Трудният път на гаранциите за земеделци

Трудният път на гаранциите за земеделци

Равносметката за евросредствата за фермери е две прехвърляния на пари и три конкурса

Валентина Илиева
3657 прочитания

© Shutterstock


Издадените гаранции са за 41 млн. лв.

 

Към средата на август са одобрени гаранции само по 147 кредита с обща стойност 52 млн. лв.

След като миналата година държавата почти не изгуби евросредства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и успя след спешни спасителни мерки да прехвърли тези пари на специално учреден за целта Национален гаранционен фонд (НГФ), реално схемата се движи на бавни обороти. Фондът беше създаден като дъщерно дружество на Българската банка за развитие (ББР) и управлява гаранционната схема за земеделците.

Тогава в него бяха прехвърлени близо 240 млн. лв. за разплащане на гаранции по кредити в случай на необслужване на заем, отпуснат от банка партньор. Целта беше да се облекчат земеделските производители, които имат вече одобрени проекти по три от мерките по програмата за селските райони – мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", 122 "Подобряване на икономическата стойност на горите" и 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".

Гаранциите се издават от фонда на банки партньори по схемата, които се избират чрез конкурс с обществена поръчка. Тези банки финансират кредитополучатели със собствени средства, но се задължават да го правят при определени условия срещу получената от НГФ гаранция. Това са намалени изисквания за обезпечение поради покритието с до 80% на кредитния риск от фонда, по-ниски лихви (между 7 и 9%), без такси и комисиони за разглеждане на искане за кредит и обслужване, до 21 дни срок за одобрение на кредит.

По данни на фонда от началото на гаранционната схема към средата на август 2013 г. са одобрени гаранции по 147 кредита с обща стойност 52 млн. лв., а издадените гаранции са за 41 млн. лв. Средният лихвен процент по тези кредити е 6.75% годишно.

Част I

Общата сума на гаранционния портфейл е за 1.133 млрд. лв. Банките партньори по схемата се избраха в три конкурса, като всъщност последният все още не е приключил окончателно. Целият този процес тече от есента на миналата година и на този етап реално се отпускат кредити от първата "порция" гаранции. Договорите с банките за нея бяха подписани в началото на януари 2013 г., а на практика финансирането тръгна през пролетта.

Гаранциите от първата част са за 607 млн. лв., като на тази база биха могли да се отпуснат заеми за поне 760 млн. лв. Банките по този портфейл са Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, СИБанк, Райфайзенбанк, ЦКБ и Българо-американската кредитна банка.

Част II

Сумата от втората част на гаранционния портфейл е за 371 млн. лв. при обявена през пролетта обществена поръчка за 545.5 млн. лв. Поради липса на интерес от страна на банките останаха непоискани средства.

Във втория конкурс оферти подадоха осем банки, като фондът избра пет кредитни институции. Това са Алианц банк (10 млн. лв.), Тексим банк (15 млн. лв. и 22.5 млн. лв.), Ти Би Ай банк (27.5 млн. лв. и 30 млн. лв.), Банка Пиреос (50 млн. лв. и 60 млн. лв.) и Уникредит Булбанк (75 млн. лв. и 81 млн. лв.). Изборът стана в началото на юли, след което течеше срокът за обжалване. Така реално едва в началото на есента втората част от гаранционния портфейл ще може да бъде усвоявана.

Част III

Докато приключваше втората поръчка, фондът обяви трета за последните 155 млн. лв. от гаранционната схема по оперативната програма. Тя е разпределена в четири лота, а офертите бяха отворени на 5 август. Според НГФ интерес от банките е заявен по всичките. Те са на различна стойност - 20 млн. лв., 25 млн., 40 млн. и 70 млн. Тези 155 млн. лв. са непоисканите от втората обществена поръчка, поради което беше обявена и третата.

Изборът на банките партньори за тях все още не е обявен, което означава, че в близкия месец не може да се очаква реално отпускане на средства по този портфейл.

В началото на август се оказа, че около 100 млн. лв. (от депозираните 240 млн. лв. за разплащане в случай на необслужване на гарантиран заем) може да останат неусвоени. Това наложи нови спешни спасителни мерки за връщането им обратно от НГФ към програмата за селските райони.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Земеделие и бизнес"

Издадените гаранции са за 41 млн. лв.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход