Икономика под нулата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономика под нулата

Икономика под нулата

Брутният вътрешен продукт се сви на тримесечна база за пръв път от 2009 г. насам

Калина Чернева, Гергана Михайлова
10600 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Отново близо до нулата, но този път със знак минус. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) за икономиката на България през второто тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) се свива на тримесечна база за пръв път от 2009 г. насам. Спрямо предходното тримесечие спадът е с 0.1%, а на годишна база ръстът се забави до едва 0.2%. За сравнение, през предходните няколко тримесечия икономиката беше нагоре с около половин процент.

Данните са донякъде очаквани - бизнес статистиката на НСИ за юни показа сериозен годишен спад в почти всички сектори - добивна и преработваща промишленост, строителство. Търговията на дребно пък беше замръзнала около нулата. Същевременно се прояви и ефектът от рецесията в еврозоната (обикновено това става с лаг от няколко месеца), като през май и юни износът отбеляза два поредни месеца спад.

Сега статистиката за Европа е обнадеждаваща. През второто тримесечие на годината страните от еврозоната официално излизат от рецесията и отбелязват ръст, макар и минимален. Това се случва за пръв път от края на 2011 г. Ако тенденцията се запази, износът отново ще стане основен двигател за българската икономика. Но недостатъчен. Прогнозите на анализаторите са през втората половина на годината икономиката да расте анемично – с не повече от половин процент. Причината – политическата несигурност, която кара фирмите да отлагат инвестициите си, а хората – покупките на стоки за дълготрайна употреба.

Износ на забавен каданс

През последните години основен движещ фактор за икономиката беше износът, но експортно ориентираните отрасли пострадаха от рецесията във Франция и слабото потребление в останалите европейски държави. За тях са предназначени две трети от износа на България. Така през май и юни експортът дори отбеляза спад - както към ЕС, така и към трети страни.

Сега надеждата е добрите данни за европейската икономика от второто тримесечие да се мултиплицират и през следващите, защото основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, като те формират над две трети от износа за ЕС. Данните на Евростат показват, че Франция излиза от рецесията, а Германия расте с 0.7% спрямо предходното тримесечие. Ако съживяването в Европа продължи, това ще дръпне нагоре (макар и с малко) и българската икономика.

Ниско доверие

Другият двигател на икономиката - вътрешното потребление, също е на забавен ход. Данните за БВП показват ръст от 1% на тримесечна база и едва 0.3% на годишна. При това основният двигател са не покупките на домакинствата, а разходите на държавата. По думите на Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ), политическата криза и смяната на правителства очевидно са оказали влияние в посока повече разходи на държавата.

В същото време домакинствата и фирмите продължават да не се чувстват сигурни да потребяват и да инвестират. Показателни са коментарите на мениджърите от сектор търговия на дребно. По думите на Мартин Кондов, изпълнителен директор на ЦБА АД, в сектора определено се усеща спад.

На практика и двата основни канала, на които се разчита да движат възстановяването на българската икономика – износът и вътрешното търсене, се представят, меко казано, скромно.

Отложени инвестиции

Влошеното външно търсене оказва влияние и върху индустрията, като промишлеността отбелязва спад четири поредни месеца.

Една от причините за лошото представяне на добивната промишленост е значително по-ниският добив на въглища тази година заради намаленото потребление на електроенергия. Добивът и производството на метални руди и метали също е с двуцифрен спад през юни. Продължаващата криза, свитото потребление и силно намаленото строителство в Европа значително ограничават пазарите на българските производители на стомана и стоманени продукти.

В земеделието картината също не е напълно розова. Първото полугодие на годината не е активен период за селското стопанство. Прогнозите на сектора за втората половина на годината обаче са за спад на приходите заради сериозното понижение на цените на зърното по световните пазари, което генерира голяма част от приходите в сектор селско стопанство.

Липсата на положителни сигнали влияе и върху инвестиционните решения на бизнеса. Като прибавим към това и продължаващата политическа несигурност, спадът в инвестициите от 2% на тримесечна база е по-скоро логичен.

"Политическият риск е един от най-големите, които предприемачите калкулират, когато планират възвращаемост в период от 5 - 10 години. Така че инвеститорите не се чувстват сигурни и не смеят да вложат пари", коментира Иво Тодоров, председател на Асоциацията на българските износители. По думите му инвестиционният тренд се обръща много по-трудно, отколкото този при потреблението, тъй като инвеститорите са по-консервативни и изчакват да видят устойчива тенденция за развитие.

Така надеждата за събуждане на инвестиционната активност и бързо разкриване на нови работни места остава по-скоро за догодина.

Събуждане на пазара на труда

Ниските инвестиции от своя страна водят и до по-слаб ръст на заетостта. По думите на Лъчезар Богданов от Industry Watch дори при слаб ръст на инвестициите може да се очакват съкращения на работни места, а решението е да се инвестира повече в перспективни сектори.

Лъч надежда са данните за пазара на труда, които показват раздвижване второ поредно тримесечие. Заетите са се увеличили с 26.5 хил. души за периода април - юни спрямо година по-рано. На фона на 250 хил. загубени работни места през 2010 г. обаче има още много за наваксване, докато се достигне нивото от 2008 г.

Въпреки негативните данни за второто тримесечие анализаторите очакват по-добра втора половина на годината. А положителните сигнали са както от пазара на труда, така и от еврозоната.

Като цяло обаче ръстът на БВП отново е в рамките на статистическата грешка и цифрите могат да бъдат коригирани при последващи ревизии. Успокоението засега е, че е рано да се говори за рецесия - според класическата дефиниция са нужни повече от две поредни тримесечия свиване.

На фокус – младежката безработица

По всичко личи, че пазарът на труда вече е започнал да се оттласква от дъното. Това показват данните на НСИ за второто тримесечие. Освен ръст на заетите в статистиката може да се прочете и че все повече хора, които досега са били пасивни, започват да си търсят работа. Обезкуражените (т.е. тези, които са се отказали да търсят заетост) са намалели с почти 21 хил. души до 218 хил. Така логично коефициентът на безработица продължава да расте (до 12.9% през второто тримесечие), макар и работните места да се увеличават.

Остава обаче проблемът с младежката заетост. Хората на възраст 15 до 29 години, които нямат работа, са се увеличили с 12.5 хил. и през второто тримесечие на годината вече са почти 464 хил.

 
Автор: Капитал Daily
Автор: Капитал Daily

Отново близо до нулата, но този път със знак минус. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) за икономиката на България през второто тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) се свива на тримесечна база за пръв път от 2009 г. насам. Спрямо предходното тримесечие спадът е с 0.1%, а на годишна база ръстът се забави до едва 0.2%. За сравнение, през предходните няколко тримесечия икономиката беше нагоре с около половин процент.

Данните са донякъде очаквани - бизнес статистиката на НСИ за юни показа сериозен годишен спад в почти всички сектори - добивна и преработваща промишленост, строителство. Търговията на дребно пък беше замръзнала около нулата. Същевременно се прояви и ефектът от рецесията в еврозоната (обикновено това става с лаг от няколко месеца), като през май и юни износът отбеляза два поредни месеца спад.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • -15
  • +141

  Оо.. и още ще се свие.. То развитие на производството и иновации от цигани и комунисти, едва ли някъде по света съществува..

 • 3
  ivohammer avatar :-P
  Postmodern Reality

  Абе Graf каза преди два месеца, че щяло да има растеж...

 • 4
  stoletov avatar :-|
  stoletov

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Циганина и комуниста най-много обича да стимулира собственото си вътрешно потребление с готови пари, изкарани от други хора.

 • 5
  ikechukwu avatar :-|

  Другарят Орешарски макар и политически ренегат,кариерист, гьонсурат и мекере, е вълшебник.Само такъв може да се скрие зад миниатюрните топченца на Сергея!
  Очаквайте още вълшебства в стил ”Батко & Братко”, разваляне на седенки, и други мазни омазвания в червено-кафяво. Естествено, икономическият срив е елемент от тсзи картина, но тя цялата ще бъде по комунистически долнопробна, гнусна, болезнена за народа, и изпълнена с надилие и омраза!

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]Данните за БВП показват ръст от 1% на тримесечна база и едва 0.3% на годишна.[/quote]

  Това за момента си е направо добра новина. Нека да свърши туристическият сезон, да забръска сняг, па пак да говорим за вътрешното потребление и БВП на годишна база. Тогава да видим как НСИ ще си изсмукват положителни числа от пръстите.

 • 7
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh

  Това можеше да се очаква и за съжаление едва ли ще е края: следващата стъпка – официална рецесия от две последователни тримесечия на спад.

  Не може в България да има нестабилно правителство когато цяла Европа е в рецесия или с анемична положителна корекция (преди пак да слезе под нулата) и да очакваме че ще има прогрес. Дори и актуализиран бюджет и 1 млрд. нов дълг няма как да помогнат.

  Крайно време е правителството да признае че няма идея как да съживи българската икономика и да си ходи!

 • 8
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  .....моля ви, хора, кажете ми, аз като човек на 30 години дали някога ще доживея да работя в една нормална икономика, която защитава моите интереси, а и тези на обществото ни,
  като цяло?!?!
  Толкова съм обезверен вече...Аз стар ли съм? И неспособен?

 • 9
  wizard avatar :-(
  Wizard

  До коментар [#8] от "The Dragon Reborn":

  Колега, ще можеш да работиш в нормална икономика, когато се махнеш от България в посока Западна Европа. Звучи като клише и като тъпотия, но е вярно. Нито си неспособен, нито 30-те ти години имат някакво значение. Аз съм виждал хора на по 70, които тепърва почват нещо ново като бизнес и препитание, ОБАЧЕ в НОРМАЛНА и ОТНОСИТЕЛНО УРЕГУЛИРАНА държава, не България. Всичко гореизложено от мен го мисля и съм го виждал на 101%...
  Нашият живот е прекалено кратък да може да се изрине цялата тази комунистическа сган, заедно с "поколението" им, за огромно съжаление.

 • 10
  ladin avatar :-|
  ladinn

  Нима има учудени от тази новина?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK