Автомобилна администрация най-накрая има нов изпълнителен директор

Димитър Ганев вече е управлявал агенцията в миналото

Димитър Ганев е бивш директор на ИААА по времето на правителството на Иван Костов
Димитър Ганев е бивш директор на ИААА по времето на правителството на Иван Костов    ©  Валентина Петрова
Димитър Ганев е бивш директор на ИААА по времето на правителството на Иван Костов
Димитър Ганев е бивш директор на ИААА по времето на правителството на Иван Костов    ©  Валентина Петрова

Димитър Ганев е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Това обявиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Попрището няма да е ново за Ганев, тъй като той вече е бил директор на агенцията от 2000 до 2002 г. и зам. директор от през 2010 и 2011 г.

Празнина 

Директорското място на агенцията стоя празно дълго време след като в средата на август предишният директор Валентин Божков подаде оставка след акция, проведена от служители на транспортната полиция към Главна дирекция "Полиция" съвместно с ДАНС. Операцията беше съпътствана с арести на служители в централното управление на агенцията и в негови подразделения в провинцията. 

Конкретните причини все още са неизвестни като по неофициална информация и публикации в медиите става дума за крупна корупционна схема, свързана с дело, заведено през юни в Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител.

В последствие започнаха сондажи сред транспортния бранш от новия транспортен министър Данаил Папазов за избор на нов директор. Спряганите имена бяха две. Това на Димитър Ганев и Красимир Калайджиев, бивш зам.-шеф на агенцията, като се появиха предположения и кой от двамата от коя от двете партии, БСП и ДПС, е предложен.  

Разделение 

Браншът не е единодушен. Кандидатурата на Калайджиев беше подкрепяна от Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).  Според председателя на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) Красимир Лалов обаче само кандидатурата на Димитър Ганев била безспорна. "Ганев беше специално поканен по време на управлението на Бойко Борисов да се върне в агенцията за една година, за да изготви редица нормативни документи", коментира той, като допълни, че големите фирми в БАСАТ реално подкрепят същата тази кандидатура и отпорът е бил само от отделни фигури.

Димитър Ганев е експерт по пътна безопасност и автомобилен транспорт. През годините е работил и в Министерство на енергетиката. експерт към транспортната комисия в парламента и секретар на БАДАТ. През 2000 г. става директор на "Автомобилна администрация", тогава дирекция към Министерство на транспорта, която през следващата година става изпълнителна агенция. Там е до 2002 г. преди да се завърне за кратко по време на управлението на ГЕРБ, като зам.-директор и сега като изпълнителен - директор.