правителството и мнозинството в парламента. Точно обратна беше реакцията на управляващите и това качи политическата конфронтация на невиждано досега ниво. По всички личи, че отсега нататък БСП и ДПС ще водят открита война с президента, включително като се опитат да прехвърлят върху него вината си, ако не успеят да дадат на електората си обещаните социални трохи - коледна добавка към пенсията или десет лева повече за хората в неравностойно положение например. Във вече започналата операция "Насъскване" предстои да видим отчаяни изпълнения по политически кеч, престъпване на всякакви етични граници. Без надежда за нормалност.

Сергей Станишев и Лютви Местан обявиха мотивите за ветото на президента за политически
Фотограф: Надежда Чипева

Ако сглобим събирателен образ на президента по всички критики на БСП и ДПС към него от последните седмици, ще се получи така, че държавният глава трябва да излиза извън "Дондуков" 1 само за да приема парада на Гергьовден, а по телевизията да се появява единствено в 23.45 ч. на Нова година. Според все по-истеричните изказвания на различни представители на управляващите той не може да има мнение по нито един спорен въпрос, защото това означавало, че не е "обединител на нацията". За политиците от БСП и ДПС президентът дори не може да налага вето на закони - било "груба намеса" в работата на правителството, а още и (о, ужас!) "политически" ход.

Разбира се, за управляващата коалиция щеше да е много по-лесно, ако имаха един фронт по-малко и президентът беше казионна фигура с церемониални функции. Истината е обаче, че от действията на държавния глава не произтичат чак толкова сериозни последствия, които да оправдаят яростната реакция. Ветото най-вероятно ще бъде преодоляно в парламента, макар и с гласовете на "Атака". От това управляващите ще изгубят допълнително легитимност в Европейския съюз, но във вътрешен план ще спечелят, доколкото ще покажат, че правителството може да разчита на някакво, макар и силно компромисно, парламентарно мнозинство и няма да падне при първия вот на недоверие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

126 коментара
 • 1
  v_v avatar :-|
  v_v
  • -14
  • +203

  а какви трябва да са доводите, медицински ли!?

 • Северозападнал
  • -50
  • +325

  След истерията на компромати по време на предизборната кампания, след огромната инсинуация в деня за размисъл, бандата на Гея, Бея и Злодея няма да си тръгне ей така. Страхувам се, че няма да се погнусят от нищо само и само да обслужат кръговете които стоят зад тях.

 • 3
  deftones avatar :-|
  deftones
  • -300
  • +66

  Не е много сигурно кой кого си избра за враг и кой кого насъсква,защото същото може да се каже и за действията на президента.Не му отива да взема страна и да подкрепя протестиращите вместо да търси диалог.Доводите му за вето на бюджета са смешни,защото по абсолютно същия начин ГЕРБ в чието правителство беше министър актуализира бюджета и точно на въпроса на вашата медия за това,той не можа да даде отговор къде е разликата.

 • 4
  svoboda1 avatar :-|
  svoboda1
  • -23
  • +191

  "Целта на актуализацията е да се отвлече вниманието на обществото от очевидни проблеми на сегашното мнозинство. И второто е да се купи по някакъв начин доверие от различни обществени слоеве, като актуализацията се представи като тяхно спасение."
  Няма да бъде изненада за никого подкрепата от "Атака", въпросът е на каква цена. За предишни гласувания имаха изисквания председателят на партията да оглави една парламентарна комисия. Трудно е да се каже какво ще поискат сега, това знае само Волен Сидеров."

 • 5
  dobra_55 avatar :-|
  Фатално Привличане
  • -279
  • +53

  действително президента играе доста анти правителството, което го прави политическа фигура, нямаща нищо общо с президентската институция, която по същество би трябвало да е независима

 • 6
  zamen avatar :-P
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  • -37
  • +235

  [quote#5:"Фатално Привличане"]действително президента играе доста анти правителството, което го прави политическа фигура, нямаща нищо общо с президентската институция, която по същество би трябвало да е независима[/quote]

  До коментар [#5] от "Фатално Привличане":

  И що така смяташ?
  Има Конституция в която е записано кой какви права и отговорности има. "Президента бил го играл политически", бла, бла. Според вас явно, за ад не "го играе политически" президента не трябва да си изпълнява задълженията по Конституция и да е в "поза удобна" за кафявата коалиция, нали?
  И не мога да ви разбера комунистите какво сте се "разревали". Събирате се трите партии от национал-социалистическата коалиция. Гласувате срещу ветото и всичко ви е ОК. Продължавате да "карате влака".
  Но на мен ми се струва, че май изобщо не ви се кара, а ви се иска да "оревете орталъка".
  Червени аматьори. >:-) >:-) >:-)

 • 7
  apollo avatar :-|
  apollo
  • -25
  • +169

  Операция "Насъскване" и по точно разделението на българския народ върви още от тъй-нареченото Септемврийско въстание-1923 година,задълбочи се на 09.09.1944 година,още повече с пак тъй-наречения "Възродителен процес" и все под ръководството на БКП.

 • 8
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn
  • -30
  • +210

  Този съсел Станишев и този козел Местан са ясни, само се чудя що за човек може да е някой, който протестира срещу ветото.

 • 9
  dobra_55 avatar :-|
  Фатално Привличане
  • -135
  • +30

  Защото няма пък медии, насъскани против пък тия ли? Я не се правете на света вода ненапита. Много добре знаете, че всички медии са насъскани към врага на господаря им.

 • 10
  pavlov10 avatar :-?
  pavlov10

  Смях в залата:
  Попитали радио Ереван:
  -Защо Хилари Клинтън не се обиди на Моника Люински в миналото?
  -Заради мисълта от факта,4е може да е на нейно място,отговорило
  радиото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK