Държавата е пред нови заеми за над 3 млрд. лв

Дефицитът и плащането на стари дългове ще увеличат натиска над бюджета през 2014 г.

Ако правителството не се реши на реформи и приватизационни сделки, ще се принуди да изтегли над 3 млрд. лв. през 2014 година, ако желае да запази фискалния резерв.
Ако правителството не се реши на реформи и приватизационни сделки, ще се принуди да изтегли над 3 млрд. лв. през 2014 година, ако желае да запази фискалния резерв.    ©  Николай Николов
Ако правителството не се реши на реформи и приватизационни сделки, ще се принуди да изтегли над 3 млрд. лв. през 2014 година, ако желае да запази фискалния резерв.
Ако правителството не се реши на реформи и приватизационни сделки, ще се принуди да изтегли над 3 млрд. лв. през 2014 година, ако желае да запази фискалния резерв.    ©  Николай Николов

Между 3 и 4 млрд. лева нови заеми ще трябва да изтегли държавата догодина, ако не възобнови приватизацията на държавни компании и не свие бюджетния дефицит. Парите ще са необходими, за да се плати част от вътрешния дълг, глобалните облигации в долари, които изтичат януари 2015 г., както и да се покрие дефицитът.

Това съобщи високопоставен източник от Министерството на финансите. Изчисления на "Капитал Daily" потърждават тези цифри. През последните години държавата издаваше средно между 1.3 и 1.5 млрд. лв. нови облигации, през 2013 той набъбна до 3 млрд. лв. заради погасяване на част от външния дълг, а с актуализацията на бюджета може да достигне толкова и през тази година.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


171 коментара
 • 1
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay
  • -10
  • +128

  Това не е новина. Емисионния календар и данните за дълга си стоят на сайта на МФ и чакат да бъдат прочетени.
  Същевременно авторът прави изключително вредното внушение, че единствения изход е едва ли не само в приходната част. Следващото правителство трябва да каже ясно и твърдо "бюджетът ще бъде балансиран каквото и да става, ако тази година имаме да погасяваме 1 млрд., значи ще изхарчим 1 млрд. по-малко от миналата година".

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Почна се.

 • 3
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#1] от "Nikolay":

  Това е добро заключение, но защо не казваш откъде ще ги получим? И на съседа отдолният етаж без прогимназиално образование му е ясно, че ще изхарчим 1 милиард по-малко и ако продлжава така подогодина сигурно ще изхарчим 2, че и 3 милиарда по-малко, но пак ще дължим.

  А това води пътя по една спирала само надолу, защото този път е по-лесен, от този на изкачването, но и води в дълбини от които излизане никога няма да има с десетилетия напред.

  Този път избраха неокомуноидите, защото са свикнали така 70 години, а това е много време, колкото един човешки живот!

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]Между 3 и 4 млрд. лева нови заеми ще трябва да изтегли държавата догодина, ако не възобнови приватизацията на държавни компании[/quote]
  Повтарям се, но пак ще питам: какво става с несъбраните от НАП 4 млрд. лева и няма ли те да покрият дефицита? Защо Олигарски мълчи?
  [quote#0:"К-л"]Две трети от новия заем ще са по задължения, заложени от предишни правителства[/quote]
  ... включително и от цъфналите герББери. До тук значи с приказките на Тиквоча, че наследеното от герББ след Тройната било най-големия проблем. Явно наследена остава практиката, а с нея и нарастващия дълг.
  [quote#0:"К-л"]Не е правилно, след като се прогнозира растеж... да се приема бюджет с дефицит.[/quote]
  Ако имаш правителство от фесове и каскети, които разчитат на купените с пенсии и субсидии гласове на пенсионерите и турците, е нормално.

 • 5
  convince avatar :-|
  convince

  Правителствата управлявали в последното десетилетие доунищожиха икономиката на държавата, а това е углавно продължаващо с години престъпление, за което някой трябва да носи съдебна отговорност, а не оправдание за целесъобразни, но неуспешни действия.

  Това е комуноиден псевдозакон който веднага трябва да се промени.

  Кухите безпросветни, безпринципни и безотговорници, които днес обитават служебно сградата на Парламента, няма да го направят, от страх, затова трябва да я напуснат незабавно.

 • 6
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов
  • -104
  • +26

  До коментар [#2] от "Nikolay UK":

  Абе умник, какво се е почнало бе. Коя част от този заем е заради това правителство бе. Що не си гледаш работата. Всичко е предопределено от миналото, кога най после ще си свалиш очилата, през които Дянков е велик.
  аман от леберасти сектанти

 • 7
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay

  До коментар [#3] от "convince":

  Не съм съгласен. Идеята е заемите да се изплащат със собствени средства, не с нови заеми. Тогава след 5-6 години няма да дължим нищо на никого и ще можем да разполагаме с всичко, което генерираме като приходи в бюджета.

 • 8
  tanas avatar :-?
  Танас

  А Позитано № 20 няма ли се включи с някаква вноска по дълга ? :-0
  Най - вече техни дрОгаре го усвоиха де. :-)

 • 9
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#7] от "Nikolay":

  Аз също бих бил щастлив, ако това бъде възможно!

  Но засега изглежда това да е един пълен абсурд!

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Заглавието е двусмислено и подвеждащо."Новите" заеми основно ще подменят старите с падеж. Зомбирането на читателите с подобни нишани върши лоша услуга, като не позволява вниманието им да се насочва към конкретни системи, които чакат реформи. Накрая всеки зомбиран обикаля като луд и си говори сам, че всичко потъва така или иначе, а това е идеалният идеален фон да не се прави нищо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата