Таванът на пенсиите все пак може да падне, макар и частично
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Таванът на пенсиите все пак може да падне, макар и частично

Социалният министър Хасан Адемов и управителят на НОИ Бисер Петков представиха част от вариантите за премахване на тавана на пенсиите, обсъдени от експерти.

Таванът на пенсиите все пак може да падне, макар и частично

Управляващите обмислят различни варианти за премахване на ограничението върху дохода за старост

15598 прочитания

Социалният министър Хасан Адемов и управителят на НОИ Бисер Петков представиха част от вариантите за премахване на тавана на пенсиите, обсъдени от експерти.

© Надежда Чипева


Таванът на пенсиите може би ще падне догодина поне за част от пенсионерите. В момента експерти в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към социалното министерство обсъждат различни варианти. Те са на база разчети на Националния осигурителен институт (НОИ) за цената на всеки един от тях. Това съобщиха вчера социалният министър Хасан Адемов и управителят на осигурителния институт Бисер Петков. Обсъдени са общо над 10 варианта за решаване на проблема, стана ясно от думите на Адемов.

Какво се предлага и колко струва

Вариант 1

Едно от предложенията е да отпадне таванът на всички пенсии, но това ще струва 125 млн. лв. допълнително на бюджета за следващата година, обясни Адемов. Ако пък остане разпоредбата на сегашното законодателство, ще са необходими още 12 млн. лв. за догодина и новите 3 хил. пенсионери ще получават реалния размер на пенсиите си. За останалите таванът ще остане.

Вариант 2

Според управителя на НОИ Бисер Петков е актюерски справедливо да бъде увеличено съотношението между максималната пенсия и максималния осигурителен доход. Ако се вземе средният действителен стаж (42.5 години), претеглен с коефициент 1.1, както е уредно в КСО, то процентът би трябвало да се вдигне от 35% до 46-47%. Това обаче ще струва на бюджета 8.8 млн. лв. месечно или малко над 105 млн. лв. годишно. Този вариант би осигурил на 44 хил. души реалния размер на пенсиите им, а само 9 хил. ще останат ограничени.

Вариант 3

Ако се вземе законовият стаж, който се изисква за пенсиониране, разчетите показват, че е справедливо съотношението между таван на пенсията и максимален осигурителен доход да е с 5 процентни пункта по-високо и да стане 40%. Този вариант е малко по-евтин - 6.9 млн. лв. месечно, и ще освободи 36 хил. души от тавана на пенсиите. Ограничени ще останат 17 хил. пенсионери.

Вариант 4

Друг възможен вариант е да се въведе съотношение между максималната и минималната пенсия и да се отвърже таванът от най-високия осигурителен доход. Така например ако съотношението е 6:1 и таванът на доходите за старост стане 900 лв., това ще струва 5 млн. лв. месечно. Така малко над 25 хил. души ще получават действителните си пенсии, а 27.5 хил. - под заслужената сума.

При всички случаи обаче сумата от около 100 млн. лв. изглежда малка на фона на разходите за пенсии, които вече надвишават 7 млрд. лв. Въпросът е за кой вариант управляващите ще намерят средства.

Къде е проблемът

В Кодекса за социално осигуряване (КСО) е записано, че таванът на пенсиите, който в момента е ограничен до 35% от максималния осигурителен доход (или 770 лв.) трябва да бъде премахнат от началото на следващата година, но само за новоотпуснатите пенсии. Досега това трябваше да се случи вече на няколко пъти, но беше отлагано във времето от различни правителства поради липса на средства.

По думите на министър Адемов има решение на Комисията за защита от дискриминация, според което този текст от КСО създава условия за дискриминиране, защото е предвидено отпадане на тавана само за пенсии, които са отпуснати след 2013 г. В момента се търси възможно най-справедливо, но и финансово и обществено приемливо решение. Предложенията на консултативния съвет ще бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това ще влязат в парламента под формата на проектозакон за изменение на КСО, което вероятно ще стане заедно със закона за бюджета за догодина. Това трябва да се случи до началото на ноември, каза Адемов.

Защо има ограничение

Таванът на пенсиите е въведен с Кодекса за социално осигуряване още през 1999 г. и е фиксиран на 35% от максималния осигурителен доход, който пък се определя ежегодно с бюджета на Държавното обществено осигуряване. В момента максималният доход, върху който се плащат осигуровки, е 2200 лв., а наскоро стана ясно, че от догодина той ще бъде увеличен с 200 лв. до 2400 лв. Ако това се случи, но таванът на пенсиите остане, новият размер на максималния доход за старост ще бъде 840 лв. Така 15.4 хил. пенсионери ще получават действителния размер на пенсиите, а 37.4 хил. ще продължават да взимат по-малко, отколкото им се полага, показват данните на НОИ.

Таванът обаче предпазва бюджета от повече разходи, предвид и без това хроничният дефицит на пенсионната система.

В същото време хората, които са работили преди 1997 г. могат да изберат три последователни години, през които са били осигурявани за периода от 1982 до 1997 г., и да включат осигурителния си доход от тези години във формулата за пресмятане на пенсиите. Така се създават условия единични пенсии да достигат 10 хил. лв. месечно. Възможните причини за аномалиите са две, обясни Бисер Петков. Индивидуалният коефициент, който измерва колко е бил доходът на човек спрямо средния доход за страната, стандартно е между 3 и 4, каза Петков. В единични случаи обаче той достига до 40 за пенсионерите, излезли от пазара на труда преди 2000 г., защото тогава не е имало таван на пенсиите и ограничение за осигурителния доход. Така някои хора са се осигурявали на много над средното и коефициентът им е достигнал високи стойности. Осигурителният стаж пък влиза във формулата за пенсиите с коефициент 1.1. За категорийните работници обаче той се превръща към трета категория труд и се оказва, че има пенсионери с превърнат стаж около 100 години, обясни управителят на НОИ.

В момента по данни на НОИ има само 125 пенсии, чиито размер би надвишил 2500 лв. Останалите 53 хил. души, или около 2.5% от всички пенсионери, които са ограничени от тавана, ако той не съществуваше, биха получавали доход за старост между 770 и 2500 лв.

Все пак обаче съществуването на таван на пенсиите не дава стимул на сега работещите да внасят пълния размер на своите осигуровки, защото не биха получавали пенсиите, които им се полагат.

Таванът на пенсиите може би ще падне догодина поне за част от пенсионерите. В момента експерти в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към социалното министерство обсъждат различни варианти. Те са на база разчети на Националния осигурителен институт (НОИ) за цената на всеки един от тях. Това съобщиха вчера социалният министър Хасан Адемов и управителят на осигурителния институт Бисер Петков. Обсъдени са общо над 10 варианта за решаване на проблема, стана ясно от думите на Адемов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  "Все пак обаче съществуването на таван на пенсиите не дава стимул на сега работещите да внасят пълния размер на своите осигуровки, защото не биха получавали пенсиите, които им се полагат."

  И с данъците, и със здравните осигуровки, и със спазването на законите... с всичко е така — като виждаш кой как лапа от зелника, хич не ти се дава брашно за втори и трети...

 • 2
  fire avatar :-|
  fire

  Какво пречи тавана на пенсиите да се ограничи до максималния осигурителен доход-така ще се изрежат автоматично хората чийто принос към осигурителната система е изкуствено завишен с годините преди 1997.

 • 3
  anelia99 avatar :-|
  Angelina

  Благородно завиждам на пенсионерите с по 10 000лв пенсия, по цял ден да се чудят и маят къде да си похарчат парите.

 • peppial

  Приказно, поредната безумна идея на този кабинет, за да се дават грандиозни пари (над 1000 лв!) на пенсионираните военни!!!

 • 5
  siolen avatar :-|
  siolen

  До коментар [#3] от "Ангелина":
  И аз им завиждам. Те взимат пенсия, която аз няма да взимам ...

 • 6
  havga avatar :-|
  Силвия Георгиева

  До коментар [#4] от "peppial": защо да не взимат след като са плащали като всички останали?

 • 7
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Необходимо е незабавно премахване на всички пари при пенсия получавани накуп от държавни служители-всички
  Абсолютна глупост засягаща под половин % от населението е премахването на тавана на пенсиите.
  И така съпоставими с 99 % от всички останали пенсионери те са им безумни и високи 700-800 -100лв лв пенсия
  второ заплащани са всички пенсии към днешна дата от
  РАБОТЕЩи ХОРА
  ДНЕШНИТЕ МЛАДЕЖИ И БИЗНЕСА които НИКОГА няма да видят стотинка от парите си
  В мнозинството си, ТЕЗИ РАБОТЕщИ ХОРА биват осигурявани на СОМАЛИЙСКИ минимални ОСИГУР. прагове .
  Махане на пенсионните прагове ще облагодетелствува виши ръководни КРАДЦИ И НОМЕНКЛАТУРА и ще задълбочи още повече социалното разделение и пропаст м/у 'бедни и богати' у нас .
  Вместо това, незабавно премахнете всички пари при пенсия получавани накуп от държавни служители за всички министерства с закон още оът утре .
  Защо се правите на щрауси когато жтова не е псисъщо животно в нашите ширини .
  Това са милиарди лева пари на българският бизнес и данъкоплатец които 1,млн.и 500 000 души дърбжавна администрация си раздават вече 70г а не заслужават дори една стотинка от тях.
  НЕЗАБАВНО ПРЕМАХВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ПОЛУЧАВАНИ НАКУП С МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ НА ПЕНСИОНИРАНАТА ПАПЛАЧ
  Плоски пенсии за всички с над 380лв пенсия редуцирани до към ммаксимум 500лв
  Противното е невъзможно и още до края на годината ще бъде продънен а правителството изгонено като следващото ще трябва да редуцира високите пенсии на именно тези пенсионери на които ще махате праговете .
  Щом претендираме за социално солидарно здравно осигуряване социално солидарно пенсионно осигуряване и не само ами и работим на такъв принцип редно е ,нужно и допустимо всеки с пенсия над 380лв '"ДА ПОЕМЕ СВОЯТА чАСТ ОТ СОЦИАЛНАТА СОЛИДАРНА ОТГОВОРНОСТ "
  иначе арабската пролет в Бг ще се види китка така както вървят нещата.

 • 8
  dimko avatar :-|
  dimko

  Дилемата пред управляващите е само формална - въже или куршум...

 • 9
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  [quote#8:"dimko"]Дилемата пред управляващите е само формална - въже или куршум...[/quote]Важи за всяко правителство и ще се гръмнат или обесят сами защото ПАРИ за пенсии НЯМА, няма и да има без работеща промишленост и работни места в България - няма кой да внася осигуровки за пенсиите при толкова безработни млади ! Отделно работещите пенсионери изяждат работни места.

 • 10
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  В момента държавата печели минимум 30 милиона месечно от замразените пенсии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.