Лабораторно земеделие

Европейските директиви имат широки граници и оставят решенията по-скоро в полето на националните законодателства с уклон ГМО храните да се разрешат

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Земеделие и

бизнес".

Европейският съюз (ЕС) остави широки граници за регулацията на генно модифицираните (ГМО) растения. Въпреки рестриктивното законодателство в много държави лобисти продължават да изтъкват предимствата на този вид посеви.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Най-после опит за балансирана статия за ГМО.

  Намирам за много странно как огромната маса хора явно приема засилената употреба на пестициди в съвременното земеделие (което си е по същество индустриално производство), а е против ГМО при които често нуждата от пестициди намалява значително.

  Крайно време е за информиран дебат по темата, а не общественото мнение да бъде обсебвано от привърженици на конспиративни теории и лудити.

 • 2
  hinhril avatar :-|
  hinhril

  До коментар [#1] от "Nikolay UK":

  Нямаме нужда от модифицирани храни, нито от безпрецедентно използване на препарати. По метода на селекцията се постигат изключително добри резултати, въпреки, че са по-бавни, но за сметка на това са по-дълготрайни и няма нужда да си упуваш семена всяка година. България доскоро бе от водещите страни в растителна селекция и подобряване на качествата на насажденията и все още имаме шанс да сме водещи в световен мащаб, ако отстояваме предимствата на екологично чистите продукти. Хиляди са материалите за вредите на ГМО културите, включително последните доклади на френски лаборатории, които доказват изключително негативно влияние върху човешкото здраве. Все още не сме достигнали научно ниво, при което може да се гарантира, както безопасни краткотрайни ефекти, така и дълготрайни, т.е. че консумацията на тези продукти в продължение на години няма да има негативен ефект. Отделно, не съм съгласен, че няма убедителни факти за вредното влияние на ГМО култури върху пчелите, защото е факт, че в райони с такива култури и използване на съпътстващи препарати, има поголовно измиране на цели пчелни семейства. ГМО се превръща в израждане на капитализма и в копнеща си за по-големи печалби рушим собствения си дом.

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Предлагаме да е Химия на ръба:)

 • 4
  niki.mikhailov avatar :-?
  Ники Михайлов

  До коментар [#2] от "hinhril":
  Една добре разписана, подробна и целенасочена политика по развитие на биоземеделието в България може да направи чудеса по тези земи. Заетост и висока принадена стойност на базата на конкурентно пазарно предимство - чисти храни. Отделен въпрос, че ще в обозримо бъдеще, предимно германците ще могат да си ги позволяват.

  Конкретно, що се отнася до торовете, остатъка при производсво на биогаз е идеален естествен подобрител на почвите. Колкото по-рано ни светне да работим по тази тема, толкова по-добре!

 • 5
  kalamaretz avatar :-|
  kalamaretz

  Статията гледа обективно, но има няколко неточности, които според мен имат нужда от уточнение. А именно:

  "В началото на годината няколко държави от ЕС обявиха, че забраняват отглеждането на модифицирани растения на територията си. Сред тях е и България наред с Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша."
  Не съм сигурен за другите, но Германия и Франция не са забранявали "отглеждането на модифицирани растения на територията си" като цяло, а само на царевицата на Монстанто MON810, чрез активирането на така наречената "предпазна клауза" (която се прилага за всяко ГМ растение по отделно и при наличие на данни за негативни ефекти върху околната среда).

  "В началото на тази година се появи сериозна вероятност ЕС да последва САЩ поне отчасти и генетично променените растения да се отглеждат свободно на територията му."
  Няма ни най-малката вероятност в близкото бъдеще в ЕС да се отглеждат свободно (ако свободно означава неконтролирано) генетично модифицирани (ГМ) растения (неправилно е да се наричат ГМО растения, което буквално означава генетично модифицирани организми растения). За отглеждането им винаги ще се изисква разрешение от европейките власти, което се издава след извършване на съответната оценка на риска. Всяка страна има свободата да забранява отглеждането на вече разрешен ГМ сорт, ако има данни за негативни ефекти.

  "Особеност на новите семена е, че те не могат да се размножават и не може просто да ги съберете от плодовете на растението, използвайки ги за засяване идната година. Такъв тип семена могат да се създават само лабораторно."
  Това твърдение не е съвсем вярно. Да, те се създават в лаборатории, но ГМ семената се размножават по същия начин както всички останали семена. Няма проблем да ги събереш и да ги засееш на идната година. С въвеждането на хибридните сортове, каквито са повечето сортове царевица и слънчоглед така или иначе се налага закупуване на семена всяка година. Ежегодното купуване на ГМ семена е въпрос на договори и патенти, и не е наложено от природата на генетичната модификация.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"hinhril"]Хиляди са материалите за вредите на ГМО културите, включително последните доклади на френски лаборатории, които доказват изключително негативно влияние върху човешкото здраве. [/quote]Това са точно конспиративните теории, които имах предвид. Въпросният доклад се оказа компрометиран: http://news.discovery.com/earth/plants/gm-corn-tumor-study-120920.htm, http://www.nature.com/news/hyped-gm-maize-study-faces-growing-scrutiny-1.11566, http://www.newscientist.com/article/dn22287-study-linking-gm-crops-and-cancer-questioned.html#.UkQIQ0BDtKY

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"hinhril"]няма убедителни факти за вредното влияние на ГМО култури върху пчелите, защото е факт, че в райони с такива култури и използване на съпътстващи препарати, има поголовно измиране на цели пчелни семейства.[/quote]Пчелните колонии са засегнати, както в САЩ, така и в много региони на Европа, където не се използват ГМО. Засега най-много улики сочат към употребата на пестициди: http://en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder

  Пестицидите са голям проблем на съвременното земеделие, но нямат нищо общо с ГМО - както писах ГМО културите като цяло имат нужда от много по-малко пестициди.

 • 8
  hinhril avatar :-|
  hinhril

  До коментар [#7] от "Nikolay UK":

  "Сред най-известните примери е пръскането с препарата Round Up, който унищожава всички растения извън ГМО семената. Зависимостта на този вид посеви от определени препарати е една от главните критики към генетично променените растения. Според някои проучвания е много възможно напръсканото с тях поле за поне няколко години да пречи при отглеждането на обикновени култури. Освен това, както установиха преди години в Индия, ГМО семената на памука не дават за дълго време много по-висока реколта, отколкото обикновеният."

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#8:"hinhril"]Според някои проучвания е много възможно напръсканото с тях поле за поне няколко години да пречи при отглеждането на обикновени култури.[/quote]Според "някои е възможно" ми звучи като "една жена каза". Аз като правя такива твърдения, посочвам източник (линк).

  Характерното за конспиративните теории е, че се основават основно на слухове.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#8:"hinhril"]Освен това, както установиха преди години в Индия, ГМО семената на памука не дават за дълго време много по-висока реколта, отколкото обикновеният." [/quote]Някакъв източник?

  Това, че определена култура в определен климат или регион не дава добри резултати не е проблем само на ГМО. И традиционното растениевъдство се основава на принципа на пробата и грешката. Когато определен сорт не дава добри резултати просто се изтегля от употреба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход