Осигурените продължават да намаляват

За една година броят им е спаднал с над 100 хиляди души

Броят на осигурените в държавното обществено осигуряване се е стопил със 113 хил. за една година. През миналата година осигуровки са плащали по-малко от 2.8 млн. души, а през 2011 г. те са били близо 2.9 млн. Това показват данните от годишния отчет на общественото осигуряване (ДОО) за 2012 г., които Националният осигурителен институт публикува във вторник. Тенденцията продължава и през първото тримесечие на тази година. Според данни на осигурителния институт, които "Сега" публикува, осигурените са намалели с 230 хил. души през януари - март 2013 г. спрямо същия период на миналата година. Така в началото на тази година едва 2.5 млн. души са правили вноски в Националния осигурителен институт (НОИ). Все пак обаче през първото тримесечие на годината заетите за първи път от 4 години насам се увеличиха с 2 хил. души. Възможно обяснение за спада на осигуряващите се е, че сивата икономика расте.

И по-малко нови пенсионери

Новопенсиониралите се също са намалели през миналата година с почти 20 хил. души, като причината за спада е започналата  през 2011 г. реформа, с която възрастта и стажът за пенсиониране се увеличават с по 4 месеца всяка година. През миналата година този спад е успял да компенсира намаляващия брой осигурени. Така съотношението пенсионери - работещи е 80 към 100. Според данните, публикувани от "Сега" обаче, през първото тримесечие на тази година това съотношение се е увеличило със 7 пункта до 88 пенсионери на всеки 100 осигурени. За сравнение, според икономисти здравословното съотношение между плащащи осигуровки и получаващи възнаграждения за старост при разходнопокривна пенсионна система е 2 или 3 към 1.

В съчетание с намерението на правителството да замрази увеличението на възрастта и стажа за известен период от време, това вероятно ще доведе до ръст на дефицита в пенсионната система. За 2012 г. държавата е превела малко над 1.8 млрд. лв. за покриване на дупката в бюджета на ДОО, с 13% повече отколкото през 2011 г. (виж. графиката). Според данните на осигурителния институт общият трансфер от държавния бюджет към общественото осигуряване (за покриване на дефицита, 12% вноска на държавата, социални разходи и др.) е на обща стойност 4.5 млрд. лв., което представлява 54.1% от направените разходи на ДОО през 2012 г.

По-ранно пенсиониране

Средната възраст на новите пенсионери, които са най-масовата категория труд през миналата година, е малко над 61 години. За мъжете възрастта е с около 1 година под предвидената в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Жените пък излизат от пазара на труда средно на 60.7 години, дори малко над предвиденото в КСО. Средно за всички категории труд хората се пенсионират с между 4 и 7 години по-рано и черпят от системата средно по 20.8 години. Разликата се дължи както на различните възможности за ранно пенсиониране, така и на големия брой инвалидни пенсии, които през миналата година са били около 440 хиляди.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  А ако дадете сравнение с 2010-та година, най-цитираният икономист в света увеличи минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 240 на 420 лв, и покажете резултата, цена няма да имате като коректни икономически журналисти :-)
  А ако сложите и за сравнение как е било преди въвеждането на модела "диференцирани авансови вноски на база по-предходната година" за самоосигуряващите се. Ще стане страхотна статията.
  Сега, както я чета, имам чувството че съм я чел в бюлетина на НОИ, но тук е някак преразказана :-)

 • 2
  val71 avatar :-|
  val71

  Нещо не разбирам какво точно се е намалило - броят на хората, които плащат вноски в НОИ или броят на хората, които дължат вноски, защото съгласно прекрасния КСО когато става въпрос за човек на трудов договор, каквито са повечето от трудещете се, работещия се считат за осигурено лице, ако е платил вноски, но и ако ДЪЛЖИ вноски. Та в този отчетен по-нисък брой осигурени не ми е ясно кои влизат при положение, че НОИ удобно не води тези, които дължат вноски, че иначе ще лъсне целия ужас на икономическото положение в България.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#2:"val71"]Та в този отчетен по-нисък брой осигурени не ми е ясно кои влизат при положение, че НОИ удобно не води тези, които дължат вноски, че иначе ще лъсне целия ужас на икономическото положение в България.[/quote]

  Както и странната роля на синдикатите през целия преход, които би следвало да защитават интересите на работещите, т.е. осигурените, и да са особено ревниви към класирането за пенсия на неработили или малко работили. Вместо това, всеки ги помни като най-гласовитите щом иде реч за ранна пенсия, инвалидна пенсия, категориен труд и т.н., заради които истински работилият взема пенсия наполовина на това, което щеше да взема без тази баластра. Очевидно е, че легално работещите не само не са "нашите хора" на синдикатите, ами и последните ги имат за дойна крава - жертва на техните несекващи мераци.

 • 4
  vladislav_paunov avatar :-P
  Molotov

  хахаххах - туй ли е резилтата от модернизирането на на информационната система на НОИ!? некой да помни кой я спечели и какво са обещали?

 • 5
  daks avatar :-|
  ДАКС

  [quote#2:"val71"]защото съгласно прекрасния КСО когато става въпрос за човек на трудов договор, каквито са повечето от трудещете се, работещия се считат за осигурено лице, ако е платил вноски, но и ако ДЪЛЖИ вноски.[/quote]

  Работник/служител, който е на трудов договор няма как дължи осигуровки, защото РАБОТОДАТЕЛЯТ е този, който е длъжен да удържи и внесе осигуровките, включително за частта, която се поема от работника.

  Иначе въпросът ви е добър. Журналистите преследват сляпо литературната цел да не правят повторения, заради което постоянно заменят думи и термини, с което единствено размиват смисъла и объркват читателя.

 • 6
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  Държавните служители да започнат да се самоосигуряват.

 • 7
  val71 avatar :-|
  val71

  До коментар [#5] от "ДАКС":

  Така е по закон да - работодателят е длъжен да внесе вноските. Но когато дойде време за пенсия справедливо ли е един човек, на който работодателят е плащал вноските да получава равна пенсия с този, на който работодателят не е плащал вноските при равни други условия както е по същия този закон? Нали уж пенсията зависела от приноса. Как точно НОИ измерват приноса - по платени вноски или само по декларираното от работодателя, но без платени вноски. Как ще им стигат парите на НОИ като плащат пенсии на милиони хора, за които не са постъпвали вноски и никога няма да постъпят защото на всичко отгоре има 5 год. давностен срок за неплатени вноски и като се насложи върху всичко това ефективността на НАП по събираемостта и ......скоро съобщиха, че отписват всички несъбани вноски за повече от 5 год., а те са милиарди. И защо при това положение да се напъваме да си плащаме вноски?

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-(
  Нефертити

  Кой ли слънчев ден ще ми писне да осигурявам плащането на пенсиите на пенсионерите в България ... Скоро май пенсионерите ще надхвърлят броя на осигуряващите ги.

 • 9
  val71 avatar :-|
  val71

  До коментар [#3] от "cinik":

  Да синдикатите са в Надзорния съвет на НОИ и сега гласовито да обяснят защо не им стигат парите и правят милиарди дефицити всяка година и все не са съгласни да се реформира пенсионната система - възраст, ранно пенсиониране, инвалидни пенсии и цялата останала още от социализма система, защото истината е, че в НОИ всичко е замръзнало още от онова време (е имат сайт де) и синдикатите не дават да се помръдне нищо и всяка година дефицити, дефицити .... в милиарди и все повече милиарди. Поне да разрешат плащането на пенсиите по банков път, а не по халваджийските тефтери в Български пощи, за което НОИ си плаща на пощите от дебело по-дебело:)

 • 10
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  [quote#8:"Нефертити"] Скоро май пенсионерите ще надхвърлят броя на осигуряващите ги.[/quote]

  Май си пропуснла момента...везните вече натежават към пенсионерите, а най-вече към тези с помощите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход