Планът за управление на природен парк "Пирин" ще бъде актуализиран

Екоминистерството явно ще следва линията, начертана от останалите представители на кабинета, в посока разширяването на ски зоната над Банско

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Планът за управление на природен парк "Пирин" ще бъде актуализиран. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Така Министерство на околната среда и водите (МОСВ) показа, че явно ще следва политиката на останалите представители на кабинета в посока раширяване на ски зоната на Банско. "Разчитах, че ще има нов план за управление, но ще се върнем на варианта актуализация на съвременния план. Не съм привърженик на темата актуализация, но новият план се забави твърде много", допълни още Михайлова.

Настоящият план за управление на Национален парк "Пирин" не позволява ново строителство в планината. Общината и концесионерът на ски зоната "Юлен", свързван с Първа инвестиционна банка и един от основните й акционери – Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски, от доста време настояват за неговото изменение. Само преди месец екоминистърът твърдеше, че няма смисъл да се прави изменение на плана, при положение, че ще се изготвя нов цялостен за срок от 10 години. След няколко изказвания на представители на кабинета по темата в защита на исканията на бизнеса и местната власт, явно, екоминистерството, което трябва да следи за изпълнението на екологичното законодателство, сменя позицията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се