Пенсионна реформа: Пренареждане
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенсионна реформа: Пренареждане

Социалният министър Хасан Адемов призна, че разнопосочните сигнали на управляващите за мерките в пенсионната система създават усещане за хаос.

Пенсионна реформа: Пренареждане

Управляващите лансират нова идея - възрастта за пенсиониране да се обвърже с продължителността на живота

13235 прочитания

Социалният министър Хасан Адемов призна, че разнопосочните сигнали на управляващите за мерките в пенсионната система създават усещане за хаос.

© Надежда Чипева


След, меко казано, странната идея на управляващите да се откажат от пенсионна реформа и да замразят възрастта за пенсиониране, пак от техните редици се появи ново предложение. И то по всеобщо мнение е много по-добро. 

Накратко - стъпките, на които се увеличава възрастта за пенсиониране, да бъдат обвързани с очакваната продължителност на живота след излизане от пазара на труда. Идеята беше представена от социалния министър Хасан Адемов и все още е в работен вариант.

Въвеждането на подобен механизъм, който е автоматичен и не зависи от това кой е на власт, обаче ще предпази пенсионната система най-вече от самите политици. Те, особено по време на избори, са склонни да обещават, без да е ясно след това откъде ще вземат пари, за да платят сметката. А при все по-влошаваща се демография и при сега съществуващия пенсионен модел, ако държавата не ограничи годините, в които хората черпят от системата, тя ще изпитва все по-големи финансови затруднения, и то при същите ниски нива на пенсиите. Тази година например се очаква дефицитът на Държавното обществено осигуряване да достигне 2 млрд. лв., а през 2060 г. - 8.8 млрд. лв.

Живееш по-дълго, работиш повече

Идеята за въвеждане на автоматичен механизъм, по който да се определя възрастта за пенсиониране, дойде, след като предишната заявка на управляващата коалиция - да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране, срещна отпор. Защото, ако догодина допълнителните разходи, нужни за тази мярка, се очаква да са 45.5 млн. лв., през 2060 г. според актюерски разчети те надминават милиард.

Сега моделът, който се предлага, е следният: увеличението на възрастта за пенсиониране за три години напред следва средния ръст на продължителността на живота през предходния тригодишен период. Така, ако между 2012 и 2014 г. той е 6 месеца, от 2015 до 2017 г. необходимата възраст за пенсиониране ще расте с по два месеца годишно. Все още обаче не е ясно дали мярката ще действа по точно този начин, тъй като детайлите са в процес на доизработване. По думите на Хасан Адемов е възможно периодите да са 4- или 5-годишни. Бившият управител на НОИ Йордан Христосков допълва, че изборът на период влияе и върху скоростта, с която се покачва изискуемата възраст за пенсиониране, затова той е въпрос на актюерски разчети. И двамата са на мнение, че оптималното съотношение на времето, през което човек работи, към периода в пенсионна възраст е 2 към 1.

В момента дори и това условие да се изпълнява от някои от работещите в най-масовата категория труд, не така стои въпросът при военни, полицаи и работещи при тежки условия на труд. В някои случаи те черпят от системата толкова години, колкото и са внасяли осигуровки.

Най-големият плюс от въвеждането на обективен механизъм за определяне на ръста на възрастта е, че ще намали политическата намеса в пенсионната система. Проблемът е, че хоризонтът на политиците в повечето случаи обхваща 4-годишен период и те обикновено се стремят да направят електората възможно най-щастлив, докато са на власт, дори с цената на финансово неразумни мерки.

Малка подробност

Все пак има и уловка - новата мярка ще влезе в сила най-рано през 2015 г. А дотогава започналото през 2012 г. увеличение на възрастта и стажът за пенсиониране с по четири месеца всяка година, ще бъде спряно. Управляващите лансират мярката само за една година. Те обясняват, че така ще се даде глътка въздух на хората в предпенсионна възраст, а освен това щяла да има положителен ефект върху младежката безработица. Според експерти обаче спирането на реформата, дори и само за година, не решава нито един от двата основни проблема на пенсионната система - нейната устойчивост и адекватността на размера на пенсиите. По думите на Петър Ганев от Института за пазарна икономика такъв тип реформи са болезнени и затова увеличаването на възрастта и стажа сега не бива да се спира. В противен случай връщането й след това отново ще доведе до напрежение.

Именно такъв тип краткосрочни решения са способни да дестабилизират системата и постоянно я лашкат от една в друга посока. Актюерските разчети за състоянието на пенсионната система обаче са далеч по-дългосрочни и показват, че дори при сега действащото законодателство (ръст и на възрастта, и на стажа с по четири месеца годишно) през 2060 г. тя ще е на ръба на колапса, по който и бездруго се движи от години наред.

На бюджета дупката

Само през тази година дефицитът на Държавното обществено осигуряване се очаква да надвиши 2 млрд. лв. според актюерските разчети на НОИ. Най-голямата част от него е именно фонд "Пенсии".

Дупката традиционно се допълва с трансфери от държавния бюджет, т.е. с пари от данъци. Или казано на ежедневен език, когато един пенсионер си купи сирене от магазина и му плати 20% ДДС, той сам рефинансира пенсията си, както отбеляза и социалният министър Хасан Адемов.

В дългосрочен план обаче проблемите ще се задълбочат. Причините - населението ще намалява като брой, а делът на пенсионерите, т.е. на тези, които ще разчитат на държавата, в него ще расте. Така през 2060 г. се очаква разходите за пенсии да превишават приходите от осигуровки с почти 15 млрд. лв. Според последните разчети на осигурителния институт общо за възнаграждения за старост през 2060 г. ще отиват 33.6 млрд. лв. Това е почти 10% от очаквания БВП.

Ако пенсиите се осъвременяват по т. нар. швейцарско правило пък (според ръста на осигурителния доход и темпа на инфлация), за което правителството все още дискутира дали да върне от 2014 г., ще добави още 54 млн. лв. към сметката догодина и 3.8 млрд. лв. след 47 години, показват разчетите на актюерите.

Демографска пропаст

Проблемът е, че при равни други условия, разходите за пенсии ще растат, а стандартът на живот на пенсионерите, ако разчитат само на пенсия, няма да се промени спрямо сегашния. И един от факторите, които влияят, е влошаващата се демография. От НОИ са изчислили, че до 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер. За сравнение - според повечето експерти здравословното съотношение е две или три към едно.

Има и още. В последния доклад на Световната банка (СБ) за застаряването на населението на България се посочва, че държавата "е на път да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст, което ще засили натиска върху икономиката". Експертите на банката посочват още, че според демографските прогнози на ООН до 2050 г. трудовите ресурси на страната ще намалеят с 40%, а делът на възрастните хора от цялото население ще се удвои през следващите четири десетилетия. Резултатът - икономическият ръст ще се забави до под процент годишно.

Логично застаряването на населението ще окаже и натиск върху бюджета. Затова според експертите на международната институция е наложително пенсионната възраст да расте, защото се увеличава и продължителността на живота.

Дори и тази мярка обаче няма да е достатъчна. Анализаторите на СБ са изчислили, че фискалната пропаст в пенсионната система може да се запълни, ако вноските се увеличат с 6 процентни пункта. Такъв ход обаче вероятно ще доведе до ръст на сивата икономика и до още проблеми на пазара на труда. Затова препоръката на експертите е те да се повишат с 2 пункта. Бившият управител на НОИ Йордан Христосков също смята, че в момента, когато страната се възстанови икономически, вноските, включително и за втория стълб, трябва да бъдат повишени.

Един от основните проблеми на пенсионната система обаче е, че доверието в нея е критично ниско. Широко разпространено убеждение на почти всеки работещ е, че колкото и да внасяш сега, пенсията ти след години пак ще е достатъчна само за физическо оцеляване. Причината: въпреки наличието на капиталовия й стълб, системата все пак продължава да разчита основно на солидарността между поколенията - работещите плащат пенсиите на днешните пенсионери, а когато излязат от пазара на труда, ще разчитат на следващите хора, които внасят осигуровки. Затова и според експерти събираемостта на вноските е толкова ниска, че през последните пет години несъбраните пенсионни вноски възлизат на около 1.5 млрд. лв. А евентуално увеличение на осигурителната тежест само ще засили този ефект.

Какво да се прави

Ако има въпрос, по който всички експерти са на едно мнение, то е, че пенсионната система в България има нужда не просто от закърпване, а от последователни и най-вероятно политически непопулярни реформи. Една от тях се съдържа в препоръките както на Световната банка, така и на Европейската комисия (ЕК) към България - да се ограничи ранното пенсиониране. В този дух според Христосков догодина не бива да се замразяват възрастта и стажът за пенсиониране за категорийните работници (първа и втора категория).

Освен това е необходимо да се ограничи достъпът до инвалидни пенсии. В момента част от тях дори се получават неправомерно.

Бившият управител на НОИ се обяви и против една от другите промени, заложени в законопроекта за изменение на КСО, който леви депутати внесоха в парламента през юни. Там се предвижда нова вратичка за ранно пенсиониране - ако на човек му липсват до 24 месеца стаж и/или възраст, той да може да се пенсионира, но при по-ниска пенсия.

Сред изискванията на ЕК е и България да посочи годината, в която ще се изравнят възрастите за пенсиониране за мъжете и за жените. В момента нежната половина се пенсионира по-рано и живее по-дълго. Така жените черпят от системата много повече време, но за сметка на това получават по-ниски доходи за старост, защото са работили по-кратко. Ако влезе в сила обвързването на възрастта за излизане в пенсия с продължителността на живота обаче, това ще бъде стъпка и в посока изравняване на възрастите за двата пола. Причината е, че очакваната продължителност на живота при жените расте по-бързо, отколкото при мъжете, обясни Христосков.

Засега идеята, лансирана от министър Адемов, е в работен вариант. Не е ясно и доколко експертните мерки ще срещнат политическо одобрение. Истината обаче е, че ако не се предприемат ясни стъпки за промяна на сегашното положение, а се разчита на популистки обещания, сметката ще я плащат сегашните работещи и техните деца. А тя никак няма да е малка.

След, меко казано, странната идея на управляващите да се откажат от пенсионна реформа и да замразят възрастта за пенсиониране, пак от техните редици се появи ново предложение. И то по всеобщо мнение е много по-добро. 

Накратко - стъпките, на които се увеличава възрастта за пенсиониране, да бъдат обвързани с очакваната продължителност на живота след излизане от пазара на труда. Идеята беше представена от социалния министър Хасан Адемов и все още е в работен вариант.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Подобно решение има в системата за пенсиониране в рамките на социалното осигуряване на САЩ, но то е далеч по-дискретно и остава свобода на решението на самия пенсиониращ се. Изисква се 10 години (40 тримесечия) плащане на осигурителните вноски, като размерът на пенсията зависи от дохода (% на отчисленията-вноски). Можете да се пенсионирате на 62, но ще ви се плаща 75%, т.е губите 25 % от пълната пенсия, която започва да действа на 66/67 години. Можете да работите и до 70 и отлагате пенсионирането си, но има и възрастов праг от който нататък губите финансово, т.е. трябва да се пенсионирате и отстъпите на по-младите. Остава открит въпросът за финансовата стабилност на пенсионната система

 • 2
  beriya avatar :-|
  beriya

  Ако следваме досегашната политика, то ще стигнем „пропастта" след около 30г., след БСП „реформите" срока ще се съкрати с 1/3-та, а основния въпрос е не кога ще се озовем пред „пропастта", а как да направим, че да не се стига до там.

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Колега подобни решения са „центровка" на нещо сглобено и работещо.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Прав сте.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  При зъболекаря днес зачетох интервю в някакъв вестник с московчанка, д-р ортопед. Та колегата казва, че след 30 г. работа в държавна московска болница сега получава ... 33 000 $ пенсия годишно. Тъща ми за същото прослужено време в софийска болница няма е 1/10 от тази пенсия.
  Няма такава реформа, която да извади бюджета на НОИ на плюс в обозримо бъдеще. Пенсионери има, работещите са все по-малко...

 • 6
  objective avatar :-(
  objective

  Без каквото и да е разумно обяснение рубладжийската коалиция буквално саботира всяка неотложна спасителна мярка, препоръ'вана от Световната банка за оцеляването на България, ревизирайки стартиралите реформи с отмествайки незапочнатите за „светлото бъдеще” ! Какво е обяснението на Орешарски и компания за това, че стопират пенсионната реформа, а в същото време искат да напомпат високите пенсии чрез вдигне на пенсионния таван ? Сякаш изпълняват нечия инструлция, да бъде срината до основи пенсионната система и доведена до пълен фалит цялата държава !

 • 7
  objective avatar :-(
  objective

  Без каквото и да е разумно обяснение рубладжийската коалиция буквално саботира всяка неотложна спасителна мярка, препоръчвана от Световната банка за оцеляването на България, ревизирайки стартиралите реформи и отмествайки незапочнатите за „светлото бъдеще” ! Какво е обяснението на Орешарски и компания за това, че стопират пенсионната реформа, а в същото време искат да напомпат високите пенсии чрез вдигне на пенсионния таван ? Сякаш изпълняват нечия умишлена инструлция, да бъде срината до основи пенсионната система и доведена до пълен фалит цялата държава !

 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson

  Когато алгоритъмът е грешен, крайния резултат няма как да бъде правилен. Щели да смятат по продължителността на живота! Ако наистина искат да го смятат така, жените ще трябва да се пенсионират по-късно от мъжете.
  Единствено правилната от математическа гледна точка формула е брой работещи към брой пенсионери >=2:1. Т.е. един пенсионер на двама работещи. Пък възрастта на пенсиониране - колкото излезе, толкова. Сега половината от пенсията идва от данъците, 20% от пенсията се връща в бюджета под формата на ДДС. Т.е. има едни няколко милиарда, които всеки месец се въртят межу фиска и пенсионерите без да носят полза никому. Знам, че не е приятно, но математиката няма претенции да е приятна, тя просто е точна - възрастта на пенсиониране трябва да се вдига дотогава, докато вноските не покрият пенсиите.
  Предполагам някой ще възрази, че най-добре е всеки да си има индивидуална сметка - колкото е събрал в нея, такава пенсия ще получава. Да, вярно,така е най-добре, ама цяло едно поколение (текущотото работещо) дава фира, защото няма как едновременно да плаща пенсиите на предишното поколение и да натрупа за себе си.

 • 9
  mentor avatar :-|
  Ментор

  [quote#8:"jonson"]Предполагам някой ще възрази, че най-добре е всеки да си има индивидуална сметка ... ама цяло едно поколение (текущотото работещо) дава фира, защото няма как едновременно да плаща пенсиите на предишното поколение и да натрупа за себе си[/quote]
  Индивидуална сметка е единствения нормален и разумен подход. Текущото работещо поколение би могло да натрупа нещо за себе си, ако му се даде възможност. Но такава няма - всичко потъва в някаква обща каца, което естествено демотивира донорите на системата.
  Като начало, нещата трябва да се нарекат с истинските им имена. В момента ние не внасяме пенсионни осигуровки. Парите които държавата ни прибира като пенсионни осигуровки ние няма да ги видим, нито пък размера на пенсиите ни ще зависи от сумата на внесените осигуровки. Де факто, осигуровките са данък солидарност - парите от тоя данък отиват изцяло у днешните пенсионери, а доходите на бъдещите пенсионери ще зависят от размера на тоя данък събиран от бъдещите работещи.
  Т.е. в момента осигуряване няма. А е крайно време да се създаде истинска система за осигуряване, при която работещият гарантирано спестява за себе си - в лична сметка, която никой не може да пипа. Обаче тогава откъде ще дойдат пари за днешните пенсионери, чиито натрупвания са отдавна откраднати от комунистите? То е ясно, че ще дойдат от днешните работещи. Но нещата трябва поне ясно да се разграничат - от парите които внасям като пенсионни осигуровки, Х% отиват в моя лична сметка, а У% официално са данък солидарност и отиват при днешните пенсионери. Всеки работещ трябва да плаща тоя данък солидарност определен брой години, след което престава и спестява единствено за себе си. А след пенсиониране, ще получава добавка солидарност от тогавашните работещи толкова време, колкото е внасял данък. Само по тоя начин може да се направи що годе плавен преход между днешната ненормалната система тип обща каца в която всеки бърка, и нормалната система на осигуряване с лични сметки.

 • 10
  ac_dc avatar :-|
  ac_dc

  трябва полицаите и военните да работят наравно с другите професии,а не да взимат тавана на пенсиите( при положение,че цял живот не плащат осигуровки) пенсионира се на 45 години с 20 заплати= около 20 000 до 50 000 лева да има "джоб пара" започва да взима таван пенсия 770лв и отделно отива на пазара на труда,където заема работно място на някой ,който ще го осигуряват ще плаща данъци и т.н,за сметка на ченгето пенсионер-ОХРАНА,който е съгласен да не го осигуряват, но да взима със стотина лева повече заплата и неговите доходи са 1200-1500 лева за тези хрантутници!!!
  ЗАТОВА НИКАКВО РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ И 20 ЗАПЛАТКИ БОНУСЧЕТА ОТ НАС ЗА НЕГО,а РАБОТА ДО 65г,за да има за всички поравно,а не за 150 000 полицаи и военни дембели


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.