Плажовете може да се стопанисват само на концесия

Браншът отрича, че идеята е съгласувана с тях

Браншът предлага различни правила за плажовете в зависимост от разположението им
Браншът предлага различни правила за плажовете в зависимост от разположението им    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Браншът предлага различни правила за плажовете в зависимост от разположението им
Браншът предлага различни правила за плажовете в зависимост от разположението им    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Стопанисването на плажове да става само под формата на концесия, планира Министерството на регионалното развитие. Идеята бе спомената в началото на миналата седмица след среща на министър Десислава Терзиева с концесионери и наематели на морски плажове и бе потвърдена от ведомството пред "Капитал Daily". Асоциацията на концесионерите на морски плажове обаче отрече предложението да е съгласувано с тях. "Това е желание на държавата, не е обсъждано с нас", коментира Иво Стефанов, председател на сдружението.

От регионалното министерство обясниха, че искат "да уеднаквят реда за предоставяне на морските плажове". Те се аргументират още с по-продължителния срок на концесията – до 15 години, докато максималният срок за отдаване под наем е до 5 години. "По-продължителният срок гарантира по-голяма сигурност на концесионера, в т.ч. и с оглед на инвестициите за поддържане и изобщо опазване като природен ресурс", посочва в мотивите си ведомството.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Съседна Гърция, която има десетки хил.км. плажна ивица не познава това понятие "концесия", ама пък туризмът й се развива доста добре.
  Дали един от прътовете в колелата на родния морски туризъм не е именно мутроконцесионирането и оттеглянето на държавата и общините от стопанисването на собствеността си?
  А и как да обясним наскоро огласеният абсурден факт, че при увеличаване на туристите с 5%, сумата на туристическия данък в общините е намаляла спрямо миналата година?

 • 2
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Браншът, това са малоумниците, отвратили хиляди българи, които задръстиха пътищата към гръцко и сега до нова година ще слушаме как реват, че сезонът им бил слаб.

 • 3
  puna avatar :-|
  Кака Пена от голямото село

  Концесиите на плажовете ще принудят дори и живущите на морето да ходят в Гърция.
  Години наред ходехме на почивка в Черноморец, но от тази година централният им плаж е с нов концесионер и повече там няма да стъпя.
  Иначе всички други условия са добри - квартирите предлагат почти луксозни условия срещу минимална цена. Но ние ходим на почивка заради морето, а не заради квартирата.
  Алчността на концесионерите развалят всякакво удоволствие от почивката, но това, което най-много ме отврати беше мръсотията на самия плаж.
  Как да си вземеш чадър, като предната вечер си видял как грижовни кучкари си разхождат любимците по плажа и ги оставят да препикават всеки чадър?
  Въпреки това, за да играе детето в плитката част на плажа, плащах за чадър, но сядах поне 1 метър встрани.
  Под самия чадър беше бунище - имаше повече фасове, отколкото мидички.

 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен

  [quote#3:"Кака Пена от голямото село"]Под самия чадър беше бунище - имаше повече фасове, отколкото мидички. [/quote]

  За това са виновни не концесионерите, а самите почиващи.
  Аз всеки път като легна на плажа и обирам около себе си две шепи фасове, понякога и кутийки от бира, чашки, и други подобни.
  Чак се чудя какви прасета сме и успяваме толкова много да пушим, пием, и ядем на плажа.
  Сигурно има някаква наредба, по която могат да глобяват замърсяващите, и общината може да пусне един пъдар да ходи из плажа и да им къса глоби от кочана, ама не им се занимава.
  Веднъж в Америка на един плаж някакво общинско ченге ме заплаши с глоба от $80 за замърсяване, беше ми хвръкнала някаква хартишка - хукнах по вятъра да я гоня, разбира се, да не съм луд да плащам $80.

 • 5
  rxh09313594 avatar :-|
  rxh09313594

  Почиващите може боклуци да хвърлят, ама аз освен някои да заравни пясъка нощем, чистене на плажа не съм видяла. А чедърчета едно на ръка, че са препикани са и раздърпани с дупки и не изпълняват предназначението си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход