Над милион българи без цифров ефир
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над милион българи без цифров ефир

Над милион българи без цифров ефир

Държавата ще трябва да решава проблема с безплатната телевизия в трудно достъпните райони

Паулина Михайлова
7252 прочитания

350

хил. души минимум ще останат без безплатна цифрова телевизия от 1 октомври.

Между 350 хиляди и един милион българи може да останат без безплатна ефирна цифрова телевизия от 1 октомври, когато ще бъде изключен аналоговият ефирен сигнал. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Така след няколко години подготовка за процеса на цифровизация, в която бяха ангажирани няколко ведомства и десетки милиони левове, похарчени за рекламата му, се оказва, че немалка част от гражданите ще останат "зад борда" на иначе общественополезното начинание.

Далеч, далеч, зад хълма

По думите на Веселин Божков без телевизионен ефирен сигнал ще се окажат доста села в труднодостъпни райони, които обаче все още не са на 100% уточнени. Числата от 350 хил. до 1.09 млн. души са пресметнати на база 7.2 млн. общо населението на страната.

Двата лиценза за търговски мултиплекс мрежи на НУРТС предвиждат до началото на септември те да осигурят покритие съответно на 85% и 95% от населението на България. Изискването в лиценза на "Фърст диджитал" за обществен мултиплекс е той да има "обхват" за 95% от гражданите. Тези условия вече са изпълнени, както от КРС няколко пъти обясниха. Проблемът идва оттам, че за останалите между 5 и 15% от населението, които живеят предимно в крайните гранични зони и в планински местности, мрежа няма. Затова, ако не се вземат спешни мерки, след 30 септември хората, които ще останат без аналогова телевизия, на практика ще бъдат принудени да станат клиенти на платените кабелни или сателитни мрежи, каза Веселин Божков. Въпреки всички проблеми около цифровизацията обаче неговото мнение е, че поредно отлагане на края на аналоговото излъчване не е вариант. "По-добре да се тръгне и да започне проба-грешка, явно, че ще възникнат някои проблеми. Въпросът е да се реагира много гъвкаво и адекватно и в информационната кампания", смята председателят на КРС. "Получени са едни пари, но се вижда, че има реални проблеми", каза той по повод кампанията. "Надявам се държавата да обърне внимание." За реклама на процеса на цифровизацията държавата на два етапа отпусна общо 19 млн. лв.

Пари, и то доста

Председателят на съобщителния регулатор вече се е обърнал към мултиплекс операторите с молба да качат на сайтовете си картата на България с поименно указани места къде след 30 септември ще има сигнал и къде не. "Така ще стане, че социално слабите ще получат декодерите си, но няма да ги ползват според целта им, а ще седят за украса. Ще се получи един вторичен пазар за препродажба на декодери, както се е случвало вече с други социални придобивки", допълни Веселин Божков. За да се разреши проблемът, той призова да се направят законодателни промени, с които да се осигури стопроцентово дигитално покритие. "Затова аз апелирам и към българското правителство, и към законодателните органи, защото това трябва да се реши. И още повече, след като си постигнал веднъж този процент, ние не казваме по-нататък това да бъде доразвито. Тоест, ако към днешна дата при стартирането имаш 85% задължително покритие, по-нататък да стане 95, после - 99%. Това не стои като задължение на мултиплекс операторите и затова трябва да се измени нормативната база може би", заяви Веселин Божков.

Чисто нормативно решенията за процеса на цифровизация се вземат от т.нар. Орган по цифровизацията към Министерството на транспорта и съобщенията. Затова от КРС уточниха, че евентуалните предложения за законодателни промени могат да се очакват оттам. В случая обаче очевидно става въпрос за това държавата по някаква схема или да стимулира мултиплексите да доизградят мрежите си, или директно да финансира това. При всички случаи обаче според запознати с техническата част на процеса става въпрос за немалка сума пари именно защото изграждането на мрежи в труднодостъпната част на страната изисква по-голям брой съоръжения. "Не е изключено в случая покриването на въпросните 5-15% от населението да струва толкова, колкото цялата мрежа до момента", твърди специалист, предпочел името му да не се споменава. От НУРТС не успяха до редакционното приключване на вестника да дадат коментар по какъв начин според тях въпросът може да бъде решен.

Проблемът с мултиплекс мрежите беше повдигнат още преди години при подготовката на първия план за цифровизация на България. Той всъщност е логичен, предвид релефа на страната. Тогава един от обсъжданите варианти беше непокритите 15% от територията на страната да бъдат поверени на DTH (сателитни) оператори, а държавата да финансира безплатното раздаване на крайните устройства на гражданите в населените места с насечена инфраструктура. Това предложение в крайна сметка отпадна при следващите варианти на плана, защото представителите на тв каналите бяха против него. На пазара вече се коментира, че трудно ще бъде намерен механизъм, който да оправдае инвестицията в покритието на тези 15%, защото заради трудния терен цената ще е изключително висока. За никого не е тайна, че и в момента хората от труднодостъпните райони нямат сигнал и ползват местни кабелни оператори или сателитен доставчик на телевизия.

Поредно отлагане на края на цифровизацията не е добър вариант, смята председателят на КРС Веселин Божков.
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
350

хил. души минимум ще останат без безплатна цифрова телевизия от 1 октомври.

Между 350 хиляди и един милион българи може да останат без безплатна ефирна цифрова телевизия от 1 октомври, когато ще бъде изключен аналоговият ефирен сигнал. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Така след няколко години подготовка за процеса на цифровизация, в която бяха ангажирани няколко ведомства и десетки милиони левове, похарчени за рекламата му, се оказва, че немалка част от гражданите ще останат "зад борда" на иначе общественополезното начинание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-P
  jorosrabskia

  това е тайното оръжие на правителството за повишаване на раждаемостта": младите семества ще правят пове4е секс вместо да се разсейват със гледане на телевизия :)))

 • 2
  mitkovasilev avatar :-P
  Митко Василев

  У Добри лаки изгореха с такси за кабелна :)

 • 3
  diangello avatar :-|
  diangello

  Чета и не вярвам какво виждат очите ми...
  В България се говори за реална цифровизация от 7 години насам, а все още Божков говори с хипотези - и то като се има предвид, че аналоговия сигнал спира след 10 дни, а освен това са похарчени милиони левове по този проект.
  В нашата страна, когато от устата на висш чиновник се изричат догадки, то до реалното случване на нещата минават от 4 до 10 години.
  Апропо, по последни данни на ГРАО около 80% от българското население е урбанизирано.
  БТК, в частност НУРТС, (която вече е ЕАД) с удоволствие ще се възползва от законовата възможност, за да подобри пенетрацията на DTH услугата си с някое и друго "социално пакетче". Бизнес лостовете са в техни ръце.

 • 4
  shilliew avatar :-|
  shilliew

  Проблемът с мултиплексите е, че обществената поръчка май беше пригодена за фирми около Цв. Василев и Пеевски. Няма как да не възникнат проблеми при тези доказано увредени хора...

 • 5
  plf avatar :-|
  plf

  Аз пък съм учуден, как аджеба в София има 1.5 -2 милиона, а още половин София се е покрила по труднодостъпни места?

 • 6
  dimitardm avatar :-|
  mitakadm

  Браво на Органа по цифровизация! Сега се сетиха че има сключен договор с такава клауза. Както се казваше - бедните да го ..... Аз смятам така: 20 мил. лв само за реклама + разходи по кампанията като сайт, покупка на цифрови приемници, издръжка на компетентни държавни служители още 10 мил. лв. При цена на приемник от 35-40 лв на едро (а не на парче както по обществената поръчка) това прави 750 хил. -850 хил. приемника (домакинства) Сега да питам - за какво им беше цялата тази глупост, да не говорим и евентуално глобата от ЕК защото сме закъснели със сроковете? Даваш приемниците безплатно на хората, които нямат подходящ приемник и правиш и задължаваш мултиплексите да осигурят сигнал по карта, покриваща територията, където ще има приемници. И това би трябвало да е условие на самата поръчка за изграждането на мултиплексите. 95% от населението - а защо не беше 95% от територията на страната?

 • 7
  townboy avatar :-|
  townboy

  Нашата цифровизация се оказа "на гол г** чифте пищови". Поне дъртаците из дивотията няма да гледат от екрана разни войводи дето ги надъхват и после да гласуват за мутри и неуравновесени психопати псевдо националисти.

 • 8
  ogiigo avatar :-(
  Ogiigo

  До коментар [#6] от "mitakadm":

  Бедните винаги са го духали ( пък и кой се интересува от тях)! Та случващото се сега не е изненада.++++++++++++++++++++++++++++

 • 9
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Не мога да разбера защо държавата не направи обществена поръчка и да накупят телевизори и да ги раздадат вместо да дават безбожни пари за безумни реклами в които учат баби и дядовци кое де се вкарва и че трябва да търсят "сет оф бокс". Разбира се в страната на тъпотата- ние придаваме ново измерение и дълбочина на това понятие.

 • 10
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Ако не в друго, то поне в харченето на пари за глупости ни бива... Бах тая цифровизация, златна не, ами платинена ще ни излезе и накрая... пак без телевизия (за доста хорица)... то не, че има нещо свясно за гледане де...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK