Реформатори на кръстопът

Лидерите на Реформаторския блок ще трябва тепърва да доказват, че заедно могат повече

Реформатори на кръстопът

От решенията, които ще вземе Реформаторският блок, зависи дали в България ще се появи нова нормална политическа формация на десните избиратели

Велина Господинова
14691 прочитания

Лидерите на Реформаторския блок ще трябва тепърва да доказват, че заедно могат повече

© Юлия Лазарова


Повече от три месеца след фиаското на изборите за Народно събрание и около 60 дни след сформирането на Реформаторския блок лидерите на 7-те формации от блока – ДСБ, ДБГ, "Синьо единство", "Зелените", НПСД, СДС, БЗНС, продължават да изглеждат на кръстопът в колебание по кой път да поемат.  Като подкрепят официално протестите срещу правителството на Орешарски няма ли да бъдат обвинени, че се опитват да "оглавят протеста"? Или да продължат да стоят неформално и дискретно зад исканията на протестиращите, защото на улицата има различни групи хора, включително и такива с леви убеждения, както обясни председателят на ДСБ Радан Кънев. Дали Реформаторският блок да се разширява още с други партии, както настояват някои от по-малките формации от блока, или да спре приемането на нови членове, каквато заявка вече даде зам.-председателят на ДСБ Петър Москов. Да се разпуснат ли партиите от блока и да се обединят в една нова формация, както предлагат от "Синьо Единство", или да продължат като коалиция, каквато е позицията на останалите партии. Да имат ли общи структури по места, или обединението да продължи да съществува както досега – само на централно ниво.

И не на последно място – да има ли Реформаторският блок някакви общи действия с ГЕРБ, или да продължава максимално да се разграничава от политиката на Бойко Борисов, каквато е позицията на повечето формации досега.

Отговорите на тези въпроси са сложни. Решаването им минава през постигането на съгласие между партии, които доскоро бяха конкуренти за гласовете на десните избиратели, а някои от тях се държаха помежду си и като политически противници. Но по-важното е, че от тях ще зависи дали в България ще се появи нова нормална политическа формация - на която социологическите проучвания вече дават трето място в парламента при избори сега, или всичко ще си продължи по познатия ни начин. А решения трябва да се взимат, тъй като стоенето на кръстопътя бързо ще деградира подкрепата в Реформаторския блок.

А сега накъде?

Вероятно затова лидерите им  предпочитат уклончивите отговори на тези въпроси с аргумента, че засега целта е широко обединение на партии и граждански организации срещу правителството на Пламен Орешарски, че съюзът все още не е коалиция и въпросът как и дали Реформаторският блок ще остане в този формат ще се решава, когато има предизборна ситуация.

Другото възможно обяснение за некатегоричното поведение на формированието са нееднозначното отношение, което имат към Реформаторския блок десните избиратели. Вътрешно проучване на агенция "Алфа рисърч", правено по поръчка на една от партиите в блока - "Синьо единство", сочи, че повече от половината определящи се като десни избиратели имат резерви към някоя от партиите, определящи се като десни. На въпрос има ли някои от сегашните десноцентристки партии, които не бихте приели да участват в широка реформаторска коалиция, 60% от избирателите на десницата отговарят утвърдително. На същото мнение са и 63% от десните избиратели без привържениците на ГЕРБ.

Изследването откроява, че Реформаторският блок има и лидерски проблем. На въпрос коя личност/политик смятате, че е подходящ за премиер в евентуално бъдещо дясно правителство, малко повече от 20% от избирателите на десницата считат, че това трябва да бъде Бойко Борисов. Сред избирателите на Реформаторския блок обаче този процент е едва 3.4. И двете групи избиратели – по 5.7%, смятат, че най-подходяща за премиер е еврокомисарят Кристалина Георгиева. С малко повече от два процента е лидерът на ДБГ Меглена Кунева, а председателят на ДСБ Радан Кънев има подкрепата на 1% от избирателите на блока. Три процента от тях смятат, че премиер трябва да е Иван Костов. Като цяло близо 70% от гласоподавателите на обединението нямат отговор на въпроса. Това, което показват проучванията, е, че сред партиите на Реформаторския блок е протекло пълно анихилиране на лидерите - не само за пред обществото, а дори и вътрешнопартийно.

Поляризирани са и мненията сред избирателите на Реформаторския блок за това какво трябва да бъде отношението на обединението към ГЕРБ. Трийсет и девет считат, че обединената десница в никакъв случай не трябва да си партнира с партията на  Борисов, 28% смятат, че в следващия парламент ГЕРБ и Реформаторският блок трябва да направят коалиция при подписано политическо споразумение преди изборите с ясни отговорности, а 26% са на мнение, че двете политически сили трябва да си взаимодействат още отсега.

Изследването показва, че сред десните избиратели има разделение на мненията и по въпроса как трябва да изглежда организационно Реформаторският блок. Четиридесет и осем процента смятат, че всички съществуващи десни партии трябва да се разпуснат в името на нова партия, 26% са на мнение, че трябва да се сформира коалиция от сега съществуващите партии, а 25% са за сливане на сега съществуващите формации в една обща.

Като ранното СДС

Неяснотата около Реформаторския блок обаче създава усещане за хаотични действия. Откакто е сформирано обединението, общите политически позиции първо се изготвят от различни работни групи, сформирани от членове на ръководствата на седемте партии. След това се гласуват с консенсус от лидерите им. Заради различните устави на партиите понякога се стига и до комични ситуации. Като например позицията на блока по предложените от БСП и ДПС промени в Закона за вероизповеданията, която беше провалена, защото "Зелените" не успяха да я съгласуват с останалите членове на ръководството си. Има и още един проблем. Още отсега е ясно, че на изборите за Европейски парламент догодина, ако Реформаторският блок се яви с обща листа за евродепутати, "Зелените" няма да участват в коалицията. "Ние сме членове на "Европейските зелени", които се явяват отделно на изборите, и категорично няма да участваме в Реформаторския блок на вота за евродепутати", казва съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев.

Социалният антрополог от Нов български университет Васил Гарнизов сравнява сегашната ситуация в Реформаторския блок с тази от ранния СДС, когато множество десни партии се управляваха от координационен съвет. "Подобно на най-ранния СДС в Реформаторския блок първо има напрежение в самия координационен съвет. Когато излиза някой лидер, никога не знаеш дали той говори от името на обединението, дали от името на своята партия или от свое лично име", казва той. И добавя: "Това навремето много отслаби ранния СДС. Тогава, особено в провинцията, хората се чудеха "кой е СДС". Един казва Тренчев е СДС. Друг казва не, земеделците са. Като ги попиташ кои земеделци, единият отговаряше Милан Дренчев. Друг казва - не, бе, на братята Неврокопски. Трети смятаха, че СДС е д-р Петър Дертлиев или пък Желю Желев." Гарнизов обаче посочва, че предимството на партиите от тогавашния син съюз е било, че те са имали легитимността на старите буржоазни партии, които сегашните партии от блока нямат. "Всички те възстановяваха нещо – или синдикално движение, или земеделско, демократическа или социалдемократическата партия. Тоест там имаше един вид предаване на щафетата от хора, които са били в буржоазните партии на новите лидери. Сега тези партии имат нещо общо само с остатъци от СДС след разцеплението, от НДСВ. И в този смисъл, стоейки като отделни политически формации, те могат да напомнят минали конфликти между тях. Така рискуват по-често да действа споменът за това какво са били, отколкото образът на това, което са сега, или на това, което искат да станат", добавя той.

Освен това на път е да се подмени и една от най-смислените идеи на Реформаторския блок – създаването на граждански съвет от обществено значими личности, които да са връзката между обединението и гражданите. Васил Гарнизов, който е един от инициаторите на създаването му, обясни, че първоначалната идея на подписалите подписката за съвета е била чрез Реформаторския блок протестиращите да получат гаранции за политическо представителство. Прибързаното обявяване на идеята обаче без гаранции, че този ангажимент ще бъде спазен, е станало причина една част от университетските преподаватели да се дистанцират от съвета.

Политологът Румяна Коларова счита, че един от проблемите на Реформаторския блок е, че той се формира на програмна основа. "Да правиш консолидация на десницата на програмна основа е най-лесното. Това вече е правено няколко пъти и е изхабен ход, защото е пределно ясно, че тези партии нямат разлика в програмата си", казва тя.

Предизвикателствата

Двамата очертават няколко предизвикателства пред Реформаторския блок. Гарнизов посочва като първото от тях необходимостта обединението да си излъчи някакво разпознаваемо лице, което да е говорител на блока. "По нашите земи много трудно се възприемат многоглавите политически субекти. Примери много можем да дадем, където различни малки или средни по големина партии са се обединявали в по-големи коалиции с по двама-трима лидери и до края на изборите обикновено в провинцията хората не разбират кой представлява дадената коалиция. В България политиката е много персонифицирана. Тук не става дума за това кой ще е лидер на блока, нито за това как ще се вземат решенията вътре, а кой ще съобщава на ангажираната публика позициите по един последователен и честен начин", казва той. Това според него ще реши един от основните проблеми пред Реформаторския блок – желанието на партиите да запазят идентичността си. Другото предизвикателство пред блока според Гарнизов е, че лидерите на партиите трябва да излязат от говоренето. "На практика Меглена Кунева и нейната партия живеят през нейните интервюта. ДСБ живее през словесните реакции от края на август – те заявиха, че ще свалят правителството, ще критикуват кадровите решения. Това обаче подхожда на една парламентарна опозиция. Тя е тази, която следи в кухнята още когато се коват решенията, а не когато са станали факт. В този смисъл ДСБ не може да замести липсващата в парламента опозиция и не може да разчита, че примерно със седмични пресконференции ще се утвърдят като политическа сила", казва Гарнизов.

За Румяна Коларова голямото предизвикателство пред Реформаторския блок е как да запази енергията от протестите. "Ако протестът забуксува, ако гражданската енергия се изхаби, това означава, че перспективите пред обединението падат. Ако протестът постигне някакъв резултат, шансовете за блока да се утвърди значително нарастват", заявява тя.

Дали Реформаторският блок се съумее да осмисли тези проблеми обаче зависи изцяло от партиите в него. Проучването на "Алфа рисърч" му дава шанс. Средно за извадката от избирателите на Реформаторския блок и тези на привържениците на ГЕРБ със сигурност за партиите от обединението биха гласували 7%. Трийсет и шест на сто обаче заявяват, че е възможно да подкрепят блока, но вотът им зависи от това как той ще се формира и развива.

Повече от три месеца след фиаското на изборите за Народно събрание и около 60 дни след сформирането на Реформаторския блок лидерите на 7-те формации от блока – ДСБ, ДБГ, "Синьо единство", "Зелените", НПСД, СДС, БЗНС, продължават да изглеждат на кръстопът в колебание по кой път да поемат.  Като подкрепят официално протестите срещу правителството на Орешарски няма ли да бъдат обвинени, че се опитват да "оглавят протеста"? Или да продължат да стоят неформално и дискретно зад исканията на протестиращите, защото на улицата има различни групи хора, включително и такива с леви убеждения, както обясни председателят на ДСБ Радан Кънев. Дали Реформаторският блок да се разширява още с други партии, както настояват някои от по-малките формации от блока, или да спре приемането на нови членове, каквато заявка вече даде зам.-председателят на ДСБ Петър Москов. Да се разпуснат ли партиите от блока и да се обединят в една нова формация, както предлагат от "Синьо Единство", или да продължат като коалиция, каквато е позицията на останалите партии. Да имат ли общи структури по места, или обединението да продължи да съществува както досега – само на централно ниво.

И не на последно място – да има ли Реформаторският блок някакви общи действия с ГЕРБ, или да продължава максимално да се разграничава от политиката на Бойко Борисов, каквато е позицията на повечето формации досега.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


138 коментара
 • 1
  voxy avatar :-|
  voxy

  1. Никакви структури по места, единственият смисъл, който имат тези структури е ако смяташ да купуваш гласове. Процентите на изборите се решават от телевизията и интернет, не от някви структури по места, кадрите които структурите по места произвеждат най-често са неприятни кариеристи, така че може и без тях

  2. Относно протестите - просто ги подкрепят и ходят на тях без рекламни материали за партията си

  3. Никакви партии повече

  4. В бъдеше е ясно, че трябва да се създаде най-накрая една нова партия от демократичен и хоризонтален тип без никакви лидери, но със специално подбрана членска маса с право на глас, не сульо и пульо

  5. Никакв общи действия с ГЕРБ до изборите, целта им трябва да е да имат повече проценти от ГЕРБ на изборите, след изборите коалиция с ГЕРБ и наистина експертен и реформаторски кабинет с авторитетна фигура за премиер

 • 2
  phill11 avatar :-|
  phill11

  Две трети от избирателите на РБ са ЗА коалиция с Герб след изборите или общи действия още сега.
  РБ прави точно обратното следвайки линията Костов.
  Въпрос към Радан Кънев, Москов няма нужда да бъде питан( там е безнадеждно): Как ще спечелите бившите избиратели на СДС коалиция с плюене по Герб, след като дори мнозинството от собствените ви 7,5-10% не го одобряват?
  Никой няма да гласува просто за някаква партия или блок, избирателя иска реално управление, иска да види че е възможно.

 • 3
  jugozombi avatar :-?

  "Нормална политическа формация на десните избиратели"? Не съм чел статията след тази фраза. Това е класическо пропагандно клише на ДСБ от времето на Костов, когато партията най-скромно и благовъзпитано представяше себе си като въплъщение на нормалността, а всички останали като девиации. "Икономедиа", ако искате да говорите за реформи и реформатори, без при това да предизвиквате ехидни усмивки у хората извън твърдото ядърце на ДСБ, опитайте първо да реформирате собствените манипулативни прийоми, защото те са в противоречие с фундаментална характеристика на съвременната политическа култура като толерантността. Класическият костовизъм си присвоява нормалността, като отрича възможността инакомислещите да се вместват в нея, а това е всичко друго, но не и демократичен подход.

 • 4
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  За да се спечели подрепа достатъчна за спечелване на изборите, трябват минимум 25-40% електорална подкрепа !!! Като се има предвид, че избирателите на ГЕРБ и Реформаторския блок са в център-дясно, няма как да се мине без сътрудничество с ГЕРБ !!! Моите уважения към д-р П. Москов, но играят ли самостоятелно ще влезнат най-много с такива проценти и е гледаме пак как тройната коалиция ще ни язди !!! Тогава какъв е смисълът от нови избори бе Реформатори ??? Според мен трябва до изборите да се изгладят повечето недоразумения и да се търси широка коалиция в дясно не само с ГЕРБ, но и с останалите противници на сегашното правителство и новата тройна коалиция !!! В името на България, направете го !!!

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Реформаторският блок" още не е лансирал нито една реформа. Много се надявам, след толкова време да не излезнат с някакъв ферман "свяже и пякинье идяйкье" в 200 броя. Всичко трябва да е събрано на една страница и да съдържа реформите, които ще доведат до свиването на държавното преразпределение и намеса в икономиката до възможния минимум, по формулата "по-малко държава за повече държавност". А това, че вече няколко месеца не се чува хабер, ме кара да се страхувам, че ще осъмнем с някаква такава чудесия, на която да им се смеят и кокошките.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Данни от последния отчет на НЗОК от тази седмица: държавният бюджет покривал вноските на 4,9 милиона българи - деца, студенти, пенсионери, държавни служители, социално слаби. Горе-долу толкова е и населението, което получава държавно подпомагане не само за медицинска помощ, но и за по-едри разходи: пенсия, субсидия за учебното му заведение, чиновническа заплата.

  Ето я основната тема за размисъл. 7,2 милиона население по ЕСГРАОН, поне 1 милион е категорично в чужбина, 4,9 милиона са нетни получатели от бюджета, т.е. максимум 1,3 милона останаха да крепят цялата пирамида, като половината от тях се ослушват усилено как да си бият шута.

  Това е положението в момента и някой спешно трябва да дръпне ръчната спирачка, а после и да обърне курса.

  И така, слушаме! Имате думата!

 • 7
  phill11 avatar :-|
  phill11

  [quote#6:"cinik"]Това е положението в момента и някой спешно трябва да дръпне ръчната спирачка, а после и да обърне курса. [/quote]
  Който се опита да го направи става на момента - фашист!
  Това е положението!

 • 8
  fkb45316488 avatar :-P
  fkb45316488

  До коментар [#5] от "cinik":Ама вие действително ли си мислите Че този път кукловодите ти предлагат формация която е измислила топлата вода?Поради изЧерпване на предишните проекти,трябва нов.Но едва ли Бг. за 24 год. демокрация е имала по тъп проект. Куцо кьораво и съкато, като неуспял политик се е събрало за да опапа парите приведени за проекта.То поне да имаха някъква харизматиЧна лиЧност , за да ги поведе поне.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#7:"olly"]Който се опита да го направи става на момента - фашист[/quote]

  Точно това е грешкаТА, която направи старото дясно. Заиграване с простолюдието, белким вземе да ни харесва. А то никога няма да ни хареса по ред причини, фундаменталната от които е, че тъпо и интелигентно са антиподи. Така почнаха едни глупости за половин ДДС, облекчения и поощрения за всичко наред (млади, стари, бизнес, държавно...), което се сети какво подсказва на икономически активните хора, които по няколко дена от месеца между 1 и 14 число са изцяло заети с "чистене на ДДС преди срока за внасяне". Същите лесно се досещат, какво чистене през просото ще падне на държавно ниво, ако почнат да се гласуват разни поощрения, изключения и други камуфлажни названия на диагнозата "пробойна в системата".

  Ние никога няма да можем да обещаем повече от тях. 1000 лева пенсия да предлагаме, Сидеров ще мине след нас и ще качи на 2000. И отделно ще обещае на всеки от неговите, че възстанови казармата, където патриотите със запазен селски дух ще бъдат командири на онези чек*джийчета от стъклените сгради в София, които кесят цял ден зад компютрите за по 2 бона заплата. 1 месец ще ги юркаш да маршируват, после 3 месеца ще ти работят на вилата за без пари, и така в същия цикъл 2 години....Гаранция Франция...

  На това с какво ще контрираме? Може би че чек*джийчетата ще работят на вилата през цялото време, без да маршируват.....Айде, заминавайте да се правите "приятели на обикновените хора"!

 • 10
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#5] от "cinik":

  Опасявам се, че ни очаква набързо импровизирана реформена програма, издържана в стила "Три стъпки за правене на крачка".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход