Новият брой:
Чудото на езика

Секторът на полусенките

Рамка за радикална реформа в сферата на сигурността

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се взриви след назначение в едно от разузнаванията. Това е уникален казус, допускам, че е световна екзотика. Наглед сектор "Сигурност" е дистанциран от мотивите, които могат да изведат активното гражданство на улицата. Наглед да, но всъщност институциите на сигурността са пряк пример, дори символ на злоупотребата с власт, хакерското прихващане на държавата отвътре, тайните политически договаряния, разпределението на влияние и подмяната на публичната сфера, която дава фундаменталното условие на конституционната държава.

Секторът днес е далеч от изискванията за съвременно изградена институцинонална система за сигурност. Тук основни положения остават неясни, а и не са в процес на изясняване. Протестното движение е рядък шанс да бъде принудена държавата да промени съществени страни в институциите на сектора, така както ги наблюдаваме днес. А без реформа на сектор "Сигурност", злокачественият политически модел, в който е заседнала България, само ще сменя маските си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000
  • + 6

  Интересни виждания от автора на статията.
  Разузнаване в българския му вариант = часпром. До всеки "голям" бизнесмен стои и едно ченге.В МВР същата работа,а пък за Прокуратурата въобще няма нужда и да се коментира. Въпросът е как да се промени това? И може би кои да го направи? Докато политическага система е в този и вид ще си я караме постарому.

  Нередност?
 • 2
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe
  • + 2

  " България се взриви след назначение в едно от разузнаванията. Това е уникален казус, допускам, че е световна екзотика. "


  И полусенките си имат имена .
  Другото е бъзльовщина .
  И не е уникален казус .

  Нередност?
 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 9

  "Независимата прокуратура" е един най-големите бъг-ове в българската Конституция. Заради този бъг се стигна до изчадие като Филчев и карикатура като Цацаров (последният се опитва да гони Филчев по тепегьозлък). В нормални страни тези хора нямаше да могат да си разиграват коня безнаказано.

  В повечето страни над Прокуратурата има контрол или от страна на Парламента или на Правителството. Над точната формула може да се дебатира, но е едно е ясно - сегашното състоянието на безконтролност е в корена на много от недъзите на системата.

  Нередност?
 • adenauer
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#1] от "demos20002000":
  Вижте му съветите на този комунистически възпитаник и защо комунистически наследници с увредени мозъци са готови да дават съвети по проблеми ,които отдавна са решени ,но не по комунистически модел.Ако искаш да имаш съвремено морално ,правилно и справедливо управление във всяка една институция трябва да вземеш Германския модел на устройство на обществото.Но това изисква задължителна всеобхватна декомунизацияна всички нива на управление.За това нещо автора не споменава и дума.Второто задължително условие е отстраняване от всички ръководни нива/ЛУСТРАЦИЯ/ на т.н. политически ,икономически ,съдебен,военен ,медиен и всякакъв друг "ЕЛИТ"за период от 25 г.Тази Лустрация в Германия е продължиха до 2019 г.За това нещо комунистическия автор също нищо не споменава.Третото задължително изискване е Национализация на всички богатства от тези всичките ЛУСТРИРАНИ персони и накрая най-важното изискване на Германския модел -Народен съд над всичките тези ЛУСТРИРАНИ престъпници по Германски модел и практика.По данни на ЕВРОСТАТ броят на тези ЛУСТРИРАНИ престъпници ,до един свързани с БКП и ДС е над 350 хил.Така ,че в България има още много за вземане ,но от разбойниците.Чак след това може да кажеме ,че България може да бъде равноправен член на ЕС и Шенген.Доводите на този псевдо автор и познавач на проблемите в България обслужват само и единствено комунистическите престъпници.Закон на НС д.в.бр.37 от 5 май 2000 г.Това е за сведение на този комунистически многознайко и клакьор на комунистите и агентите.на ДС.

  Нередност?
 • 5
  tanas avatar :-?
  Танас
  • + 7

  До коментар [#4] от "adenauer":
  ++++++++++ Лустрационни текстове могат да се развият в действащият Закон за обявяване на комунистически режим в България за престъпен.  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  Нередност?
 • 6
  tanas avatar :-?
  Танас
  • + 1
 • 7
  dorn avatar :-|
  dorn
  • + 4

  Прокуратурата в българските условия задължително трябва да бъде поставена под контрола на изпълнителната власт ( и да си носи политическата отговорност ) - при сегашната пълна "независимост" и безотговорност ние можем само да сме доволни когато за главен прокурор е избран сравнително кротък и безконфликтен човек като Борис Велчев и с ужас да наблюдаваме какви репресии и разправа с всякакви опоненти ще предприеме един властолюбив и вманиачен в нещо ( но в никакъв случай и борба с престъпността ) пореден главен прокурор ,като само можем да чакаме да изтече седемгодишния мандат .

  Нередност?
 • 8
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni
  • + 1

  До коментар [#7] от "do":Напълно съм съгласен с вас колега!Няма място за органи ,които водят разследвания в съдебната власт,а пък и наличието на хиляда хрантутняка в измислената Национална следствена служба ,също в съдебната власт е апогей на малоумщината.За 23 години "независимост" и "несменяемост" прокуратурата и следствието доказаха несъстоятелността на моделът,който иначе доста хора защитават,особено политици,защото ,ако ръководителите на прокуратурата бяха с мандат и се избираха от народа,щяха да се борят и за следващ мандат,което автоматически би изключило колаборация с политическите партии..Такива типажи като Борис Велчев,Татарчев,Филчев,Кокинов,Роман Василев,Славчо Кърджев и да не ги изброявам никой не би ги избрал..ВСЕКИ СЕРИОЗЕН БИЗНЕСМЕН ИЛИ ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН КАТО СИ ТЪРСИ АДВОКАТ И ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ,ИЗБИРА ТАКЪВ ,КОЙТО ИМА ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ,КОРЕКТЕН Е ,ЕТИЧЕН И ДОБЪР ПРОФЕСИОНАЛИСТ!ТОВА НЕ Е НУЖНО СЕГА КАТО УСЛОВИЕ НИТО ЗА ПРОКУРОРИ,НИТО ЗА СЛЕДОВАТЕЛИ,НИТО ЗА ПОЛИЦАИ ,НЕЗАВИСИМО В ДАНС ИЛИ ГДБОП.....!!!
  СЪГЛАСЕН СЪМ И С АВТОРЪТ ЗА ПО-ГОЛЯМА ПРОЗРАЧНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ НА ИНСТИТУЦИИТЕ В СФЕРАТА НА СИГУРНОСТТА.ПРОКРАДВА СЕ ОБАЧЕ ТЪНКАТА НИШКА НА НПО-ТАТА ДА ИМ СЕ ВЪЗЛАГАТ,РЕСП-ДА ИМ СЕ НАЧИСЛЯВАТ БАСНОСЛОВНИ ХОНОРАРИ ЗА АНАЛИЗИ ,ПРОГНОЗИ И СТРАТЕГИИ С ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА.НИКОЙ И СЕГА НЕ ПРЕЧИ НА АНАЛИЗАТОРИ И АРМИЯТА ОТ Т.НАР."СПЕЦИАЛИСТИ ПО СИГУРНОСТТА" ДА СИ АНАЛИЗИРАТ И ИНТЕРПРЕТИРАТ,НО ЗАЩО ВСИЧКИ ИСКАТ ДА БОЗАЯТ ОТ ДЪРЖАВНАТА КРАВА.А СЪМ ВИЖДАЛ КАКВИ ПАРИ ИМ ПРЕВЕЖДАТ СА АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ,ОТКРИВАЙКИ ТОПЛАТА ВОДА И КОЛЕЛОТО !!!!!!ЗАТОВА -РЕФОРМИ,НО С ЕДНО НАУМ...НПО-ТАТА ДА СИ ТЪРСЯТ ПАРИ ОТ ХОРАТА И БИЗНЕСА,КАТО ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН,А НЕ ДА ЦОЦКАТ ОТ ЕВРОФОНДОВЕ И БЮДЖЕТА ,ЗА ДА ПИШАТ СТРАТЕГИИ!!!

  Нередност?
Нов коментар