ДКСИ: Стоян Мавродиев няма допуск за класифицирана информация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДКСИ: Стоян Мавродиев няма допуск за класифицирана информация

Стоян Мавродиев

ДКСИ: Стоян Мавродиев няма допуск за класифицирана информация

Председателят на КФН няма право да чете документи от ДАНС

10809 прочитания

Стоян Мавродиев

© Георги Кожухаров


Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев няма разрешение за достъп до класифицирана информация. Това съобщиха след запитване на "Капитал" от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). От отговора на ДКСИ става ясно, че или Стоян Мавродиев не е подавал документи за изваждането на допуск, или ДАНС е отказала да му издаде такъв.

В същото време естеството на работата на надзорния орган е такова, че налага боравенeто с класифицирана информация. Това е видно от редица решения на комисията, която мотивира откази за издаване на лицензи на инвестиционни посредници именно заради получена класифицирана информация.

Няколко примеразащо е важно

От миналогодишния доклад на Дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС се вижда, че агенцията е подписала Инструкция за взаимодействие с КФН, която третира... реда и условията на обмен на информация свързана с изпирането на пари и финансирането на тероризъм.

В друг доклад на ДАНС е записано, че по искане на КФН и БНБ агенцията проверява "лица, които кандидатстват за лиценз в съответната сфера или искат разрешение за увеличаване на тяхното капиталово участие. Целта на тези проверки е да не се допусне съмнителен по своя произход капитал или лица, които са участвали в операции, свързани със съмнение за изпиране на пари или за финансиране на тероризъм, да получат лиценз за създаване или управление на финансова институция или да придобият контрола върху такава."

Покрай сделката за "Доверие", самият Стоян Мавродиев заяви, че ще извърши проверка на купувача "в тясно сътрудничество с ДАНС, както винаги сме работили с тях добре." Подобно "тясно сътрудничество" няма как да се случи, ако Мавродиев не може да чете материалите, които ще получи от ДАНС.

Бивши служители на КФН разказаха за "Капитал", че материалите, които ДАНС изпраща на КФН отиват при служителя по сигурността на информацията, който може да ги предостави само на тези членове от комисията, които имат разрешение за достъп.

Пред "Капитал" зам.-председателят на КФН Николай Попов коментира, че той лично има разрешение за достъп до класифицирана информация за ниво "секретно", който важи до 2016 г. Разрешение има и другият зам.-председател - Борислав Богоев.

И още един проблем

Фактът, че Мавродиев няма разрешение, поражда и друг проблем - в Правилника за устройството и дейността на КФН и нейната администрация е записано, че служителят по сигурността на информацията в комисията се отчита за дейността си лично на председателя на КФН. Това просто няма как да се случи, защото председателя няма право на достъп до такава информация.

От деловодната система на Върховния административен съд (ВАС) става ясно, че в началото на 2012 г., бившият зам.-председател на КФН Димана Ранкова е изпратила доклад до Министерство на финансите за "неефективна регулаторна и надзорна дейност на Комисията за финансов надзор", като един от моментите в него е именно нарушения на режима на класифицирана информация. Става дума за бездействие и отказ на председателя да изпълни разпоредби от Закона за достъп до класифицирана информация, а именно - членовете на КФН и председателя не са минали процедура по проучване за надеждност и нямат допуск. В доклада се допуска, че Мавродиев може да е възложил функциите свързани с ЗЗКИ на други длъжностни лица извън председателя, но това би било нарушение на закона.

Името на Мавродиев изскочи по делото за пране на пари от трафик на наркотици срещу Евелин Банев-Брендо. Той беше призован като свидетел по искане на прокуратурата, но след като два пъти не се яви беше заличен. От съдебното решение с което Банев беше признат за виновен става ясно, че от факса на фирмата на Мавродиев "Юнайтед консултинг" са били изпратени документи до австрийска банка, които са послужили за откриване на сметка през която са минавали пари от наркотрафик. Името на Мавродиев се появява и при регистрацията на офшорните компании контролирани от Банев - "Fidelity Enterprises" и "Quilin Ventures" през които са минавали финансовите средства, които според съда и прокуратурата са генерирани от трафик на кокаин.

В края на работния ден от КФН разпространиха съобщение, в което казват, че "членовете на регулатора, включително председателят на комисията Стоян Мавродиев, имат право на достъп до информация, класифицирана като служебна тайна."

Бивш член на ДКСИ пожелал анонимност коментира пред "Капитал", че с тази позиция КФН или показва непознаване на закона или се опитва да прикрие проблема, като подемня темата: "Достъп до служебна тайна получава всеки служител и той не преминава през проверка за надеждност. Това е информацията, която се съхранява вътре в институцията. Тя е с най-ниско ниво зна защита - шест месеца. От отговора на КФН излиза, че може като журналисти да поискате достъп до всички документи, които се съхраняват в комисията по реда на Закона за достъп до обществена информация."

Според ЗЗКИ държавната тайна е тази за която се прави проверка за надеждност. От съобщението на КФН не става ясно, защо след като имат право, поне двама от членовете на комисията - Николай Попопв и Борислав Богоев са си извадили разрешение за достъп до ниво "строго секретно".

От КФН заявиха още, че през октомври 2011 г. е направена планова проверка от ДАНС на дейността на КФН по спазването на ЗЗКИ, като констатациите от проверката са, че Комисията стриктно изпълнява изискванията на закона и дейността й отговаря на най високите стандарти за запазване на сигурността на информацията.

Интересен детайл от съобщението на комисията е, че откакто Мавродиев е председател КФН "не е вземала решения на базата на документи, които съдържат класифицирана информация в т.ч. не са постановявани откази за издаване на лицензи на инвестиционни посредници поради получена класифицирана информация." Това де факто означава, че откакто Стоян Мавродиев е станал председател на комисията или службите за сигурност са спрели да му дават такава информация или ако са му давали - той не я е взила предвид

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев няма разрешение за достъп до класифицирана информация. Това съобщиха след запитване на "Капитал" от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). От отговора на ДКСИ става ясно, че или Стоян Мавродиев не е подавал документи за изваждането на допуск, или ДАНС е отказала да му издаде такъв.

В същото време естеството на работата на надзорния орган е такова, че налага боравенeто с класифицирана информация. Това е видно от редица решения на комисията, която мотивира откази за издаване на лицензи на инвестиционни посредници именно заради получена класифицирана информация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 2
  rain avatar :-P
  Raina Radkova

  калинка!

 • 3
  xps avatar :-P
  xps

  Е за какво да ги чете, на него му ги преразказват :)

 • 4
  dimko avatar :-|
  dimko

  Кълбо...

 • 7
  ivan_v avatar :-|
  ivan_v

  Капитал , това е един успял човек, както той сам се изрази за себе си , що се бъзикате с него :)

 • 8
  daliznam avatar :-|
  daliznam

  На хасковския мавър трябва по никакъв начин да не му се дава достъп до класифицирана информация, ако може и достъпа до КФН да му се вземе някак ще е най-добре за всички ..за подназорните, за пазара и за държавата въобще

 • 9
  val71 avatar :-|
  val71

  Няма изненада в новината. Достъп до класифицирана информация не може да има човек, който е замесен в пране на пари даже и само като офшорен адвокат, а в конкретния случай и отвъд тази роля.
  Доста е дебело тестето от документи, които се попълват преди получаването на подобен достъп и наистина трябва да си кажеш и майчиното мляко в тях. Повече от вероятно е Мавродиев знаейки това доброволно да се е отказал да попълва такива документи.
  Големият въпрос е как е възможно държавата да търпи на подобна позиция човек без достъп до класифицирана информация.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Искам да използвам случая да похваля автора на статията Росен Босев. Аз по принцип съм доста разсеян, но вече неведнъж ми прави впечатление, че пише добре по щекотливи теми и актуални въпроси. Надявам се да четем и занапред повечко негови материали.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.