Бездействие за 20 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бездействие за 20 млн. лв.

Бездействие за 20 млн. лв.

Ирена Кръстева дължи на държавата 20 млн. лв. неустойка, след като не разруши в срок купената от нея ИПК "Родина"

17667 прочитания

Година след като държавата продаде терена и недовършения корпус на ИПК "Родина" за 20 млн. лв, Агенцията за приватизация има основание да вземе още толкова. Причината е, че бетонният скелет на високата сграда още стърчи неразрушен въпреки поетия ангажимент да бъде завършена или съборена от купувача - дружество, контролирано от Ирена Кръстева, собственик на "Нова българска медийна група".   

Според приватизационния договор неизпълнението на тази клауза означава неустойка за дружеството до 20 млн. лв., която е обезпечена с банкова гаранция за същата сума. Тъй като все пак малка част е разрушена, договорът предвижда частично усвояване за несъборената част. Покупката беше финансирана от Корпоративна търговска банка, която е и издател на гаранцията пред АП.

Сега на ход е Агенцията за приватизация. От ведомството обясниха, че по договор в момента тече едномесечен срок, в който купувачът трябва да докладва какво е извършил. След 20 септември агенцията ще реши каква сума от гаранцията подлежи на усвояване.

Скъпо условие

Продажбата на ИПК "Родина" бе договорена през юни миналата година и завършена през август. Купувачът - дружеството "Издателско-полиграфически комплекс Родина", придоби терен от 15 000 кв.м с лице на бул. "Цариградско шосе" и незавършения строеж върху него срещу 20 млн. лв. плюс гаранция от още толкова за поетите приватизационни ангажименти, свързани със събарянето или завършването на сградата. Логиката на поисканата гаранция беше, че АП не може да продава под данъчна оценка, а недовършената сграда всъщност е оценена на висока сума.

Вариантът със завършването още при покупката се смяташе за малко вероятен, тъй като след замразяването на строителството и дългото излагане на атмосферни влияния носещата стоманобетонна конструкция се оказа в лошо състояние. Това показа и експертизата, направена от екип от инженер-конструктори на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) по поръчка на Агенцията за приватизация в началото на 2012 г.

"Още тогава проверката установи, че има компроментирани елементи от конструкцията", посочи директорът на дирекция "Контрол на строителството" в Столичната община арх. Влади Калинов, който е разписал експертизата. Неговата преценка е, че укрепването и завършването на строителството е икономически нецелесъобразно и за инвеститора ще е по-изгодно да събори постройката и да започне ново строителство.

По експертни оценки при толкова масивна конструкция единственият вариант е разрушаването да стане с взрив. Преди няколко месеца по сградата действително започна работа, която приличаше на подготовка – свалени бяха стъкла и фасадни елементи и на практика остана само бетоновият скелет. С това обаче дейността приключи, а според източници на "Капитал" собственикът на имота не е искал от общината и разрешение за събаряне. Към момента в предната част на терена до самата сграда текат само изкопни работи. А срокът за събаряне по приватизационния договор изтече.

Рушено, недорушено

Неприключилото събаряне на ИПК "Родина" повдига и въпроса за съдбата на неотменимата банкова гаранция от 20 млн. лв. Тя е в свързаната с дружеството купувач Корпоративна търговска банка, откъдето е и кредитът за самата покупка. Информацията се вижда в Търговския регистър.

В петък "Капитал" изпрати въпроси на Ирена Кръстева каква част от конструкцията на сградата е разрушена до момента и какви са по-нататъшните планове за имота. До приключване на броя отговори не бяха получени. Кръстева не отговаряше и на мобилния си телефон.

Видимо обаче премахнатото от сградата, като се изключи остъклението, не е много – конструкциите на двете високи тела са непокътнати, като е разрушена само топлата връзка между тях. Почти непипната е и ниската триетажна част (виж снимката). Това предполага държавата да усвои по-голямата част от гаранцията по сделката.

Сграда на ИПК "Родина" е с разгъната застроена площ над 40 000 кв.м, като в тях влизат няколко подземни нива – основно гаражи, с площ близо 7000 кв.м и надземна част 34 789 кв.м. Постройката, строена някога за редакциите на вестник "Работническо дело" и други социздания, включва два високи корпуса – с 9 и 15 етажа, както и ниско триетажно тяло. Мащабното строителство бе започнато през 80-те години на миналия век, но почти веднага след демократичните промени в страната бе спряно.

Планът за държавата отсега трябва да е пределно ясен - да приложи договора и да вземе голяма част от гаранцията. В противен случай ще получим поредния пример, че управляващите са подвластни на корпоративните интереси на определени кръгове. Особено ако става въпрос за подарък за Ирена Кръстева, която освен всичко е и майка на депутатът от ДПС Делян Пеевски, чието назначение за шеф на ДАНС даде начало на продължаващите вече 70 дни протести срещу правителството.

Единствен купувач

Дружеството "Издателско-полиграфически комплекс Родина" бе единствен кандидат при продажбата на терена от 15 000 кв.м на бул. "Цариградско шосе" и незавършените редакционни корпуси върху него миналата година. Интересът бе логичен, като се има предвид, че то е собственик на още 41 000 кв.м на втора линия. Върху тях се намира най-голяма печатница за вестници, приватизирана от собственика на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" - "Обединени български вестници", преди години.

И двете дружества са част от кръга около Корпоративна търговска банка (КТБ) и Цветан Василев. Изпълнителен директор на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" е Ирена Кръстева, която издава вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика" и стои зад други печатни и електронни издания.

От своя страна КТБ финансира както придобиването на печатницата преди години, така и миналогодишната сделка за незавършените редакционни корпуси до нея. Справка в имотния регистър показва, че през 2011 г. теренът от 41 000 кв.м на втора линия е ипотекиран в полза на КТБ като обезпечение по кредити на свързани дружества - "Рийл естейт проджектс" и "Инвестмънт проджектс". От своя страна теренът от 15 000 кв.м на първа линия и незавършеното строителство са апортирани в капитала на друго дружество - "Родина тауър", дъщерно на "Издателско-полиграфически комплекс Родина". Вноската е направена през юли тази година, а стойността й е 19.500 млн. лв.

Тези движения показват инвестиционни намерения, каквито се предполагаха още при сключването на сделката за ИПК "Родина" миналата година. Такива компаниите на Ирена Кръстева имаха и през 2009 г., когато за малко не реализираха да получат сградата в сделка за замяна без търг. Тогава Пламен Орешарски в качеството си на финансов министър при тройната коалиция предложи компании на Ирена Кръстева да влязат в смесено дружество с държавата. Те трябваше да получат три сгради на НАП в центъра на София плюс незавършените редакционни корпуси на бул. "Цариградско шосе". Срещу това трябваше да изградят нова централа на приходната агенция на булеварда. След медийния шум до сделка не се стигна.

За миналата година приходите на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" са 18.1 млн. лв., основно от издателска и полиграфическа дейност, като в сравнение с година назад са нараснали с близо 1.3 млн. лв. Заради финансирането на сделката за редакционните корпуси на ИПК "Родина" задълженията на дружеството към КТБ са се увеличили от 792 хил. лв. година по-рано до малко под 25 млн. лв. през миналата година. Дружеството е приключило 2012 г. с печалба от 1.277 млн. лв.

Година след като държавата продаде терена и недовършения корпус на ИПК "Родина" за 20 млн. лв, Агенцията за приватизация има основание да вземе още толкова. Причината е, че бетонният скелет на високата сграда още стърчи неразрушен въпреки поетия ангажимент да бъде завършена или съборена от купувача - дружество, контролирано от Ирена Кръстева, собственик на "Нова българска медийна група".   

Според приватизационния договор неизпълнението на тази клауза означава неустойка за дружеството до 20 млн. лв., която е обезпечена с банкова гаранция за същата сума. Тъй като все пак малка част е разрушена, договорът предвижда частично усвояване за несъборената част. Покупката беше финансирана от Корпоративна търговска банка, която е и издател на гаранцията пред АП.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  maina100 avatar :-?

  Много ще се учудя /приятно при това/ ако държавата се възползва от неустойките по договора...
  Дано,дано,ама надали!

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Дошла й е брилянтна идея да не рути това дето е построено, най-вероятно и намерила нова форма на реализация......
  Не я мислете Иренчето и ще разруши каквото трябва и ще оползотвори това което може!!!
  Чакахме 33 години, ще почакаме още 3 да видим какво ще се получи!!!

 • 3
  carmello avatar :-|
  carmello

  До коментар [#2] от "boby1945":

  "Още тогава проверката установи, че има компроментирани елементи от конструкцията", посочи директорът на дирекция "Контрол на строителството" в Столичната община арх. Влади Калинов, който е разписал експертизата

  [quote#2:"boby1945"]Дошла й е брилянтна идея да не рути това дето е построено, [/quote]

  е нЕма толкова брилянтна идея- да падне при някое земетресение 15 етажна сграда.
  Абе тва комунетата сте опасна работа!

 • 4
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Тук е мястото да припомним, че 90% от приватизациите, които направи Б. Борисов, бяха в полза на кръга КТБ.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "carmello":

  Няма да падне, има 1000 начина да се усили дадена повредена бетонова или стоманена конструкция.... виж в специалната литература....
  А комисията от ВИАС, вероятно, е имала за цел да "покаже" официално колко нефелна е сградата, че по-добре да я сринат, отколкото ремонтират и подобни приказки на ангро с задната мисъл, че не трябва да искат много парета за нея, сградата, от нея Иренчето ....
  Ще поживеем, ще видим!!!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Neyk":

  Приватизацията се прави в полза на капиталетата, хората с парета, пари при пари отиват.....
  Не щото капиталето се казва Василев..... ако ти се прекръстиш Цветан Василав и тоалетната пред МВР няма да ти приватизират, бъди уверен....
  Чети горе, пари при пари отиват.....

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#3:"carmello"]да падне при някое земетресение 15 етажна сграда.
  Абе тва комунетата сте опасна работа![/quote]
  Няма да падне, а и да падне, не дай Бог, няма да падне Небето!!
  Хотел Карлтон като падна в Букерещ в 1942, кво стана, да не спря живота?
  Не се коси, хората с парета мислят бърже и в "дълбочина", затова и имат парета???
  А последното е вярно само частично, само за КОМУНЕТАТА с ПАРЕТА, щото повечето комунета са БЕЗ парета (сек откъм парета), те не са опасна работа, спи спокойно!!!

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Моята прогноза е, че от всички чернобилски силуети - неотменим дял от градските и извънградските пейзажи на цяла България, точно с този въпросът ще приключи най-бързо. Не защото АП е сложила срок, а защото на счетоводна стойност от 20 милиона лева местните данъци и такси в София са няколко стотин хиляди лева годишно. Никой няма да търкаля такива разходи от година на година, без да побърза да се възползва от собствеността си.

  За жалост, не толкова опитмистично изглеждат нещата с другите съборетини, които "красят" България надлъж и нашир. София: ресторант "Феята", бившият р-т "Будапеща", недовършените корпуси на МА и Александровска болница, кооперацията на "Алабин" на гърба на музея на МВР, бившият завод "Фурнир" в Дианабад, недостроеното лесничейство в парка "Погребите" зад Софияленд, недостроеният църковен храм пред х-л "Кемпински", пропадналата автогара на Ер Кона до летището, пристройката на Главпроект на "Шипченски проход" - за тези се сещам само в очертанията на столицата.

  Но цяла България е разкрасена по същия тертип, като подобно на магарето, което като видяло сватба се овъргаляло в прахуляка, ние като видим чужденци, струпваме най-уникалните за окото мизерии точно след КПП-то. На влизане от Калотина - още на Сливница един цял полуразкостен комбинат. На влизане от Гюешево - първо една изоставена мина вляво в дола, подобна на тази от репортажите "Ораново", за щастие пообрасла благодарение на природата, която върши човешката (българската) работа. После няколко разграбени бензионстанции, избледнял спомен от югоембаргото. След Кюстендил - цял мотел с избити прозорци, на този фон в пернишките красоти поне има някакъв живот вътре, поне свети нещо.....Представете си каква мизерия още от КПП-то, че накрая да стигнеш Перник и да си кажеш "Брех, почва цивилизацията!"

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Но връх на мизерията представлява входът на БЕТА - Червен бряг. Точно на портала, цяла административна сграда без нито едно зраво стъкло и нито един кв.м. здрава фасада. Интересното е, че край нея стоеше логото на една голям австрийска фирма, явно наемател на терени в завода. Последната явно толерира тази депресираща гледка с цел да напомни на работниците в каква държава живеят, когато идват да кандидатстват за работа и прехвърлят в главата си на каква заплата да кандисат.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Сега комунягите ще й опростят неустойката като компенсация за това, че синчето бе отстранено от поста Шеф на ДАНС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.