Предизвестен вот с неочакван край (допълнена)

Успех или провал е фактът, че ГЕРБ провали заседанието на Народното събрание (допълнена)

Депутатите от ГЕРБ бяха в пленарната зала в сряда, но не се регистрираха, за да започне работата на Народното събрание
Депутатите от ГЕРБ бяха в пленарната зала в сряда, но не се регистрираха, за да започне работата на Народното събрание    ©  Юлия Лазарова
Депутатите от ГЕРБ бяха в пленарната зала в сряда, но не се регистрираха, за да започне работата на Народното събрание
Депутатите от ГЕРБ бяха в пленарната зала в сряда, но не се регистрираха, за да започне работата на Народното събрание    ©  Юлия Лазарова

Между голяма политическа грешка и силен ход се колебаят коментарите за днешното безпрецедентно решение на депутатите от ГЕРБ да провалят заседанието на Народното събрание. След като беше ясно, че вотът на недоверие за работата на министерството на инвестиционното проектиране (а и по каквото и да е друга тема) нямаше шансове да събори правителството на Пламен Орешарски, публичният интерес към процедурата не беше голям. Не мобилизира и допълнително протестиращи около парламентарната сграда. В този смисъл ходът на партията на Бойко Борисов, ако не друго, фокусира вниманието още веднъж върху факта, че управлението зависи от гласовете на националистите от "Атака".

Как стана това

Народните представители от ГЕРБ присъстваха в сградата на Народното събрание в сряда, а първа точка в дневния ред за седмицата беше определена за дискусията от поискания от тях вот на недоверие. Той беше внесен на 19 септември, което означава, че според правилника за работата на депутатите трябва да се разгледа не по-късно от 26 септември, четвъртък. Очаквано в залата не бяха представителите на "Атака". Волен Сидеров заяви още миналата седмица, че те ще са в Брюксел до края на тази, а от думите му стана ясно, че ще присъстват на нещо средно между семинар със сестрински организации за някакъв алианс и ще търсят сметка на евродепутат за критични изказвания по техен адрес. В тази обстановка ГЕРБ не се регистрира за заседанието на Народното събрание и кворумът се провали. Причината е, че БСП и ДПС заедно не могат да съберат нужните 121 гласа, за да работи парламентът. Изненадата сред партиите, подкрепящи кабинета очевидно беше голяма, още повече, че дори Сергей Станишев не беше в залата, за да може социалистите поне да демонстрират мобилизация. Премиерът Орешарски и министри присъстваха, а сутринта депутати от БСП твърдяха, че и в редиците на ГЕРБ очакванията били за дълги дискусии. На редовното заседание на социалистите във вторник вечерта пък били обсъдени акцентите на основните изказвания.

Бойко Борисов обяви развитието като лична победа - "аз съм победител днес", каза той в присъщия му стил. Вотът на недоверие според него е успял. "Това е победа на всички демократични сили, които имат възможност да видят, че това правителство се крепи на "Атака". Привържениците на "Атака" да видят, че държат ДПС и БСП във властта и най-вече, че БСП и ДПС не могат сами да си съберат депутатите. Дори Станишев го няма на вота, който да защити неговото управление. Разчита аз да му дам гласа си за това управление. Що за нахалство", каза още той. Борисов поиска оставка на кабинета.

Сергей Станишев обаче оцени обстановката като провал на ГЕРБ, демонстрация на невъзможност да проведат успешно процедурата за оставка на правителството. "Това е най-нагледното доказателство за това как се управляваше българската държава в продължение на четири години. Цялата държава беше заложник на капризите на един човек – Бойко Борисов. Опитва се да продължава по същия начин", каза той.

На извънредно заседание на групата на социалистите коментарите му за ситуацията били изтълкувани като вид триумф, че кабинетът е на практика бетониран. Сред депутатите не е имало разногласие. Дори сравнението, което Станишев официално направи - "поведението на ГЕРБ е като на джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, кани я на вечеря и накрая тя склонява и казва – "добре де, ела, ще си поговорим на вечеря" и той не се явява", по време на обсъжданията в групата прозвучало с по-циничен финал от устата на народен представител.

"ГЕРБ се стремят да покажат още веднъж, че БСП и ДПС нямат ясно парламентарно мнозинство. Аз колко пъти да призная, че това е неоспорим факт? Глупаво е, че го правят във връзка със собствена инициатива", коментира председателят на ДПС Лютви Местан. Според него "целта на вота на недоверие не са дебатите, а тарикатлъкът".

От своя страна Явор Нотев от "Атака" коментира, че ако проблемът на Бойко Борисов е справянето му с "Атака", то тогава е по-добре да си търси друго поприще. Депутатите на Волен Сидеров няма да бъдат в парламента и в четвъртък. От ГЕРБ обаче продължиха да обвързват регистрацията си в пленарна зала с присъствието на националистите в парламента. "Екскурзията на "Атака" до Брюксел беше предвидима и елементарен ход. Казвам екскурзия, защото те могат да отидат до там само на екскурзия. Ако успеят да се върнат в четвъртък и са в парламента, ние ще участваме в дебата", каза депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов на извънреден брифинг в късния следобед. Заедно с това се появи и неофициална информация, че трима от народните представители на "Атака" не са с колегите си в Брюксел.

Някои от социалистите имаха и по-конспиративни предположения от простото "глупав гаф" и "счупиха тъпомера", а именно - ГЕРБ се опитва да създаде организация за масов митинг в деня на гласуването на вота. Кога ще е това обаче не е ясно, защото дори в четвъртък да има обсъждания, гласуването е не по-рано от 24 часа след приключване на дискусията т.е. на теория може да е и след няколко месеца.*

Какво следва

Според председателя на Народното събрание Михаил Миков, ако и в четвъртък заседанието на Народното събрание се провали, това означава, че вотът повече не може да бъде обсъждан, тъй като изтича срокът, определен в правилника. Той дори написа писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с това предупреждение и приканване депутатите от най-голямата група да се регистрират в четвъртък.

Мнението му е спорно, но все пак дори и представители на ГЕРБ признават, че в Конституцията липсват текстове, които указват как се постъпва в такива случаи. Не е ясно и дали евентуален следващ вот може да е по същата тема или пък трябва да се изчака нов шестмесечен срок. На теория ГЕРБ може да внася още много видове вот по различни теми и отново да предизвиква подобни скандали.

* из правилника за дейността на 42-то Народно събрание

Чл. 104. Една пета от народните представители могат да предложат Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя, като внесат мотивиран проект за решение.

Чл. 105. (1) Разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението.

 (2) По време на разискванията не могат да бъдат правени промени и допълнения в текста на проекта за решение.  (3) Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

 (4) Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Чл. 106. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


43 коментара
 • 1
  ivan_v avatar :-|
  ivan_v

  поредната победа на боко: след комунистите , турците, протестиращите дойде ред и на здравия разум :)

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  От страна на ГЕРБ нищо ново: две напред, три назад. Каквито бяха като управляващи такива и в опозиция.
  Но на колко от нас работодателя ни би се съгласил да дойдем сутрин на работа и да останем до 11 защото после ни се струва по-изгодно да си отидем?!
  Парламентарната демокрация изисква едно ниво на култура което за съжаление в този парламент отсъства.

 • ПАВЛА

  Стига с тия циркове! Всичките от парламента - ВЪН!

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Бездействието днес, ще се отрази добре на много хора в България. Тези хора, ще спят спокойно, защото в утрешния ден ще се събудят в Европейския съюз (все още).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  Меренето на п****ки продължава.......

 • 6
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " Бойко Борисов обяви развитието като лична победа - "аз съм победител днес", каза той в присъщия му стил. Вотът на недоверие според него е успял. "Това е победа на всички демократични сили, които имат възможност да видят, че това правителство се крепи на "Атака". "


  Странна логика .
  " Атака " липсват . Правителството си стои .

  За един ден победител . И ?

 • 7
  blame avatar :-|
  blame

  Като се изключи характерния стил на ББ, това наистина е блестящ тактически ход. Ако се бяха регистрирали и след това словоблудствали часове в НС, идеята щеше да се удави в думите. Червените са особено талантливи в това да изнесилват словото, да не говорим за високия наратив на мазник ефенди. Сега се открои ясен факт: Сидеров държи Станишев и Местан за топк... :)

 • 8
  antoni avatar :-P
  У Чен

  По в момента действащия правилник на народното събрание, след дебатите, гласуването на самия вот на недоверие може да бъде назначено и след 3 години! :)

 • 9
  softex avatar :-|
  Миро

  Да не се регистрират и утре и да сезират КС, за това, че не им е осигурен кворум за дебати по вота на недоверие. Нали са мнозинство.. нека го осигурят.
  Този безпринципен парламент незабавно трябва да се разпусне.

 • 10
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  "Изненадата сред партиите, подкрепящи кабинета очевидно беше голяма, още повече, че дори Сергей Станишев не беше в залата, за да може социалистите поне да демонстрират мобилизация. "

  Бате Бойко пак им зачерви д.петата с пожарникарския маркуч :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход