На пазар за работа

Над 1200 души, учили или учещи в чужбина, проучваха възможностите за работа в страната на форума "Кариера в България. Защо не?"

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев
51%

от участниците във форума казват, че ще се върнат в България или вече са се върнали

Статистика за кандидатите

33% търсят работа в сектор мениджмънт и управление

22% в сферата на консултантските услуги

21% се интересуват от маркетинг

"Учих "Икономика на развитието" в Швеция, но с радост бих се върнала в България, ако си намеря работа в сферата на консултантския бизнес или международната търговия." Това споделя Десислава, докато преглежда програмата на "Кариера в България. Защо не?" и си набелязва презентациите и компаниите, които са й интересни.

Тя беше една от над 1200-те млади хора, учили или все още учещи в чужбина, които посетиха шестото издание на форума в четвъртък. Всички те отидоха с надеждата, че може би ще успеят да намерят работодателя-мечта в родината си, а не зад граница и ще скъсят километрите до своите близки и приятели. Някои успяха. Други все пак създадоха ценни контакти и натрупаха впечатления. Трети останаха малко разочаровани и коментираха, че болшинството от изложителите търсят кадри в IT сектора, а те самите не са с подходящ профил. Работодателите пък бяха категорични – толкова много млади, умни и перспективни хора рядко могат да бъдат срещнати на едно място. И ако някой не е намерил нов служител или стажант, или пък нова кариерна възможност, то със сигурност си е тръгнал по-ентусиазиран и вдъхновен.

Кой, къде, какво

Изложението се превърна в малко тържество, а повечето кандидати се бяха облекли представително, като за интервю за работа. И наистина, форумът е мястото, където човек може да създаде първи впечатления, но и да получи такива. Младежите с образование в чужбина имаха възможност да получат информация за свободните позиции или стажове в компаниите и организациите, представени с щанд, и да питат за всичко, което ги интересува. А много се възползваха и от възможността директно да кандидатстват, като оставят CV-то си или да се консултират с експерт по човешки ресурси.

"Преди две години си намерих стаж точно на този форум. Миналата година пак бях тук, но вече работех на щанда на същата компания, която ме беше взела на стаж. Сега пак дойдох, за да се ориентирам какво се случва на пазара на труда и какво мога да очаквам", разказва Диана. Скоро тя ще се върне във Великобритания, защото все още не се е дипломирала. Стажът й в консултантската компания в сферата на човешките ресурси Catro Bulgaria пък я кара да реши да специализира именно в тази сфера.

Вече имаме доста автобиографии и когато се отвори подходяща позиция, ще се свържем с кандидатите, обясняват от щанда на компанията за подбор на персонал EasyConsult. Там са поставили макет на карта на света, като всеки, който се спре при тях, може да отбележи с канап държавата, от която се завръща в България. Към обяд най-големият сноп цветни канапчета идваше от Великобритания.

Оказва се, че към форума проявяват интерес не само току-що завършили или учещи в чужбина българи, но и чужденци. "При нас дойде един кандидат от Холандия, който в момента е студент по програма "Еразъм" и живее в България", казва Веселин Райков от отдел "Човешки ресурси" на IBM. И допълва, че компанията е широко отворена за хора, които владеят чужд език като майчин.  

Миниатюра на пазара на труда

Оставам с впечатлението, че основно се търсят IT специалисти, споделя първите си впечатления от щандовете Димитър. И действително форумът е малка представителна извадка на това, което се търси на пазара на труда в момента, без значение дали става въпрос за местни кадри или такива, които са учили в чужбина и биха се завърнали обратно в страната. Като най-многобройни и най-посещавани се открояват щандовете на компаниите от IT сектора и тези, които се занимават с аутсорсинг на бизнес процеси. Не са малко и фирмите от сферата на леката и тежката индустрия, финансовия сектор, както и телекомуникациите. Всички търсят и служители, и стажанти. Не всички стажантски програми са платени, но има и такива с доста добри финансови условия, особено в IT сферата.

По стажантската програма на Virtual Affairs например одобрените кандидати могат да разчитат на заплащане, което може да достигне към 800-1000 лв. в зависимост от проекта, в който са включени да помагат, обяснява Елисар Башир, мениджър Internal Affairs в компанията. Програмата не е отворена постоянно, но кандидатите могат да изпращат документите си, с които да заявят интерес, дори и без да има изрично обявено набиране на стажанти. Кандидатствайте дори и да няма отворена позиция е съвет, който дават и от други компании, представени на изложението.

Платената си стажантска програма промотират и от Mondelez Bulgaria. Тя е с продължителност от една година, като идеята е одобреният кандидат да има възможност да работи в няколко различни отдела и да може обективно да прецени с какво би искал да се занимава впоследствие. От фондация "Заедно в час" пък, като един от представителите на НПО сектора на изложението, съобщават, че вече набират кандидати за учители. Крайният срок е 15 ноември. Всеки, който иска да помогне за по-доброто образование на децата от икономически и социално затруднени общности, дори и да няма педагогическа квалификация (впоследствие одобрените минават през фаза на обучения за придобиване на такава), може да кандидатства.

Научените уроци

Нивото на изложението е много различно от други, на които идват хора с всякакъв бекграунд. Тук малко или много имаме подбрани участници и това си личи, казват от щанда на компанията Web and Events, които търсят стажант "Организатор на събития", но по неплатена програма.

Въпреки това някои от изложителите имат и някои забележки. Не прави много приятно впечатление когато някой дойде на щанда ти и не знае с какво се занимава компанията или пък започва с въпроса "Какво можете да ми предложите?", споделят някои от работещите на щандовете. Съветът ми към кандидатите е да си подготвят нещо като кратко представяне за себе си и да се опитат да грабнат човека, с когото се срещат на щанда, още с първото изречение, казва Олга Минева, консултант в компанията, работеща в сферата на човешките ресурси, Catro Bulgaria.

Въпрос на предразсъдъци 

Някои от участниците споделят, че дори и да са учили и работили в чужбина, това не винаги им помага, а дори може и да им попречи да си намерят работа обратно в България. Искам да се върна в България, но ми е много странно, когато на интервю за работа ме попитат с учудване "Защо?", казва Мария, която в момента се занимава с дипломната си работа по международна политика в Мадрид. Тя разказва за своя приятелка, на която пък й е отказана работа с обяснението, че е прекалено квалифицирана, след като виждат дипломата и опита й от чужбина. Други пък споделят, че понякога работодателите ги приемат едва и не като провалили се в чужбина и така обясняват желанието им да си намерят път обратно към вкъщи.

А в чужбина пък съм попадала и на схващането, че българските фирми и държава трябва да са направили всичко, за да задържат най-ценните си кадри, така че едва ли не тези, които търсят работа зад граница са по-ниско квалифицираните, казва Атанаска. Самата тя е получила предложение за интервю едва ден преди да замине за стаж в Брюксел. Ако ми се бяха обадили малко по-рано, доста щях да се замисля дали да остана в страната или отново да замина в чужбина, казва тя. Или както правилно обобщава името на форума - Кариера в България. Защо не?

А вие бихте ли се върнали в България? И какво би ви накарало да наемете (или не) служител, който е учил в чужбина?

 

Мащабът на форума

Форумът "Кариера в България. Защо не?" се провежда за шеста поредна година, като за втора той е под патронажа на президента на България.

Тази година участниците бяха над 1200 души, свързани с 36 държави на 6 континента. Със свой щанд присъстваха общо 60 международни и български компании, неправителствени организации и институции.

В семинарната програма на събитието се включиха 35 лектора, като тя беше излъчвана на живо онлайн, а в Берлин, Маастрихт, Дънди и Лондон бяха организирани групови гледания.

"Аз избрах. Кариера в България. Защо не?" е съпътстващ проект на форума, по който бяха проведени над 30 интервюта на завърнали се българи. Техните истории могат да бъдат прочетени на сайта http://azizbrah.karieravbulgaria.com/.

"Кариери" е медиен партньор на форума, като през последния месец в поредицата "Обратно в България" на сайта karieri.bg публикувахме историите на редица млади хора, учили и работили в чужбина, но избрали да се завърнат в България.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  колкото се може повече млади хора трябва да учат в Европа или САЩ. след това да поработят поне 5 години там, преди да поискат да се върнат в България.

  имат нужда от добър опит от работа в ЕС и САЩ, но и с малкото спечелени пари и след това придобит опит в западни фирми ще са много по-полезни в България.

  освен това, тези млади образовани хора ще са остриетата на гражданското общество в борбата против мутрите, ченгетата и селяндурите в България.

 • 2
  didi_56 avatar :-|
  didi_56

  Дайте нещо по-конкретно - Колко от тези 1200 млади българи, учили в чужбина, са намерили възможности в България? Колко?

 • 3
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  Аз като работодател считам, че въпросът се поставя малко изкуствено. В крайна сметка пазарът на труда е пазар като всички останали. Работодателят има нужда от наемен работник с определени качèства и умения. Дали идва от чужбина или не, няма никакво значение. Важното е дали има уменията и на каква цена е готов да ги предостави. Хубаво е, чè държавата се опитва да върне младите българи от чужбина, но в крайна сметка всичко се решава от пазара.

 • 4
  hubav.com avatar :-|
  Фасулко Коматков

  Те хубаво учат там, но кой ги посреща с отворени обятия тук?! Не разполагат ли с капитал, превръщат в слуги на обогатилия се, опростачен пролетариат....

 • 5
  patchev avatar :-|
  HXP

  Напълно е вярно това, че българските работодатели гледат на училите в чужбина като на нереализирали се там. Това е пълно безумие според мен, при някои може да е така, но има и много хора, на които след известно време им писва от живота зад граница и е напълно резонно да си търсят работа в България. Проблем е разбира се и факта, че бидейки далеч от България, човек позабравя някои нрави и порядки, но това може да бъде и полезно, най-вече ако екипа във фирмата е отворен към новото, понеже съгласете се, в доста аспекти сме назад, а човек от чужбина може да спомогне доста.

  За щастие има и работодатели, които гледат на опит в чужбина позитивно, впечатлението ми е обаче, че не са много.

 • 6
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Целта трябва да е да се срещнат, познаят и харесат висококвалифицирани специалисти и средностатистически работодатели. Това е, което би вдигнало на крака България.
  Според мен трябва още време, за да намалее чувствително съотношението свръхквалифицирани младежи - самонадценени работодатели.

 • 7
  sql_dude avatar :-|
  PMK

  От чужбина в България се връщат само тези, които не могат да се реализират извън граница или децата на мафиотите. Всеки, който е научил езика, е кадърен и прогресивен си намира работа и остава.

 • 8
  sib avatar :-|
  sib

  Направо ми е странно човек, който е завършил икономическа специалност извън България, да си търси работа в България като наемен работник, а да не се възползва от възможността да има собствен бизнес.
  Та това е първото, за което ги подготвят, още в бакалавърската степен. Ако са карали бакалавърска там де, а не само магистратурка по Еразмус.

  Нещо не им е в ред в каските на тез деца, определено.

 • 9
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Икономическата атмосфера у нас е толкова различна,че не виждам как ще се реализира образован човек с опит. В България не важат елементарните закони,юредически и морални.
  Усвояваме един средства тука... това е този форум.
  На нормално мислещ обикновен човек му трябват 1-2 години да си отговори на питането "Кариера в България.Защо не?"
  Кариерата да си я правят псевдобизнесмените дето са плъзнали на всякъде.

 • 10
  patchev avatar :-|
  HXP

  До коментар [#8] от "sib":


  Не сте напълно прав. В Германия и Австрия бакалавърския курс по икономика включва запознаване с основните процеси на едно предприятие, експлицитно не те учат как да правиш собствен бизнес. Още повече, не на всеки му стиска да се пробва, начален капитал също трябва за тази цел.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход