100-те дни на Пеевски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

100-те дни на Пеевски

Колкото повече нараства скандалът "Пеевски", толкова повече става плашещо ясно, че е стъпил на тайни договорки, власт, пари и тъмно минало<br />

100-те дни на Пеевски

Кръгът пари - власт - пари прим не можа да бъде разкъсан веднага, но дори осветяването му е част от успеха

14294 прочитания

Колкото повече нараства скандалът "Пеевски", толкова повече става плашещо ясно, че е стъпил на тайни договорки, власт, пари и тъмно минало<br />

© Надежда Чипева


Въпросът "Кой" през последните седмици се превърна в един от основните лозунги на протеста срещу коалицията между БСП, ДПС и "Атака". Първото му значение е да се разбере кой предложи депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС - въпрос, който е важен, защото ще покаже поне донякъде веригата кукловоди зад послушните депутатите, които формално го избраха. Много по-големият въпрос обаче е кой всъщност направи Пеевски и групата около него; кой позволи на кръга около КТБ и нейния собственик Цветан Василев да се вплете толкова плътно в политиката, че от него да зависи не само резултатът от изборите, но и каква ще е конфигурацията на властта след тях.

Тази седмица беше даден част от отговора на този въпрос. "Нееднократно съм се виждал със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев", заяви лидерът на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов в четвъртък. Чистосърдечно и в същото време арогантно призна: "Тогава сме го молили да става спонсор на волейбола, на мотокроса, за Гигинския манастир." "Както с всички други банкери, с всички бизнесмени и всички, които са искали или имали някаква инвестиционна политика и са искали да се срещнат с министър-председателя - това е практика в цял свят", обясни Борисов. И отбеляза, че не се срамува от нито една своя среща и от нищо, което е направил, защото било "винаги в услуга на държавата".

За илюстрация на тази "услуга" може да послужи историята с мотокроса. Макар и дребна на фона на паричните потоци, които държавата е пренасочвала към КТБ, тя показва принципа, по който най-вероятно функционира схемата на КТБ. От една страна, натискан от Бойко Борисов да бъде спонсор на различни спортни прояви или обекти, Цветан Василев очевидно е отпуснал пари за спасяването на мотокроса (най-вероятно през някакъв вид кредитиране) още по времето на правителството на ГЕРБ. Няколко месеца по-късно, вече при новото управление на БСП и ДПС министърът на младежта и спорта (от квотата на движението) успява да уреди през актуализацията на бюджета 3.6 млн. лв. за федерацията по мотоциклетизъм, с което тя най-вероятно ще се издължи на КТБ и кръгът ще се затвори.

Парите за мотокроса, волейбола и Гигинския манастир, взети заедно, обаче не могат да се съизмерват с огромните възможности за експанзия, влияние и превръщането на Цветан Василев и близкия до него Делян Пеевски в нелегитимен, но незаобиколим фактор в българската политика.

Порочният кръг пари - власт - пари прим - власт прим засега изглежда сякаш е невъзможно да бъде разкъсан, но дори осветяването му под натиска на протестите и улицата е успех, а реакцията на погнуса, потрес и тръпки по кожата - естествена, още повече че става ясно че сред главните герои няма положителен образ.    

Нападението е най-добрата защита

Бойко Борисов беше провокиран да направи признанието от въпрос на председателя на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок на Нова тв по-рано през деня в четвъртък. Той поиска бившият премиер и президентът да кажат колко пъти са се срещали с Цветан Василев в опит да защити позицията на ДПС в подкрепа на Делян Пеевски. "Ако има олигархични кръгове, откога съществуват тези кръгове? Понеже силният акцент на протеста е срещу олигархичните кръгове и понеже протестът започна на втората секунда от учредяването на Народното събрание от избирането на кабинета "Орешарски". Дори предшества избирането на кабинета "Орешарски". Възможно ли е господин Орешарски да е създал тези кръгове, преди още да бъде избран за премиер", разпали се Местан.

Орешарски може и да не е създал кръга КТБ, но е факт, че първите по-широки крачки в икономиката и финансите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева бяха насърчени от правителството на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, чийто финансов министър е в момента премиер. Орешарски е човекът, който в края на мандата на правителството на Сергей Станишев на заседание на Министерски съвет внася предложение за замяна на имоти и терени на НАП, от която КТБ и Ирена Кръстева щяха да получат терена около сградата на ИПК "Родина". Сделката е спряна само заради отпора на министрите от НДСВ, а по-късно с половин уста призната за неизгодна за държавата.

Пеевски беше зам.-министър в Министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем, а майка му стана постепенно собственик на медийна империя. В четвъртък Местан спомена и средствата на държавните фирми - "Чух, че огромна част от публичните средства са били в банката на този човек. Аз питам - кога средствата бяха в неговата банка, при чие управление. Мисля при управлението на г-н Бойко Борисов огромен процент от публичните средства са били там." "Ние заварихме парите в тази банка и ги намалихме с 300 милиона", отвърна му задочно Борисов.

Тук непрозрачността на държавата пречи да се каже със сигурност кой е по-малко прав, но наличната информация ги оборва и двамата. Първите данни за концентрацията на държавните пари в КТБ, които станаха публично достояние, бяха към средата на август 2009 г. и показваха, че към този момент най-големите държавни фирми са държали 420 млн. лв., или 35% от всички. Това, от една страна, показва на Местан, че статуквото е наследено от управлението на тройната коалиция (приключило в средата на 2009 г.), а от друга показва на Борисов, че твърдението му, че са извадени 300 млн. лв. от КТБ е несъстоятелно - от разкритите от служебния кабинет след неговото управление документи стана ясно, че парите на всички енергийни дружества (и много други) продължават да са в банката, а те по никои сметки не са "само" 120 млн. лв. Може би Борисов е имал предвид тази сума спрямо някаква пикова стойност през управлението на ГЕРБ, когато концентрацията в банката се увеличава - към края на 2009 г. в КТБ са 46% от депозитите на държавните фирми (385 млн. лв.), а към март 2010 г. - 48% (408 млн. лв.). След това информация за това не беше предоставяна, а единствено една справка от икономическото министерство към края на октомври 2011 г. показа близо 640 млн. лв. в КТБ само от фирмите, за които то отговаря.

Въпреки нечистоплътната защита в стил "ние може да сме лоши, но вие не сте по-добри" Местан е прав в твърдението си, че "ако г-н Пеевски е онова зло, за което го представят сега от ГЕРБ и разгърнаха тази бясна кампания срещу него, би трябвало една от двете тези да не е вярна - или ГЕРБ са се борили със злото, или Пеевски не е олицетворение на злото. Няма как да бъдеш в прегръдка със злото и да се бориш с него". Но няма как да се отмине просто с усмивка опитът му да представи отношенията между ДПС и Пеевски просто за част от джентълменското поведение - "ние си ценим хората, ние не си предаваме хората. Нашето отношение към Пеевски стъпва на реалната същност на този човек, а не на митологизирания му образ", каза лидерът на движението, което създаде богата хранителна среда и политически параван на модела на КТБ.

Логиката в известната сентенция, че успехът е с много бащи, а провалът е сираче, в случая с Делян Пеевски очевидно е обърната. Ще се окаже, че едно от най-скандалните участия в българската политика в лицето на депутата от ДПС има много бащи и противно на общоприетите неписани правила на морала това е представяно за нещо нормално, а не осъдително. Нещо повече - общите тайни служат за отправяне на заплахи, като тази, прозвучала от устата на Местан в пленарната зала преди дни: "Разговорът за Пеевски не е в полза на ГЕРБ. Ще направя кратка пауза и ще повторя - разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ. Тази сутрин намекнах част от нещата, които имам да кажа. Затова, моля ви за тишина, бъдете малко по-кротички. Ако искате, мога да променя темата на изказването и да говоря за ГЕРБ и Пеевски."

Всичко това се случи по време на отчета за 100-те дни работа на правителството - протоколно събитие без някаква особена стойност. Защото всъщност последните 100 дни не минаха под знака на първите стъпки на правителството. Те бяха изцяло доминирани от шока, който разтърси цялата държава след избора на Делян Пеевски.

Въпросът "Кой" през последните седмици се превърна в един от основните лозунги на протеста срещу коалицията между БСП, ДПС и "Атака". Първото му значение е да се разбере кой предложи депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС - въпрос, който е важен, защото ще покаже поне донякъде веригата кукловоди зад послушните депутатите, които формално го избраха. Много по-големият въпрос обаче е кой всъщност направи Пеевски и групата около него; кой позволи на кръга около КТБ и нейния собственик Цветан Василев да се вплете толкова плътно в политиката, че от него да зависи не само резултатът от изборите, но и каква ще е конфигурацията на властта след тях.

Тази седмица беше даден част от отговора на този въпрос. "Нееднократно съм се виждал със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев", заяви лидерът на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов в четвъртък. Чистосърдечно и в същото време арогантно призна: "Тогава сме го молили да става спонсор на волейбола, на мотокроса, за Гигинския манастир." "Както с всички други банкери, с всички бизнесмени и всички, които са искали или имали някаква инвестиционна политика и са искали да се срещнат с министър-председателя - това е практика в цял свят", обясни Борисов. И отбеляза, че не се срамува от нито една своя среща и от нищо, което е направил, защото било "винаги в услуга на държавата".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  klasnata avatar :-|
  klasnata
  • -134
  • +10

  Постничко Капитал,вече ви се свършиха аргументите ли.В случа

 • 2
  klasnata avatar :-|
  klasnata
  • -148
  • +47

  Постничко Капитал,вече ви се свършиха аргументите ли? В случая както обичате да правите удряте с една статия два заека,от една страна омразния ви Цветан Василев,от друга ГЕРБ и Бойко Борисов.ГЕРБ свърши много повече за България от всички предишни правителства взети заедно и техните грехове са нищожни в сравнение с тези на хората които в момента лансирате от Реформаторския блок.Защото всички помним какво беше по времето на управлението на Иван Костов.Кунева беше част от крадливата тройна коалиция,а онзи ден сина на цар Киро каза как е купувал ромски гласове за Зеленогорски.А Касим Дал беше дълги години дясната ръка на Доган.

 • 3
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Снимката горе , както и заглавията много напомнят на някакъв некролог..

 • 4
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Всички партии в този парламент са еднакво еигматични по скандала Пеевски

 • 5
  pruch avatar :-P
  pruch

  По темата има един подходящ виц.

  Прасчо и Мечо Пух се срещат в гората
  - Мечо какво правиш?
  Мечо Пух отговаря - Ям портокал.
  - А защо мирише на ако?
  - Защото го ям за трети път

  Няма как новините за това на снимката да миришат на нещо по различно при условие ,че се поднасят отново и отново и отново....

 • 6
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Айде пак Бойко виновен. Фалшиво звучите.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Много добра статия - браво Капитал. Повече такива статии - обективни и право в целта по актуалните проблеми на деня.

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  А стиа бе! Едни олигарси ти обясняват, че други такива, по-мощни от тях били много лоши!
  За мен лоши олигарси са тези всички такива!
  А по-лоши от тях за мен са онези, които бъркат директно в джоба ми! Посредством ВЕИ енергия напр

 • 9
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Ако капитализма беше нещо добро, нямаше да има толкова много революции. Но и експеримента с комунизма се оказа неуспешен, така че няма накъде. Нищо не можем да направим срещу олигархията, поне на този етап. Но пък имаме по-богат опит от западняците и можем да преценяваме нещата. Сега чакаме чичо Сам да измисли нещо по въпроса, което едва ли ще стане. Китайския модел също е много интересен, а вероятно и перспективен. Ще поживеем, ще видим.

 • 10
  blagocvetanov avatar :-|
  Благовест Цветанов

  Нямам думи... Случващото се е пълна порнография!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK