БСП обмисля минимални ренти за земята

Идеята се подкрепя от собственици на ниви, но беше посрещната с несъгласие от арендаторите

Предложението е минималните цени да се определят в зависимост от категорията земя, местоположението й, от това дали е в индустриална зона или например до магистрала.
Предложението е минималните цени да се определят в зависимост от категорията земя, местоположението й, от това дали е в индустриална зона или например до магистрала.
Предложението е минималните цени да се определят в зависимост от категорията земя, местоположението й, от това дали е в индустриална зона или например до магистрала.    ©  Цветелина Белутова
Предложението е минималните цени да се определят в зависимост от категорията земя, местоположението й, от това дали е в индустриална зона или например до магистрала.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След серията от нестандартни идеи като законово намаление на цената на водата и забрана за работата на хипермаркетите през почивните дни, БСП обяви нова порция спорни предложения, свързани този път със селското стопанство. От партията обмислят да бъдат въведени минимални цени на рентите в страната с цел да се защитят дребните собственици на ниви, обяви в петък депутатът Янаки Стоилов, цитиран от в. "Труд". Такова искане има от няколко години - от сдружението на собствениците на земеделски земи - арендодатели, откъдето са съобщили пред вестника, че те са го предложили и на БСП. Очаквано арендаторите определиха мярката като непазарна.

Законово определен праг

Според идеята, лансирана от депутата Янаки Стоилов, трябва да се въведат минимални цени на рентите. Това може да стане чрез промени в закона за арендата, които в момента се готвят от група народни представители. Пред "Труд" Стоилов обяснява, че идеята е минималните цени да се определят в зависимост от категорията земя, местоположението й, от това дали е в индустриална зона или например до магистрала, като това ще бъде определено в методика. Предложението за въвеждане на минимални ренти за нивите е от около две години, като негов автор е сдружението на собствениците на земеделски земи - арендодатели. Според тях на много места в страната арендаторите оказват натиск на собствениците на парцели за по-ниски цени, като има съмнения, че в някои землища има и уговорки за нивата им. Пред "Труд" от сдружението са признали, че те са предложили на левицата тази идея.

Непазарни мерки

Идеята за минимални цени на рентата беше посрещната с неодобрение от големите арендатори в страната. "Това е непазарна мярка, по същата логика могат да въведат минимална цена на наемите на офиси например", коментира пред "Капитал Daily" председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. По думите му в момента не може да се говори, че има подценени ренти, а дори напротив - на много места били надценени. Вукодинов не се съгласи и с твърденията, че на места има договорки между наемателите на парцели за определени нива на рентите. "При тази борба за земи веднага биха се появили други фирми, които да предложат по-високи цени", каза още той. 

Според данните на Националния статистически институт и земеделското министерство цените на земите, включително и рентните плащания, са се повишили драстично през последните години. Възходящият тренд започва през 2005 г., като е вероятно през тази да има известно задържане според прогнозите на производители. Според оценки и на арендатори, и на собственици на земи рентите през тази година се движат средно за страната около 30 лв. при по-малко от 20 лв. за декар преди 5 години. Цените за наем на земята обаче зависят и от местоположението й, големината на парцела, категорията, заради което и в райони като Добруджа например не са изключение рентни плащания над 100 лв.

Макар да не е ясна в детайли методиката, по която евентуално ще се определят минималните цени на рентите, самото предложение въобще да има такива показва опит за административна намеса на пазара. Съмненията за евентуални скрити споразумения между арендатори за по-ниски ренти в отделни райони би трябвало да са предмет на проверка и евентуална санкция от страна на Комисията за защита на конкуренцията. В регистъра на антимонополния орган до момента няма заведена жалба срещу арендатори.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • - 4
  • + 25

  Поредната бесепарска простотия.

  Нередност?
 • 2
  skch avatar :-|
  skch
  • - 3
  • + 4

  Контрол от КЗК, НАП, че и от Инспекцията по труда - да ги видим тогава тъй наречените кооперации по селата как ще плащат и по колко и дали ще разхождат шефовете им А8 из селските пътища. Всичко друго е непазарно и няма да доведе до промени.

  Нередност?
 • 3
  datas avatar :-|
  ASTYLE
  • - 2
  • + 5

  Достатъчно са големи големите, за да могат да плащат нормални пари на собствениците на земи.

  Нередност?
 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 9

  Тези не просто отидоха в плановата икономика, ами направо се вънаха към принципите на късния феодализъм...Един основен принцип от учебниците по икономика: ВСЕКИ ПАЗАРЕН МИНИМУМ ИЛИ ТАВАН НА КАКВИТО И ДА БИЛИ ЦЕНИ НЕ ВОДИ ДО ЖЕЛАНИЯ ЕФЕКТ, НО ПЪК СЕ ОТРАЗЯВА ОТРИЦАТЕЛНО ВЪРХУ ПАЗАРЪТ И НЕГОВИТЕ МЕХАНИЗМИ.

  Нередност?
 • 5
  vladimirvelikov avatar :-|
  Владимир Великов
  • - 2
  • + 3

  Сравнението с наемите на офиси е меко казано бутафорно, тъй като размерът на рентата се определя от арендатора уж според добива.
  Намеът на никой офис не се определя според това, колко изкарва наемателят в него.
  Арендаторите всъщност плащат колкото им кефне и единствената им пречка е конкуренцията, но такава на повечето места липсва, тъй като не си струва за конкурента от съседното село да праща машини да обработват парцел в отдалечено землище, до което дори няма път, освен през съседните му парцели. При такива условия на монопол, може би наистина има нужда от регулация. По-скоро има нужда от асоциация на арендодателите, която да им защитава интересите колективно.

  Нередност?
 • 6
  voteme avatar :-|
  voteme
  • - 1

  Ей депутатските тикви от всички правителства как не увряха толкова години, че колкото регулираш даден пазар толкова по-големи проблеми създаваш.
  Вместо пак да налагате регулации като при тока, опитайте да поспрете малко арендаторите и зърнарите с бентлитата. Създайте им малко конкуренция, те сега са се разпределили землищата и колкото решат толкова плащат на декар.
  А дано ама надали, нали всички арендатори са хора на местните кметове и съответно се отчитат по партийните касички.

  Нередност?
Нов коментар