Прокуратурата се намеси в сделката на "Печатницата на БНБ" (допълнена)

Възложена е проверка на ДАНС за установяване дали е извършено престъпление от общ характер

Управителят на БНБ Иван Искров ще защитава сделката пред парламента през септември.
Управителят на БНБ Иван Искров ще защитава сделката пред парламента през септември.
Управителят на БНБ Иван Искров ще защитава сделката пред парламента през септември.    ©  Красимир Юскеселиев
Управителят на БНБ Иван Искров ще защитава сделката пред парламента през септември.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В атаката срещу сделката между печатницата на БНБ и френската François-Charles Oberthur Group за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти се включиха и прокуратурата и ДАНС. На сайта на държавното обвинение в петък беше публикувано съобщение, че Софийската градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по казуса във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване. В съобщението се посочва, че е възложена проверка на ДАНС "с оглед установяване на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер". 

В последвалия коментар на БНБ се казва, че централната банка "изцяло се доверява на професионалния капацитет и институционалната почтеност на прокуратурата и ДАНС и ще окаже пълно съдействие в хода на проверката". Там пише още, че БНБ се надява тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи печатницата на БНБ.

"Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на ФШОГ (François-Charles Oberthur Group - бел. ред.). При така създалата се ситуация се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск – платен и неплатен, до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати", посочва БНБ. От централната банка заявяват, че дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос.

Смесеното дружество

В края на юни БНБ съобщи за приключили преговори и постигната договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България между ПБНБ и François-Charles Oberthur Group, в което печатницата ще има 30% дял в новото дружество. Този дял ще бъде осигурен с апортна вноска от машини и оборудване. Френската компания ще инвестира парична вноска от "над 22 млн. евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала".

Преди десетина дни бившият депутат и вътрешен министър от БСП Румен Петков в свое изявление поиска да се разгледа сделката за печатницата на БНБ в парламента по време на извънредното събрание, свикано във връзка с ветото за актуализацията на бюджета. Според него става дума за скрита приватизация.

След политическите изказвания и медийни публикации БНБ излезе с ново по-обширно прессъобщение с обосновка и защита на сделката. Според него единствената цел е да се привлече чужд партньор, като апортът е предимно на стари машини, закупени през 1996/97 г. "От гледна точка на създаване на технологични и конкурентни условия за производство на последно поколение банкноти (в това число евро банкноти) в ПБНБ са необходими мащабни инвестиции, които обаче, ако бъдат направени самостоятелно от акционерите в печатницата (БНБ и МФ), не могат да бъдат изплатени в дългосрочен план само с поръчките от БНБ и не може да бъде осигурена целогодишна заетост на работниците от банкнотния цех", твърдят от централната банка. Според тях алтернативният вариант, който е бил обсъждан, е закриването на банкнотното производство и освобождаване на персонала.

Справка в Търговския регистър показва, че новото дружество, което според френската компания ще се казва "Обертюр фидуциар" АД, още не е регистрирано. През седмицата от БНБ не отговориха на въпросите на "Капитал Daily" какви защитни механизми ще предвиди уставът на смесеното дружество, за да се гарантира българският интерес.

От отчета на печатницата на БНБ става ясно, че от 20.7 млн. лв. приходи тези от производство на банкноти са едва 17%, или малко над 3 млн. лв., като са напечатани 60 млн. банкноти. Според сайта на François-Charles Oberthur Group тя е произвела над 5 млрд. банкноти за над 70 държави по света.

Реакциите

Пред БНТ от централната банка са заявили, че твърденията на Румен Петков "не отговарят на истината и на здравия разум"."БНБ никога досега не е допускала политическо вмешателство в своята работа, включително под формата на престорена загриженост. Защото ако днес някой започне да нарежда на централната банка как да управлява своето имущество, утре той може би ще поиска да дава или отнема банкови лицензи, или пък да управлява валутните резерви на България", заяви говорителят на БНБ Александър Урумов пред националната телевизия. 

В резултат на коментарите по въпроса управителят на БНБ Иван Искров е предложил с писмо до комисията по бюджет и финанси в Народното събрание да обясни мотивите и подробностите от подготовката за създаване на смесеното дружество. На заседание на бюджетната комисия в парламента в четвъртък беше решено Искров да бъде изслушан на първото заседание през септември.

БНБ получи подкрепа за сделката от бивши централни банкери в лицето на Мартин Заимов и Емил Хърсев. Позициите в БСП също не са съвсем единодушни, като депутатът Петър Кънев, който е и собственик на най-големия конкурент на печатницата на БНБ - "Демакс", заяви, че не е работа на парламента да разглежда сделката. От Министерството на финансите, което е миноритарен акционер в дружеството, казаха, че са запознати с параметрите, но "осигуряването на банкноти и сеченето на монети е функция изключително на БНБ и като мажоритарен собственик на ПБНБ БНБ чрез управителния съвет е компетентният орган, който взима решения относно бъдещото му развитие".

Любопитно е, че според съобщението на СГП тя се е самосезирала още на 13 август във вторник, но обявява това чак в петък. Практиката е подобни самосезирания да стават след решение на ръководството на държавното обвинение или на СГП, но винаги "съгласувано" с главния прокурор или неговите заместници. Проверката се наблюдава от прокурор Иван Гешев, който водеше първоначално разследването срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев, но го прекрати, след което беше отстранен. Гешев дълги години е работил като следовател в столичното следствие, а от 2006 г. става прокурор в Софийската районна прокуратура, а после е повишен в СГП. Разследването за сделката на БНБ попада в ресора на зам. градския прокурор Роман Василев, който от понеделник е и временно ръководител на цялата градска прокуратура.

30 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dio avatar :-|
  dio
  • - 29
  • + 13

  Нещо не виждам автора на статията кой е ? Интересно, че автор няма и на останалите статии свързани с тази сделка ? Капитал моля коментирайте.

  Нередност?
 • 2
  dio avatar :-|
  dio
  • - 44
  • + 18

  Интересно и защо се нарича общо атака ? Сделката мирише от всякъде и е нормално да има интерес към нея. Защо това да е атака ?

  Нередност?
 • 3
  bekiarski avatar :-|
  Олег Георгиев
  • - 42
  • + 19

  "Защото ако днес някой започне да нарежда на Централната банка как да управлява своето имущество, утре той може би ще поиска да дава или отнема банкови лицензи, или пък да управлява валутните резерви на България", заяви говорителят на БНБ Александър Урумов пред националната телевизия. "
  На господин Урумов дали му е известно че се намира в България, че БНБ е част от институциите в страната ни, че има контролни органи които могат и трябва да следят за процесите в банката, че да не би БНБ да е повече от парламента, едва ли? Някои хора като Урумов започват да се чувстват така, сякаш това им е бащиния.

  Нередност?
 • 4
  glia avatar :-|
  shogun
  • - 7
  • + 77

  Румен Петков явно не участва сделката и не е доволен :)

  Нередност?
 • 5
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain
  • - 3
  • + 77

  Всичко щеше да изглежда чудесно, ако сигналът не беше от Румен Петков точно и не изглеждаше като да искат да сменят управителя на БНБ или да го натиснат да свърши някое беззаконие за тройната коалиция като му размахват Цацаров за плашило.

  Нередност?
 • 6
  prahov avatar :-|
  Prahov
  • - 3
  • + 49

  И, ако се питате защо прокуратурата не се самосезира в явни корупционни/непрозрачни практики, като повечето от обществените поръчки на общините и конфликта на интереси на доста "демократично избрани" кметове-феодали, например или дейността като цяло на НПО-тата (неправителствените организации), то търсенето на отговора трябва да започне с тълкуване на думата "комисионна". Този път не ви попитаха ли, бе, другари?

  Нередност?
 • 7
  asen56 avatar :-|

  Агенти на ДАНС са влезли днес в БНБ ОКОЛО 11,30 ч и проверяват вече скандалната сделка за съвместно дружество между печатницата на БНБ и френската фирма „Франсоа Шарл Обертюр Груп”.

  Това съобщиха до медиите от СГП, която се е самосезирала от публикации в медиите за опасната приватизация на печатницата.

  Нередност?
 • 8
  2.5 avatar :-P
  2.5
  • - 3
  • + 43

  Прокуратурата напоследък се специализира в ровичкане в полиграфията.
  Прокурорите напоследък са "уцелИли пасера", пък и вече знаят какво е макулатура. Все пак да внимават повече, защото тази печатница произвежда банкноти.
  :-)

  Нередност?
 • 9
  bramasole avatar :-|
  bramasole
  • - 3
  • + 19

  До коментар [#8] от "2.5":

  Не вярвам ровичкането им из печатници да е свързано с желание за дообразоване... :) Моето мнение е, че при настоятелно желание за смесено предприятие от страна на шефовете на БНБ, трябваше да е с мюнхенската компания "Giesecke & Devrient", многократно превъзхождаща френската в различни отношения.
  Но, както е казал народът, насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш. :)

  Нередност?
 • 10
  poptcheva avatar :-@
  Free person
  • - 6
  • + 19

  Прокуратурата си надхвърля правомощията и действа неправомерно.Нищо чудно при това олигархично правителство да се посегне на БНБ,т.е. на нашите пари , на валутния резерв,на монетния двор,на лицензионната дейност,изобщо Орешарско-Луканово фалитодовеждащ метод!

  Нередност?
Нов коментар