Екстраразходите в бюджета се разпределят непрозрачно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Екстраразходите в бюджета се разпределят непрозрачно

Министерство на финансите показа разпределение на част от резерва за непредвидени разходи, в който има плащания за милиони, които нито са спешни, нито могат да се обосноват като приоритет за държава в структурен бюджетен дефицит.

Екстраразходите в бюджета се разпределят непрозрачно

Част от средствата отиват за съвсем излишни дейности

Стефан Антонов
6874 прочитания

Министерство на финансите показа разпределение на част от резерва за непредвидени разходи, в който има плащания за милиони, които нито са спешни, нито могат да се обосноват като приоритет за държава в структурен бюджетен дефицит.

© Николай Николов


Милиони, които ще се изхарчат или не по план, или пък за излишни и съвсем не чак толкова неотложни дейности. Така накратко може да се опише как държавата възнамерява да разпредели голяма част от допълнителните пари, които управляващите си осигуриха с актуализацията на бюджет 2013.

Увеличението на разходите беше записано в резерва за неотложни фискални мерки, който преди ремонта на бюджета беше 50 млн. лв., а след това набъбна с още 200 млн. лв. Сега с едно постановление правителството възнамерява да изхарчи 163 млн. от тях.

Проблемът е, че голяма част от парите ще отидат или за разходи, които веднъж вече са били бюджетирани, но парите са били похарчени за друго, или пък за, меко казано, ненужни дейности като мотокрос състезания. В същото време има институции, които не поучават нищо, въпреки че плащанията към тях бяха включени и в мотивите към актуализацията на бюджета и бяха определени като неотложни.

Обещанието на управляващите беше и държавата да се разплати с бизнеса, обаче повечето от допълнителните разходи сега са за други дейности.

Как стана възможно

Почти всички нови разходи бяха заложени в резерва за непредвидени и неотложни разходи и поради това харченето на средствата може да се направи с постановление на Министерския съвет. Т.е. без данъкоплатците предварително да знаят за какво ще се насочат средствата. Така например в периода на дебатите около актуализацията финансовият министър Петър Чобанов обясняваше че повече от 30 млн. лв. ще се предоставят на Военномедицинска академия (ВМА), за да покрие свои задължения. Те са възникнали от оказване на здравни услуги за лица, които не са военнослужещи. Сега става ясно, че за ВМА не се предвижда нито лев.

За сметка на това обаче Министерският съвет получава 23 млн. лв. за плащания по вече закупени лицензи и софтуерни продукти от Microsoft. Два независими източника твърдят, че такива средства са били предвидени още в неактуализирания вариант на бюджета и те не са били изхарчени, преди кабинетът на ГЕРБ да подаде оставка.

Без контрол

До голяма степен безконтролното харчене на публични средства е възможно и заради липсата на добра отчетност и контрол. Със закона за бюджета се фиксират само общите разходи на министерствата и останалите ведомства. Никой нормативен акт обаче не утвърждава разбивката на разходите им по отделни политики и програми. Те се публикуват на сайта на финансовото министерство, но спазването им не е задължително и е възможно да се правят "промени в движение".

За тях се иска само разрешение от финансовия министър и той невинаги се бърка в работата на своите колеги. Така се оказва, че някое ведомство може да е получило пари за даден свой разход, то да ги похарчи за друга цел и след това отново да иска пари за същото.

Частично решение на този проблем ще заработи през 2014 г., когато в сила влезе Законът за публичните финанси. Той ще забрани на финансовия министър да оторизира "промените в движение", като всеки министър ще трябва да защитава измененията в бюджета си пред своите колеги и те да се утвърждават с постановления на правителството, които няма да може да се скрият.

Но това е само една малка крачка, не и решение на проблема с прозрачността и отчетността на публичните разходи. От години е практика властта да съставя бюджет с резерви - или се залагат повече плащания за лихви, или пък за национално съфинансиране по еврофонодвете, които след това правителството харчи със свои постановления, т.е. отново без достатъчно публичност.

МВР отново с привилегии

Министерство на вътрешните работи също получава допълнителни пари, въпреки че това е ведомството с най-голямо увеличение на разходите през тази година – с 20% до близо 1.2 млрд. лв. В нито един момент през последните години обаче от МВР не са счели за нужно да обосноват как точно харчат бюджета си и да опитат да го реформират. Сега официалното обяснение за новия транш от 25 млн. лв. е, че те са за плащания към доставчици, включително за екипировка и за горива.

От министерството не дадоха повече информация за договорите, по които се налагат тези плащания. А само преди месец министър Цветлин Йовчев твърдеше, че неговото ведомство няма неразплатени задължения към бизнеса.

 
Мотоциклетизмът – партиен приоритет с парите на данъкоплатците

От 2002 г. насам федерацията по мотоциклетизъм и нейният ръководител Богдан Николов станаха любимци на правителствата, а само между 2007 и 2012 г. те  получиха над 7 млн. лева. За този период се открояват два транша - 3.9 млн. лв. за два мотополигона в Плевен и Севлиево, отпуснати в края на 2007 г. от бюджетния излишък при кабинета на Станишев, както и 2.7 млн. лв., дадени от правителството на Бойко Борисов в началото на 2010 г.

Николов първи и най-добре въведе принципа да взима домакинства, след което да изнудва държавата за финансиране, за да "не се изложим", тъй като федерацията не може да покрие разходите със собствени приходи от спонсори и търговска дейност. Средствата обаче секнаха в мига, в който бившият премиер беше освиркан бурно в зала "Арена Армеец" по време на световното по фристайл Night of the Jumps. Тогава Николов и неговият близък приятел Румен Петков (той е и председател на организационния комитет на състезанията "Гран при България") обвиниха държавата, че "не се грижи за тях", a Николов дори обеща да протестира с домати пред парламента.

Топлите отношения на Николов с властта временно охладняха, но след смяната на правителството "градусите" отново се повишиха и федерацията по мотоциклетизъм отново е познатият любимец, а Румен Петков, който доскоро критикуваше правителството и ръководството на БСП, в последните седмици смекчи тона към кръга на Сергей Станишев.

Справка в сайта на федерацията по мотоциклетизъм показва, че спортът получава в пъти по-голямо финансиране в сравнение с федерациите по други спортове, които са също толкова популярни, но нямат лоби във властта.

Милиони, които ще се изхарчат или не по план, или пък за излишни и съвсем не чак толкова неотложни дейности. Така накратко може да се опише как държавата възнамерява да разпредели голяма част от допълнителните пари, които управляващите си осигуриха с актуализацията на бюджет 2013.

Увеличението на разходите беше записано в резерва за неотложни фискални мерки, който преди ремонта на бюджета беше 50 млн. лв., а след това набъбна с още 200 млн. лв. Сега с едно постановление правителството възнамерява да изхарчи 163 млн. от тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  plf avatar :-|
  plf

  Изкараха пари - раздават си ги!

  Гледам и ДДС някои (3 - три) фирми получили 1/4 от раздаденото (върнато) ДДС...

  На печелившите - честито!

 • иван
 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#1] от "plf":

  така е било винаги, само дето отчетността се публикува едва от втори месец. свиквай

 • 4
  enroute avatar :-|
  En route

  Раздадоха парите, вече могат да си ходят.

 • 5
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Нашите пари.

 • 6
  pecatas avatar :-|
  pecatas

  Долни, по-долни, още по-долни, най-долни, комунисти!

  Грабят като за световно. Ясно им е, че това вече няма да го бъде и вече задръжки, скрупули няма даже за мезе. ОСТАВКА мамицата ви ако искате да сте сред живите дето ще отидат на съд!

 • 7
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Тия в парламента още ли са на свобода? След всичкото безотчетно крадене през годините сега продължават със завидни темпове и хич не им пука от нас и от протестите вече 3 месеца. Имат си МВР зад гърба, хрантутат си ги и знаят, че ще бъдат защитени.

  Единственият начин да се справим със сегашната ситуация е да се подходи по-твърдо към управляващите, нещо като един нов 9-ти септември срещу тях, та да видят кое как е...

 • 8
  graf avatar :-|
  Graf

  Хм..
  Дали г-н Антонов е чел Приложение 1 към проекта за ПМС?
  Та ни съобщава това: "Обещанието на управляващите беше и държавата да се разплати с бизнеса, обаче повечето от допълнителните разходи сега са за други дейности."

  Като се изключат сумите за социалното министерство, почти 3/5 от останалата сума от 100 милиона е за бизнеса.
  "За сметка на това обаче Министерският съвет получава 23 млн. лв. за плащания по вече закупени лицензи и софтуерни продукти от Microsoft. Два независими източника твърдят, че такива средства са били предвидени още в неактуализирания вариант на бюджета и те не са били изхарчени, преди кабинетът на ГЕРБ да подаде оставка."
  Независимите източници изглежда са били съвсем неграмотни или непочтенни.
  Възможно е и двете.
  Хубаво е г-н Антонов да си проверява и източниците и знанията им. Може и през публично достъпните източници, каквито са отчетите по изпълнението на минали бюджети.
  Примерно, Министерски съвет(разбирай ББ) за 2012 година е имал бюджет от 67 466 хиляди, а е направил общо разходи по бюджета - 149 076 хиляди.
  Програма "Администрация" на МС през 2012 г. вместо 11 470 хил. лева е похарчила 50 445 хил. лева. От тях за лицензи Майкрософт - 34 858 хиляди лева. По ЗДБРБ за 2012 г. този разход го няма.
  И в ЗДБРБ за 2013 го няма. Общите разходи по закон там, в тази програма са 11 435 хил. лева.
  Казано с други думи, независимите източници са излъгали, неграмотни са и не би трябвало повече да бъдат ползвани. :)

 • 9
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#3] от "Горбачов":

  Да ти кажа ама хич не ми се свиква - ти свикни с това!

 • 10
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#8] от "Graf":

  Много данни цитираш - дай пълния източник


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.