Комисия за едноличен надзор

Мнозинството от членовете на финансовия регулатор обвиниха председателя му Стоян Мавродиев, че обявява свои решения като колективни

Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев
Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров
Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев
Трима от петимата членове на КФН се противопоставиха открито на председателя Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров
С това необичайно остро противопоставяне напрежението в КФН вече навлиза във фаза на открит конфликт.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е използвал регулатора като параван за едноличните си решения и за да институционализира свои лични позиции. Това стана ясно от изпратено до медиите писмо от трима от петимата членове на комисията по повод на съобщение на сайта на ведомството относно планираното му преместване в нова сграда на ул. "Будапеща" №16 от февруари 2014 г. В него те опровергават твърдението, че изборът й е "направен с единодушното решение на КФН, взето на заседание на регулатора", като заявяват, че невярната информация е разпространена от председателя и те не са участвали в обсъждане и вземане на решение относно сключване на договор за наемане на нова сграда за КФН под никаква форма. Отделно двама от подписалите писмото потвърдиха пред "Капитал Daily", че това не е първият по рода си случай и че Мавродиев не е съгласувал с тях и други решения, включително и последната позиция на КФН по отношение на медийните публикации около инвестициите на пенсионните компании "Доверие" и "Алианц България".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


51 коментара
 • 1
  daliznam avatar :-|
  daliznam

  Стефан Мавродиев чрез двете си вярни кучета-булдози Андон Георгиев и Румен Митров отдавна вече е превърнал така наречената Комисия за финансов надзор в КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ КЕФ..който е по-надолу в комисията и не е удобен- веднага улево без обяснения.. който е по-нависоко - компроматче - две - и пак пак улево...а пък тия всичките поднадзорни дето му се пенят на пазара имат право само ДА ВНАСЯТ, ДА ВНАСЯТ,..ама не в държавния бюджет. Последния пример са здравноосигурителните дружества дето станаха застрахователи.. ама как точно.. дали без Мавродиев-Андонов-Митров става въобще нещо? ...кинти, кинти, кинти, кинти и тук таме дялово участие в самите дружества с подставени лица..

 • 2
  nmw avatar :-(
  nmw

  Ето заради такива случаи гербаджиите трябва да бъдат изритани от властта.

 • 3
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Стоян
  Мавродиев е доста амбициозен човек.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  Винаги съм се учудвал , как гниди като този и вътрешният министър без капка неудобство и елементарно чувство на човешка лоялност продават, предават и препродават бившите си благодетели. Не знам дали сегашните управляващи си дават сметка на какви цървули се крепи управлението им..... За предното видяхме всички.

 • 5
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain

  Какво е станало, че изведнъж проговориха? Явно Мавродиев си отива - пусто, само за едната сграда

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако се направи едно кратко резюме-ретроспекция на публикуваното за Мавродиев, то става ясно, че този не притежава санитарния минимум от необходими качества и авторитет за поста председател на Комисията за финансов контрол.
  Той е замесен в създаването на офшорни компании и сметки, през които са препирани пари от престъпни дейности, като например от наркотици - при Брендо. Ако бъде разследван и проверен както трябва - прецизно и пълно, вероятно ще излязат и други скандални факти и лица с престъпни дейности.
  Той публично декларира, че всячески ще съдейства на съда за разкриване на истината около транзакции на Брендо и негови партньори и близки, и ... след това се покри дълбоко, за да не му връчат призовката като редовно призован. Достойният човек не лъже и не се крие, а отива и казва истината, цялата истина в съда - под клетва, а не оставя негов приближен да се поти там и да се чуди как да излъже, за да го прикрие - ту декларира пред съда, че отлично познава подписа на Мавродиев и го разпознава на показаните му документи, ту малко след това вече твърди, че не е толкова сигурен.
  Поведението на Мавродиев и усещането за непочтеност и нечистоплътност се усилва и покрай думите и действията и бездействието му около скандално подготвяната сделка за продажба на пенсионен фонд "Доверие" и излезлите факти за избирателно приложение на законите и съмнителни практики при контрола и регулациите им, както и намесата на откровено лични мотиви и интереси.
  Неприятно усещане оставят и пропуските и непълнотите в имотните му декларации, различният избирателен подход при попълването им през годините и особено нескопоссните му и даже на моменти смехотворни обяснения.
  Също особено странна е тезата на Мавродиев, че когато е закупил имот на сериозна цена от всеизвестния Румен Николов - Пашата, той изобщо не разбрал кой му го продава, защото - забележете нелепото обяснение дори и за средно грамотен човек - продавачът намал нищо общо с ПРОДАЖБАТА НА НЕГОВИЯ ИМОТ !!! и по този начин нямало как да го знае Мавродиев.
  Само да напомня всеизвестния факт, че Борисов е протеже на Пашата и вероятността Пашата да не се знае с човека, който Борисов е назначил на подобен важен пост с огромни възмижности за натиск на фирми и inside info според мен клони към нула.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Купил имот от Пашата, обаче не знаел, че е от него, защото - забележете - нямало как да разбере, тъй като продавачът нямал нищо общо с продажбата на ... имота му!?!?
  Да влезе убитият!
  И става дума за Пашата, за когото много говорят, че точно той стои зад Борисов, който пък е назначил Мавродиев!
  Остава Мавродиев да заяви, че не познава Пашата и не е чувал за него!
  Този ако бе наполовина умен, колкото се има за велик...

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Сега Боцко да обясни, откъде го изкОпа този.
  Защото още на пръв поглед Мавродиев навява асоциации с брат'чед си Остап. ...Бендер имам предвид.
  :-)

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#9] от "2.5":

  Май не е точно Боцко, май е Пашата или някой от дружинката му...Не съм съм забелязал Боцко да се интересува много от финанси и финансисти. (не че този е!) Но пак чрез Боцко, де.
  Както Доган постави Пеевски чрез Станишев и рапортуващия им Прешарски.
  Абе тя в България е една, хвани единия удари другия...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата