Данък лихва остава и догодина

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че темата за увеличение на минималната работна заплата догодина ще бъде разгледана преди приемане на следващия бюджет

Данък лихва остава и догодина

Синдикати и работодатели не постигнаха съгласие за данъчните промени

5004 прочитания

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че темата за увеличение на минималната работна заплата догодина ще бъде разгледана преди приемане на следващия бюджет

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Данъкът, с който се облагат доходите от лихви по депозити, няма да бъде отменен през следващата година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник. От данъка през следващата година се очакват 90 млн. лв. приходи, които според министъра може да се използват за образование.

Семейно подоходно облагане през следващата година също няма да има въпреки  настояването на синдикатите. Чобанов обаче остави вратичка, че данъчното облекчение за млади семейства с ипотечни заеми може и да не отпадне, както се предвижда в момента.

"Виждаме, че преференцията за младите семейства има доста голяма подкрепа. Към момента ние сме по-скоро за отмяната й от гледна точка на това, че не смятаме, че тя функционираше оптимално, но като цяло сме отворени в рамките на времето, което остава, да обмислим подобряването й, може би разширяването й по посока на чуждестранни лица", каза министърът.

Промяна за лизинга

Част от бизнеса е изразил опасения за предлаганата от правителството промяна в закона за ДДС, която засяга  доставките на стоки при условията на финансов лизинг. Ако тя влезе в сила, лизингодателите ще трябва да внесат косвения данък върху стоките, отдадени на лизинг, накуп, въпреки че е планирано те да получават плащането от своите клиенти на вноски. Зам. финансовият министър Людмила Петкова обяви, че промените ще важат само за сключените сделки от началото на 2014 г.

НАПкато КАТ

Людмила Петкова обясни, че новите правомощия на данъчните да спират транспортни средства, които превозват рискови стоки откъм измами с ДДС, се налагат за бързооборотни стоки като плодове и зеленчуци, захар и месо например. Според проектоизмененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс приходната администрация ще може и да пломбира заредените микробуси, да налага запори върху рисковите стоки и да следи разтоварването. Списъкът с рискови стоки ще бъде определян всяка година. Николай Ненков от КНСБ очерта промяната като положителна, но добави, че е добре да се поясни какъв е критерият за определяне на рисковите стоки. Васил Велев от АИКБ каза, че като цяло подкрепя замисъла, но от асоциацията са предоставили предложения, с които да се избегнат корупционни практики. За тази опасност предупредиха и данъчни експерти. Според Красимир Мерджов, данъчен консултант, има опасност новите правомощия на данъчните да се превърнат в нещо като "един нов  КАТ, на който ще трябва да се плаща на място, като те спрат, за да си  спестиш неприятности".

Без консенсус

Все пак социалните партньори не постигнаха консенсус по предлаганите от правителството промени в данъчните закони за следващата година. Причината - не са имали достатъчно време да се запознаят с тях. Извън предлаганите промени от правителството бизнесът поиска общинската такса смет да се определя не в зависимост от дълготрайните активи, както е в момента, а от количеството отпадъци, които генерира всяко предприятие. Синдикатите пък отново поискаха да се въведе минимален необлагаем доход, като по думите на Николай Ненков от КНСБ това ще остави по 30 лв. в джобовете на работещите. Бизнесът се обяви срещу тази мярка. Финансовият министър допълни, че на по-късен етап ще се водят дискусии и по семейното подоходно облагане, такса смет, данъка върху лихвите по депозитите и необлагаемия минимум.

Спорът за минималната заплата

От БСП настояват минималната работна заплата да се увеличи до 340 лв. от началото на следващата година, стана ясно пък след заседанието на партията във вторник. По думите на председателя на социалната комисия Корнелия Нинова основните приоритети на партията са замразяване на пенсионната възраст и вдигане на минималната работна заплата. Все мерки, които срещат неодобрението на бизнеса. От думите на Нинова стана ясно още, че в БСП се обсъждат няколко варианта за увеличение на максималния осигурителен доход догодина, като единият от тях предвижда ръст до 2500 лв.

 

Синдикиран заем или евробондове

До края на годината България може да потърси до около 400 млн. евро или под формата на синдикиран заем, или като пласира еврооблигации, заяви финансовият министър Петър Чобанов, предаде Reuters. Идеята правителството да потърси заем от чуждестранни банкови институции Чобанов лансира още преди седмица, като тогава спряганата сума беше за до 360 млн. евро, или 700 млн. лв. Това число е и практически таванът, тъй като от позволените след актуализацията 3 млрд. лв. държавата вече е пласирала над 1.85 млрд. лв. и е заявила още 450 млн. лв. емисии на вътрешния пазар. Финансовият министър добави още, че правителството ще се стреми към по-нисък бюджетен дефицит догодина. След актуализацията на бюджет 2013 дефицитът бе увеличен до 2% от БВП. Прогнозата на Чобанов за ръста на икономиката през тази година е 0.6%, но догодина очакванията му са за ръст на БВП от 2%.

Данъкът, с който се облагат доходите от лихви по депозити, няма да бъде отменен през следващата година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник. От данъка през следващата година се очакват 90 млн. лв. приходи, които според министъра може да се използват за образование.

Семейно подоходно облагане през следващата година също няма да има въпреки  настояването на синдикатите. Чобанов обаче остави вратичка, че данъчното облекчение за млади семейства с ипотечни заеми може и да не отпадне, както се предвижда в момента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  villiger avatar :-|

  Трудно се отменя въведен данък, пък дори и предизборно да си му бил върл противник...

 • 2
  xps avatar :-|
  xps

  А щяла да го махат, лъжат ли лъжт ли лъжат...

 • 3
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  яко дране за хората !

 • 4
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  И така, списък на лъжите на тройната коалиция: 1/преди: ще въведем необлагаем минимум; сега: няма да има необлагаем минимум; 2/преди:щемахнем данък лихва; сега - данък лихва остава.
  Нововъведения на лявото социално правителство: премахват се привилегии за млади семейства; до края на мандата (или по-рано) ще се въведе ергенски данък или казано по-културно: семейно подоходно облагане.
  Очакваме: връщане на жителството.

 • 5
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Нормално е данък лихва да остане. Не може да има необлагаеми доходи. Дори трябва да закърпят закона, така че да се облагат всички лихви от всякакви депозити, а не само срочните. Банките много лесно изработват продукти, които заобикалят този данък.

  Дайте да си говорим по същество. Един годишен депозит от 100 лв. при лихва от 5% на година накрая на годината дава 5 лева. От тях ти взимат 10% т.е. 50 стотинки данък лихва. По сметката ти остават 104 лв. и 50 ст. Обаче ако имаш депозит 1 000 000 лв. ще получиш 50 000 лв. лихва или по 4166 лева на месец. Един доста добър доход. Не ти е необходимо да работиш. След като платиш 10% данък т.е. 416 лв. ти остават 3750 лв на месец. Пак доста добър доход.

  Та излиза, че ако имаш милионче то те издържа. Или по-точно издържат те хората дето теглят заеми, за да си купят жилище и плащат лихви на банката.

  Та след като лихвата е доход е съвсем редно тя да се облага.

  Ако БСП се бяха отметнали от този данък щяха да покажат, че работят за интересите на тези с големи депозити демек олигархията, а не за "малкия" човек дето дори няма депозити или има такива депозити, че такса теглене от банкомат му е по-голяма от данъка за година.

 • 6
  ruark avatar :-|
  ruark

  ето къде е пак клопката некъдърно управление на средствата.
  ще ги дадем за образувание....тоест за фирмите които ще строятили доставчиците които ще доставят, тоест близки фирми и които ще снасят комисиоони..... или дивиденти от дялово участие.
  как необразовани политици съсипват страната.
  ЦЕЛТА НА ДАНЪКА КОГАТО ГО ПРЕДЛОЖИХ В ПИСМО ДО БОЙКО БЕШЕ ПОСТЪПЛЕНИЯТА ОТ НЕГО ДА СЕ РАЗДАДЪТ НА ХОРАТА.
  тоест повишаване на пенсии, на детски, на държавни заплати, на смотни майки, и социални помощи ЗАЩОТО
  тези пари отиват директно в реалната икономика,
  ЗАЩОТО пенсионера ще купи повече круши или ще даде на внучето,
  ЗАЩОТО с 40 лв на година повече детски или може би 70 лв, майките ще купят повече на децата
  ЗАЩОТО
  ВСЕКИ КОЙТО ПО ВЕРИГАТА ПОЛУЧИ ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ ГИ ИЗХАРЧИ
  и те отиват за част от съвземане на икономиката
  лихвите трябва да са не само по депозити а и по текущи, фирмени сметки, лихви от капиталови доходи от финансови продукти.
  тогава тези пари ще ндхвърлят 200 милиона които би трябвало да се вливат в икономиката ако се разпределят на народа.
  ако един човек има спестени 2000 или 1000 лева или 5000 лева изхождам от масата то при 4,5 % лихва ще плати данък при 2000 лева само 9 лева, при 5000 лева депозит на 4,5 % средна год лихва данъка е 22 лева.
  лихвите от богатите и от чуждестранни вложители отиват за народа са покупателната способност, която и без това е ниска.
  пример ако в бг има 1 мио пенсионери и пенсията им се повиши с три лева на месец , 36 лж на година. ако този пенсионер е спестил 1000 лева при 4,5 % лихвато той трябва да плати данък лихва 4,5 лв а ще получи накрая на годината 36 лв.
  ами ако в едносемейство има държ служител, пенсионер малко дете и на тях им се дадът 2 или 3 лв на месец повече тогава в сем. идват на година 200 или 300 лж повече ако живеят заедно както е в повечето случай в провинцията.........
  това е замисъла. и тъй като половината от депозитите не са български а на фондове, банки емигрнати, чужденци и тнт. значи една мин. част от парите остават в бг НО те трябва да се раздадът на по горните групи.......

 • 7
  nuzzo avatar :-|

  Това, че партия се отмята от дадени предизборни обещания не е новина. Инфлацията на думите е практика при политиците. Нима има изненадани !?!?!?
  В България отдавна съществува прекомерен политически риск при всяко бизнес начинание и случаят с облагането на депозитите е поредният факт.

 • 8
  peshi665rov avatar :-|
  dedo pepo

  Да е само този,да го преглътнем,ама остават и други,въпреки предизборните им обещания-плоския данък,липсата на долни граници и необлагаеми минимуми...Е има и неща,които се променят-отпадането на намалението кредитния данък на млади семейства...

 • 9
  anonymous1 avatar :-|
  anonymous1

  До коментар [#5] от "Симо":

  Ако те беше грижа за малкия човек, щеше да си направиш сметката, че именно него ощетява този данък, а милионерите така или иначе имат начин да го избягват.

  Този данък означава да се дадат пари на бедните като се вземат пари от още по-бедните.

  Ако някой си продаде бащиния апартамент, сложи парите в банка на лихва, и с нея плаща наем за по-малък апартамент в краен квартал, защото в противен случай има нулеви доходи, това прави ли го богат?

  Ако един пенсионер взима 200-400 лв на месец, това е еквивалент на това той да не взима никаква пенсия, но да има депозит 70 000 - 140 000 лв и да живее от лихвата му. Тогава защо неосигуреният, неработещ с 50 000 - 100 000 лв депозит да трябва да плаща на пенсионера, който има повече?

  Всъщност точно хората с тези средни депозити от по 100 000 лв са най-ощетени. Тези, които имат по милион, и да им вземеш данъка, им взимаш от излишъка. Тези, които имат 1000-10000 лв, им взимаш по 2.5 - 25 лв на година - несъществено. Но тези с по 100 000 лв, на тях им взимаш по 250 лв на година, точно колкото дохода им за един от месеците. И ако те нямат никакъв друг доход, това вече е много. А хора без никакъв доход има огромно количество.

  Ако има такъв данък, трябва да има необлагаем минимум от 200 - 500 000 лв. Но тогава ще се окаже, че хората с депозити над необлагаемия размер са твърде малко и от тях няма да има какво да се събере.

  Но по-важният аргумент е, че парите за бедните вече ги имаше в държавата и те се събират от други данъци. Но те отиват приоритетно за други разходи, а не за социално слабите - далавери като АЕЦ Белене, Цанков камък - за милиарди, за милиардни бюджети на репресивния апарат - МВР, ДАНС, с които след това допълнително обществото се репресира.

  Отделен е въпроса, че и 1% да е данъка, аз съм против принципа някой, и то комунистите, да ми определят такъв върху вече спечелени пари. Затова съм си изтеглил парите и не ми събират нищо.

  Който тегли кредит, си е преценил, че може да го изплаща и със сигурност има доходи. А какво да правят тези, които нямат доходи и не могат да имат и разчитат единствено на лихвата - например - непризнат инвалид с два апартамента - в единия живее, а другия дава под наем за 300 лв - с 200 от тях си плаща парното, с останалите - другите сметки, и за храна, лекарства и човек, който да се грижи за него - нищо. Данъкът върху този "доход" изобщо не го броим!

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Данъкът лихва вече се заобикаля по всевъзможен начин, не на последно място заради щедрите "социални изключения" в основата за начисляване. Пролетта ми звъняха от банката, да преподпиша за поредния "нов и уникален, единствен и неповторим на пазара продукт". Лихвата пада наполовина, за сметка на това получаваш 5 безплатни превода на месец, отпада таксата за дебитната карта и ти подаряват застраховка живот с праг 5 000 лева. Лихвата ти я връщат в натура с една дума.

  А голямата загадка е, защо рентата от земя не се облага. Интересното е, че самата НАП отговаря, че ако направиш договора да пише отгоре наем вместо аренда, пак ще те обложат, все едно си отдал магазин, нищо че разлика няма. Тоест не се защитава икономическият смисъл, да се каже, че стимулираме обработваемост на площите тинтири-минтири, ами просто някой едър собственик си е гласувал едно поръчково лобистко изключение и то се влачи така с десетилетия, без някой да посмее да посегне на безплатната баница...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход