(Не)заобиколим партньор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

(Не)заобиколим партньор

Делян Пеевски физически не присъства в Народното събрание от близо три месеца, но личността му продължава да влияе на политическите процеси<br>

(Не)заобиколим партньор

В среда на политически лъжи и дезинформации въпросът кой номинира Делян Пеевски за председател на ДАНС е важен

Елена Старидолска, Росен Босев
13508 прочитания

Делян Пеевски физически не присъства в Народното събрание от близо три месеца, но личността му продължава да влияе на политическите процеси<br>

© Юлия Лазарова


"Ахмед Доган назначи Делян Пеевски. Подготвили са сценарий да ме задържат и в ареста да ме убият, защото не могат да ме победят с избори, но протестите го осуетиха."

Бойко Борисов, юни 2013 г.

"Уж не се знае кой е инициирал назначението му за ДАНС (на Делян Пеевски - бел.ред.). Аз смятам, че това е Станишев, а не Ахмед Доган, когото продължавам да смятам за голям политик."

Бойко Борисов, септември 2013 г.

В годините, когато беше начело на правителството, председателят на ГЕРБ често променяше мнението си, и то за много по-кратки периоди от три месеца, както се случва с позицията му за Делян Пеевски. В случая обаче последният му коментар по злополучната номинация на депутата от ДПС за директор на ДАНС идва в момент на сериозни разминавания по темата между двамата лидери на партиите от управляващата коалиция Сергей Станишев (БСП) и Лютви Местан (ДПС). В изяви пред bTV в два последователни дни те прехвърлиха един на друг отговорността за кадровото предложение. Ситуацията даде повод за спекулации за причините за подобно поведение, а и за опити за по-далечни прогнози за разместване на политическите пластове.

Защо е важно кой е номинирал Пеевски

Освен че Делян Пеевски се превърна в нарицателно за управлението на задкулисието и тъмните сделки, което отключи вече тримесечни протести срещу правителството и затова е важно кой носи отговорността за номинацията му, е добре да се знае и дали той пък не е самостоятелен играч. Може би отговорът на въпроса кой е издигнал кандидатурата му за ДАНС е "нито БСП, нито ДПС, а той самият". В подобен дух беше коментарът на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов, който не подкрепи назначението на Пеевски. Дни след 14 юни той каза: "Допускам, че кандидатурата е била самономинация, не е изключено Пеевски да е изразил и аргументите си за номинацията си." Историята, която се разказва сред депутатите социалисти, е, че Пеевски сам изявил желание пред Станишев, а двамата отишли впоследствие при Ахмед Доган. Той имал резерви за назначението, защото очаквал силен обществен отзвук, но в крайна сметка дал благословия.

Вместо да поеме отговорността, защото така или иначе острието на протестиращите вече три месеца е насочено срещу БСП и правителството на Орешарски, Сергей Станишев е изключително непоследователен по темата. През юни той опита да се измъкне, като каза, че предложението е на премиера, каквато е формалната процедура, а после остави министър-председателят да се гъне пред медиите в опит да се измъкне от директния отговор на въпроса. В началото на тази седмица председателят на БСП каза пред bTV, че номинацията е на движението, "това е нормално, доколкото Пеевски е в ръководството на ДПС". Всъщност Пеевски дори не е член на партията на Лютви Местан. "Аз няма да споря с г-н Станишев, още по-малко опосредствано. Защото номинацията на Делян Пеевски е общо решение, обща е и политическата отговорност", заяви два дни по-късно пред същата телевизия Местан, но междувременно Станишев се беше поправил и на "Позитано" 20 пред медиите каза, че номинацията била съвместна. Местан дори отиде по-далеч, като се опита да обясни, че Пеевски е бил номиниран като експерт, защото е следовател. Истината е, че той не е такъв -  ВСС го освободи от съдебната система през март, а преди това той заемаше поста само на хартия и на практика няма нито едно решено дело.

Едва ли някой има илюзията, че кандидатурата на Пеевски е минала през т.нар. комисия на Бойко Великов, сформирана от тясното ръководство на БСП, която "подава" имената на партийните кадри за назначаване в изпълнителната власт, след като се съгласуват в някаква подобна структура на ДПС, в която основни действащи лица са Рушен Риза и Камен Костадинов. Нивото на Делян Пеевски очевидно е съизмеримо с това на председателите на партиите. Възможните обяснения за страха да бъде разказана истината са няколко: бягство от отговорност или от признание, че кръгът около мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев е самостоятелен играч в политиката, макар и под маската на ДПС, и кадрите му (в случая - Пеевски) няма нужда да бъдат номирани от никого.

Линията на публичното дистанциране на Местан и Станишев от скандала съвпадна с изненадващо добрите думи на Бойко Борисов за депутата от движението. "Господин Пеевски сега е разбрал всъщност, че ако му беше приета от парламента кандидатурата, щеше да има много големи проблеми за него самия, защото щеше буквално да бъде използван от двете партии - от БСП, ДПС в случая, и да бъде каран да върши мръсната работа. (...) Мисля, че сега, когато панически бягат от него и Станишев, и Местан, ще си направи своите изводи за какво са го предложили", вби допълнителен клин в сложната ситуация председателят на ГЕРБ в сряда. 

Желан от всички партньор

"Може да се стигне до предсрочни избори, ако нещо вътрешно провокира единството на подкрепата за правителството в сегашния формат." Коментарът на социолога и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов пред в."24 часа" е показателен за притесненията сред социалистите, че при по-остри реплики между ДПС и БСП подкрепата за правителството ще се разпадне. При липса на обяснение дори в червените редици от страна на ръководството на "Позитано" 20 как се стигна до номинацията на Пеевски и има ли въобще граница на компромисите, които БСП може да направи, за да остане във властта, слуховете, които циркулират сред социалистите, достигат до конспиративни крайности. Като тази, че ГЕРБ ухажват представители на ДПС с обещания за разпределение на министерски места (поне девет) и други облаги. След като Борисов отреди на Пеевски ролята на жертва, в БСП се сетиха, че арогантното и заплашително поведение на депутата преди скандала с ДАНС беше насочено единствено и само срещу Цветан Цветанов, но нямаше и дума срещу Борисов. "Погледнете ме в очите! Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушването. Уведомихте ли комисиите, когато го правихте? Искам да дадете отговор. Имайте срам!" - така говореше Пеевски на бившия министър на вътрешните работи в край на май 2013 г

Допълнителен съспенс с днешна дата внася висящото вече няколко месеца дело в Конституционния съд (КС), чието решение трябва да определи дали Пеевски може да се върне на депутатската банка, или се счита, че е встъпил в длъжност като председател на ДАНС, и трябва да напусне парламента. Заради проточването му от близо три месеца ДПС е с един народен представител по-малко.

Решението по казуса е готово и то е в синхрон с досегашната практика на КС. Източници на "Капитал" от съда обаче коментираха, че председателят - близкият до БСП Димитър Токушев, нарочно не насрочва заседание на КС, за да не излезе решението. Тази седмица стана ясно, че номинираният от Георги Първанов Токушев държи по казуса "Пеевски" съдът да заседава в пълния си състав, което кара някои от членовете там да мислят, че вероятно е обсъждан вариант синът на Ирена Кръстева да бъде оставен в парламента. Ако правомощията на Пеевски бъдат прекратени, топката ще се върне във Висшия съдебен съвет, където с помощта на главния прокурор Сотир Цацаров беше оставена процедурна вратичка Пеевски да бъде възстановен като следовател.

Главният прокурор и обвинителите от близкото му обкръжение като зам. градският прокурор Роман Василев с действията и бездействията си застават зад сина на Ирена Кръстева - нито провериха процедурата, по която Пеевски беше снабден само за няколко дни с допуск до класифицирана информация, нито информацията, че срещу него е имало разследвания. С действията си по разследването за незаконно подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов Сотир Цацаров и Делян Пеевски показаха синхрон. Така например ден преди Цацаров да внесе искане за снемане имунитета на Цветанов, Пеевски размаха пръст от парламентарната трибуна към Цветанов с думите: "Но аз няма да се занимавам с Вас – правораздавателната система се занимава, господин Цветанов, с Вас."

Сотир Цацаров избягва коментарите около скандалния депутат, въпреки че се срещна с него в качеството му на председател на ДАНС още в деня на избирането му, за да съгласуват действията си.

Засега съмнения на висок глас изказва единствено депутатът от БСП Георги Кадиев. Според него последните коментари на Бойко Борисов за Пеевски "сочат промяна на отношенията с него". Кадиев твърди, че е чувал за сериозна близост на Реформаторския блок с депутата от ДПС, като е възможно блокът и ГЕРБ да си взаимодействат в бъдеще. "Бойко Борисов даде много на КТБ, но не всичко, докато при това управление Делян Пеевски има всичко, но не е ясно докога", описа друг депутат от БСП ситуацията. 

Според трети в най-преувеличения вариант може да се окаже, че групата около банката опитва да има влияние в по-значими политически проекти от крайно ляво до крайно дясно, подобно на структурирането на медийната й империя. Сред тях освен ДПС, а очевидно и БСП, както и спекулациите за сближаване с ГЕРБ, се добавя и проектът на журналиста от ТВ7 Николай Бареков, новият политически представител вдясно на Делян Пеевски и Цветан Василев, анонсиран също през седмицата. Странно една от първите му заявки е да изпрати ГЕРБ, БСП и... ДПС в опозиция.

Политологът Евгений Дайнов дава и друга гледна точка - според него стратезите на БСП искат да представят нещата като избор - "ако не искате за господари Станишев и Пеевски, единствената ви алтернатива е да получите като господари Пеевски и Борисов" (пред pik.bg), а ограничаването до единствената алтернатива в лицето на ГЕРБ устройва Борисов, който се включва в пропагандата.

В подобна среда на дезинформация и контрадезинформация, ако има нещо ясно, то е, че темата за начина, по който се стигна до издигането на Пеевски за председател на ДАНС, не е приключена, каквото е желанието на Станишев и Местан. Георги Кадиев обещава да повдигне въпроса в БСП. "За съжаление не го правим към момента, може би притиснати от протестите, от желанието да помогнем на правителството, от текущата работа, която има, но това наистина е нещо, което е жизнено определящо за всяка политическа партия, не само за БСП. Аз съм сигурен, че и за ДПС стои тоя въпрос."

"Ахмед Доган назначи Делян Пеевски. Подготвили са сценарий да ме задържат и в ареста да ме убият, защото не могат да ме победят с избори, но протестите го осуетиха."

Бойко Борисов, юни 2013 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

47 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  Стига сте слагали снимката на тоя шопар 4е ми се повръща

 • 2
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Бойко Борисов в типичния си стил го е казал,първо е Доган,а после не е Доган Станишев е.Ако не е никой от тях двамата остава да е Волен Сидеров и той да не си признава.Ако проблема на това правителство беше само в Пеевски,значи трябва да сме щастливи защото бързо се отказаха от него,но всъщност проблемите едва тогава започнаха.

 • 3
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  И какво значение има кой го е назначил ? Това нищо няма да промени. Ние, или поне тия дето помним поне малко от 97-ма си ги знаеме тия. Като цяло демонстрираното управление в момента е пример за беззаконие и простотия. Но за съжаление ... "хората си протестират, а кервана си вървиии...".

 • 4
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Буда, комунисти, Пеевски, калинки, ТИМ, агентчета... Докога!?

 • 5
  nuzzo avatar :-|

  Изваждането, в медиите и публичното пространство, отново на автоголът и "голата истина" въпрос Пеевски и кой и защо го е предложил, ми е вече странно и същевремено интересно. Очавкам тази тема, да е някава димка(медийна) на управляващите(тъй като известно е, че власт имащите задават по правило дневният медийен ред) с някаква цел, която към момента е с поредният отрицателен за тях резултат...deja vu (по социалистически тъпо).

 • 6
  xzk39309305 avatar :-|
  Иван55

  Ето кой скрои законопроекта "Пеевски":
  .parliament.bg: Дневен ред:
  1. Обсъждане за първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", № 354-01-6, внесен от СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ СТАНИШЕВ, ЛЮТВИ АХМЕД МЕСТАН, МИХАИЛ РАЙКОВ МИКОВ и ХРИСТО ДАМЯНОВ БИСЕРОВ на 28.05.2013 г.

  След закона "Пеевски", Орешарски не знам кой друг можеше да номинира. :) А кои гласуваха за Пеевски оставам на вас да разберете.

 • 7
  demos20002000 avatar :-P
  demos20002000

  Е днес по НОВА ТВ мистерията кое е предложил мастития бизнесмен за шеф на ДАНС падна. Остието на партията майка Мая Манолова си призна ,че е тя :-)
  Така че бат Боко ако има претенции да ги насочва към другарката. И по вазможност насаме :-)
  А ако погледнем сериозно ,то направо ми се повръща от задкулисието на политиците в БГ. Ама дядо ми казваше ,че и миндил не е лесно да бъдеш. Дет се вика не от всяко дърво става политик. :-)

 • 8
  dimko avatar :-|
  dimko

  Казусът "Делян Пеевски" е темелен.
  В него е обяснението за мотивите на Преврата от 11-ти май ...

 • 9
  xzk39309305 avatar :-?
  Иван55

  Що ми се струва, че шумът около Пеевски цели да отвлече вниманието от действията на заместника му - Йовчев? Да си припомним :

  28.05.2013 10:02; 24 часа онлайн: Станишев: Няма силов вицепремиер като в предишния мандат!

  ГДБОП се влива в ДАНС за да не е подчинена на вътрешния министър /това само по спомен/

  исканите списъци за нови гербери във Варна, наказаните полицаи от акцията "автобус", упреците за полицейщина, събирането на лични карти на протестиращи и т.н.

 • 10
  fkb45316488 avatar :-P
  fkb45316488

  Ами за да се успокойте, аз избрах Пеевски за шеф на ДАНС.Та толква да процентите вода в краставицата, или защо биете негрите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK