Политическата нестабилност продължава "в интерес на обществото"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Политическата нестабилност продължава "в интерес на обществото"

Политическата нестабилност продължава "в интерес на обществото"

"Голямото посрещане" на парламента

3119 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


С поредния призив за оставка от няколко хиляди граждани и представители на опозицията и категоричен отказ от управляващите партии в сряда започна новата сесия на парламента след лятната ваканция. Настроението в сряда беше заредено с емоции и в пленарната зала, и в пространството около Народното събрание, където отново се състояха протест и контрапротест.

Протестът отвън: "Мафия", "Оставка"

Под мотото "Голямото посрещане" в сутрешните часове в сряда около Народното събрание се събраха няколко хиляди участници в протеста срещу сформираното от БСП и ДПС с подкрепата на "Атака" правителство с продължаващото над 80 дни искане на оставката му. Акцията беше обявена още в началото на август, когато депутатите излязоха във ваканция, а в последните дни опозицията в лицето на Реформаторския блок и представената в парламента ГЕРБ обявиха, че ще се включат в нея, но без представителите им да носят партийни знамена.

Така те подкрепиха призива на "Протестна мрежа" "Всички срещу мафията" с три основни искания: оставка на кабинета, избори и операция "Чисти ръце", която да откъсне държавата от контрола на задкулисните интереси. Наред с традиционните плакати и скандирания "Оставка", "Мафия" и "Избори" под съпровод на свирки и барабани акцент в протестния арсенал беше "червен килим" за премиера Орешарски, по който да премине, преди да обяви оттеглянето си. По-добра "чуваемост" на исканията осигуряваше и мощна задвижвана ръчно сирена. Както на 16 август, когато имаше подобна протестна акция по време на извънредното заседание на "ваканцуващите" депутати заради наложеното от президента Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета, огромен "санитарен" параметър огради парламента, стигайки в северната му страна до бул. "Дондуков".

Протестиращите се съсредоточиха основно в градинката пред Ректората, тъй като разстоянието между огражденията и сградата на парламента там беше най-малко. Стигна се и до леко противоборство с подредените в няколко редици полицаи, в което демонстрантите успяха да избутат към сградата част от загражденията. Там бяха паркирани в плътна редица и камионетки на жандармерията, които закриваха от полезрението служебния вход на парламента и протестиращите не можеха да видят влизащите и излизащите от него депутати и министри.

Симпатизанти на ГЕРБ бяха пристигнали с автобуси от няколко града и около 9 часа лидерът Бойко Борисов излезе от сградата в опит за личен контакт с протестиращите. Привържениците му го приветстваха, но други го посрещнаха с освиркване и неодобрителни възгласи и той бързо се върна отново в пленарната зала.

Около 12 на обед беше полублокирано движението на кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Раковски", откъдето се очакваше да мине кортежът с премиера Орешарски и министрите на път за т.нар. блиц контрол в парламента. Кортежът обаче мина по друг маршрут в контролирания от полицията периметър, вероятно по ул. "Московска". За вечерта в сряда след работното време се очакваше възобновяване на протеста около парламента.

Няколкостотин бяха участниците в контрапротеста в подкрепа на правителството, за които отново беше отредено мястото между храм-паметника "Св. Александър Невски" и Светия синод. Автобусите, с които бяха докарани, пак бяха паркирани на бул. "Дондуков" в съгласуван със столичната полиция план въпреки призива на кмета Фандъкова да не се повтаря затрудняването на трафика от 16 август. Контрапротестиращите извиха и хоро в за "Орешарски, стабилността и бъдещето".

Станишев отвътре: Няма връщане назад, изборът е направен

"Мислете за оставка, и то днес. Ще вкарате държавата в такава криза, че няма да може да се излезе от нея", обърна се от трибуната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към партиите, сформирали кабинета. "Няма връщане назад, защото изборът е направен в интерес на обществото", отвърна му Сергей Станишев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан, както обикновено, изказа по-усложнена позиция, според която  предпочете да избегне "нито предсрочните избори, нито пълният мандат трябва да са самоцел", а Волен Сидеров в типичния си стил "разгроми" както партиите, така и протестиращите, които не успяват да покрият личните му високи стандарти. "Нито протестите са на ниво, нито парламентът е на ниво", обяви той от трибуната.

Протестите и  взаимните обвинения между партиите в Народното събрание бяха основна тема на изказванията до обед, когато в залата пристигнаха премиерът Орешарски и министри, за да отговарят на въпроси от т.нар. блиц парламентарен контрол. Те бяха посрещнати с викове "оставка" от депутатите от ГЕРБ, които заглушиха ръкоплясканията на колегите си от ДПС и левицата.

Всичко да си тръгне на добре

Изявлението на Бойко Борисов бе посветено изцяло на припомнянето, че ГЕРБ е първа политическа сила и БСП няма моралното право да управлява. Той обърна особено внимание на спорните назначения на кабинета, определи коалицията между  БСП, ДПС и "Атака" като неестествена "и хората затова се бушуват" и в края на речта си призова за нови избори. "Айде, давайте си оставка и всичко да си тръгне на добре в държавата. Нали сте първа политическа сила, ще победите морално, кое ви притеснява?", заяви Борисов и веднага добави, че ГЕРБ пак щяла да е първа, "защото има политики".

Само другите обслужват интереси

Лидерът на БСП обаче ясно заяви, че въпросът с оставката не е на дневен ред и обвини както ГЕРБ, така и Реформаторския блок в преследване на "икономически интереси" чрез протестите. По повод кадровата метла, която сегашните управляващите развъртяха  през първите 100 дни, Станишев направи сравнение с правителството на Костов отпреди 16 години и допълни, че след Борисов "държавата все още остава сраснала с една партия, която тотално употребява държавните институции в частен користен интерес".

Лидерът на БСП обясни още, че  управлението работи за промяна на статуквото въпреки ожесточената съпротива от ГЕРБ и "от партии, които години са ги подкрепяли за всички безобразия, а днес - в бяло и нови - се обявявали за реформатори", от икономически субекти, които грабели от държавния интерес, и дори от самите протестиращи, които волно или неволно също обслужвали запазване на статуквото. Както обикновено, Станишев завърши с дежурното уверение, че левицата е готова на диалог с всички, но "трябва да има чуваемост и консенсус", защото "няма да се поддадем на рекет".

За публиката на излъчваното пряко по БВР и БНТ заседание зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) разясни, че "това около парламента е всичко друго, но не и граждански протест", а ГЕРБ и партиите от Реформаторския блок са положили "доста усилия за организацията на това мероприятие".

Още преди две седмици стана ясно, че БСП ще се опита да потърси съгласие с парламентарната и извънпарламентарната опозиция за декларация по националните приоритети. Очакваше се тя да бъде обсъдена още в сряда, но след като преди няколко дни от ГЕРБ обявиха, че няма да  подкрепят подобен документ, социалистите я отложиха за следващата седмица.

В стар и нов стил

В интерпретацията на лидера на ДПС темата за протестите и отказа на искането за оставка на кабинета беше развита с характерното за поведението му избягване на крайни позиции. В изявлението си той посочи, че животът на кабинета "Орешарски" ще се определя не от това кой протестира по-силно, а от това дали ще успее "да замени квазипазара с истински конкурентен пазар, в който бизнесът диша по-спокойно".

След това Лютви Местан се обърна поучително към спорещите БСП и ГЕРБ, като им обясни, че отношението към протеста e мерило за политическа зрелост. Той изрази и правилния подход към темата - неприемливо е отричането му, но няма как и да се приеме всеки протест като основание за оставка.

"Тежка заблуда е да мислите, че конфликтът днес е между протестиращите и управляващите. Конфликтът днес е между протестиращите и политическата система като цяло. Въпрос на политическа отговорност е ние да не съучастваме в процеса на делегитимирането на партийната, политическата система в България, защото нищо по-добро не е измислено", каза още Местан, чиято партия кадрува най-активно досега в изпълнителната власт и е в основата на повечето от най-скандалните назначения за стоте дни на кабинета.

В началото на есенния сезон лидерът на "Атака" пък демонстрира нов стил. След като до ваканцията гръмко плашеше, че ще организира собствени групи, с които да прави граждански арести на протестиращи, сега Волен Сидеров обяви, че е готов на диалог с тях, но досега не бил чул аргументите им какво трябва да се направи за държавата.

"Атака" и ДПС поръчаха борба с концесиите и монополите

Първият работен ден на парламента през новата сесия съвпадна с провеждането на нововъведения в правилника на 42-ото Народно събрание допълнителен блиц контрол върху работата на правителството, което в четвъртък навършва 100 дни. За да отговарят на въпроси на депутати, в залата около 12.30 ч. пристигнаха премиерът, заместникът му Цветлин Йовчев и няколко други министри.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров попита Пламен Орешарски какви стъпки ще предприеме за борба с монополите, като отново настоя да се прекратят концесиите, а парите от тях да отидат за подобряване на живота на пенсионерите. "Работим с областта на енергетиката и се надяваме в непродължителен период да можем да отчетем, че енергийната система е ефективна", отговари Орешарски.

Той уточни, че е възложил на икономическото министерство цялостен преглед на сключените до момента концесии и напомни, че преди две седмици кабинетът отнел две концесии заради нередности, което по думите му се случва за първи път в новата история. "Няма да се колебаем да прекратим концесионните договори", когато има основание, заяви премиерът.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър по европейските фондове Томислав Дончев зададе въпрос на вицепремиера Зинаида Златанова, а след отговора й коментира в Tweeter: "З. Златанова не разбира какво я питам. Аз задавам въпрос за gap funding, тя ми обяснява за ДДС. И какъв контрол ще правим така..."

Нов въпрос какво ще предприеме кабинетът срещу картелите и монополите след Волен Сидеров зададе и Йордан Цонев от ДПС, който обясни, че "българската икономика е изкривена от естествени монополи и картелни споразумения", които по негови изчисления имало в 11 области на икономиката.

Цонев попита как правителството ще защити правата на българските потребители.  Премиерът го увери, че този въпрос е от първостепенна важност за него и министрите му. Той посочи, че се надява още в рамките на тази парламентарна сесия да бъдат внесени пакет промени в законите, свързани с монополите.
Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

С поредния призив за оставка от няколко хиляди граждани и представители на опозицията и категоричен отказ от управляващите партии в сряда започна новата сесия на парламента след лятната ваканция. Настроението в сряда беше заредено с емоции и в пленарната зала, и в пространството около Народното събрание, където отново се състояха протест и контрапротест.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • ПАВЛА

  Режете си и последния клон и да ви няма! ОСТАВКА!

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Оставката няма да дойде лесно. Тия са по упорити от Асад и Кадафи взети заедно. Ще предпочетат да вкарат страната в гражданска воина и международна изолация но не и да напуснат парламента.

 • 3
  jugozombi avatar :-?

  С лафтивизъм - толкова. На доверилите се на спекулациите на Сърджа Попович - съчувствие.

 • 4
  jivkodimitrov avatar :-|
  Димитров

  Не споделям мнението, че изказването на Местан е развито "с характерното за поведението му избягване на крайни позиции". Местан избягва крайните изказвания, но позицията на ДПС и Местан по политическата ситуация е крайна, екзактно казано екстремистка и антибългарска. Тя е против обединението на българския народ и цели единствено да запази контрола на мафията върху държавата. Да не забравяме, че Пеевски е кадър на ДПС и Цветан Василев.

 • 5
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Местан: "...да не съучастваме в процеса на делегитимирането на партийната, политическата система в България..."

  С оставането си на власт новата тройна коалиция постига именно това - да делегитимира партийната и политическата система в България. Оставка!

 • 6
  anelia99 avatar :-|
  Angelina

  От една страна протестиращи, от друга контрапротестиращи, циркът е пълен, кучетата си лаят, кервана си върви.

 • 7
  jugozombi avatar :-?

  П. п. И още нещо за лафтивизма на Сърджа Попович. Който вярва, че Милошевич е бил свален със спонтанни мирни протести, разчитащи на обезоръжаването и компрометирането на режима чрез публично осмиване, е не друго, но наивник. Сърджа Попович е бил изпълнител на подривна операция, финансирана и ръководена от западни структури, а самото сваляне на Милошевич е станало възможно едва след като сръбската номенклатура и служби са проумели, че собственото им оцеляване зависи от смяната на Милошечи, поради което полицията е престанала да прилага цялата й репресивна мощ, а протестиращите са нахлули с булдозер в сградата на националната телевизия и са подпалили парламента... Лафтивизмът на Попович е една очарователна лъжа, която може и да се приема благосклонно от аудиторията на снобски форуми като TEDxBG, но има слаба връзка с действителността.

 • 8
  happymimi avatar :-|
  happymimi

  Не мисля, че протестната мрежа са на улицата без никаква идея за лична изгода. Много неща се говорят за Асен Генов, вече споделих преди. За демокрацията съм, но не и за тези, които се опитват да ни излъжат и да се възползват от нас.

 • 9
  mandarinkaz avatar :-|
  Мани

  Неморално е точно ГЕРБ да обвиняват другите в липса на морал. Та нали ги видяхме близо 4 години управляваха еднолично - с полиция, прокуратара и държ.агенции рекетираха най-безочливо бизнеса. Тефтера на Златанов е само връх на айсберга - доста "смачкани" хора ще излязат и от тефтерите на партийна номенклатура в НАП, митниците, и т.н.

 • 10
  blockblock avatar :-|
  block

  До коментар [#7] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа")":

  Значи хем Сърджа Попович е участник в подривна операция платена и тн ама тая операция нищо не е подрила.. така да се каже. Хем Милошевич е свален със сладки приказки от номенклатурата. Мда... баце, признавам ти имаш си силните постове ама тоя малко нещо ... като Местан. Хем е това ама не е това...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK