Държавата спъва арбитража за "Белене"

Адвокатите на България предупреждават в писмо, че заради бавните действия на НЕК има риск страната да зауби 1 млрд. евро

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако досега е имало основателни подозрения, че БСП има стратегия за провал на арбитража за АЕЦ "Белене", то от тази седмица вече се появиха и доказателства за това. "При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължително забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците, които може това може да има за НЕК и българската държава", се казва в писмо от Кристофър Сепала. Той е адвокат от кантората White&Case, която защитава НЕК в арбитража й с руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) заради прекратяването на проекта АЕЦ "Белене". Писмото бе разпространено от депутати от ГЕРБ, които тази сутрин заплашиха, че ще сезират прокуратурата. Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че управляващите "си играят някакви игрички, които българинът няма как за пореден път да ги плати".

Адвокатската кантора настоява НЕК да въведе процедура, която да позволи вземането на бързи решения за ангажирането на експерти и свидетели за арбитража. Окончателно материалите по делото трябва да бъдат предоставени в парижкия арбитраж до 25 октомври. От кантората казват, че до 2 септември не са получили отговор от министъра.

В доста нетипичен за адвокатска кантора тон в писмото се казва: "Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките нито на правителството на г-н Станишев, нито на г-н Борисов, свързани с проекта "Белене", нито е вид референдум за ядрената енергия в България... единствената цел на нашата защита... е срещу финансовите искове на АСЕ и ограничаване на финансовото излагане на НЕК в интерес на НЕК и потенциално на българските данъкоплатци."

Министърът на икономиката отрече в действията му да има какъвто и да е политически умисъл. "Ако имаше, изобщо нямаше да има арбитраж", отговори Драгомир Стойнев на съмненията на адвокатите. "Това правителство категорично следва един принцип - да отстоява интересите на българската страна."

Министърът обясни, че всъщност действията на адвокатската кантора са били блокирани преди неговото встъпване в длъжност, тъй като между февруари и май от НЕК са прекратили плащанията към адвокатите. Той допълни, че е избегнал White&Case да се откажат от делото, "защото неплащането на фактури е много по-голям проблем от това писмо, което беше показано днес". 

По време на извънредната пресконференция след обвиненията на ГЕРБ Стойнев се опита да обясни, че и самите Бойко Борисов, Делян Добрев и Трайчо Трайков са сред хората, които трябва да дадат показания. Тримата обаче вече са направили това в началото на август. В писмото на White&Case по-скоро става дума за наемането на независими експерти, които да свидетелстват в полза на НЕК.

Предшественикът на Стойнев - Делян Добрев, каза пред "Капитал", че е странно да се прави опит ГЕРБ да бъде обвинен в опит за провал на арбитража. "Не напразно се посочва периодът февруари-май, защото тогава вече не бяхме на власт." Добрев предположи, че наистина може да е имало забавяне на плащания към White&Case, тъй като в периода април-май НЕК беше в ликвидна криза поради необходимостта да погаси заема към BNP. Той беше изтеглен през 2006 г., за да може НЕК да финансира началото на стоежа на Белене. В този период държавната компания забавяше плащания и към други свои контрагенти.

Служебният министър на икономиката Асен Василев каза за "Капитал", че пред него White&Case не са повдигали въпроса за заплащането. "Дори имахме среща с тях в последната седмица на служебното правителство. Парижкият и международният офис на кантората работиха много активно по делото по наше време". "В разпространеното по медиите писмо на адвокатската кантора White&Case не става и дума за затруднения по делото, свързани с неизплащането на хонорари от страна на кабинета "Райков", но се обръща сериозно внимание на липсата на комуникация и адекватна реакция на сегашния кабинет", се казва в писмено съобщение на говорителя на служебното правителство Ивет Добромирова.

Стойнев прие само два въпроса на пресконференцията си и не успя да отговори кога за първи път се е срещал с адвокатите от White&Case, правил ли е изявления по казуса АЕЦ "Белене", преди да получи юридически съвет, защо се опитва да прекрати плащанията на едни от основните свидетели на българската страна.

Усещане за "Белене"

Още с първите си изяви премиерът Пламен Орешарски даде да се разбере, че имал "усещането", че АЕЦ "Белене" ще е по-изгодно да бъде завършен. В интервю за bTV през юли той обясни, че според него съдът по всяка вероятност ще отсъди в полза на "Атомстройекспорт" и България ще трябва да плаща колосални суми компенсация. Намекът беше, че поради тази причина е по-добре да се поднови строежът на централата. По-късно централата влезе и в официалната програма на кабинета "ако се потвърдят технико-икономическите характеристики на проекта".

По-късно се намеси и икономическият министър Драгомир Стойнев. Той обяви, че търговският договор с руската компания не е прекратен, нещо, което АСЕ също повтаря и твърди, че продължава да изработва поръчаното оборудване. Това естествено цели повишаване на бъдещите претенции към НЕК. Споразумението от 2006 г. наистина не е прекратено, но след като то не е продължено с анекси, по него вече не може да се работи. Стойнев каза още, че след прекратяването на проекта през март 2012 г. са били платени 385 млн. лв. Това обаче са парите за периода от началото на 2010 г. Това е било ясно на министерството, тъй като информацията е била изпратена от НЕК по искане на Българския енергиен холдинг.

Тогава от пресцентъра на министерството на икономиката уточниха, че "след взетото решение за прекратяване на проекта не са начислявани задължения и не са извършвани плащания към "Атомстройекспорт". Всъщност са фактурирани само плащанията към консултантите на строителния надзор на площадката на АЕЦ "Белене". Реално са превеждани пари само за ДДС-то по фактурите.

Преди десет дни Стойнев хвърли поредното си обвинение  - че след спиране на проекта са били платени пари за строителен надзор. После уточненията за сумата -  7.5. млн. лв. дойдоха от партията ЕНП - дали заради криворазбран активизъм, или просто защото е била подхлъзната да се включи в кампанията. Това е така, но причината е, че българската тактика е да прехвърли вината за спирането на проекта на руската страна. Така дейностите по него не могат да бъдат препратени изцяло. А и плащанията към архитект-инженера на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс" би било глупаво да спрат, след като той е един от основните свидетели на НЕК срещу АСЕ.

Спешно, спешно, колко да е спешно

Любопитно е, че както се вижда от резолюциите, "спешното искане за становище и предложения" е било поискано осем дни след входирането на писмото на адвокатската кантора в министерството на икономиката. След това е отнело още един ден то да бъде изпратено в БЕХ. Самата среща между адвокатите и екипа на министерството, на която са били обсъдени проблемите, се е състояла на 9 август, след това на 23 същия месец White&Case изпращат писмо до министъра и накрая на 2 септември следва ново писмено напомняне.

Така писмото на White&Case показва поне две неща. Или в министерството на икономиката и БЕХ цари пълен хаос, или че НЕК е парализирана от последните промени в ръководството и не може да вземе важни решения като да изготви процедури за набиране на свидетели и експерти. НЕК трябва да одобри разходите на адвокатите за наемане на външни експерти, което не струва малко. Всеки такъв разход в настоящата обстановка на обвинения и контраобвинения обаче се прави много трудно в държавните дружества. 

Друго обяснение е, че министерството на икономиката умишлено бави комуникацията с адвокатите. Това се потвърждава и от противоречивите изказвания на премиера Орешарски, лидера на БСП Сергей Станишев и от самия министър на икономиката Драгомир Стойнев. Коментарите им обаче костват на данъкоплатците стотици милиони.

102 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dblajev avatar :-|
  dblajev
  • - 3
  • + 152

  До сега бях неутрален дали този парламент/правителство трябва да останат или да има нови избори, но ако смятат да възстановят проекта по този начин (плащаме неустойка или го строим) това ще премине всякакви граници!!!

  Нередност?
 • 2
  superbg avatar :-@
  superbg
  • - 2
  • + 155

  От първия си ден като премиер Орешарски говори за загуба на делото!!!

  Това ли трябва да е българският министър-председател - да обяснява предварително как трабва да платим 1 млрд. претенции на чужда държавна компания и след това правим анализ дали проекта бил изгоден?

  Отвсякъде прозира национално предателство и корупция в особенно големи размери за сметка на българската държава и българския народ.

  БСП са най-големите национални предатели в историята на България.
  Трябва да направим историческа зала на срама и на предателите на България и да ги сложим там и като партия и поименно според приноса, заслугите и подписите по договорите със СССР/Русия.

  Нередност?
 • 3
  superbg avatar :-(
  superbg
  • - 2
  • + 113

  Това правителство на сбирщина от национални предатели е още едно историческо доказателство че в България не управлява народа, а Русия чрез русофилското лоби.

  Русофилското лоби в България с помощта на Русия сваля и качва което си иска правителство.
  Затова няма да има мащабни инвестиции от развития свят в България, докато търпим това статукво и тези национални предатели.

  ОСТАВКА И ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯ!!!

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 137
  • + 6

  И без напомнянето беше ясно като бял ден, че ще загубим делото с Атомстройекспорт, след нефелното спиране на проекта от правителството на Бат Бам .... поне доставките ще платим като попове!!!
  Защо го спря и той не знае, но какво ли знае Бат Бам!!!!

  Нередност?
 • 5
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • - 3
  • + 101

  Като не си избесихме комунистите още 1990година ще страдаме сега :(

  Нередност?
 • 6
  mapto avatar :-|
  mapto
  • - 88
  • + 3

  Предвид, че има писмо от неутрална страна (адвокатската кантора), заглавието на тази статия е силно манипулативно.

  Нередност?
 • 7
  superbg avatar :-|
  superbg
  • - 2
  • + 76

  До коментар [#5] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Абсолютно!
  Трябваше да има утрепани червени гниди та поне малко да имат респект от народа и от българското общество.

  БСП = България Се Продава
  Долни, гадни национални предатели, алчни мръсници, престъпници и мафиоти...!!!

  Нередност?
 • 8
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain
  • - 2
  • + 83

  В проекта Белене досега за заровени няколко милиарда лева и никой досега не е понесъл никаква отговорност затова.Сигурно затова си мислят,че и този път може да мине номера.Крайно време е съдебната система в България да си свърши работата.

  Нередност?
 • 9
  cerro_torre avatar :-|
  cerro_torre
  • + 64

  Още едно доказателство за престъпна безотговорност при защита на държавни интереси. А министър Стойчев не само че няма да бъде подведен под каквато и да е отговорност, а ще си вземе и заплатата този месец. Заплатата, която идва от моя и вашият джоб, а ако ги оставим ще трябва да плащаме и още много....

  Нередност?
 • 10
  ivanski12 avatar :-P
  Ivanski
  • - 1
  • + 45

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Плямпането не помага в случая да защитим интересите на БЪЛГАРИЯ

  Нередност?
Нов коментар