С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
23 15 сеп 2013, 12:10, 8027 прочитания

На пазар за работа

Над 1200 души, учили или учещи в чужбина, проучваха възможностите за работа в страната на форума "Кариера в България. Защо не?"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Умове с идеална цел

Оттук или оттам, за емигрантите, които помагат на най-скърцащите системи - науката, образованието и културата

7 фев 2014

Актуални промени за залозите върху безналични ценни книжа

Новата възможност български ДЦК да се използват като финансово обезпечение в други държави от ЕС/ЕИО може да повиши интереса към тях и да доведе до намаляване на лихвите, които държавата плаща

19 яну 2014

Нова година, нова работа

Няколко съвета за хората, които на прага на 2014 г. се замислят за професионална промяна

17 дек 2013

Кажи "Благодаря"

Изпращането на мейл след интервю за работа може да помогне на кандидата да спечели мястото, за което кандидатства

22 окт 2013

Manpower: За над 2000 работни места не могат да се намерят служители

Пазарът на труда може да разчита на бежанците, за да се справи с предизвикателствата, коментират от компанията

1 окт 2013

Отидох. Дипломирах се. Върнах се

Няколко съвета за преодоляване на предизвикателствата пред хората, учили в чужбина и търсещи професионална реализация в България

1 окт 2013

Кариерен форум в Пловдив ще срещне младежите с бизнеса

Събитието ще се състои на 27 септември 2013 г. в Университета по хранителни технологии УХТ.

16 сеп 2013

Поредна пропусната (учебна) година за бизнеса

Предлаганият от предходния кабинет модел за партньорство между професионалните гимназии и предприятията не успя да стартира, но образователното министерство ще опита да го усъвършенства

15 сеп 2013

Над 1000 участници във форума "Кариера в България. Защо не?" 2013

В изложението участваха 60 фирми от различни сектори, като сред тях имаше български и международни компании, неправителствени организации и държавни институции.

12 сеп 2013

Идеи за повече младежка заетост

Насърчаване на предприемачеството, доброволческата работа, кариерното ориентиране, по-модерно и практическо насочено образование... предложения има, нужни са действия

13 авг 2013

Гаранцията за младежта е инвестиция

Трябва ли ЕС да въведе младежката гаранция?

Планът е добронамерен, но е в грешната посока

от Дневник,28 юни 2013

Висшистите, които сервират кафе

Недостатъчната заетост в кризата става все по-сериозен проблем за Европа

26 юни 2013
51%
от участниците във форума казват, че ще се върнат в България или вече са се върнали
Статистика за кандидатите

33% търсят работа в сектор мениджмънт и управление
22% в сферата на консултантските услуги
21% се интересуват от маркетинг
"Учих "Икономика на развитието" в Швеция, но с радост бих се върнала в България, ако си намеря работа в сферата на консултантския бизнес или международната търговия." Това споделя Десислава, докато преглежда програмата на "Кариера в България. Защо не?" и си набелязва презентациите и компаниите, които са й интересни.

Тя беше една от над 1200-те млади хора, учили или все още учещи в чужбина, които посетиха шестото издание на форума в четвъртък. Всички те отидоха с надеждата, че може би ще успеят да намерят работодателя-мечта в родината си, а не зад граница и ще скъсят километрите до своите близки и приятели. Някои успяха. Други все пак създадоха ценни контакти и натрупаха впечатления. Трети останаха малко разочаровани и коментираха, че болшинството от изложителите търсят кадри в IT сектора, а те самите не са с подходящ профил. Работодателите пък бяха категорични – толкова много млади, умни и перспективни хора рядко могат да бъдат срещнати на едно място. И ако някой не е намерил нов служител или стажант, или пък нова кариерна възможност, то със сигурност си е тръгнал по-ентусиазиран и вдъхновен.

Кой, къде, какво

Изложението се превърна в малко тържество, а повечето кандидати се бяха облекли представително, като за интервю за работа. И наистина, форумът е мястото, където човек може да създаде първи впечатления, но и да получи такива. Младежите с образование в чужбина имаха възможност да получат информация за свободните позиции или стажове в компаниите и организациите, представени с щанд, и да питат за всичко, което ги интересува. А много се възползваха и от възможността директно да кандидатстват, като оставят CV-то си или да се консултират с експерт по човешки ресурси.

"Преди две години си намерих стаж точно на този форум. Миналата година пак бях тук, но вече работех на щанда на същата компания, която ме беше взела на стаж. Сега пак дойдох, за да се ориентирам какво се случва на пазара на труда и какво мога да очаквам", разказва Диана. Скоро тя ще се върне във Великобритания, защото все още не се е дипломирала. Стажът й в консултантската компания в сферата на човешките ресурси Catro Bulgaria пък я кара да реши да специализира именно в тази сфера.
Фотограф: Дарина Черкезова
Вече имаме доста автобиографии и когато се отвори подходяща позиция, ще се свържем с кандидатите, обясняват от щанда на компанията за подбор на персонал EasyConsult. Там са поставили макет на карта на света, като всеки, който се спре при тях, може да отбележи с канап държавата, от която се завръща в България. Към обяд най-големият сноп цветни канапчета идваше от Великобритания.

Оказва се, че към форума проявяват интерес не само току-що завършили или учещи в чужбина българи, но и чужденци. "При нас дойде един кандидат от Холандия, който в момента е студент по програма "Еразъм" и живее в България", казва Веселин Райков от отдел "Човешки ресурси" на IBM. И допълва, че компанията е широко отворена за хора, които владеят чужд език като майчин.  

Миниатюра на пазара на труда

Оставам с впечатлението, че основно се търсят IT специалисти, споделя първите си впечатления от щандовете Димитър. И действително форумът е малка представителна извадка на това, което се търси на пазара на труда в момента, без значение дали става въпрос за местни кадри или такива, които са учили в чужбина и биха се завърнали обратно в страната. Като най-многобройни и най-посещавани се открояват щандовете на компаниите от IT сектора и тези, които се занимават с аутсорсинг на бизнес процеси. Не са малко и фирмите от сферата на леката и тежката индустрия, финансовия сектор, както и телекомуникациите. Всички търсят и служители, и стажанти. Не всички стажантски програми са платени, но има и такива с доста добри финансови условия, особено в IT сферата.

По стажантската програма на Virtual Affairs например одобрените кандидати могат да разчитат на заплащане, което може да достигне към 800-1000 лв. в зависимост от проекта, в който са включени да помагат, обяснява Елисар Башир, мениджър Internal Affairs в компанията. Програмата не е отворена постоянно, но кандидатите могат да изпращат документите си, с които да заявят интерес, дори и без да има изрично обявено набиране на стажанти. Кандидатствайте дори и да няма отворена позиция е съвет, който дават и от други компании, представени на изложението.

Платената си стажантска програма промотират и от Mondelez Bulgaria. Тя е с продължителност от една година, като идеята е одобреният кандидат да има възможност да работи в няколко различни отдела и да може обективно да прецени с какво би искал да се занимава впоследствие. От фондация "Заедно в час" пък, като един от представителите на НПО сектора на изложението, съобщават, че вече набират кандидати за учители. Крайният срок е 15 ноември. Всеки, който иска да помогне за по-доброто образование на децата от икономически и социално затруднени общности, дори и да няма педагогическа квалификация (впоследствие одобрените минават през фаза на обучения за придобиване на такава), може да кандидатства.

Научените уроци

Нивото на изложението е много различно от други, на които идват хора с всякакъв бекграунд. Тук малко или много имаме подбрани участници и това си личи, казват от щанда на компанията Web and Events, които търсят стажант "Организатор на събития", но по неплатена програма.

Въпреки това някои от изложителите имат и някои забележки. Не прави много приятно впечатление когато някой дойде на щанда ти и не знае с какво се занимава компанията или пък започва с въпроса "Какво можете да ми предложите?", споделят някои от работещите на щандовете. Съветът ми към кандидатите е да си подготвят нещо като кратко представяне за себе си и да се опитат да грабнат човека, с когото се срещат на щанда, още с първото изречение, казва Олга Минева, консултант в компанията, работеща в сферата на човешките ресурси, Catro Bulgaria.

Въпрос на предразсъдъци 


Фотограф: Дарина Черкезова
Някои от участниците споделят, че дори и да са учили и работили в чужбина, това не винаги им помага, а дори може и да им попречи да си намерят работа обратно в България. Искам да се върна в България, но ми е много странно, когато на интервю за работа ме попитат с учудване "Защо?", казва Мария, която в момента се занимава с дипломната си работа по международна политика в Мадрид. Тя разказва за своя приятелка, на която пък й е отказана работа с обяснението, че е прекалено квалифицирана, след като виждат дипломата и опита й от чужбина. Други пък споделят, че понякога работодателите ги приемат едва и не като провалили се в чужбина и така обясняват желанието им да си намерят път обратно към вкъщи.

А в чужбина пък съм попадала и на схващането, че българските фирми и държава трябва да са направили всичко, за да задържат най-ценните си кадри, така че едва ли не тези, които търсят работа зад граница са по-ниско квалифицираните, казва Атанаска. Самата тя е получила предложение за интервю едва ден преди да замине за стаж в Брюксел. Ако ми се бяха обадили малко по-рано, доста щях да се замисля дали да остана в страната или отново да замина в чужбина, казва тя. Или както правилно обобщава името на форума - Кариера в България. Защо не?

А вие бихте ли се върнали в България? И какво би ви накарало да наемете (или не) служител, който е учил в чужбина?
 
Мащабът на форума

Форумът "Кариера в България. Защо не?" се провежда за шеста поредна година, като за втора той е под патронажа на президента на България.

Тази година участниците бяха над 1200 души, свързани с 36 държави на 6 континента. Със свой щанд присъстваха общо 60 международни и български компании, неправителствени организации и институции.

В семинарната програма на събитието се включиха 35 лектора, като тя беше излъчвана на живо онлайн, а в Берлин, Маастрихт, Дънди и Лондон бяха организирани групови гледания.

"Аз избрах. Кариера в България. Защо не?" е съпътстващ проект на форума, по който бяха проведени над 30 интервюта на завърнали се българи. Техните истории могат да бъдат прочетени на сайта http://azizbrah.karieravbulgaria.com/.

"Кариери" е медиен партньор на форума, като през последния месец в поредицата "Обратно в България" на сайта karieri.bg публикувахме историите на редица млади хора, учили и работили в чужбина, но избрали да се завърнат в България.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Читателите на "Капитал" вече могат да се абонират за новия правен бюлетин Читателите на "Капитал" вече могат да се абонират за новия правен бюлетин

В бюлетина ще показваме най-важното в света на правото през изминалата седмица

19 юли 2018, 2196 прочитания

Размерът на тол-таксите - в зависимост от качеството на пътя Размерът на тол-таксите - в зависимост от качеството на пътя

Платено ще е преминаването по 16 хил. км от републиканската пътна мрежа от 16 август догодина

19 юли 2018, 619 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Аналоговият сигнал спира на 30 септември

Предложението е на зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров

Суша, потоп и още от същото

Как земеделието да се адаптира към климатичните промени

Сбогом, туризъм през август!

Продължителността на туристическия сезон ще намалява в Южна Европа и ще се увеличава в Северна.

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Бургаски киновечери

Фестивалът разчита на интересна концепция и богата програма

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Китайската концесия на летище Пловдив се провали, Миролио купи "Дика", "Идеал стандард" увеличава продажбите си

Емисия

DAILY @7AM // 19.07.2018 Прочетете