Референдумът за "Софийска вода" бе отхвърлен в общинската комисия

От компанията обещават до 3 септември концесионният договор да бъде публикуван, за да няма спекулации

Договорът със "Софийска вода" ще бъда ревизиран, като решението е взето единодушно от всички партии в общинския съвет
Договорът със "Софийска вода" ще бъда ревизиран, като решението е взето единодушно от всички партии в общинския съвет    ©  Цветелина Белутова
Договорът със "Софийска вода" ще бъда ревизиран, като решението е взето единодушно от всички партии в общинския съвет
Договорът със "Софийска вода" ще бъда ревизиран, като решението е взето единодушно от всички партии в общинския съвет    ©  Цветелина Белутова
Окончателното решение по дебата ще бъде взето на 5 септември, за когато е насрочена и извънредната сесия на Столичния общински съвет.

Столичната комисия по стопанска политика, която е водеща по казуса "Софийска вода", отхвърли предложението на групата от БСП за провеждане на референдум, който да определи дали да бъде прекратен договорът с концесионера. Идеята за допитване до софиянци е стара, но отново излезе на дневен ред, след като в началото на месеца Административният съд на София върна за прегласуване решението, с което преди месеци Столичният общински съвет отхвърли същото искане. Заради становището на съда миналата седмица извънредно заседаваха всички общински комисии (които също отхвърлиха предложението), но във вторник решаващата дума бе на стопанската комисия, която отново каза "не" с гласовете на ГЕРБ. Те са против референдума, като един от мотивите им е, че при едностранно разваляне на договора общината ще трябва да плаща неустойки в размер на над 200 млн. лв.

Окончателното решение по дебата ще бъде взето на 5 септември, за когато е насрочена и извънредната сесия на Столичния общински съвет.

БСП срещу ГЕРБ

Във вторник Румен Георгиев от БСП разясни защо социалистическата партия търси разваляне на концесията чрез референдум. Според него още след сключването на договора (който бе подписан през 1999 г. от Стефан Софиянски) е станало ясно, че условията не са изгодни за софиянци. "Това е единствената причина да внесем доклад за прекратяване на споразумението", каза Георгиев. По думите му дружеството не изпълнява изискванията за намаляване на загубите на вода, тъй като към 2011 г. те са 55%, а по договор е трябвало да бъдат 24%.

От "Софийска вода" обясниха, че цитираното число (24%) е от стар анекс, който обаче не е действащ след второто предоговаряне на договора от 2008 г. Според сега действащия бизнес план загубите на вода през 2012 г. трябва да са 47%, а са били 53.4%. За 2013 г. заложеното е 44.5%, а реалното към момента е 52.67%. Другите аргументи на Георгиев бяха свързани с "манипулативните данни за цената на водата" и дължимите суми от клиенти. "Регулаторът не полага усилия за тези задължения, които вече достигат 62 млн. лв., като същевременно с това стойността на водата е далеч по-висока от договорената - 1.80 лв.", допълни той. Според БСП "Софийска вода" има и редица нерегламентирани разходи, включително за консултанти - платената сума е 12 млн. лв.

В отговор Николай Стойнев от ГЕРБ, който е председател на комисията и на работната група, заяви, че не е нужно БСП да си правят евтин пиар за сметка на общинския съвет, тъй като вече има решение за ревизия на договора, което е взето единодушно от всички партии. "Ясно е, че споразумението не е изгодно за софиянци, но в момента не са налице условия за прекратяването му по вина на концесионера и подобно предложение крие редица рискове", каза Стойнев. По думите му пък самото провеждане на референдум ще струва 1.4 млн. лв., което е ненужен разход, след като вече са предприети стъпки за подобряване на ситуацията.

Финансово обвързани

Според мнозинството от ГЕРБ развалянето на концесионния договор без доказана вина от страна на "Софийска вода" би означавало общината да изплати над 200 млн. лв. на дружеството, като това е само една част от сумата. "Освен тези неустойки ще трябва да бъдат покрити и капиталови компенсации в размер на няколкостотин милиона лева и общата сума трябва да бъде изплатена в рамките на 45 дни след прекратяване на договора", каза Стойнев. По негови думи, за да има предпоставка споразумението да бъде развалено без последици за общината, е нужно в продължение на две години концесионерът да не изпълнява до 75% от инвестиционния си план или ДКЕВР да наложи две санкции, за които да има действащо съдебно решение.

В същото време общинският съветник от ГЕРБ Искра Ангелова, която е председател и на комисията за местното самоуправление, изказа притеснения относно последиците от евентуален съдебен спор. "Подобно дело ще се проточи няколко години, а "Софийска вода" формално ще остане изпълнител и докато не излезе съдебно решение, качеството на ВиК услугата със сигурност ще се влоши", каза Ангелова. Според нея това ще бъде лош сигнал към Европа и потенциални инвеститори, които ще разгледат казуса като "своеволие" от страна на общината. "Тук се появява и въпросът дали новият концесионер ще бъде изгоден за гражданите, защото след прекратяване на договора ще бъде обявен конкурс за избор на ново дружество", допълни общинският съветник.

Договорът ще бъде публикуван

Ако референдумът бъде окончателно отхвърлен на 5 септември, ще започнат и същинските преговори между екипите на "Софийска вода" и работна група на общината, за да се договори ревизия в концесионния договор.

По думите на Николай Стойнев кметът Йорданка Фандъкова е изискала "Софийска вода" да публикува самия концесионен договор в интернет страницата на общината преди това, за да бъде достъпен за софиянци. "Получихме писмо с подобно искане и в момента подготвяме документите, тъй като имаше промяна в някои от клаузите", казаха за "Капитал Daily" от ръководството на "Софийска вода". По техни думи до 3 септември дружеството официално ще публикува договора, за да няма допълнителни спекулации.