Михаил Миков: Няма агония, ситуацията се преекспонира
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Михаил Миков: Няма агония, ситуацията се преекспонира

"Има кадрови грешки, но има и кадрови реакции. И то бързи. Те показват чувствителността на властта за обществените нагласи"

Михаил Миков: Няма агония, ситуацията се преекспонира

Председателят на 42-то Народно събрание пред "Капитал"

Йово Николов
12775 прочитания

"Има кадрови грешки, но има и кадрови реакции. И то бързи. Те показват чувствителността на властта за обществените нагласи"

© Надежда Чипева


Профил

Михаил Миков е председател на 42-то Народно събрание. Той е на 53 години и е юрист по образование, старши асистент по наказателно право в СУ "Климент Охридски". Бил е депутат от 38-то, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание. В периода 2008- 2009 г. беше министър на вътрешните работи. Преди това беше председател на парламентарната група на "Коалиция за българия". Женен с две деца.

Създава се впечатлението за някакъв хаос в началото на парламентарната дейност на 42-то Народно събрание. Първите закони, които бяха променени, като изключим този за ДАНС, бяха свързани с мораториум за строителството в зона А на крайбрежието, законът за СРС-тата... Все норми, които не засягат особено големи маси от хора?

Не бих се съгласил с такава теза. Тя само потвърждава правилото, че в общественото съзнание по-дълго остават скандалите, пикантните подробности. Защото сред първите ни решения бяха парите за майчинство, помощите за първокласниците от социално слабите семейства, увеличаването на най-ниските пенсии. В началото на всеки парламент има един период, в който трябва да бъде натрупана критична законодателна маса. Това Народно събрание започна с дефицит на време, нямахме възможност да се оглеждаме и да адаптираме намеренията си към възможностите на държавата. Може и да сте забравили, но на 41-то НС му трябваше един месец, за да стартира законодателна дейност. Ние още от първата седмица започнахме със закони. Приоритетите в първите няколко седмици се диктуваха от очакванията на хората, а те съдържаха в себе си гняв, нетърпение, желание за промяна – всички онези неща, които през февруари сложиха край на прословутото българско търпение и доведоха до предсрочните избори на 12 май.

Едно от очакванията на обществото беше и за нов изборен кодекс. Защо парламентът не се концентрира върху неговото изработване и приемане по-мащабно?

Четиридесет и второто Народно събрание започна работа върху промените в изборното законодателство от първия си ден. Беше създадена нарочна специална комисия, в която се изслушаха десетки неправителствени организации, експерти от различни цветове, обсъдиха се различни варианти. В момента се изработва един консолидиран проект на изборния кодекс. Работата е значително напреднала и предполагам, че още през тази сесия ще бъде внесен. Важно е да заложим на качеството и на обществения интерес, а не под натиск да бързаме и грешим.

Създава се впечатление за търговия между партиите, които подкрепят правителството. Като започнем от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и стигнем до подкрепата за промените в бюджета. Не е ли заложник БСП на интересите на ДПС и "Атака"?

Тръгвайки на избори, всяка партия пише политическа платформа за намерения и възгледи за постигането им, като си мисли, че ще спечели поне 121 депутатски места. Затова преди избори партиите изглеждат категорични и смели. С такъв резултат няма да има отстъпление от нито едно обещание. Но когато не си получил 121 мандата и се налага да търсиш партньори, за да управляваш, в изпълнение влиза друга програма -  на възможното съгласие, и си принуден да се съобразяваш с политиката , намеренията, с исканията на тези, с които си формирал мнозинство. При тези обстоятелства няма как да се отмени плоският данък, въпреки че сме го обещали, но може да се мисли за изпълнението на друго обещание – възстановяването на болницата в Девин.

Беше ли договорено предварително назначаването на Делян Пеевски за директор на ДАНС, което даде началото на протестите?

Точната дума не е договорки, но имаше разговори за конкретното назначение.

От една страна, бяха взети някои много лоши кадрови решения, от друга, правителството стои некомплектувано вече трети месец. Имате ли достатъчно кадрови капацитет, за да управлявате?

Има кадрови грешки, но има и кадрови реакции. И то бързи. Те показват чувствителността на властта за обществените нагласи. Без да си търсим извинение, трябва да кажем, че кадрови гафове е правила всяка власт, но те са оставали по-често скрити от очите на публиката. Сега животът тече в интернет, всичко е на показ в социалните мрежи, може да се критикува, да му се повлияе. На кабинета се наложи да прилага тази публичност в условията на силна обществена поляризация и политическа нетърпимост.

Не дадохте достатъчно убедителни аргументи за местенето на ГДБОП в ДАНС. Можете ли да назовете сега причината?

Имаше тежки натрупвания в ГДБОП, свързани с недопустима практика за използването на тази дирекция и на нейните служители през последните 4 години за политически ПР на ГЕРБ, а не както е предвидено в закона - за борба с тежката престъпност. Това е причината за структурните промени.

Но това я връща във вида й от времето на тройната коалиция, когато ДАНС генерираше основно скандали.

Това е хипотеза, която може да подведе критиците ни. Надявам се, че всички несполуки са добре осмислени и стари грешки не се повтарят.

Част от проблемите, които предизвикаха протестите през февруари, бяха предизвикани от бездействието на регулаторните органи в държавата. Защо те не работят?

Парламентът наистина е длъжник на обществото в това отношение. Обяснявам си го с криворазбраната независимост на регулаторите от политиката. В един момент те се превърнаха в свещени крави, които не са отговорни пред никого и започнаха да се изживяват като сигурна и високоплатена номенклатура, забравиха какви са задълженията им - охраната на обществения интерес.
Нашият парламент завари над 40 доклада от отделни регулаторни органи - СЕМ, КРС, докладите на съдебната власт... на които не е обърнато достатъчно внимание. Набива се на очи следният парадокс - същинската изпълнителна власт и министрите са подложени на перманентен парламентарен контрол, а регулаторните органи са безконтролни. Ще ви дам пример - министърът на икономиката и енергетиката няма как да знае основателни ли са исканията на ЕРП-тата за повишаване на цената на тока, но ДКЕВР е длъжен да знае и сметките как да падне цената му трябва първо да са направени в комисията, а не в Министерския съвет.

Хората вече се ориентираха как да адресират своите непрекъснато нарастващи очаквания и възражения към регулаторните органи, въпреки че недоволството им ги води на протест най-често пред парламента. Тъкмо затова парламентът трябва да си остави поле за надзор и отчетност в пленарната зала или постоянните комисии. И най-пресният пример за това е комисията за конфликт на интереси. Защото не е само проблемът с тефтерчето на Филип Златанов, не е само за председателя на тази комисия, големият проблем е как функционира такъв един орган и как осигурява законност в своята работа. (Председателят на тази комисия беше обвинен, че я използвал за разчистване на вътрешнопартийни битки - бел. авт.) Затова не приехме годишния доклад за работата на комисията за конфликт на интереси, един орган, използван главно за разчистване на политически сметки с мълчаливото съгласие на членовете й. Затова и създадохме нарочна анкетна комисия, за да се види как е функционирал този колегиален орган.

Как може да се направи така, че тези регулаторни органи да работят обективно и полза на обществото, каквато е тяхната функция?

В конституцията има текст, който дава възможност на парламента да осъществява такъв надзор. Това трябва да се доразвие в правилника, за да могат парламентарните комисии да следят и контролират непрекъснато дейността на тези органи. Промените в правилника ще бъдат внесени следваща седмица.

Каква е вашата оценка за 100-те дни на кабинета? Социологически агенции измериха, че недоверието в него е два пъти по-голямо, отколкото в началото на мандата му?

Може да ви учуди, но смятам, че в извънредната обстановка, в която започна да работи правителството, беше свършена повече работа, отколкото в стандартната ситуация бихме очаквали от него.  Хареса ми едно спортно сравнение, че 100-те дни на кабинета са били като футболен мач под проливен дъжд, на разкалян терен и пред враждебна публика. Но играта не спира. В тази обстановка бяха приети редица социални решения, спешни мерки, които хората формулираха нетърпеливо още на февруарските протести. Успяхме да изпълним един ангажимент, който беше поет с консенсуса на всички политици тогава, когато не се знаеше кой ще управлява след предсрочните избори – намалихме цената на електрическата енергия. Подчертавам този факт, защото през февруари и ГЕРБ беше участник в консенсуса за цените на тока, а сега не пожелаха да приемат промените в Закона за енергетиката и ги  оспорваха.

Създава се впечатление, че мерките, които взимате, са доста популистки – запазване на пенсионната възраст, повишаване на майчинските...

Възможно е да има такова усещане, особено сред онези обществени групи, които няма да бъдат засегнати от тези мерки. Но пък другите, които ще получат чрез тях глътка въздух, са не по-малко. Можете да бъдете сигурни в това, че по никакъв начин ние няма да позволим да се разклати финансовата дисциплина.

Пламен Орешарски е човек, който изключително държи на финансовата стабилност. България, макар и най-бедната в Европа, е на първо място по съотношение дълг - БВП. Това дава възможност да се коригира в движение политиката "Дянков".  Така стоят нещата и с детските. Няма никакъв популизъм в това. Когато четири години добавките за деца не са увеличавани, когато демографската катастрофа е най-сериозната заплаха за националната сигурност и все повече територии на страната обезлюдяват, са нужни точно такива мерки. И предполагам, че в следващия бюджет този курс ще бъде още по-ясен като ангажимент на държавата, а също подкрепата ни за малкия и средния бизнес, за разкриване на работни места. Стабилизирането и укрепването на икономиката, повишаване на събираемостта в бюджета, тогава ще сме сигурни, че ще можем да изпълним повече от предизборните си обещания.

Кабинетът "Орешарски" непрекъснато твърди, че е за диалог с протестиращите. Можете ли да посочите три решения на парламента и правителството, които са следствие от разговорите с протестиращите отвън?

Намаляването на цените на електрическата енергия, повишаването на детските добавки, субсидирането на бизнеса за наемане на млади хора.

Защо не си подадете оставката, след като всички социологически агенции дават предимство на БСП при едни предстоящи парламентарни избори? Не е ли сега моментът да победите ГЕРБ и да спре тази агония?

Като споменахте социологическите анкети, ако искаме да спечелим следващите избори, трябва веднага да ги насрочим, защото тъкмо проучванията на общественото мнение, и то не на една агенция, която може да бъде обвинена като близка на БСП, дават преднина за партията ни. Но има по-голям интерес от тяснопартийния и искането за незабавни избори. И това е интересът да се смени философията на онази човеконенавистна политика на постната пица на Симеон Дянков, от която дори ГЕРБ се отрече. Освен това поредицата от избори и неприемането на резултатите от изборите са част от големия въпрос за разрушаването на институциите. Защото може да се проведат избори и след три месеца на някой да не му харесва резултатът, да блокира пак улиците. Тогава вече ще има и легитимен прецедент. Тогава какво ще правим? Избори до дупка? Поводи за протести и политически битки в най-бедната страна на Европа винаги ще се намерят.

Това е една заплаха, която всички експлоатират, че ще се влезе в спирала на непрекъснати избори, но това също е само хипотеза.

Италия има такъв период, италианският сценарий е познат.

Не е ли решението нов изборен кодекс?

Кодексът сам по себе си не решава нещата. Той е част от въпроса за почтеността на изборите, за доверието в демокрацията. Участието в изборния процес, органите, които го провеждат... Има нормални цикли в демокрацията, при които на всяка власт се дава определен кредит от време и доверие, в който те трябва да покажат определени резултати.

Аз не смятам, че има агония, смятам, че често ситуацията се преекспонира. Срещах се с много от протестиращите и тук, и в страната, и на улиците. И когато ги попитах: Добре, оставка, а после? Те отговарят: после ще видим. Това е несериозно. После винаги е късно. Оставката е само част от процес, винаги трябва да е ясно какво променяме, как го променяме, в името на какво и най-важното – на каква цена. Иначе ще сме изгубени все в една и съща гора...

Има ли процеси на разпад в БСП?

Разпад е много силно казано. Вътрешноопозиционни процеси в БСП винаги е имало. Те се активизираха и миналата година, преди конгреса. На най-висшия партиен форум имаше гласуване, и то със сигурност не се е харесало на някои знакови фигури. Изглежда, нямат търпение да излязат с нови сили в следващия отчетно-изборен цикъл и пак участват в надпреварата да оглавят партията. Но БСП е стара и мъдра формация, няма опасност да се нарушат принципите на вътрешнопартийната демокрация.

Бившият лидер на БСП и бивш президент Георги Първанов заяви, че решенията за назначения в партията се взима от една малка група хора?

Изпълнителното бюро на БСП наистина е малка група от хора, ако съдите за него по числеността му. Секретариатът още по-малка. Не много по-голяма група от хора е и Националният съвет на партия, в която Георги Първанов участва.

Вие част ли сте от тази малка група, която взима решенията?

От "тази", която Първанов подозира, едва ли. Но като член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП – да, аз съм от малката група хора, овластени от партията да вземат решенията й.

Къде е мястото на Георги Първанов в БСП?

Той е член Националния съвет. Но, от друга страна, мисля, че в никоя партия не трябва да има запазени места, колкото и заслужил да е този другар.

Този приятелски огън може би да доведе до някакви промени в БСП?

Може да доведе до нещо конструктивно, когато се прави с чисти чувства, а не само защото ти не си менторът за пътя, по който се движи партията.

Може ли да се разпадне БСП?

В кръга на шегата бих ви отговорил, че във време, в което цепенето и люспенето е политическа мода, ние в БСП ще си останем демоде. Ако говорим сериозно, партията е имала тежки периоди, но има идейна платформа. Тя е онова, което успява да задържи заедно хората с различни претенции за курса на партията или за собственото им място в нея.

Наистина ли на "Позитано" 20 смятат, че кръгът "Капитал" организира протестите срещу правителството?

Не. Но имаме сериозни основания да смятаме, че има много кръгове, които нямат интерес от стабилно управление и всеки от тях вижда някакви други политически перспективи. Аз лично се отнасям спокойно към това и мисля, че трудно който и да било кръг би дестабилизирал държавата, ако ние успеем да управляваме добре, в интерес на хората.

Профил

Михаил Миков е председател на 42-то Народно събрание. Той е на 53 години и е юрист по образование, старши асистент по наказателно право в СУ "Климент Охридски". Бил е депутат от 38-то, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание. В периода 2008- 2009 г. беше министър на вътрешните работи. Преди това беше председател на парламентарната група на "Коалиция за българия". Женен с две деца.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  eskimos avatar :-P
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  Като му гледам измъчената гримаса, която трябва да мине за усмихване, много е кофти положението на национал-социалистите!

 • 2
  e.coli avatar :-|
  e.coli

  Този е в агония от младини. Провинциални комплекси, проблеми с някои видове напитки. Но поне е верен и проверен кадър от широката банка на БСП. Гротеска.

 • 3
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  Михаил Миков пре Капитал?
  Този човек не го възприемам,аз комунистите не ги дишам.
  Но той очевидно има проблем с комуникациите,навярно има проблем и с партията си и не разбирам защо точно него си го избраха за председател на НС.
  Но това си е техен партиен проблем.
  Нашият е,че ние не искаме нито тази 3-на коалиция,нито това ялово правителство,искаме ОСТАВКА и НОВИ ИЗБОРИ!

 • 4
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  вземаш жестовете на Гоцката, вземаш наглостта на Сергишев, вземаш която и да е селска простотия, режеш му езика като на змия, да не може да говори като хората и ето ти Миков.

  нагло до безобразие комунистическо творение, просто защото Господ не обича да изхвърля бракуваните си човечета, не значи, че трябва да ни тормози нас като ги праща на Земята...

 • 5
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  "Има кадрови грешки, но има и кадрови реакции. И то бързи. Те показват чувствителността на властта за обществените нагласи"

  Абе келеш, ако имахте чувствителност за обществените нагласи трябваше отдавна да сте подали ОСТАВКА !

 • 6
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  От това интервю на висшия партиен БСП функционер и председател на парламента се вижда,че те на всяка цена ще останат на влас.Даже и Атака не им е нужна.ГЕРБ ще се разцепи и едно 15-20 депутати ще им дадат кворум.Затова са и толкова спокойни.Май само Волен не го е разбрал още.
  Само огромен и постоянен натиск от улицата може да ги стресне.Но това засега не се случва.Презедентът и синдикатите също не са активни и явно не искат да се намесват.Което така или иначе ги поставя в положение да крепят статуквото.
  Избори трябва да има ,но не и при тези правила.Протестиращите май забравиха защо изобщо са там,пред парламента.Нека да се постави срок на сегашния парламент да промени изборния закон и след това на Избори и то мажоритарни и без капка пропорционален елемент.Когато избираш и гласуваш за някои ако не оправдае доверието ти ,просто следващия път гласуваш за друг.Ето така ще се пречисти лека -полека системата.Така че не слушайте тези платени политолози и експерти ,които ви казват ,че мажоритарната система не била за нас.Кучето само кокала не го пуска :))Някои трябва да му го вземе.
  И вече в новото Народно Събрание ако има нужда и Конституцията да се пипне.

 • 7
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  "Председателят на 42-то Народно събрание пред "Капитал":"Без да си търсим извинение, трябва да кажем, че кадрови гафове е правила всяка власт, но те са оставали по-често скрити от очите на публиката. Сега животът тече в интернет, всичко е на показ в социалните мрежи, може да се критикува, да му се повлияе. На кабинета се наложи да прилага тази публичност в условията на силна обществена поляризация и политическа нетърпимост.

  Може да ви учуди, но смятам, че в извънредната обстановка, в която започна да работи правителството, беше свършена повече работа, отколкото в стандартната ситуация бихме очаквали от него. Хареса ми едно спортно сравнение, че 100-те дни на кабинета са били като футболен мач под проливен дъжд, на разкалян терен и пред враждебна публика. Но играта не спира."" - драги Мики, уважаеми г-н Цензура, днес вече всички българи добре разбират, че могат да свалят една власт, щом не одобряват нейните действия. колкото по-бързо го разберете и вие от лагера на бившите (макар че по приказките ви не личи да сте бивши) комунисти, толкова по-бързо всички, даже и вие, които все още живеете в непрогледния мрак сред социалистическо-комунистически миражи и пропаганда, ще излезем от мрачно-депресивната хронична криза, която владее България през последните 100 години. хайде, по живо по здраво и ОСТАВКА !

 • 8
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Като го гледам, учил се е на риторика от най-некадърните партийни секретари.

 • 9
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги

  Къде е мястото на Георги Първанов в БСП?
  Той е член Националния съвет. Но, от друга страна, мисля, че в никоя партия не трябва да има запазени места, колкото и заслужил да е този ДРУГАР.

  Те тва казва всичко.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не си прав г-н Михов, имаме реална агониа на вождиската партия на ГРОБ, това си е факт!
  Освен това един 130 кг лидер, професионален футбалер при това, сте го курдисали да играе "опозиционер" в тесните седалки на Парламента .....
  Като ви подгони ЕК за геноцид над генофонда по линията "нещастни депутати", да не плачкате след време..... предупредил съм ви.....
  Така се смяхте и на "нещастните кокошки" преди време, а после олеле мале.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK