Защитата на собствеността в България продължава да е проблем (обновена)

Защитата на собствеността в България продължава да е проблем (обновена)

Корупцията и ниската оценка за съдебната система дърпат страната надолу в международната класация "Право на собственост"

5590 прочитания

© Юлия Лазарова


Липса на реформи, които да подобрят защитата на правото на собственост, широкоразпространена корупция по високите етажи на властта, ниски оценки за независимостта на съдебната система и върховенството на закона. Така изглежда моментната снимка на България, която прави международният индекс "Право на собственост" за 2013 г. В сравнение с пет години по-рано оценката на страната дори се е влошила (виж. графиката).

Индексът отчита защитата на интелектуалната и физическата собственост в 131 държави по света, които представляват 98% от световния брутен вътрешен продукт и 93% от населението на света. Класацията се прави вече седма поредна година и разглежда три основни области - политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост, като индексът през тази година се изчислява на база данни от 2011 г. до 2013 г. за различните показатели.

Класацията е изготвена от Алианс "Право на собственост" в сътрудничество със 74 международни организации. Една от тях е и Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Къде е България

България заема 58 място от общо 131 държави в класацията. Оценката, която е получила, е 5.5 по десетобалната система, а единствените две страни от ЕС с по-лош резултат са съседките ни на север и на юг - Румъния (5.3) и Гърция (5.4). Защитата на правото на собственост в България според индекса е на същото ниво като това в Турция, Гана, Индия и Китай.

Над 3 точки ни делят от първенеца в класацията - Финландия, която е получила оценка 8.6. Вече седма поредна година страната не отстъпва на никого първото място и е начело по всички три показателя. Дори Финландия обаче е понижила резултата си спрямо 2009 г. с 0.2 пункта. Скандинавската страна получи много висок резултат за свобода от корупция и за право на собственост и в тазгодишния индекс на икономическа свобода на фондация Heritage и The Wall Street Journal, където се споменава, че във Финландия през миналата година са били издадени изключително строги присъди на бизнесмени, опитали се да подкупят политици на изборите през 2007 г. По принцип скандинавските държави са "лидери по почтеност" в повечето класации. Според регионалния доклад "Пари, политика, власт: корупционни рискове в Европа" на асоциация "Прозрачност без граници" от миналата година например Дания, Норвегия и Швеция са изградили най-силни контролни институции, съдебни системи и правоналагащи институции и противодействат най-ефективно на корупцията.

Като цяло челото на класацията е по-скоро европейско. На второ място се нарежда Нова Зеландия, а веднага след нея - серия от северноевропейски страни: Швеция, Норвегия, Холандия. САЩ пък заема едва 17 място, а Сингапур, която е на второ място в света по икономическа свобода заема чак 7-ма позиция. На дъното на класацията е Йемен с 3.1 точки.

Защо толкова назад

За последните пет години България отбелязва застой заради липсата на значими реформи за по-добра защита на правото на собственост, коментират от ИПИ. "По показателя, измерващ правната и политическата среда, резултатът на България остава на същото равнище. Слабото представяне на страната се дължи основно на ниските оценки за независимост на съдебната система и върховенството на закона," отбелязват още те. Сред причините е и широкоразпространената корупция, особено по високите етажи на властта.

Право на физическа собственост е показателят, по който България стандартно се представя по-добре. Причината резултатът на страната в тази категория да е по-висок през 2013 г. спрямо миналата (виж. графиката) е, че има подобрение при оценките за  регистрацията на собственост и достъпа до заеми за придобиване на собственост, уточняват от ИПИ.

"Слабо се повишава и защитата на правото на интелектуална собственост в страната. В България все още липсва ефективна патентна защита, а пиратството на авторското право е широко разпространено," се казва в коментара на неправителствената организация. Ниските резултати се дължат на неефективната и тромава съдебна система, което включва и проточването на съдебни дела с години.

И какво от това

Проблемът с ниските резултати на България пречи и на икономическия растеж на страната. Данните показват, че колкото по-добър е резултатът на една страна в класацията, толкова по-високи са доходите на глава от населението (виж. графиката).

Въпреки това обаче бизнесът не прави много, за да се бори с корупцията. Това стана ясно от доклада на асоциация "Прозрачност без граници", публикуван в края на миналата година. Според него бизнесът е най-слабото звено при противодействието на  корупцията в България и заема последно място в класацията на най-ефективните в борбата с подкупите институции. Там като проблемни за България бяха посочени и обществените поръчки, при които законите систематично се заобикалят.

Липса на реформи, които да подобрят защитата на правото на собственост, широкоразпространена корупция по високите етажи на властта, ниски оценки за независимостта на съдебната система и върховенството на закона. Така изглежда моментната снимка на България, която прави международният индекс "Право на собственост" за 2013 г. В сравнение с пет години по-рано оценката на страната дори се е влошила (виж. графиката).

Индексът отчита защитата на интелектуалната и физическата собственост в 131 държави по света, които представляват 98% от световния брутен вътрешен продукт и 93% от населението на света. Класацията се прави вече седма поредна година и разглежда три основни области - политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост, като индексът през тази година се изчислява на база данни от 2011 г. до 2013 г. за различните показатели.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Ами след като бизнеса е най-слабото звено в борбата срещу корупцията разяждаща България, значи има и най-голям интерес тази порочна практика да продължава. Голям "бизнес" Български, голямо нещо ( да ме прощават истинските не-български бизнесмени ).

 • 2
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Право на собственост в България, е най-сигурно върху депозит.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  sib avatar :-|
  sib

  Да, в България държавата се държи като крадец на частни имоти, при това - доста активен. Нормативната уредба, касаеща собствеността върху недвижимите имоти и най-вече - онази, касаеща способността на собственика да влияе върху качеството на имота си, дава на държавата неимоверни права, с които тя (чрез съответните си бюрократи) съумява да се държи като крайно непочтен играч на пазара на недвижима собственост. Като прибавим и куцукащата и залитаща съдебна система - реалното положение дори и такава висока оценка не заслужава. Но явно правилите класацията са доста извън материята. Както и да е.

 • 4
  ilia1959 avatar :-?
  Ilia Iliev

  МАЛКО ИСТОРИЯ.
  ОТ МОЯ ДЯДО И БАЩА ЗА СЕЛОТО МИ /КАРНОБАТСКО/
  ИМАЛО Е 4-ма ПАДАРИ И ЕДИН СТРАЖАР!
  АКО ТЕ ХВАНАТ ДА КРАДЕШ;
  ЗА 1-ви ПЪТ ==ЛЕЖИШ ЕДИН ДВА ДЕНА ПРЕБИТ ОТ БОЙ ОТ СРРАЖАРЯ.
  ЗА 2-РА КРАЖБА ==ЕДНА ДО ДВЕ СЕДМИЦИ!
  ЗА ТРЕТА КРАЖБА===ЛЕЖИШ ЗА ВИНАГИ.
  СПИСАКА НА УМРЕЛИТЕ ОТ СТРАЖАРЯ И ПО ГОЛЯМ ОТ ТЕЗИ, УБИТИ ПРЕЗ ВОЙНАТА!!!!
  ЕЕЕ ПРИЧИНАТА Е ЕЛЕМЕНТАРНА--
  -КЪСНО СМЕ ЗАПОЧНАЛИ СЪЗДАВАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА, ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕЖРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ.СЛЕД 1900 Г..
  САМО КАТО СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ПО СТАРИТЕ НИ ВРЕМЕНА=КРУМОВОТО.
  КАКВИ ЗАКОНИ СМЕ ИМАЛИ ТОГАВА!!!
  АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА ГИ НАПИШЕ ТУК ВСИЧКИТЕ!?

 • 5
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Все трябва някой друг да ни констатира проблемите. Все едно не знаем ,че тук много лесно могат да ти откраднат бизнеса или идеята. И държавата е виновна в лицето на слабата и корумпирана съдебна система. Но когато има страх и бедност е лесно да управляваш. :-)

 • 6
  calc avatar :-|
  calc

  До коментар [#4] от "ilia1959":

  Явно много ви е големо селото. Лъжете, колкото и крадете. А храбрият стражар едва ли е посегнал на политик. А там е големият проблем.

 • 7
  asha avatar :-|
  asha

  Дори и да коментра номер 4 да е малко остър, аз лично съм съгласна с тезата му, че като граждани имаме нужда от закон, който да ни позволява да браним собствеността си. Не е нормално циганите да обират бабите по селата 200 пъти годишно, да не ги съдят, защото откраднатото е под минималната заплата и на 201-вия като превъртиш и ги гръмнеш да ги лежиш. Имаме ли право да браним инота си, битовата престъпност ще се намали.

 • 8
  assenovg avatar :-|
  Georgi

  Правилно ли видях - Македония е на шесто място заедно с Дания?!
  Защо не сте коментирали този факт?

 • 9
  apolitichna avatar :-|
  apolitichna

  Естествено главна вина за слабата защита на собствеността има дълбоко корумпираната съдебна система. Този факт е в пряка връзка с липсата на чужди инвестиции в страната. Що се отнася до личната собственост, там вина има и законодателят. Калпави закони, калпаво правораздаване, висока престъпност. Този проблем в САЩ е решен с правото за носене на оръжие. Всеки има право да брани сам собствеността си и не носи наказателна отговорност за това.

 • 10
  yordanovg avatar :-|
  Georgi Yordanov

  Защитата на собствеността в България ... закономерно се нарежда до „постиженията“ на "държавата" в: Грижата за човека, децата, образованието, природата, ресурсите (материалните) ... и мн. др.
  ... не може да преследваш цели за 2050 г. мислейки и действайки с методи за 1950 г.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход