Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В следващите десетина месеца доброволната оставка едва ли ще е факт<br>

Как?

Четири сценария, които могат да доведат до падането на кабинета

12853 прочитания

В следващите десетина месеца доброволната оставка едва ли ще е факт<br>

© Надежда Чипева


Сто дни след началото на протестите правителството прави своя отчет за първите три месеца от работата си. И няма намерение да подава оставка въпреки рекордното недоверие в него. Това беше очакван сценарий. За управляващата трета или четвърта цедка политици след промените, общественото недоволство отдавна не е аргумент - те са закоравели циници, които считат, че всичко може да мине, щом е ставало толкова често и преди. Така че нямаше как вълните на промяната да не се разбият в бетонната преграда на статуквото.

В политическия хаос има още няколко водовъртежа, които могат да повлекат надолу кабинета на Орешарски. Опитахме се да оценим вероятността на различните сценарии с цялата условност, че в сегашната конфигурация прогнозите са трудни. Все пак - някой очакваше ли, че Пеевски ще бъде избран за шеф на ДАНС?

Правителството може да се свали само

Малко вероятно

Извършването на още една истински талантлива политическа глупост като назначението на Пеевски, разбира се, е в състояние да изкара още повече хора на улицата. Потенциал за подобно решение, разбира се, винаги има, но вероятността то да се случи е малка. Правителството и управляващото мнозинство се пазят неистово от взимането на решения, дори с минимален потенциал да предизвикат конфликт. Разбира се, това до голяма степен обезсмисля самото управление, но този въпрос не изглежда да притеснява особено БСП, ДПС и "Атака". Политиката най-често се свежда до това да балансираш между противоречащи си интереси и win-win ситуациите са изключително редки. Стратегията на мнозинството да бяга от конфликтни решения е свързана и с вероятен отказ от сериозни реформи, което обаче може да доведе до избухване на много бомби - в енергетиката например, където сегашното сваляне на цените само увеличава и без това съществуващите огромни дефицити. По-интересно обаче е дали свиващият се публичен ресурс за преразпределяне няма да доведе до вътрешни конфликти.

Неадекватната политика на правителството води и до международна изолация. Още на втората седмица на кабинета френският и германският посланик (към тях се присъедини и холандският) излязоха със специална декларация срещу налагането на олигархическия модел на политика в България. Предната седмица и британският посланик припомни, че назначението на Пеевски е било шок за международната общност. Подобни изявление са безпрецедентни, дори и в сравнение с предишните чести изказвания на американски посланици, които иначе имат самочувствието да говорят от последна инстанция. Първите признаци на изолацията са вече видими - премиерът и външният министър вече четири месеца нямат официално посещение в чужбина и единственият им шанс да се покажат под международните прожектори е в кулоарите на Брюксел или на икономически форум в Китай. Това само по-себе си не означава нищо. Кабинетът може да си работи в изолация - Виктор Орбан в Унгария няма особени проблеми. Но както показва опитът с Жан Виденов (а на него му трябваше цяла година да отблъсне всички чужди партньори), това никак не помага.

Зимата ще изкара повече хора на улицата

Много малко вероятно

Митът за злата зима е особено популярен сред политическите анализатори всяка есен. Протестите от февруари тази година обаче са първите, които наистина избухнаха заради високи сметки. Събитията от януари 1997 г. също бяха през този сезон, но причините за кризата тогава бяха много по-сериозни от ниските температури. Сега ситуацията е по-различна и защото рисковете на застудяването се отчитат от БСП и ДПС. Усилията да се намали цената на тока са точно опит властта да се предпази от нови гладни бунтове. Протестите от февруари бяха напълно изненадващи за всички политици, но сегашното управление ще направи всичко възможно да неутрализира поне този повод. Това не означава обаче, че могат да се предвидят всички потенциални кризи. Недобре обмислени действия могат да доведат до увеличение на други големи разходи на домакинствата (съвсем теоретично - например лихвите по кредитите)

Правителството може да падне, ако вътрешната опозиция в БСП го свали

Възможен вариант, но не веднага

Засега в партията вътрешната опозиция е притихнала и не предприема никакви резки движения. Причините са няколко - външната заплаха в лицето на уличните протести мобилизира червения електорат и, съобразявайки се с настроенията на хората по места, дори недоволните от Сергей Станишев си мълчат. Другото обяснение е свързано с очакванията за лична реализация - кадри по места, които се надяват да бъдат назначени на различни позиции във властта и не биха тръгнали след алтернативни на ръководството водачи. Синдромът "Николай Добрев" е също част от анализа - през 1997 г. тогавашният вътрешен министър, излъчен за премиер от БСП след Жан Виденов, под напора на уличните протести и недоволство и при вътрешнопартийни сътресения заедно с Георги Първанов отказа да състави правителство. Бяха насрочени предсрочни избори, които десницата спечели. БСП се върна във властта след осем години в опозиция. Николай Добрев беше намразен от половината партия. По ирония на съдбата лицата на сегашната вътрешна опозиция са Георги Първанов, който в повечето случаи е подкрепян от сина на Николай Добрев, както и хора с по-различни позиции от председателя като Георги Кадиев например.

Освен това има разминаване в тактиките, които недоволните от поведението на Станишев смятат за печеливши - Първанов, който не е депутат, а и няма друга трибуна за изява, от тази седмица се опитва да реанимира идеята за АБВ като платформа за дискусии по отделни политики. Първата е насрочена за неделя в НДК и на нея е поканена цялата парламентарна група на левицата, но най-вероятно малцина ще отидат. Концепцията от края на 2010 г. е да симулира ветрило от гравитиращи около левицата формации - неправителствени организации, браншови групи, малки сдружения и проекти, които да увлекат и препакетират БСП. За себе си сигурно отделя ролята на вдъхновител и водач. Той е наясно, че няма вариант да се върне отново като председател на партията. В нейните среди обаче има хора, които смятат, че на следващия конгрес имат качества да наследят Станишев. Твърди се, че председателят също подготвя почвата за приемник в лицето на външния министър Кристиан Вигенин, а защо не и члена на ръководството Красимир Янков. При определени обстоятелства - съвпадане на интересите на сегашния председател и част от софийската организация, е възможно това да е и евродепутатът Илиана Йотова. Конкуренцията най-вероятно ще е в лицето на Драгомир Стойнев, доколкото той беше кандидат за поста и на предишния конгрес, така че не би било изненадващо. Потенциален претендент, разбира се, е и Георги Кадиев.

При липса на някакви извънредни събития борбата за първото място в партията може да се случи не по-рано от изборите за Европейски парламент в края на май 2014 г. По думите на депутат от БСП, ако Сергей Станишев стане евродепутат и председател на групата на левицата там или еврокомисар, това би било "безболезненото решение" и от само себе си ще се стигне до промяна на ръководството на БСП. Дали новият председател ще се опълчи на прекомерните амбиции на ДПС, дали ще се откаже от властта на всяка цена и договорките със задкулисието и дали ще се стигне до предсрочни избори зависи от личността му. Дотогава обаче Сергей Станишев ще бъде оставен да поеме негативите от сринатото доверие в БСП и да плати цената за това. 

Правителството на доктор Франкенщайн

Малко вероятен сценарий

Последните няколко дни изобилстваха от новини и коментари, които пораждат съмнения дали между правителството и БСП не съществува напрежение. От една страна, Антон Кутев, Татяна Буруджиева, а и самият Сергей Станишев публично намекват на Пламен Орешарски, че продължителността на живот на кабинета му зависи от степента, в която изпълнява обещанията на социалистите от предизборната кампания, "защото не той, а БСП се явява на избори" (по Кутев пред в. "Стандарт"). От друга страна, премиерът нееднократно е казвал, че той ще прави, каквото трябва, а съдбата на правителството зависи от подкрепата, която има в Народното събрание. Освен това в последните дни стана ясно, че няма да бъде отменен данъкът върху лихвите, нито се планира въвеждането в близко време на семейното подоходно облагане, както обещаваха социалистите, а и се отменя данъчната отстъпка по ипотечните кредити за млади семейства. Няма да се увеличава минималната работна заплата от есента, а може би от 2014 г., а и таванът на пенсиите може би няма да падне. Ако правителството заживее собствен живот, подобно на чудовището на доктор Франкенщайн и не се съобразява с настояванията на БСП, а и на ДПС, например е възможно да се стигне до смяна на кабинета. Механизъм за това е вот на недоверие, подкрепен от двете партии и поне един човек от друга парламентарна група (ГЕРБ или "Атака").

Подобен вариант, макар и силно хипотетичен, изглежда удобен за основните участници в него. Орешарски ще запази физиономията си на "десен" финансист, който не е съгласен да изпълнява леви и популистки мерки, като строежа на АЕЦ "Белене" например. Ще изглежда бунтар в очите на обществото срещу мнозинство, към което доверието е минимално. БСП и ДПС пък могат да се оправдаят с непокорния премиер, с разочароващо поведение, който е свален от власт, защото е саботирал изпълнението на хубавите идеи в полза на обществото. Едно от обясненията за номинирането на Орешарски за премиер беше именно това - че при нужда по-лесно може да бъде сменен, отколкото политическо лице с влияние в структурите на БСП.

Рисковете се крият в последващите процедури - ако правителството получи вот на недоверие, мандатът за съставяне на друг кабинет отива в най-голямата парламентарна група - ГЕРБ. В сегашния парламент на пръв поглед изглежда, че партията на Бойко Борисов не би могла да намери достатъчно подкрепа, за да управлява. През последните години обаче има немалко доказателства за това, че ГЕРБ и ДПС могат да намерят общ език.

Сто дни след началото на протестите правителството прави своя отчет за първите три месеца от работата си. И няма намерение да подава оставка въпреки рекордното недоверие в него. Това беше очакван сценарий. За управляващата трета или четвърта цедка политици след промените, общественото недоволство отдавна не е аргумент - те са закоравели циници, които считат, че всичко може да мине, щом е ставало толкова често и преди. Така че нямаше как вълните на промяната да не се разбият в бетонната преграда на статуквото.

В политическия хаос има още няколко водовъртежа, които могат да повлекат надолу кабинета на Орешарски. Опитахме се да оценим вероятността на различните сценарии с цялата условност, че в сегашната конфигурация прогнозите са трудни. Все пак - някой очакваше ли, че Пеевски ще бъде избран за шеф на ДАНС?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

67 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА
  • -12
  • +167

  Петият вариант е правителството да умре от срам поради некадърността си. Но пък е най-малко вероятен.
  ОСТАВКА!

 • 2
  azaza avatar :-|
  azaza

  Възможно е и сваляне чрез референдум: https://www.facebook.com/referendumostavka

 • 3
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Кризата с бежанците ще свали кабинета.

 • 4
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  ПАВЛА -Неутрално 20 сеп 2013 17:181
  "Петият вариант е ..."

  Шестият е като я караме така, не работим .
  Седмият - Като навлязат чужденците и не се раждат Българчета.
  ...

 • 5
  qik23308261 avatar :-(
  Elena_Trajanova

  Може да падне и ако ДПС и ГЕРБ се разберат за нови избори, но пък ДПС са гладни все още за източване на обществени средства (тъкмо наместиха кадрите)...

 • 6
  antipa avatar :-P
  D-r D

  От всичките изброени в коментара сценарии излиза, че е много малко вероятно правителството да падне предсрочно. Явно ситуацията на изпълнителна власт под натиск устройва и онази част от олигархията, която не се припознама като червена. И за нея остава от софрата...

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#5] от "Elena_Trajanova":

  Аз лично не мога да се сетя за депутат от ДПС, който да не е с единият крак в затвора така че от там подкрепа за свалянето на кабинета не чакайте. Има 2 основни варианти - излизат 100 000 души и палим парламента или вътрешната опозиция в БСП прави преврат с цел да запази целостта на партията.

 • 8
  pogled avatar :-|
  Григор Лилов

  Петият вариант е най-вероятния - да свършат парите, което вече се вижда по рязането на всякакви обещани разходи, макар и в символични размери. А без пари не се управлява (справка Виденов)

 • 9
  izabell avatar :-|
  izabell

  Очаква се много студена зима,от политиците назована "зла".Едва ли такава зима ще вдъхновява водачите на политическите партии и формации,по-скоро ше се свият в чрупките си...Довиждане до пролетта.

 • 10
  plf avatar :-|
  plf

  Хм, тези варианти са само утопични. Трябва друг по-осезаем!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK