Първо свиване на икономиката от 2009 г. насам

БВП намалява с 0.1% през второто тримесечие спрямо предходното, а на годишна база растежът се забавя до 0.2%

Българската икономика се свива на тримесечна база за пръв път от 2009 г. насам. Това показва експресната оценка на Националния статистически институт за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на 2013 г. Според сезонно изгладените данни БВП се намалява с 0.1% спрямо периода януари - март, което обаче е в рамките на статистическата грешка и може да бъде коригирано при последващи ревизии.

Технически все още не може да се говори за рецесия, тъй като според класическата дефиниция са нужни две поредни тримесечия свиване. На годишна база БВП расте с 0.2%, като принос за това имат аграрния сектор и услугите.

През последните години основен движещ фактор за икономиката бе износът, но експортно ориентираните отрасли пострадаха от рецесията във Франция и слабото потребление в останалите европейски държави, които са сред основните потребители на продукция, произведена в България. Все пак износът продължава да отчита растеж, движен основно от страните извън ЕС

Имайки предвид, че основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 69.7% от износа за ЕС за полугодието, ще бъде от ключово значение възстановяването там. Днес Евростат ще оповести данните за състоянието на европейските икономики, като очакванията са, че Франция излиза от рецесията, а Германия расте с 0.7% спрямо предходното тримесечие.

Експресните данни на Националния статистически институт показват още леко възстановяване на потреблението (1%) и спад в инвестициите (-2%) спрямо предходното тримесечие. Последното може да се тълкува като ефект от политическата нестабилност в страната около и след изборите през май, докато повечето потребление вероятно е подпомогнато от повишението на пенсиите от април.

Повече по темата очаквайте в Капитал Daily.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-P
  Николов
  • -12
  • +126

  През 2009-та беше разбираемо, защото тогава целия свят влизаше в криза. Но сега да влезеш в криза, когато повечето други страни излизат - това вече е постижение. Но аз съм сигурен, че БСП може и повече.

 • 2
  xps avatar :-P
  xps

  Ей това много ме развесели днес: "докато повечето потребление вероятно е подпомогнато от повишението на пенсиите от април."

  Явно песнионерите са се втурнали да пазаруват с ТОВА ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ :), каго голяма част са били забелязани да търсят бившата МОТОТЕХНИКА да си купят нова Лада :)

 • 3
  leftisright avatar :-P
  Райт (цензуриран)

  Орешарски е виновен! ОСТАВКА!

 • 4
  jtbg avatar :-|
  jtbg

  Няма страшно "другари", сега БКП-то като върне 5-годишните планове, всичко ще се оправи. Да възродим производството на черно-бели телевизори Велико Търново!! Напред, науката е слънце.
  Отивам да повърна.

 • 5
  mcvess avatar :-|
  McVess

  [quote#1:"Nikolay UK"]Но сега да влезеш в криза, когато повечето други страни излизат - това вече е постижение. Но аз съм сигурен, че БСП може и повече. [/quote]
  В статията пише - второ тримесечие! Разбира се, Орешарски е виновен и за първото тримесечие :).

 • 7
  mcvess avatar :-|
  McVess

  До коментар [#6] от "vfg47315054":

  Добре работиш с копи/пейст. Тази простотия я чета поне за трети път в сайта.

 • 8
  vorik avatar :-|
  Tzvetan Kirov

  ха, защо ли не съм изненадан. Комунистите имаха пълната власт преди 89 и ако бяха добри менажери едва ли режима щеше да рухне. No way!

 • 9
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Заради тъпите и корумпирани комунета, икономиката отива на зле, което започва да се вижда от статистическите данни на НСИ. Затова комунетата да си ходят ВЕДНАГА!!!

 • 10
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Ако можехме да изгоним комунягите с писане по форумите, досега да сме ги натирили... Ама явно не се получава, ще трябват и по-твърди действия, щото иначе ще изпаднем изцяло от каквито и да било класации...

  Странното за мен е, че все още правителството на Станишев не е подкарало статистиката по старому. Тогава данните показваха толкова, колкото им се искаше на управляващите и все вървяха нагоре, нищо, че магазините бяха празни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход