Все повече българи търсят работа

Делът на хората, които мислят, че не могат да си намерят заетост, е три пъти по-голям в България спрямо средното за Европа

Все по-голям процент от българите влизат на пазара на труда и започват да работят или да си търсят заетост. За последните 10 години коефициентът на икономическа активност в България се е увеличил с около 4 процентни пункта. През 2003 г. едва 42% от всички хора са работели или са търсели заетост, докато през миналата година делът им е бил 46%.

Почти половината от неактивните пък учат или са вече пенсионирани. Голям процент (около 15%) от хората извън работната сила обаче не търсят заетост просто защото смятат, че няма достъпни за тях работни места. Това става ясно от анализ на Евростат за европейците извън пазара на труда.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  дори и мерките на популисткото и неграмотно правителство на Орешката няма да покажат никакъв ефект, понеже те не искат да решават проблеми, а и не могат...

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  След разгрома на земеделието и прантелната промишленост в 1992 (Земята в реални граници), след урбулешката приватизация на Лостов и Деди 1997-2005, които унищожиха на практика индустрията и особено след "фискалните" упражнения на Бат Бам и Флик, просто няма как да не сме с "Висока безработица и ниско потребление" днес ......

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Първо, не виждам нищо нормално в това 50% от населението извън пазара на труда се образоват или са пенсионери. Ако това е при европейците, където може да работи 1 член на семейството и да храни всички останали, тук цялата къща може да работи и пак да не живее нормално. На тази база тези 50% изглеждат озадачаващо! Това са страшно много хора, които не са в трудовия пазар.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Нежеланието ти да пишеш истинските имена на хората, за които говориш сочи към комплекса ти за изолираност. Ако пишеше важни и интересни неща, нямаше да се чустваш длъжен да ги украсяваш с глуповати оригиналности, преповтарящи се във всеки коментар. Земеделието е предназначено за изхранване на населението, а не за големи икономически предимства. Индустрията в България преди 1989 г. е напълно несъобразена с ресурсите на държавата и е съвсем нормално и предвидимо сблъскването и със земята в условията на пазарна икономика и най-вече "не-дотация". В интерес на държавата ни е да се развива сектора на услугите, както и преработването на суровини, произведени в България или в региона.

 • 5
  rasnoa79 avatar :-?
  Bluesky

  Достатъчно е само да погледнете обявите за работа. Количеството им и позициите, които се търсят..Удивително малко свободни работни места за цялата страна - по-малко, отколкото се предлагат само в един средно голям европейски град. Шокиращо..

 • 6
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

  Средата е ключов фактор за развитието, бизнесклимата ни е като климата на Гоби. Доколко земеделието е ключов отрасъл, то историята отдавна се е произнесла по въпроса.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "beriya":

  НЕ съм казал, че не е ключов. Казвам, че една държава не може да разчита на земеделието да и издържа икономиката! Историята не е на дневен ред когато говорим за съвременна икономика, защото преди 200 години не е имало развит частен сектор на услугите, а преди 500 не е имало индустрия! Тогава икономиката е била само земеделие и занаятчийство. За средата съм напълно съгласен! Задължително трябва да се елиминира административния натиск над българските фирми! Единствения натиск трябва да идва от направление НАП.

 • 8
  sto67nes avatar :-(
  sto67nes

  Най-притеснителното число обаче е процентът на неактивните, които не търсят работа просто защото смятат, че няма достъпна за тях заетост.....Или не са обедени в своята клалификация.....

 • 9
  zangief avatar :-|
  zangief

  До коментар [#7] от "Георги Георгиев":

  И почнахме да ядем полупроводници и комуникационни протоколи.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#9] от "zangief":

  Един произволен програмист-стажант взима 1500 лв. вади си изводите той какво яде и ти какво ядеш, умник...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход