🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството заговори за "втори, трети" лифт над Банско

Вицепремиерът Даниела Бобева подкрепи концесионера "Юлен" въпреки забраната за строителство в Пирин

Според зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев България вече е "на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС"
Според зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев България вече е "на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС"
Според зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев България вече е "на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС"    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Според зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев България вече е "на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС"    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предишното правителство на ГЕРБ и настоящото на БСП се оказаха единодушни по въпроса за изграждането на втори кабинков лифт в Пирин. След закрита среща в Банско миналата седмица вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева подкрепи проекта на общината и концесонера на ски зоната - "Юлен" АД, чийто мажоритарен собственик е офшорна компания.

Зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев допълни, че държавата ще направи всичко необходимо за развитието на ски курорта. "Дали ще бъде втори лифт, дали ще бъде трети и т.н., но нещата, които са започнати, трябва да се надграждат и трябва да се довършат", каза Ботев, цитиран от БНТ.

Неясно как

В какво точно се изразява подкрепата предстои да се разбере, тъй като ново строителство в планината е забранено както от Закона за защитените територии, така и от Плана за управление на Национален парк "Пирин". Обещанията на Бобева и Ботев за нов лифт са в противоречие и с досегашните изявления на екоминистъра Искра Михайлова (ДПС). В интервю преди месец тя заяви, че няма намерение да променя плана на Пирин, както настояват общината и концесионерът, така че да се отмени забраната за нови строежи преди изготвянето на изцяло нов, което може да отнеме години. "Има ли смисъл да правим изменение на плана, когато готвим нов? Убедена съм, че новият е по-доброто решение", коментира тя тогава. Обществената поръчка за нов план за управление на Пирин беше блокирана от жалби и съдебни дела и най-вероятно ще се стигне до нов конкурс.

Михайлова говореше и за "прецизиране" на договора с концесионера "Юлен", свързван с Първа инвестиционна банка и един от основните й акционери – Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски. Позовавайки се на разминаване между текстовата и графичната част на контракта с държавата от 2001 г. "Юлен" разположи ски съоръжения и унищожи ествествената среда в Пирин върху спорна територия от около 650 дка. През май обаче Върховният административен съд окончателно потвърди твърдението на природозащитници, че един от лифтовете – този на Платото, е позволен от екоминистерството в нарушение на три закона и Плана за управление. Последствия от съдебното решение все още няма.

Подкрепата на Бобева за втората кабинка в Пирин е странна и на фона на заявките на правителството, че ще ограничи достъпа на офшорни компании, каквато е "Маренго трейдинг", основният акцинер в "Юлен" до публичен ресурс. Бобева обяви преди две седмици, че тези ограничения няма да намерят място в готвените промени в Закона за обществените поръчки, а ще се пише отделен закон за офшорките.

От всички власти

Правителството на Пламен Орешарски е четвъртото поред, което търси начин да даде зелена светлина на застроителните планове на "Юлен" в Национален парк "Пирин", чийто статут е с втора по сила екологична защита след резерватите. Презастрояването на Банско и създаването на свръхбаза от десетки хиляди легла, която трябва да се запълва, е причината за натиска за нарушаването на екологичното законодателство.

Зам.-министър Ботев обаче вижда в тази ситуация "огромен потенциал за развитие на ски туризма".  Цитирайки неназовани чужди експерти, той посочи, че България има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година, и вече е на "четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС".

"Строителството и застрояването на националните паркове и резерватите на България винаги е било свързано със защитаване интересите на мафията и явно и това правителство, независимо от обещанията му да се бори с офшорните компании, поощрява точно тези офшорни компании с неясна собственост", коментира природозащитникът Тома Белев пред БНР. По думите му самото изявление за подкрепа на проект, който не е преминал екологични оценки, е достатъчно за наказателна процедура. Брюксел вече откри такава срещу страната ни заради изграждането от "Юлен" на мост в планината, който няма екологична оценка.

46 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 20
  • + 129

  Това е поредното българско правителство, което неглижира законите в интерес на откромено лобистки интереси, прикрити зад "национално отговорна" политика.

  Нередност?
 • 2
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe
  • - 14
  • + 111

  " Правителството заговори за "втори, трети" лифт над Банско "  Най-добре ще бъде ако лифтовете са три и половина .

  Да има и за "Атака" .

  Нередност?
 • 3
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77
  • - 18
  • + 73

  Явно Бобева и сие не е карала ски на Банско по Нова година да речем! Дори и да се направи втори лифт, дори и трети както си говорят, те не могат да разберат че няма място на пистите!!! Лифт се строи лесно, но няма как да се разширяват пистите непрекъсното! Защо не развивате Добринище умници!!!

  Нередност?
 • 4
  svetlozar_savov avatar :-|
  SS
  • - 31
  • + 68

  При Баце Боце имаше всякакви "псевдо зелени - еко" протести !
  Да видим сега тия образи ще изскочат ли и при Олигархски , или са били като дините - отвънка зелени , отвътре червени !!!

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 12
  • + 37

  Тези трябва да поведат хорото на първите министри, които да се отзоват в затвора за злоупотреба със служебно положение и нарушенията и престъпленията си и да повлекат крак на дългата редица престъпници във властта през годините към съда...След като им се разтури седянката.

  Нередност?
 • 6
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 20
  • + 53

  Любопитен съм как ще реагират Зелените. Ако забележа асиметрия в протестите им при ББ и сега някои мои подозрения ще се превърнат в увереност.

  Нередност?
 • 7
  Consumer avatar :-P
  Consumer
  • - 10
  • + 29

  До коментар [#3] от "alehandro77":

  вместо долу ще се задръсти горе.

  Нередност?
 • 8
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh
  • - 8
  • + 29

  До коментар [#3] от "alehandro77":

  И на това ще намерят решение - само малко трябва да се разчисти гората от няколко стотин дървата и готово - нова писта. С това темпо след още 10 години няма да остане незастроено място в Пирин.

  Но проблема ще стане после, когато и българина започне да бяга от навалицата за да си почива пълнеценно и се насочи към запазените от стройтелство места.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 13
  • + 42

  Които се интересуват от тази статия, вероятно трябва да прочетат и следната:

  "Даниела Бобева урежда Цеко Минев с нов лифт 10 години след като му хариза печеливш завод"

  "Съединени в грабежа

  от Биволъ Петък, 06 Септември 2013 16:39 3399 посещения

  Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Дневник 06.09.2013 г.

  Въпреки Виденовата зима, най-голямата криза преживяна в България, заводът за дървени играчки "Изгрев" Банско е печеливш. Единственото подобно предприятие у нас изнася през 1996 г. продукция за 1 млн. марки в Германия, Италия и Франция. Ето защо 90% от капитала на "Изгрев" се продават още на първия търг от масовата приватизация. "33.4% купи АКБ Форест, а 42% - група граждани от София, сред които Даниела Бобева, служебен министър на търговията, и Векил Ванов, бивш социален министър. Столичната група се надява да привлече още 9% от дяловете на завода чрез пълномощно управление на преференциалните акции. Така ще се постигне контрол върху 51% от капитала на дружеството. Новите собственици обещават инвестиции за разширяване на производството" - пише Дневник на 1 март 1997 г.

  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1997/03/01/1430514_durveni_igrachki_za_1_mln_dem_prodade_izgrev_-_bansko/

  Вместо инвестиции в производство се случва друго. През 2003 г. предприятието е ликвидирано, а апетитният терен на завода в Банско е продаден на офшорката "Антуеп овърсийз лимитид", собственик на "Юлен плюс" ЕООД и съсобственик в "Пирин Турист" ООД , която е акционер в "Юлен" АД. Проучване на Биволъ показа, че собствеността на "Юлен" е добре скрита в офшорки, свързвани с Цеко Минев и неговата "Първа инвестиционна банка", основен лобист за строежите в Пирин.

  Преди това да се случи, бившият служебен министър и акционер в "Изгрев" АД Даниела Бобева взима дейно участие в групирането на приватизационни бонове от дребни приносители. Те си нямат идея за плановете на хитрата министърка и не си превръщат боновете в акции. Така в крайна сметка собствеността на "Изгрев" АД се разпределя между тесен кръг от посветени, които планират "удар" с ликвидацията на печелившия завод и продажбата на терена.

  Съвета на директорите на "Изгрев-Банско" АД решава на 13.03.2003 г. да вкара дружеството в ликвидация. Производството на завода, което носи милионни печалби от гарантиран западен пазар спира и десетки квалифицирани работници губят работата си. Само месец по-късно всички недвижими активи на завода са продадени за 120 000 лв на "Антуеп" ЕООД.

  Година по-късно, на 07.06.2004 "Антуел" продава имота на загуба за 79957,2 лв. на фирмата "Гехард" АД, която също е собственост на кипърска офшорка и тогава се управлява от Иван Крумов Шарланджиев, настоящ управител в "ПСТ Холдинг" на Васил Божков - Черепа (за връзката Бобева - Черепа вижте тук).

  Загубата явно е пресметната, тъй като три дни след покупката "Гехард" и Шарланджиев ипотекират имота срещу 11 млн лева заем от Първа инвестиционна банка. Заем, с който е построен днешният хотел "Кемпински Гранд Арена", оценен през 2006 г. на 15 491 954,4 млн лв.

  Днес управител на "Гехард "е лицето Боян Мариянов, който е също така в управата на "Антуеп", "Пирин-Турист", "Кемпински Хотел Гранд Арена", "Юлен" и заедно с Цеко Минев е член на Българската федерация по ски.

  След терена за луксозния си хотел, тези любезни спортсмени искат и нов лифт. Ще им го даде същата тази Даниела Бобева, бивш министър, изкласила до вицепремиер в правителството на Орешарски."


  https://www.bivol.bg/bobeva-minev.html

  Капитал, давайте снимки с лицата на престъпниците, за да може да ги видят и запомнят хората, та като ги срещнат да ги разпознаят.
  Както са направили в случая Бивол.

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 12
  • + 30

  От горните две статии става абсолютно ясно, че не само Олигарски, но и въпросното лице с очевидно криминални деяния и зависимости, легендирало се като вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева имат много лесно проследими връзки с олигарси (Черепа) и ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ ДАДЕНИ НА ПРОКУРАТУРАТА ПОРАДИ ОЧЕВАДНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ НА Р БЪЛГРИЯ И КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!

  Тук веригата от далавери, т.е. измами, в които активно учавства въпросната другарка е наистина впечатляваща, а зависимостите - предело ясни!  "Вицепремиерът Бобева е кадър на Васил Божков - Черепа

  Правителството на Черепа се окомплектова

  от Биволъ Вторник, 25 Юни 2013 16:50 25187 посещения


  Банкерката Даниела Николова Бобева-Филипова, която пое поста на вицепремиер в правителството Орешарски се оказа кадър на Васил Божков - Черепа. Този факт от биографията на Бобева е пропуснат в официалното и CV.

  Тя е била член на Съвета на директорите на Мостстрой АД от 20.10.2003 до 05.03.2004 г., показват архивите на Държавен Вестник, където е отбелязано назначението и освобождаването на Бобева. Мостстрой АД е притежавано от Васил Божков. Бизнесменът изкупува акциите на дружеството в началото на 2004 г.

  В регистрите се открива и индиректна връзка на Бобева с Черепа през фондацията "Левски-Спорт", където Бобева е председател. В тази фондация управляващ е Свилен Русев Вълчев, който е също така управляващ на фондацията "Тракия" основана и председателствана от Васил Божков.

  Особено любопитен е фактът, че официално посоченият телефон на фондацията, управлявана от Бобева, съвпада с официалния телефон на Сдружение "Спортен клуб "Левски"". Управляващи в същия са Делян Славчев Пеевски и Алексей Илиев Петров.

  Васил Божков - Черепа е посочен от американските дипломати в таен доклад за българската организирана престъпност като "един от най-издирваните престъпници в България". Разбира се, Черепа не само не е издирван, но и продължава да печели многомилионни обществени поръчки в строителството, финансирани от европейския данъкоплатец. Той е и главният бенефициент от лобисткото законодателство за хазарта, гласувано от ГЕРБ и прилагано днес от Орешарски. Заради новия Закон за хазарта в България за пръв път бе приложена официална цензура на сайтове на ниво интернет доставчик.

  Близостта на Орешарски с Васил Божков - Черепа е ноторно известна. СДС оттегли кандидатурата на Орешарски за кмет на София именно след като се разчу за негова среща със скандалния бизнесмен, на която присъствал и сегашния министър Петър Стоянович.

  ДВ бр. 33 Петък, 23 април 2004 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

  Обява/Съобщение

  Софийският градски съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231 ТЗ с решение от 20.X.2003 г. регистрира по ф.д. № 27465/91 промени за "Мостстрой" - АД: вписва промени в устава на дружеството с решение на общото събрание на акционерите, проведено на 29.VIII.2003 г.; заличава като членове на СД Румен Косев Йовчев и Божидар Василев Данев; заличава като изп. директор Владимир Атанасов Манолов; увеличава броя на членовете на СД от 4 на 5; вписва като членове на СД Ясен Тодоров Ишев, Владимир Атанасов Манолов и Даниела Николова Бобева-Филипова; вписва като изп. директор Ясен Тодоров Ишев; дружеството ще се представлява от изп. директор Ясен Тодоров Ишев и прокуриста Койчо Стефанов Златинов заедно. 73313

  ДВ бр. 93 Вторник, 19 октомври 2004 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

  Обява/Съобщение

  Софийският градски съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231 ТЗ регистрира с решение от 5.III.2004 г. по ф.д. № 27465/91 промени за "Мостстрой" - АД: вписва промени в устава, приети на общото събрание на акционерите, проведено на 27.II.2004 г.; заличава като членове на СД Владимир Стефанов Михайлов, Величко Георгиев Александров, Ясен Тодоров Ишев, Владимир Атанасов Манолов и Даниела Николова Бобева-Филипова; заличава като прокурист Койчо Стефанов Златинов; вписва нов съвет на директорите в състав: Румен Косев Йовчев - председател, Филип Петров Стоянов - зам.-председател, Стоян Стефанов Михайлов, Ясен Тодоров Ишев и Антоанета Кирилова Костадинова; дружеството ще се управлява и представлява от председателя на СД Румен Косев Йовчев и зам.-председателя Филип Петров Стоянов заедно. "

  https://bivol.bg/bobeva-cherepa.html
  И така - господин главен прокурор Цацаров?
  Господин министър на МВР Йовчев?
  Господин председател на ДАНС Писанчев?

  Сега е ваш ред...

  Някой трябва да сложи край на тези съвсем явни и безочливи безобразия и кражби, които БСП и ДПС направиха норма още при първата си тройна коалиция!

  (За сетен път става ясно, че ако следващите, които дойдат на власт не подведат ВЕДНАГА тези под отговорност и престъпниците не се отзоват в затвора, значи ще е в сила отново приказката "и тези са като онези".)

  Нередност?
Нов коментар