"Горна Арда" се задвижва

Започва нова екооценка на най-големия частен ВЕЦ, през 2014 г. е планирано начало на строителството

Най-големият частен проект за ВЕЦ в България се раздвижва - мажоритарният собственик EVN започва процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на хидроенергийната каскада "Горна Арда". Планът е началото на строителството да е през следващата година, като инвестицията в 170-мегаватовото съоръжение се оценява на 350 млн. евро. Очакванията на EVN са, че след пет години първата мощност от каскадата ще започне да произвежда електроенергия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Етикети

НЕК Горна Арда EVN
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes

  "Карането на каяк не е част от опазването на околната среда", коментира в този връзка Николай Пейчев."

  Това е изместване на въпроса. Карането на каяк е възможно там, където природата не е засегната от алчни човешки ръце.
  Аз съм против този проект и се надявам Зелените скоро да изразят своята позиция, сигурен съм, че тя няма да е положителна за проекта.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Нали НЕК няма пари?

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "mick":
  Който произвежда и продава "ток" винаги има пари, много пари!!! :-)

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Много се мотаха с проекта, особено далаверите на лостов в 1998....
  Ама каръците каквото пипнеха все афифставаше.... :-)
  Да се надяваме ЕВН са по в час!!!! :-)

 • 5
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  При няколко пъти по-голямо производство, малко вътрешно и външно потребление, как изобщо някой ще тръгне да прави голяма инвестиция без подсигурен пазар, а и колко ще струва произведеният ток? на колко ще го продават на крайният клиент...

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Познайте кой ще ни продава зелен тооок!

 • 7
  simo87 avatar :-|
  simo87

  Предполагам, че изграждането на каскадата "Горна Арда" е необходимо, тъй като са нужни компенсаторни мощности и по-голям и оперативен студен резерв с оглед на растящата инсталирана мощност на ВЕИ. Както всички знаем ВЕИ работят през част от денонощието ( когато пече слънце или духа вятър ), а през останалата трябва да се ползва друг източник, по възможност много източници с малка мощност, каквито определено са ВЕЦ-овете. Друг вариант са малките ТЕЦ-ове на природен газ, но предполагам, че енергията от тях би струвала по-скъпо и би ни направила още по-зависими от Русия.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "simo87":

  Споко, като направят Белене у лето 2114-то братята Социалисти и ще се постигне кик-ефект върху българската икономика, безработицата ще се плъмитне до -10% и всички ще живеем дъ большой лайф. Аферим!

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Българските мощности произвеждат ток в излишък. Планува се строителството на газопровод, което предполага газификация на големите градове = слабо увеличение на потреблението на ток (по-малко от очакваното). Пазарът на ток в чужбина в най-добрия случай ще се увеличи до предкризисни нива. В Турция се строят и ще се строят нови мощности, което ще намали пазара на ток. Българската индустрия в близко бъдеще няма да се разшири осезаемо, като ток в индустриални мащаби ще захранват предимно фирмени компютри и неонови офис лампи (можеш да прибавиш и така обсъжданото увеличение на ефективността). Също така в България се продава скъпия и неефективно произведен ток, за да може изнасяният да е конкурентноспособен. Когато съседите ни си построят новите мощности, на кого ще го продаваме този излишък, на Науру ли? Нека напомня, че складовете за електроенергия не съществуват и базирайки се на физическите закони смело бих заявил, че в близките 50 години няма да бъдат изобретени. Кажи ми сега на каква пазарна логика може да бъде подчинена обосновката за строежа на тази скъпа частна прищявка (освен да се спечелят едни пари за зелена енергия на гърба на българските овце)? ЕВН затварят веригата и вече няма да разчитат на чужди сили, за да оправдаят увеличението на цената на тока. Така че си ги вземи словата, базирани на нам си коя си правителствена програма, и си ги заври обратно в аналите на социалистическата печатница.

 • 10
  abadobata avatar :-?
  Distributed

  А дали ще е ПАВЕЦ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата