Сергей Станишев превърна БСП в клиентелистка партия

Депутатът от 40-то Народно събрание Татяна Дончева пред "Капитал"

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Как се случи така, че БСП беше овладяна от група от хора, които налагат спорни решения на управлението?

- Ерата на Сергей Станишев в БСП е превръщането на партията в клиентелистка. Една партия с традиции, където идеологията и каузата са били винаги водещи, сега беше подменена с абсолютно клиентелистки подход. Това стана за 12–13 години, в първите години, когато Станишев беше в сравнително пасивна позиция и за външния наблюдател двигателите в партията бяха Румен Петков и Румен Овчаров. Тогава много хора бяха склонни да приписват всички неудачи на тях и да оправдават Станишев. Да игнорират обстоятелството, че той няма политически потенциал, визия за страната и партията и склонност да търси креативни личности. Зад лустрото се крие една куха фигура, която не може да взима сама решения, не може да вниква в аргументите, не търпи хора, които имат истински интелект. Което доведе до това, че се обгради с хора, които също нямат особено голям потенциал, но като пиявици гледат да се впият във властта, защото тя ще им носи доходи.  Във времето организационната пасивност на Станишев доведе до това, че на много места в структурите взеха връх хора от типа ОФ деятели, хора без професия, без занятие, които, ако не се закачат я в борд, я в управителен съвет, я в някакъв дребен бизнес, не могат да изкарат и два лева. Тези хора гледат на партията като на дойна крава, и то за малки ползи. Такива хора станаха масово явление, много му изнасяха на него и неговия кръг, защото Станишев искаше от тях само и единствено да го преизбират. Не да се увеличава влиянието на партията, не да се печелят местни и парламентарни избори, а тези хора да са му верни и предани.

Какъв ще е ефектът за БСП от подобна политика?

- БСП е използвана като място, благодарение на което можеш да взимаш заплата – както в центъра, така и по региони. Сделките са за една група около Станишев, ключовите назначения са за друга, но подборът на парламентарната група не позволява на БСП за управлява парламента. Не е въпросът само да си излъчил председател на Народното събрание. Въпросът е дали имаш в своята група хора,  които да дадат посоката на парламента, ключовите законопроекти и решения. Станишев не възпроизведе нито един парламентарист, който в предишния народни събрания се е очертал като капацитет в някоя област. Напротив, съвсем умишлено изчисти парламентарната група от всякакви хора, които бяха склонни да мислят. В такъв състав той може да избира Пеевски и да прави други подобни назначения. В група в която има поне 4-5 човека, които са мислещи, той не би могъл да прокара такова решение, затова ги няма такива хора. Другите могат да правят едно - да лобират за определени назначения или определени уволнения.

Как това се отразява върху бъдещето на партията?

- Смъртоносно. Към настоящето има една достатъчно голяма група пенсионери, които заради носталгия си живеят в миналото. На тази група е много лесно да посочиш враг и да кажеш, че трябва да прави подписки за свалянето на президента и без да им обясняваш има ли връзка с нечий главен мозък. По същия начин да им обясняваш, че ние сме жертва на един гигантски заговор на ГЕРБ и поради тази причина тук протестиращите искат да ни свалят. Но няма да ти вярват новите поколения.

През първите 100 дни правителството на Орешарски показа ли възможностите на БСП да управлява?

- Те все още нямат дори и визия за това какво ще правят в бъдеще. Вижте по какъв начин се реди правителството - под давлението на група хора махат други хора, заемащи ключови позиции. Назначават зам. директор на митниците, човек който няма достъп до информация - не е някакъв известен капацитет в този сектор, нито в борбата с контрабандата. Казват, че бившият зам.-министър Камен Пенков играе твърде голяма роля в окомплектоването на тези позиции. Значи, ако сме докарали държавата до това старшината на генерал Коцалиев, а не самият генерал, да играе ключова роля, не сме еволюирали много.

Може ли правителството "Орешарски" да оцелее поне още една година?

- Това го има само в главата на Сергей Станишев, който иска през есента на следващата година да стане еврокомисар и затова правителството трябва да стои още една година.