Буря в общинска вода

Безсмисленият референдум за разваляне на договора с концесионера "Софийска вода" очаквано не бе приет

Защитниците на референдума не успяха да докажат дали общината ще управлява по-добре водната мрежа и на по-добра цена
Защитниците на референдума не успяха да докажат дали общината ще управлява по-добре водната мрежа и на по-добра цена    ©  Надежда Чипева
Защитниците на референдума не успяха да докажат дали общината ще управлява по-добре водната мрежа и на по-добра цена
Защитниците на референдума не успяха да докажат дали общината ще управлява по-добре водната мрежа и на по-добра цена    ©  Надежда Чипева

Въпросът дали да има референдум за концесията на "Софийска вода" достигна очакваната си развръзка. Столичният общински съвет (СОС) за втори път взе решение гражданите да не се изказват по темата, тъй като едно прекратяване на договора ще струва твърде скъпо на софиянци, а в замяна по думите на представителя на десните партии в съвета Владимир Кисьов "няма да получат и бонбон". На фона на всичкото загубено време и обществена енергия по темата обаче поне има микроскопични ползи - настоящият договор вече е публикуван на сайта на дружеството и той ще бъде ревизиран след преговори.

Идеята за референдум е стара. Тя излезе отново на дневен ред, след като в началото на август Софийския административен съд върна за прегласуване решението, с което преди месеци СОС отхвърли същото искане, дошло от редиците на БСП. Дебатът около референдума обаче остави неприятен привкус по няколко направления. Първо, през идеята прозира популизъм и опит за извличане на политически дивиденти. Второ, след множеството изказванията в стил "интересите на софиянци не са защитени" и "няма спор, че това е един грабителски договор", общината успя да затвърди представа за себе си, че не я бива в подписването и контролирането на договори. В този приятелски огън беше дискредитирана и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. И трето, на фона на промените във водния сектор, които трябва да доведат до стратегическо мислене и привличане на външен мениджърски опит, представянето на единствения частен ВиК оператор като абсолютното зло говори най-малкото за непоследователност в държавата.

А важните неща са ясни и измерими - качество на водната услуга, прозрачна и икономически обоснована цена, гаранции, че инвестициите в сектора са смислени. Накратко, името на компанията оператор не би следвало да има голямо значение за гражданите. Политиците обаче не успяха да извадят смислени аргументи за прекратяване на концесията, нито как, ако общината поеме управлението, ще се подобри услугата или ще се намали цената. Водният сектор остава все така силно политизиран, възприеман като добър източник на средства за близки до властта компании и добър инструмент за социално заиграване. Резултатът е краткосрочни решения в сектор с много дългосрочни проблеми.

100 милиона причини

В края на 2010 г. мажоритарният пакет акции в "Софиска вода" беше продаден от британската United Utilities на френската Veolia Water. Основна разлика между софийския концесионер и останалите ВиК компании е, че ръководството не се назначава от министъра на регионалното развитие или от общината, като след последните промени скандали и спорни назначения по места не липсват. Едновременно с това над 100 млн. лв. от "Софийска вода" отиват за обществени поръчки на година. Затова при всяка подета кампания срещу "Софийска вода" неизменно изникват съмненията за евентуални икономически интереси. Общината вече беше дискредитирана в това направление. Неотдавна широко медийно достояние получиха обвиненията срещу бившия председател на СОС Андрей Иванов (ГЕРБ), че е оказвал натиск върху ръководството на дружеството предложени от него фирми да бъдат наети за подизпълнители за различни дейности. Няколко независими източника тогава потвърдиха, че от Veolia са поискали среща с премиера Бойко Борисов по проблема и по думите на съветници дори искали да дадат пресконференция в чужбина. 

Този път обаче по-скоро причините са политически. ГЕРБ има мнозинство в СОС, изходът от гласуването беше ясен. Или, първо, упражнението изначално попада в графата безсмислени и негова цел може да бъде само извличането на политически дивиденти. Една частна компания, естествен монополист, е модерна мишена, а един кмет, който отказва да забрани протестите, направо си го заслужава. "Дискусията" за качеството на ВиК услугите стигна дотам, че след нощта на автобусната разходка на депутатите около "Св. Александър Невски" народният представител от БСП Янаки Стоилов обвини "Софийска вода", че е снабдила протестиращите с павета, а от компанията се видяха принудени да обясняват, че не са работили по обекти около Народното събрание. "Ние сме едно от най-проверяваните дружества. Притеснява ни по-скоро целият този шум. Ние сме клиентски ориентирана компания. Клиентите, плащайки си сметките, финансират инвестиционната ни програма и заплатите ни и затова те са ни най-важни", коментира Мариана Итева, изпълнителен директор на "Софийска вода".

Предоговарянето предстои

Това, което заслужава по-сериозно внимание, е бъдещото предоговаряне на условията на концесията. "Не е нужно БСП да си правят евтин пиар за сметка на общинския съвет, тъй като вече има решение за ревизия на договора, което е взето единодушно от всички партии. Ясно е, че споразумението не е изгодно за софиянци, но в момента не са налице условия за прекратяването му по вина на концесионера и подобно предложение крие редица рискове", заяви Николай Стойнев (ГЕРБ), председател на работната група, натоварена да направи оценка на договора. По думите на Стойнев, за да бъде прекратен без последствия, е нужно в продължение на две години концесионерът да не изпълнява до 75% от инвестиционния си план или ДКЕВР да наложи две санкции, за които да има действащо съдебно решение. Без провинение от страна на концесионера общината ще трябва да плаща огромни неустойки в размер на над 200 млн. лв. в много кратки срокове след едностранното му прекратяване плюс капиталови компенсации в размер на стотици милиони впоследствие. Общинските съветници от БСП бяха обвинени в опит за провеждане на доста скъпо социологическо проучване и в опит да предоставят възможност на гражданите да направят много скъпа грешка.

Преразглеждане ще се търси в следните аспекти: залагане на нови санкции при нарушения, преразглеждане на дефиницията "инвестиция", засилване на контрола при обществените поръчки, преразглеждане на нормата за възвращаемост на капитала, като сега е разписано тя да е не по-малка от 17% (компанията все още не изплаща дивиденти). От "Софийска вода" коментираха, че са отворени за преговори, които най-вероятно ще продължат поне година.  

Това обаче не е гаранция, че всички ще са доволни - договорът за концесията на "Софийска вода" е променян вече два пъти. Последната ревизия приключва през 2008 г. след 3-4 години преговори. Предстоящото предоговаряне едва ли ще реши всички проблеми, ако общината не започне да използва по-качествено механизмите за контрол, с които разполага. Тя има трима души в борда и звено за мониторинг на концесията. Регулаторът има още по-големи възможности, като подобри контрола на разходите, на базата на които дава цени.

Сега в София, скоро и в други градове

Френската компания наследи два по-големи консултантски договорa със свързани лица, подписани още при договарянето на концесията - за технически услуги (не е подновен) и за управление на активите, които са били прехвърлени от United Utilities на Veolia. Прокуристът на Мариана Итева обясни, че това е нормална международна практика, че таванът по тези два договора е определен от Столичния общински съвет и е 1.5 млн. лв. на година, както и че други консултантски договори със свързани лица няма: "Договорът за технически услуги е с изтекъл срок на валидност в началото на декември 2010 г. Няма източване на компанията. Дивиденти няма също да се раздават в близко бъдеще и средствата ще бъдат използвани за инвестиции."

Основната критика към концесионера обаче е бавното намаляване на загубите на вода. Според сега действащия бизнес план през 2012 г. те трябва да са 47%, а са били 53.4%. Тук има редица политически спирачки, валидни за целия воден сектор. От една страна, за да намаляват загубите (търговски и физически), са необходими инвестиции, които идват през цената на водата, и е нужно преследване на некоректните платци. Цената на водата обаче винаги е била възможност за социално намигане към гражданите. Преди дни Сергей Станишев отново поде темата, като обяви, че трябва да се търсят варианти за намаляването й. Вътрешните резерви на неефективните ВиК компании трябва да бъдат използвани, но според оценка на Световната банка необходимите разходи за рехабилитация и подмяна на водопреносната мрежа в страната са 12 млрд. лв. за периода 2014 - 2023 г. Преследването на некоректните платци пък е трудна задача за ВиК компаниите, които обикновено се озовават в Комисията за защита на конкуренцията, ако решат да спрат водоподаването. Или може би е време да се избистри политически доколко силно е желанието да има подобрения във водния сектор и кой ще плати цената за това. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  tanas avatar :-|
  Танас

  Договорите са закон и трябва да се изпълняват.

 • 2
  kihano avatar :-|
  kihano

  нормата за възвращаемост на капитала, като сега е разписано тя да е не по-малка от 17%

  Нямало как обшината да намали цената на водата, нали. Проказваме ей така, в защита на чуждия частник. Не е вярно, че няма значение чия е "Софийска вода". Просто не е вярно!

 • 3
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Отдаването на концесия на водата на Софиянци е най-голямата глупост съставяна някога... а, по-голяма глупост е ЕРП-тата да са частни но това е друга банана. Единствената алтернатива на концесията е да се разработят прозрачни правила при управляването на ВИК-то, с ясен и железен контрол от страна на обществото.

 • 4
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#3] от "buiko":

  Другия вариант е да са държавни и всеки дето дойде на власт да си урежда роднините вътре. Тогава ще получиш "чиста" вода и "перфектено" напрежение по ел. мрежа.

 • 5
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#2] от "kihano":

  Да, 17% звучи много. 10% е по-нормално.
  Но след като Софийска вода все още не е изплащала дивиденти, явно няма и изнесени пари от България, а само внесени и инвестирани тук отвън.

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Няма какво да се правим на ударени. Много ясно е, че ако софийската община управлява "Софийска вода", това ще е по-евтино и изгодно от концесионирането и отделянето на печалби за концесионера (печалбите плюс размера на концесията допълнително качват цената на водата). Друг е въпросът, че начинът "Софийска вода" нормално да премине в ръцете на общината е да се изчака концесията да изтече и с изтичането ѝ да се преустанови практиката на отдаване на водите на концесия.

 • 7
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski

  До коментар [#5] от "Симо":

  Договор за техничèски услуги - е модерното наименование на източване на пари от България към чужбина!!Period

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Няма голям проблем, рано или късно ще трябва да прекратим експлоатацията на софиянци по линията "водоснабдяване"!
  Това н всички стана ясно.
  Договорът с "концесионера", очевадно е неизгодин за около 1.2 млн. българи..... никой, включително и концесионера не ена друго мнение!!!
  С позицията си герберастите в СОС още един път настъпиха мотиката!!!
  При подходящ случай ще им бъде напомнено!!!

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "Танас":

  Само докато не са неизгодни за 1.2 млн. души.... Когато са неизгодни за обществото, просто се развалят!!!
  А договорът с концесионера Софийска вода е НЕИЗГОДЕН според всички изказали се по случая....!
  Герберастите гласуват на инат, но нищо те и през февруари бяха против, пък какво? Наритахме ги.... Ще ги наритаме и в София!!!

 • 10
  tanas avatar :-?
  Танас

  [quote#9:"boby1945"]А договорът с концесионера Софийска вода е НЕИЗГОДЕН според всички изказали се по случая....! [/quote]

  Ушаков, това ли искате да се върне !!! :-)

  Изненадани от съвпадението на "сухия" режим в София с предизборната борба, политическите сили бяха принудени да вземат отношение към проблема на софиянци. Не че в другите региони не ги питат за същото, но тук всяка дума влиза в централните новини. Иначе на безводие от повече от половин година са подложени над 1000 селища в България.

  След като НКС на СДС отлъчи кмета Александър Янчулев като фигура, която с действията си дискредитира синята идея, Едвин Сугарев от НД Екогласност нарече случилото се "безпрецедентен политически шантаж". И съответно прикачи Янчулев към "усилията на БСП и нейните мутанти за слагане на колене на синя София". Янчулев не сложи шпагата и отвърна, че "една деструктивна и разрушителна личност като г-н Едвин Сугарев наново се запъти към парламента, и то е цената на безводието на столичани".

  Така полезно за столичани се проявиха и останалите кандидати за парламента. "Нов избор" показа пристрастия към проблема с водата и експертите му изказаха мнения, че ангажирането на правителството с проблемите на столичното водоснабдяване прави чест на Р.Инджова. ДАР в лицето на кандидат-депутата Асен Мичковски спечели в Благоевград доста гласове, като се обяви против проекта "Рила - Места".

  В страстите около водата, както винаги, се включиха и синдикатите. На нарочна пресконференция експерти на КНСБ прогнозираха, че при сегашния режим "ВиК" ще овладее положението едва до края на март. Въвеждането на почасов воден график е технически невъзможно, а драстичното повишаване на цената на водата няма да даде светкавичния ефект, който ни е необходим, твърдят от браншов синдикат "Водоснабдител" към КНСБ.

  Предложеното от тях решение на софийския проблем включва и обявяването на конкурс за осигуряване на допълнителни водоизточници с участието и на чужди фирми. Със синдикален адрес е още идеята за създаване на Национална водна компания към МС. Подобен национален орган бил нужен, за да въвежда ред и да възстанови рухналата водоснабдителна система.

  Цял трактат с криминален оттенък може да се изпише за водния проблем, е мнението на д-р К.Тренчев. Правителствена комисия, която в експресен порядък да проучи защо и по чия вина се е стигнало до критичната точка, искат от КТ "Подкрепа". Д-р Тренчев обясни, че режимът на ценната течност може да доведе до сериозни проблеми от хигиенно-здравен характер. Козът на "Гарибалди" в този момент за извличане на дивиденти е избърсаната от праха технология "Сентрилайн". Датиращ от края на миналия век, предлаганият от "Подкрепа" метод бил пестелив и надежден. "Сентрилайн" позволява водоснабдителната мрежа да бъде почистена и уплътнена без разкопаване на улиците, увери Д.Манолов. Помолен да коментира уволнението на шефа на "ВиК", зам-предссдателят на "Подкрепа" каза, че е по-добре да се купи някаква технология и за нея да се получи комисиона, вместо да се купуват тръби срещу рушвет. Официалното обяснение, което се появи относно освобождаването на бившия шеф на столичната "ВиК", е, че по време на експерименталното въвеждане на двуседмичния режим за водата се е намирал в чужбина.

  Своя вербален принос за решаването на водния проблем даде и Общественият комитет за подобряване водоснабдяването на София. Комитетът бил винаги против режима на водата, който и сега можело да бъде преустановен, ако се вкарат в действие няколко добре обмислени предложения. Най-неотложните мерки според председателя на УС инж. Ганчо Хитров са три и са реално изпълними. Като начало трябвало да бъде пусната в експлоатация западната деривация - задача, която Строителни войски са се нагърбили да изпълнят до три месеца. Втората стъпка предвиждала незабавна реконструкция на 68 невралгични пункта на течове в столицата. Не на последно място и активистите на ОКБВС посочват ограничаването на обема питейна вода, използвана за промишлени нужди. Не е тайна, че ОКБВС е яростен привърженик на проекта "Рила", а въпросният Ганчо Хитров беше почти заел поста заместник-кмет. Г-н Хитров отказа да поясни причините за отказа си от високата длъжност, но спомена за някои неприемливи условия, поставени му от Янчулев в поверителен разговор. На свой ред той също призова кмета за публичен тв иди радиодиспут.

  Тук е моментът да си спомним, че по едно време имаше друг обществен комитет (сдружение) за спасяване на столицата от безводие, в който влизаха Гиньо Ганев, Емилия Масларова, експремиерът Димитър Попов, доц. Драгомир Драганов и пр. - всички те настоящи деятели на Патриотичния съюз. Тогава събираха пари, похвалиха се със 150 хил. лева в сметките, после ентусиазмът им нещо пресъхна. Сега не ги чуваме, но никога не е късно обществениците пак да развихрят енергията си.

  Забележителното обаче е, че повечето от политиците в изявленията си се опитаха да имитират вече взети от правителството решения. В случая ангажиментите се разпределят между Националния съвет по водите към МС, който трябва да въведе лимит, и Столичната голяма община, която да определи режим на водата, постепенно обхващащ всички столични квартали. Прокарвайки идеята за непрекъснато стесняване на кръга на "свободните" от воден режим райони, правителството дори успя да се презастрахова и срещу бъдещи упреци. "Изключването само на определени квартали е истински геноцид към живеещите в крайните квартали", заяви вицепремиерът Никола Василев.

  Вместо предложената от синдикалистите национална водна компания към МС правителството постанови създаването на национален щаб, който два пъти месечно ще се отчита пред кабинета за състоянието на водоснабдяването.

  Режимът на водата в експерименталния си вариант 2:1 засега продължава, като в него се включиха и нови квартали. Засега водната криза в София не е предизвикала нито уволнения, още по-малко - оставки. Миналата седмица вицепремиерът Василев обаче се обвърза с обещанието, че виновните, ако въобще се установят такива, ще бъдат предадени на прокурора. "Никой на успя да обясни пред правителството защо източената вода от язовир "Искър" през последния месец превишава данните за консумацията", заяви вицепремиерът. Сякаш за успокоение на столичани той добави, че в момента вече са започнали технически и финансови ревизии в столичната "ВиК" и "Софинвест". Националният съвет обаче не може да санкционира столичната "ВиК" за преразхода, тъй като законът за водите от 1969 г. не му дава подобно право, оплакват се експертите към МС.

  Става въпрос за 1.268 млн. куб. метра вода, които са използвани над разрешените за ноември 17 млн. куб. метра. Това обаче едва ли е епизодичен случай, след като доклад на шефа на Националния съвет по водите Димитър Мандаджиев до кабинета, показва, че през последните четири години определената за 12-те месеца консумация е превишавана средно с около 29 млн. куб. метра вода. За сравнения могат да послужат прогнозите на експертите от НСВ, според които "завиреният обем" на язовир "Искър" през декември ще бъде 66.9 млн. куб метра, през януари ще падне до 52.6 млн., а през февруари и март съответно - до 40.8 и 44.9 млн. куб метра вода. През периода месечно софиянци ще имат право общо на 13 млн. куб. метра вода при досега отпускани лимити между 16 и 19 млн. куб. метра.

  При тази мътна картина просто няма как някой хубав ден проектът "Рила - Места" да не се стори на гражданството единственото възможно спасение. Нищо, че ощетява други региони за сметка на столицата. Със сигурност ще бъдат доволни и тези, които очакват големите комисиони от реализацията му. Сред тях има и хора от столичната община.

  (Капитал)
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/12/05/1213967_vodata_kato_predizborna_demagogiia/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход