Максималният осигурителен доход става 2400 лв.

Максималната пенсия може да се вдигне на 840 лв.

Нетните доходи на 15 хил. души ще се понижат заради повишаването на максималния осигурителен доход през 2014 г.
Нетните доходи на 15 хил. души ще се понижат заради повишаването на максималния осигурителен доход през 2014 г.    ©  Мария Съботинова
Нетните доходи на 15 хил. души ще се понижат заради повишаването на максималния осигурителен доход през 2014 г.
Нетните доходи на 15 хил. души ще се понижат заради повишаването на максималния осигурителен доход през 2014 г.    ©  Мария Съботинова

Максималният осигурителен доход през следващата година ще се увеличи с 200 лв. и ще достигне 2400 лв. Това предвиждат последните планове на правителството. Така най-високата пенсия, която ще получават възрастните хора през 2014 г., ще стане 840 лева при сегашен таван от 770 лв. По закон размерът на максималната пенсия е 35% от най-високия праг за осигуряване.

По-голям разход за осигуровки

Повишаването на осигурителния доход има и обратна страна: хората с високи доходи, които досега са се осигурявали на 2200 лв., ще трябва да плащат повече за осигуровки. Така нетният доход, с който ще разполагат, от догодина ще намалее в замяна на права върху обезщетения и пенсии, които ще зависят не само от приноса им към осигурителната система, но и от волята на политиците, които гласуват размера им.

До приключването на броя от Националната агенция за приходите (НАП) не отговориха какъв ще е броят на засегнатите лица, в случай че тези намерения на управляващите се реализират. По сметки на синдикалните организации става въпрос за 15 хил. души.

Частична радост

По данни на социалното министерство в момента близо 50 хил. души имат право да получават пенсия над сегашния таван от 770 лв. От тях 40 хил. са с право на възнаграждение за старост до 1070 лв., а останалите 10 хил. са с права за още по-високи. Според социалния министър Хасан Адемов, цитиран от "Труд", вдигането на тавана на пенсиите до 840 лв. ще позволи допълнително 19 хил. души да получат пълния размер на възнаграждението, което им се полага.

Според Кодекса за социално осигуряване от 2014 г. трябва да отпадне лимитът на новоотпуснатите пенсии. Министър Адемов обаче обясни преди ден, че такова решение още не е взето. Това няма да е първото отлагане на проблема - таванът за новоотпуснати доходи за старост трябваше да падне още през 2004 г., но се отлага вече три пъти по финансови съображения. Разчетите показват, че ако бъде премахнат таванът върху всички пенсии, това ще струва на държавата 120 млн. лв.

Експерти по публични финанси твъдрят, че има и друга причина, а тя е, че хората, които са били в трудоспособна възраст през 80-те и 90-те години на миналия век, могат да изберат доходите си от три поредни години в периода 1987 - 1997 г. и да го включат във формулата за изчисляване на пенсията, която трябва да получават. В началото на 90-те години обаче в България нямаше максимален осигурителен доход и хора с високи заплати сега могат да получават пенсии от по няколко хиляди лева месечно. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Това е добре, но честно да си кажа, очаквах по-шоково да действат - да го вдигнат на 10 минимални заплати и да въведат необлагаем минимум.
  За съжаление, тук действа традицията на БСП - "плавен преход". Но в края на краищата нека да почакаме да се види конкретен законопроект за изменение и допълнение

 • 2
  rainbou1 avatar :-|
  rainbou1

  За 15 000 никой нямаше да си направи труда.
  Ама извън синдикалните организации са например програмистите (защо ли...)

 • 3
  bst avatar :-|
  Стефан

  Не ви ща правото, искам си моите си пари пари сега. Значи сега ще дам едни огромни пари (около 500 лв на месец) за да може тия комунисти да си изпълнят социалния пакет а след 30 години ще получа каквото на някой му скимне да ми подхвърли. Парите ги давам само ако са по личната ми сметка а не в общата каца бъз дъно.

 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell

  Браво,няма да си правя животозастраховка:)

 • sinnerinc

  До коментар [#3] от "Стефан":

  Подкрепям !

  За съжаление, обаче няма къде да бягам и пак ще си плащам като поп. Последното увеличение ми струваше около 40 лева на месец, тоя път още толкова. Демек за 12 месеца удръжките ми са се качили с 80 лева, от работодателя с още толкова - тотал 160 лева ... а пенсията на баща ми се актуализира от 127 лева на 134 ...

  И накрая какво ще стане - протестиращите ще платят за Социалния Пакет на СерГея и компания. Оставка !!!

 • 6
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  [quote#2:"rainbou1"]Ама извън синдикалните организации са например програмистите (защо ли...) [/quote]

  Сигурен ли си? Щото.....

  Синдикална федерация на организациите от електрониката, машиностроенето и информатиката

  УЧРЕДЕНА: 30 май 1992 г. е Учредителната конференция. През м. ноември 1997 г. се провееде IV конференция, която бе обединителна за СФОЕМИ, Синдиката на Леярите, Федерацията на синдикалните организации от електрониката и машиностроенето, и независимият синдикат на работещите от хидравликата и пневматиката - под общото име СФОЕМИ.
  ОТРАСЪЛ: Синдикалната федерация на организациите от електрониката, машиностроенето и информатиката е доброволно обединение на равноправни синдикални формирования - синдикати, съюзи и синдикални организации и други от електрониката, машиностроенето и информатиката.
  ОРГАНИ: Конференцията, Федерален координационен съвет, Изпълнителен комитет, Председател и Федерална контролна комисия.
  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БЕНЧО БЕНЧЕВ.
  АДРЕС: 1040 София, пл. "Македония" 1, тел.(02) 987-81-73.

 • 7
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#2] от "rainbou1":

  Горното беше от структурите на КНСБ, а ето ти и Подкрепа:

  НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ТЕХНИЧЕСКА ИНДУСТРИЯ, НАУКА, ИНФОРМАТИКА"
  София 1000, ул. "Ангел Кънчев" 2
  тел.: 02/987 02 12
  e-mail: [email protected]
  Председател: Здравчо Здравчев

 • 8
  voyager123bg avatar :-|
  Nikolai Alexandrov Georgiev

  мамка им комунисти, само знаят да присвояват парите които не са техни... и през '44 е било така, и сега продължава да е така, каква е тази илюзия за демокрация която ни сполетя незнам, както и как може закона да е така несправедлив - хора неграмотни, както и хора на почтенна възраст (над 65 години) да могат да решават и то бидейки мнозинство и за тези които знаят какво и как трябва да се направи за да се оправят.

  @Федор комунист долен, ти каква заплата взимаш, някъде около минималната ли че бленуваш за необлагаем минимум? Нима не разбираш че БКП/БСП и всичките и пипалца докараха България до днешното и състояние, че дясното реално има-няма 5-6 години управление от тези 23, и че всъщност благата не се създават като всички са еднакво нямащи? Нима не разбираш че капитализма е най-добрата система измисляна някога, даваща възможност на хората почтенно, в честна надпревара и в услуга на другите да създават блага? Какъв е стимула на работодателите да дават високи заплати за добри специалисти, ако повечето пари така или иначе отиват в купа "общи". какъв е стимула за хората да се развиват? Жалко, вече съм не само разочарован от това правителство, вече съм отвратен от него и съм сигурен че водят държавата по крив път, затова ОСТАВКА!

 • 9
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Аз пък искам парите дека се земат от акцизи за халкохол и цигари да се дават сал за здравеопазване, а не да влизат в кюпа на националния бюджет. Аре де. Нали са много големи социалисти!

 • 10
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#3] от "Стефан":


  До коментар [#5] от "sinnerinc":

  Влизайте в политиката и го променете, бре. Но си помислете какво ще правите след това. В пенсионен фонд ли ще ги държите като виждате каква е Комисията за финансов надзор, или в Банка, кой знае дали и банковият надзор не са същите.
  Дали взимането на твърди пари, и обещанието за неясна пенсия не се оказва най-малкото зло на фона на другите алтернативи. Кое според вас може най-лесно да се промени от изброените проблеми?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход