Без промяна на акциза за алкохол и цигари догодина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без промяна на акциза за алкохол и цигари догодина

Зам. финансовият министър обясни, че по европейска директива България до 2018 г. трябва да достигне минималните нива на облагане за ЕС за тютюневите изделия, но поетапното въвеждане на по-високата ставка ще започне от 2015 г.

Без промяна на акциза за алкохол и цигари догодина

За сметка на това те ще се продават с нови бандероли

5326 прочитания

Зам. финансовият министър обясни, че по европейска директива България до 2018 г. трябва да достигне минималните нива на облагане за ЕС за тютюневите изделия, но поетапното въвеждане на по-високата ставка ще започне от 2015 г.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


През следващата година не се предвижда промяна на акциза на алкохолните напитки и цигарите. Това съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя допълни, че действително по европейска директива България до 2018 г. трябва да достигне минималните нива на облагане за ЕС за тютюневите изделия, но поетапното въвеждане на по-високата ставка ще започне от 2015 г. Според европейската директива до 2018 г. акцизът трябва да достигне 90 евро на 1000 къса цигари.

За сметка на това като мярка за борба със сивата икономика и намаляване на фалшификациите финансовото ведомство планира от следващата година тютюневите изделия и алкохолът да се продават с нов бандерол. Най-вероятно затова и от министерството предлагат промяна на преходния период, в който ще може да се продава алкохол със стари бандероли - той се увеличава от 6 месеца  на една година. Проектът за промяна на ресорната наредба вече е качен на правителствения сайт за обществени консултации strategy.bg.

Само един срок

Сега действащата наредба позволява старите образци на бандероли за алкохола да се продават в търговската мрежа до 6 месеца, след като е въведен новият образец. Министърът на финансите обаче може да удължава този срок с още половин година. Сега в мотивите към проектопромените от ведомството на Петър Чобанов посочват, че досега се е налагало срокът да бъде удължаван във всички случаи при промяна на образеца на бандеролите, защото 6-те месеца са били недостатъчни. Сега това право на финансовия министър отпада.

Променя се и още един срок - този, в който складодържателите и вносителите ще трябва да върнат старите неизползвани бандероли в митницата. Според сегашната уредба той е 60 дни, а се предвижда да стане 30 дни от датата, в която са пуснати новите стикери.

Противоречив ефект

В мотивите е посочено, че поправките няма да натоварят финансово търговците, нито пък ще окажат пряко влияние върху държавния бюджет.

Според собственик на магазин за продажба на алкохол на дребно обаче, ако бъдат сменени бандеролите, гратисният срок от една година ще е крайно недостатъчен и много търговци на дребно, както и заведения може да фалират, защото ще останат много нереализирани количества. По думите му в момента се влиза в сезон, в който българите предпочитат да консумират домашен алкохол и оборотите спадат. А сред марковите алкохоли има такива, от които за три години се продава една бутилка. Според търговеца предходната смяна на бандеролите за алкохола преди години не се е отразила фатално на сектора, защото тогава не е имало забрана за пушене на закрито и оборотите на заведенията са били по-големи. Сега мярката най-вероятно ще доведе до увеличаване на сивия сектор.

Според депутат от ГЕРБ при смяна на бандеролите срокът трябва да бъде удължен дори повече от година, за да не се получи така, че складове и магазини да останат с големи нереализирани количества.

По-висок акциз за някои горива

От началото на следващата година ще се увеличат и акцизните ставки за метана и за природния газ за отопление, както и за тежките корабни горива. Това стана ясно от публикувания проект на промени в Закона за акцизите на сайта на Министерството на финансите. Предложенията са свързани с поетите ангажименти с Договора за присъединяване към ЕС за повишаване на акцизните ставки, докато се достигнат минималните нива в общността, пише в мотивите към законопроекта. Така метанът трябва да се увеличи от 85 ст. на 5.10 лв. за 1 гигаджаул. От финансовото ведомство обаче са поискали от Европейската комисия срокът за увеличаването на ставката на акциза върху метана да бъде удължен с няколко години. Ако отговорът е отрицателен, ставката ще трябва да се вдигне неколкократно - до 5.10 лв. При природния газ, използван за отопление, акцизът също ще се увеличи няколко пъти - от 10 ст. до 60 ст. за гигаджаул. При тежките корабни горива пък ставката ще нарасне от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.

Една сметка не стига

Работодателските организации искат концептуален дебат за промяна на единната сметка за плащане на данъци и осигуровки, която беше въведена от началото на тази година. Едно от техните предложения е да има не една, а две сметки - едната да е за данъци, а другата - за осигуровки. По този начин данъкоплатците ще могат да избират кога кое задължение кога да плащат. Това съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Темата ще бъде обсъдена и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във вторник.

По думите на Петкова ведомството е за запазване на единната сметка.  Работодателите и синдикатите все пак са подкрепили предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Част от тях предвиждат единната сметка да се модифицира така, че да може да се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки с изтекъл срок за плащане, а след това лихвите. Тя е адресирана към фирми и хора, които са във временно финансово затруднение и не могат да платят всичките си задължения в законния срок, като така се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения.
Зърненият сектор иска още отстъпки по ДДС

В списъка с култури, търговията с които да се осъществява в режим
на обратното начисляване на ДДС, да бъде включен и оризът. Това е едно от предложенията на представители на сектора към финансовото ведомство. Другото е да се снижи критерият за ползване на 30-дневен срок за възстановяване на ДДС. В момента се предвижда земеделските производители, на които 90% от доставките в страната са извършени по реда на обратното начисляване на ДДС, да могат да си възстановяват косвения данък ежемесечно. Зърнопроизводителите са предложили прагът да стане 50+1% от сделките да са със зърнени и технически култури.

Режимът на обратно начисляване на ДДС предстои да бъде приет до края на годината, като идеята му е да се се намалят загубите за бюджета. Очакваният положителен ефект е около 200 млн. лв. за 2014 г. Така всеки производител на зърно с регистрация по ДДС в страната ще получава от клиента си само стойността на продадената продукция без 20% ДДС. Вместо това купувачът ще си самоначислява тези 20% като задължение към държавата.

13 коментара
 • 1
  xmm avatar :-?
  xmm

  Какво пречи стария бандерол щом няма промяна в цената?
  Печатница иска пари?

 • 2
  domakinq avatar :-|
  Bramasole

  До коментар [#1] от "xmm":

  Освен това, някой специалист от МФ ще си заработи и несимволичен бонус, "работейки" дълго, едва ли не в извънработно време, върху промяната местата на няколко думи, евентуално да центрира няколко цифри и други подробности. :)))
  Предлагам съвсем сериозно бандеролите да се отпечатват в станалата известна печатница на БНБ. Няма резон работещите там да са в дълъг отпуск, а тези ценни"хартийки" да се печатат в известни частни печатници.

 • 3
  victor2 avatar :-|
  victor2

  До коментар [#2] от "Домакиня":

  Най вероятно въпроса отива към контрола, предполага се че в БНБ печатницата контрола по отпечатването е най висок.

 • 4
  domakinq avatar :-|
  Bramasole

  До коментар [#3] от "victor2":

  Е, аз съм убедена в това, но се отпечатват къде ли не - при "наши партийни другари", което при /ще се повторя, извини ме/ НЕнатовареността мощностите на печатницата на БНБ си е нон сенс, нали?
  Но в България всичко е възможно...

 • 5
  victor2 avatar :-|
  victor2

  До коментар [#4] от "Домакиня":

  А нещо да кажеш за "Бетамакс" или по добре нищо!

 • 6
  domakinq avatar :-?
  Bramasole

  До коментар [#5] от "victor2":

  Това дружество не ми е познато.

 • 7
  mohito avatar :-|
  mohito

  Законно да ти приберат алкохола или да ти тръснат една глоба ?!?!? 'щото не си го реализирал и видиш ли може да е фалшив щом е със стар бандерол ?!?!?
  Аз лично не разбирам какво толкова като сменят бандерола, нова картинка/шарки и разни нови цифри дето никой редови гражданин не им отбира, а за който разбира и това може да фалшифицира ?!?!?

 • 8
  hechobek avatar :-|
  hechobek

  ГОД БЛЕСС КОНТРАБАНДА!

 • 9
  the_incumbent avatar :-?
  The Incumbent

  Абе има нещо с тези бандероли. Някой запознат може ли да каже защо всичкият марков алкохол на летище софия, както и по магазините (особено уиски) е с бандерол 2009 г? Ако не сте се заглеждали, може да погледнете...

 • 10
  victor2 avatar :-|
  victor2

  До коментар [#6] от "Домакиня":

  Грешката е моя, още снощи се усъмних-Демакс.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK