Борислав Богоев: Целта е КФН да се превърне в послушен едноличен орган

Компетентните органи са били сезирани за пълна ревизия на финансовия регулатор

Борислав Богоев не помни такъв едноличен начин на управление на КФН, където работи от 1996 г.
Борислав Богоев не помни такъв едноличен начин на управление на КФН, където работи от 1996 г.
Борислав Богоев не помни такъв едноличен начин на управление на КФН, където работи от 1996 г.    ©  Красимир Юскеселиев
Борислав Богоев не помни такъв едноличен начин на управление на КФН, където работи от 1996 г.    ©  Красимир Юскеселиев

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев е сезирал компетентните органи за пълна ревизия и проверка на комисията. Според него регулаторът не е в състояние на работи в настоящия си състав заради едноличното управление на председателя Стоян Мавродиев. Богоев не може да си обясни действията на Мавродиев, като според него целта е, най-вероятно, да се превърне комисията в едноличен орган. Послушен.

Това заяви по БНР Богоев. Той е сред подписалите отвореното писмо до медиите в понеделник знак на несъгласие с поведението на председателя на регулатора Стоян Мавродиев. Богоев каза пред БНР, че той и колегите му Николай Попов и Антония Гинева не са участвали в решението за преместване в нова сграда, което ще струва допълнителни средства на комисията. Така трима души от петчленното ръководство не са съгласни с решението за преместване.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  val71 avatar :-|
  val71
  • - 6
  • + 27

  Хайде Мавродиев, давай следващото открито писмо, че следим с интерес този цирк и не забравяй, че главата ще ти вземат точно тези, на които изпълняваш поръчките. Употребен, а после и наритан...........колко недалновидно.

  Нередност?
 • 2
  tcy38315480 avatar :-P
  Sting
  • - 5
  • + 14

  За този БОРИСЛАВ БОГОЕВ ли става дума ?????????????????


  От здравноосигурително дружество се оплакаха, че са били "притискани" от заместник-председател на Застрахователен надзор
  http://www.livenews.bg/Dadoha-vissh-...raturata-56040

  Дадоха висш финансов шеф на прокуратурата

  От здравноосигурително дружество се оплакаха, че са били "притискани" от заместник-председателя на КФН Борислав Богоев

  Срещу висш шеф от Комисията по финансов надзор (КФН) е подаден сигнал до Прокуратурата, научи LiveNews. Изпълнителният директор на Здравноосигурителна компания "България здраве" АД Пламен Минков е писал до Софийска градска прокуратура. В документа се говори за "неформален разговор" с оказан натиск от страна на заместник-председател на КФН Борислав Богоев. Причината е кандидатстването на "България здраве" за получаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност.

  "Бях заговорен от господин Богоев, който постави въпрос за развитието на дейността на дружеството в момента. Изясних му, че сме в очакване на отговор от страна на Комисията и издаване на лиценз за извършване на дейност по Кодекса за застраховането. В неформална и доброжелателна обстановка ми беше казано, че дружеството е в процедура на "мълчалив отказ" и в случай, че искаме да получим лиценз, това може да стане само ако не бъде "в рамките на групата".

  В сигнала се обяснява още, че единият подсказан изход от ситуацията е обжалване на мълчаливия отказ, което би принудило Комисията да издаде нарочен и изричен отказ. "Вторият изход, който ми беше подсказан като възможно решение, бе лицензиране на някое от малките здравноосигурителни дружества, в което да се влее дейността на "ЗОК България Здраве" АД", съобщава в сигнала си Минков.

  Ето какво пише още в подадената до прокуратурата жалба:

  "Споделено беше, че използването на "мълчаливия отказ" е преднамерено от страна на Комисията, за да не се създава напрежение в сектора при евентуално постановление на отказ и че имаме достатъчно време да направим необходимото. Разговорът завърши с негова реплика, че след 8-ми август пазарът за здравно осигуряване ще изглежда по съвсем различен начин. Визираната от него дата съвпада с крайния срок, в който заварените здравноосигурителни дружества с издадена лицензия по доброволно здравно осигуряване по реда на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) привеждат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховане (КЗ).

  Този разговор ме накара да се замисля и да си дам обяснение защо досега Комисията не е изпълнила задължението си по закон да издаде или да откаже издаването на искания от нас лиценз. Законоустановения срок за произнасяне е 4 месеца и може да бъде удължаван в изброените от закона случаи, но във всички случаи следваше да получаваме регулярна официална информация за процедурата.

  След консултация със законните представители на мажоритарния акционер "Феста Холдинг" АД - г-жа Петя Славова и г-жа Миглена Тачева, поискахме от председателя на КФН копие от документите по преписката, както и да бъде извършена проверка от Инспектората към КФН, с писмо от 07.06.2013 г. На 10.06.2013 получихме предоставения ни по реда на Закона за достъп до обществената информация, достъп до документи и информация за провежданата процедура по лицензиране на дружеството.

  След техния преглед установихме, че заместник-председателят на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" е оттеглил предложението си за издаване на лиценз в последния момент преди заседанието на Комисията без мотиви и без санкцията на председателя на Комисията. След като всички проверки са извършени и становището на Дирекциите по доклада са с положителен резултат за издаване на лиценз, оттеглянето на предложението е изцяло необосновано, неаргументирано и немотивирано, като показва тенденциозно лично отношение на г-н Богоев.

  Това събуди у мен подозрението, че инициираният от него разговор, проведен на 05.06.2013 г. не е случаен и има за цел да окаже влияние и натиск за вземане на решение в посока на преструктуриране на собствеността на "ЗОК България Здраве" АД. Тъй като считам, че това поведение е преднамерено и недопустимо от страна на държавен служител и нарушава предоставените му от закона правомощия, отправям настоящия сигнал за извършване на необходимите действия за образуване на досъдебно производство за извършени престъпления по служба. Моля да прецените и възможността за отстраняване на заместник-председателя от длъжност, т.к. има реална опасност, използвайки служебното си положение, същият да създаде и антидатира документи, както и да унищожи съществуващи по преписката".

  Пламен Минков подава още един сигнал срещу Богоев. Той е до председателя на КФН Стоян Мавродиев с копие да председателя на Народното събрание Михаил Миков и премиера Пламен Орешарски.

  В сигнала Изпълнителният директор на "Здравноосигурителна компания България здраве" АД пише: "От направения преглед на фактите може да се направи обосновано предположение, че заместник-председателят Богоев от една страна не е изпълнил служебните си задължения, а от друга е превишил правомощията си, като в последния възможен ден за произнасяне - 25.04.2013 г., той е направил предложение в нарушение на правилника за оттегляне на внесената от него точка за разглеждане".

  В документа се казва още, че с действията си Богоев е възпрепятствал КФН да прецени дали са спазени изискванията за издаване на лиценз. Минков споделя, че проведения при случайната среща разговор, недвусмислено му е казано, че следва да прехвърли компанията и бизнеса си на друга фирма извън Феста. Той подчертава, че за този случай е сигнализирана Софийска градска прокуратура.
  -

  LiveNews се свърза с изпълнителния директор на "Здравноосигурителна компания България здраве" АД Пламен Минков, който коментира лаконично, че в момента компанията му е в процедура по издаване на лиценз. "За сега сме изпълнили всички изисквания на комисията. След като се произнесе с решение, тогава може да се кажи има ли проблеми", каза той.

  Минков коментира още, че от официални документи на КФН е станало ясно, че има проблем, който се инициира от някой от Комисията. "Ние сме подали документи първи като компания, далеч преди другите компании и комисията е длъжна да спази сроковете", каза изпълнителният директор на "Здравноосигурителна компания България здраве" АД като изрази надежда, че днес КФН ще излезе с решение за лиценза на дружеството.

  LiveNews разговаря и със зам.-председателя на КФН Борислав Богоев, който отрече да има подадена срещу него жалба в прокуратурата и да е извършил каквото и да е престъпление, свързано със злоупотреба с власт.


  Още по темата -

  Камикадзета на Цветанов рекетират бизнеса като за последно

  http://www.livenews.bg/Kamikadzeta-n...posledno-55890

  Нередност?
 • 3
  val3 avatar :-P
  VAL
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#2] от "Sting":

  За същия убавец

  Нередност?
 • 4
  pavla avatar :-?
  ПАВЛА
  • - 1
  • + 7

  Хм. Ръчкането из гнездото на стършелите продължава...

  Нередност?
 • 5
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА
  • - 1
  • + 4

  мирише на персонални промени ....

  Нередност?
 • 6
  yty21315338 avatar :-P
  yty21315338
  • - 2
  • + 5

  Присмял се хърбел, на щърбел.

  Нередност?
 • 7
  staphane avatar :-|
  staphane
  • - 4
  • + 10

  Мавродиев е готвел Николай Захариев за свой заместник и като не се е случило това и хоп - точно той наема новата сграда от която КФН въобще не се е нуждаела, нито пък мнозинството не го е гласувало! То по-голям конфликт на интереси не може да има от това! Мавродиев се мисли за най-хитър, но не е познал!

  Нередност?
 • 8
  nonara avatar :-|
  nonara
  • - 3
  • + 15

  Мавродиев се е самозабравил... Хората в КФН не смеят нищо да кажат, защото за разлика от него, разчитат само на заплатата си, а не на комисионните от "приоритетни" сделки, като ненужното местене в нова сграда...

  Нередност?
 • 9
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov
  • - 3
  • + 9

  Мавродиев доста сериозно се справя с това да превърне КФН в послушно пале. Той предлага наляво-надясно всичко, което му е понадзорно, само и само да окраде всичко и да има кинти за прехваленият университет на синът му. Така стана и с фонд Доверие - обикаля и търси купувачи и някой като се върже - айде доброзорно го карат да продава. По-големи конфликти на интереси от неговите схемаджийски номера няма!

  Нередност?
 • 10
  bgkurshum avatar :-|
  bgkurshum
  • - 5
  • + 1

  Не се разбира от коментарите дали този експерт от мутренската банда на рапоня трябва да се сменя или смяната му ще е политическа чистка?

  Нередност?
Нов коментар