Реформаторският потенциал на партията е нулев

Професорът по право и депутат от БСП в 40-то Народно събрание Георги Близнашки пред "Капитал"

Как оценявате 100-те дни на правителството?

- Негативно. Още в самото начало, когато се създаде правителството, казах, че една кошмарна коалиция създаде абсурдно правителство и за съжаление се оказах прав. Тези хора нямат нито кауза, нито легитимност, нито компетентност, да не говорим за визия за бъдещето. Правителството пребивава във властта ден за ден и се опитва със сирамахомилска реторика да се задържи на всяка цена и с всякакви средства. Актуализацията на бюджета ще позволи прахосването на още 1 млрд. лева, без това да доведе до качествени промени в икономическото и социалното положение на българските граждани. Вместо социална политика ни се предлагат жестове на социална благотворителност. Най-лошото е, че гражданското общество няма никакво доверие в правителството и затова каквито и мерки да предприеме то, дори когато е водено от добри намерения, ще предизвикват нови вълни на подозрителност и съпротива. С всяко ново назначение във висшата администрация се потвърждава тезата, че това е кабинет, излъчен от олигархията и действащ в неин интерес. Назначението на Делян Пеевски е само капката, която преля чашата, докато същинският проблем е самото правителство начело с Пламен Орешарски. Напълно основателно то беше наречено "правителството Олигарски" и съм дълбоко убеден, че тъкмо с това име ще остане в историята на България. Надявам се, че ДАНС не е парализирана изцяло и напълно от новата власт и следи внимателно действията на подозрителните новоназначенци, защото тези хора рано или късно ще трябва да отговарят за делата според законите на страната.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  jessie... avatar :-|
  Jessika

  И всичко това го е казал "професорът по право и депутат от БСП в 40-то Народно събрание Георги Близнашки"?!
  Нещо съм изтървала или...?

  Евала за точните думи!

 • 2
  arri avatar :-|
  ARRI

  ____________ Децата на номенклатурата, които бяха изтласкани на ръководни позиции в БСП, заживяха с мисълта, че са успели да излъжат историята, като самите те се опитваха да се представят за експоненти и спасители на демокрацията в България. От ден на става все по-ясно, че тези хора съставляват опасност за демокрацията, а политиката, която следват, е вредна за националните интереси.___________

  Евалата за това изказване....Кратко точно и ясно....!!!

 • 3
  arri avatar :-|
  ARRI

  А най-лошото е, че децата на номенклатурата не са окупирали само политиката.....и не са само в бсп-то....Справка - пръмова....е, тя е снаха де, но все пак....Децата на номенклатурата са и назначените ни капиталисти - цвета карагьозова(бориславова) ...... вальо златев и пр. Червена гмеж е навсякъде.....ама ся е преоблечена я в демократи, я в капиталисти.....

 • 4
  victor2 avatar :-|
  victor2

  Октопода е впил вендузите на всяко едно ниво, просто трябва да се махне , да остави тази държава да се развива по естествен път!

 • 5
  kamo avatar :-|
  kamo

  Преди 10 Ноември в БКП и Комсомола от ниво Районен комитет до Централен комитет имаше хиляди платени кадри, т.н. партийна номенклатура. Освен това в големите учреждения и предприятия имаше платени партийни и комсомолски секретари. Всички тези кадри минаваха текущо и системно обучение в системата на партийните школи. Освен централната имаше и 28 окръжни партийни школи. След 10 Ноември тези хора заеха ключови позиции в бизнеса и в политиката. Инфилтрираха се в ново сформираните партии.Оглавиха едрия бизнес и финансите. Прогониха всички почтени граждани, желаещи да участват в обществения живот, чрез политическите партии. Те формираха политическия нихилизъм довел до отказ от гласуване. Сега те си купуват правото да ни управляват. Ето на този октопод дължим кризата, в която се намираме. Сергей Станишев просто е главата на октопода съставен от номенклатурните кадри, както се пее в тяхната песен " Елате хиляди младежи "

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Едва ли е случайно, че интересът на външния свят към г-н Вигенин клони към нулата, като за първи път в историята на България имаме външен министър за вътрешна употреба."

  >>> Не, за втори път е. Преди него Пирински успя за 3 години да посети само Сърбия и Виетнам. Даже Русия на Елцин му би деликатно шута. За ирония, после леви депутати в парламента цакаха Надето Михайлова, колко пъти повече пари за самолетни билети изхарчила спрямо пестеливия Пирински. В този смисъл аналогиите се засилват. Пирински къмто Вигенин се отнася както Виденов към ....

 • 7
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Много правилно се е ориентирал другаря Близнашки, но какво може да промени той???

 • 8
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  Чудесен анализ на проф.Близнашки.

 • 9
  chardo avatar :-?
  Чардо

  """ Как оценявате 100-те дни на правителството?
  - Негативно. Още в самото начало, когато се създаде правителството, казах, че една кошмарна коалиция създаде абсурдно правителство и за съжаление се оказах прав. Тези хора нямат нито кауза, нито легитимност, нито компетентност, да не говорим за визия за бъдещето. Правителството пребивава във властта ден за ден и се опитва със сирамахомилска реторика да се задържи на всяка цена и с всякакви средства. Актуализацията на бюджета ще позволи прахосването на още 1 млрд. лева, без това да доведе до качествени промени в икономическото и социалното положение на българските граждани. Вместо социална политика ни се предлагат жестове на социална благотворителност. """
  ===================

  +++++++++++++++
  +++++++++++++++
  +++++++++++++++

 • 10
  ttrafopostt avatar :-|
  трафоПОСТ

  Професорът е всеки ден на протестите. Това е човек, който не се притеснява, когато викаме червени боклуци и с право, защото не е такъв. Това е като отговор на онези, които твърдят че с това обиждаме честните комунисти. Професорът пише най-острите и точни думи за гнойната коалиция, каквито нито един провъзгласил се за реформатор не успява. Близнашки ги удря право в сърцето, комунетата.

  Веднъж го попитах, защо ги е напуснал и той ми каза, че се е уморил в опитите си да ги промени, а с идването на втората генерация е разбрал, че тази партия е неспасяема...

  Поздравления!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата