С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
30 20 сеп 2013, 17:33, 12505 прочитания

Пенсионна реформа: Пренареждане

Управляващите лансират нова идея - възрастта за пенсиониране да се обвърже с продължителността на живота

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След, меко казано, странната идея на управляващите да се откажат от пенсионна реформа и да замразят възрастта за пенсиониране, пак от техните редици се появи ново предложение. И то по всеобщо мнение е много по-добро. 

Накратко - стъпките, на които се увеличава възрастта за пенсиониране, да бъдат обвързани с очакваната продължителност на живота след излизане от пазара на труда. Идеята беше представена от социалния министър Хасан Адемов и все още е в работен вариант.


Въвеждането на подобен механизъм, който е автоматичен и не зависи от това кой е на власт, обаче ще предпази пенсионната система най-вече от самите политици. Те, особено по време на избори, са склонни да обещават, без да е ясно след това откъде ще вземат пари, за да платят сметката. А при все по-влошаваща се демография и при сега съществуващия пенсионен модел, ако държавата не ограничи годините, в които хората черпят от системата, тя ще изпитва все по-големи финансови затруднения, и то при същите ниски нива на пенсиите. Тази година например се очаква дефицитът на Държавното обществено осигуряване да достигне 2 млрд. лв., а през 2060 г. - 8.8 млрд. лв.

Живееш по-дълго, работиш повече

Идеята за въвеждане на автоматичен механизъм, по който да се определя възрастта за пенсиониране, дойде, след като предишната заявка на управляващата коалиция - да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране, срещна отпор. Защото, ако догодина допълнителните разходи, нужни за тази мярка, се очаква да са 45.5 млн. лв., през 2060 г. според актюерски разчети те надминават милиард.Сега моделът, който се предлага, е следният: увеличението на възрастта за пенсиониране за три години напред следва средния ръст на продължителността на живота през предходния тригодишен период. Така, ако между 2012 и 2014 г. той е 6 месеца, от 2015 до 2017 г. необходимата възраст за пенсиониране ще расте с по два месеца годишно. Все още обаче не е ясно дали мярката ще действа по точно този начин, тъй като детайлите са в процес на доизработване. По думите на Хасан Адемов е възможно периодите да са 4- или 5-годишни. Бившият управител на НОИ Йордан Христосков допълва, че изборът на период влияе и върху скоростта, с която се покачва изискуемата възраст за пенсиониране, затова той е въпрос на актюерски разчети. И двамата са на мнение, че оптималното съотношение на времето, през което човек работи, към периода в пенсионна възраст е 2 към 1.
 
В момента дори и това условие да се изпълнява от някои от работещите в най-масовата категория труд, не така стои въпросът при военни, полицаи и работещи при тежки условия на труд. В някои случаи те черпят от системата толкова години, колкото и са внасяли осигуровки.

Най-големият плюс от въвеждането на обективен механизъм за определяне на ръста на възрастта е, че ще намали политическата намеса в пенсионната система. Проблемът е, че хоризонтът на политиците в повечето случаи обхваща 4-годишен период и те обикновено се стремят да направят електората възможно най-щастлив, докато са на власт, дори с цената на финансово неразумни мерки.

Малка подробност

Все пак има и уловка - новата мярка ще влезе в сила най-рано през 2015 г. А дотогава започналото през 2012 г. увеличение на възрастта и стажът за пенсиониране с по четири месеца всяка година, ще бъде спряно. Управляващите лансират мярката само за една година. Те обясняват, че така ще се даде глътка въздух на хората в предпенсионна възраст, а освен това щяла да има положителен ефект върху младежката безработица. Според експерти обаче спирането на реформата, дори и само за година, не решава нито един от двата основни проблема на пенсионната система - нейната устойчивост и адекватността на размера на пенсиите. По думите на Петър Ганев от Института за пазарна икономика такъв тип реформи са болезнени и затова увеличаването на възрастта и стажа сега не бива да се спира. В противен случай връщането й след това отново ще доведе до напрежение.

Именно такъв тип краткосрочни решения са способни да дестабилизират системата и постоянно я лашкат от една в друга посока. Актюерските разчети за състоянието на пенсионната система обаче са далеч по-дългосрочни и показват, че дори при сега действащото законодателство (ръст и на възрастта, и на стажа с по четири месеца годишно) през 2060 г. тя ще е на ръба на колапса, по който и бездруго се движи от години наред.

На бюджета дупката

Само през тази година дефицитът на Държавното обществено осигуряване се очаква да надвиши 2 млрд. лв. според актюерските разчети на НОИ. Най-голямата част от него е именно фонд "Пенсии".

Дупката традиционно се допълва с трансфери от държавния бюджет, т.е. с пари от данъци. Или казано на ежедневен език, когато един пенсионер си купи сирене от магазина и му плати 20% ДДС, той сам рефинансира пенсията си, както отбеляза и социалният министър Хасан Адемов.

В дългосрочен план обаче проблемите ще се задълбочат. Причините - населението ще намалява като брой, а делът на пенсионерите, т.е. на тези, които ще разчитат на държавата, в него ще расте. Така през 2060 г. се очаква разходите за пенсии да превишават приходите от осигуровки с почти 15 млрд. лв. Според последните разчети на осигурителния институт общо за възнаграждения за старост през 2060 г. ще отиват 33.6 млрд. лв. Това е почти 10% от очаквания БВП.

Ако пенсиите се осъвременяват по т. нар. швейцарско правило пък (според ръста на осигурителния доход и темпа на инфлация), за което правителството все още дискутира дали да върне от 2014 г., ще добави още 54 млн. лв. към сметката догодина и 3.8 млрд. лв. след 47 години, показват разчетите на актюерите.

Демографска пропаст

Проблемът е, че при равни други условия, разходите за пенсии ще растат, а стандартът на живот на пенсионерите, ако разчитат само на пенсия, няма да се промени спрямо сегашния. И един от факторите, които влияят, е влошаващата се демография. От НОИ са изчислили, че до 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер. За сравнение - според повечето експерти здравословното съотношение е две или три към едно.

Има и още. В последния доклад на Световната банка (СБ) за застаряването на населението на България се посочва, че държавата "е на път да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст, което ще засили натиска върху икономиката". Експертите на банката посочват още, че според демографските прогнози на ООН до 2050 г. трудовите ресурси на страната ще намалеят с 40%, а делът на възрастните хора от цялото население ще се удвои през следващите четири десетилетия. Резултатът - икономическият ръст ще се забави до под процент годишно.

Логично застаряването на населението ще окаже и натиск върху бюджета. Затова според експертите на международната институция е наложително пенсионната възраст да расте, защото се увеличава и продължителността на живота.

Дори и тази мярка обаче няма да е достатъчна. Анализаторите на СБ са изчислили, че фискалната пропаст в пенсионната система може да се запълни, ако вноските се увеличат с 6 процентни пункта. Такъв ход обаче вероятно ще доведе до ръст на сивата икономика и до още проблеми на пазара на труда. Затова препоръката на експертите е те да се повишат с 2 пункта. Бившият управител на НОИ Йордан Христосков също смята, че в момента, когато страната се възстанови икономически, вноските, включително и за втория стълб, трябва да бъдат повишени.

Един от основните проблеми на пенсионната система обаче е, че доверието в нея е критично ниско. Широко разпространено убеждение на почти всеки работещ е, че колкото и да внасяш сега, пенсията ти след години пак ще е достатъчна само за физическо оцеляване. Причината: въпреки наличието на капиталовия й стълб, системата все пак продължава да разчита основно на солидарността между поколенията - работещите плащат пенсиите на днешните пенсионери, а когато излязат от пазара на труда, ще разчитат на следващите хора, които внасят осигуровки. Затова и според експерти събираемостта на вноските е толкова ниска, че през последните пет години несъбраните пенсионни вноски възлизат на около 1.5 млрд. лв. А евентуално увеличение на осигурителната тежест само ще засили този ефект.

Какво да се прави

Ако има въпрос, по който всички експерти са на едно мнение, то е, че пенсионната система в България има нужда не просто от закърпване, а от последователни и най-вероятно политически непопулярни реформи. Една от тях се съдържа в препоръките както на Световната банка, така и на Европейската комисия (ЕК) към България - да се ограничи ранното пенсиониране. В този дух според Христосков догодина не бива да се замразяват възрастта и стажът за пенсиониране за категорийните работници (първа и втора категория).

Освен това е необходимо да се ограничи достъпът до инвалидни пенсии. В момента част от тях дори се получават неправомерно.
Бившият управител на НОИ се обяви и против една от другите промени, заложени в законопроекта за изменение на КСО, който леви депутати внесоха в парламента през юни. Там се предвижда нова вратичка за ранно пенсиониране - ако на човек му липсват до 24 месеца стаж и/или възраст, той да може да се пенсионира, но при по-ниска пенсия.

Сред изискванията на ЕК е и България да посочи годината, в която ще се изравнят възрастите за пенсиониране за мъжете и за жените. В момента нежната половина се пенсионира по-рано и живее по-дълго. Така жените черпят от системата много повече време, но за сметка на това получават по-ниски доходи за старост, защото са работили по-кратко. Ако влезе в сила обвързването на възрастта за излизане в пенсия с продължителността на живота обаче, това ще бъде стъпка и в посока изравняване на възрастите за двата пола. Причината е, че очакваната продължителност на живота при жените расте по-бързо, отколкото при мъжете, обясни Христосков.
Засега идеята, лансирана от министър Адемов, е в работен вариант. Не е ясно и доколко експертните мерки ще срещнат политическо одобрение. Истината обаче е, че ако не се предприемат ясни стъпки за промяна на сегашното положение, а се разчита на популистки обещания, сметката ще я плащат сегашните работещи и техните деца. А тя никак няма да е малка.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща

И още: Кьовеши официално е европейски главен прокурор; Борисов свиква Съвета за сигурност заради Сирия

14 окт 2019, 1945 прочитания

Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти

В МВР е постъпила информация за потенциална заплаха, свързана с журналистически разследвания и публикации в "Капитал"

14 окт 2019, 779 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
ДАНС, МВР и прокуратурата влязоха в офисите на Богомил Манчев

Образувано е дело за безстопанственост и присвояване от НЕК

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма