🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минималните ренти за земите се планират от 2014 г.

Целта е да са готови преди старта на стопанската година

   ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Лансираната в публичното пространство идея на депутати от БСП за въвеждане на минимални гарантирани ренти за земеделските земи започва да придобива нормативно изражение, след като вчера стана ясно, че е започнала работа по законови промени за въвеждането й. Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев съобщи пред журналисти, че се планира минималните ренти да влязат в силата до средата на следващата година, т.е. преди старта на новата стопанска година от септември. Същевременно пък депутатът от БСП Корнелия Нинова съобщи, че минималните нива на рентите ще зависят от местоположението на парцелите и производителността на земята.

Долен праг

Преди няколко седмици депутатът от БСП Янаки Стоилов съобщи, че в партията има идея за въвеждане на минимални рентни плащания, като това може да стане чрез промяна в закона за арендата. Вчера депутатът Корнелия Нинова от левицата също потвърди пред "Нова телевизия", че се работи по тази идея като част от програмата на партията за борба с монополите. "Вече е започнала работа, предстоят срещи с депутатите, инициатори на идеята, както и със собствениците на земи и браншовите сдружения", коментира и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. По думите му целта е минималните ренти да влязат до средата на 2014 г., за да може да се обхване новата стопанска година, която започва от септември.

Все още неясни критерии

Въпреки че все още няма яснота как биха се определяли минималните ренти, вчера Корнелия Нинова съобщи, че ще се взема под внимание местоположението на парцела и производителността на земята. По неофициална информация една от идеите е да се ползва помощта на независими оценители. На този етап не е ясно и как ще се осъществява контролът за спазването на изискването за минимално плащане. На въпрос дали това е свързано с евентуалното създаване на агенция за земите, каквато идея също се обсъжда, Явор Гечев коментира "и да, и не". По думите му стремежът на правителството е да се правят цялостни политики, а не просто "кръпки" в закони, които няма да проработят. 

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 1
  • + 2

  Няма да се учудя и това да се случи. След като имаме субсидии и квоти, идва ред и на минималните цени. Докато хората имат лошо икономическо образование - така ще е...

  А кой ще плаща на оценителите? Колко ще струва тази оценка? 10% от рентата, 110% от рентата?

  Нередност?
 • 2
  schumener_beer avatar :-?
  шуменско пиво
  • - 1

  Странно намерение като се знае, че най-големите наематели на земеделски земи са точно хора и фирми тясно свързани с БСП...!?
  Ако някой проумява къде е шашмата на тия патологични измамници, нека да я разясни!

  Нередност?
Нов коментар