Леко побутване на данъчния възел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Леко побутване на данъчния възел

Леко побутване на данъчния възел

Най-спорната идея на правителството е създаването на фискална полиция

Вера Денизова
5787 прочитания

© shutterstock


Рязката промяна на правилата на играта в която и да било сфера и особено по време на криза  може да се окаже фатална за бизнеса.

Затова и с настъпването на есента – традиционно време за подготовка на данъчните закони и бюджета за следващата година, общественият фокус към Министерството на финансите се изостря. Сега интересът е още по-голям предвид, меко казано, голямото недоверие към кабинета "Орешарски", защото това обикновено прави политиците още по-големи популисти. В допълнение БСП дойде на власт със заявка за премахване на плоския данък и куп чудеса в социалната сфера, за които са нужни стотици милиони. А парите в бюджета през следващата година едва ли ще са много повече от тази.

На фона на тази картина, предложенията на финансовото министерство за промени в данъчните закони догодина до голяма степен бяха посрещнати с облекчение от бизнеса: няма увеличение на ставки (освен за някои акцизни стоки, но там се следват поети ангажименти към ЕС), не се предлагат и фундаментални промени и смяна на философията на облагане при който и да е данък. Т.е. - поне в тази сфера засега има приемственост. Една част от предложенията са в посока повишаване на събираемостта, друга – за облекчаване на бизнеса. Някои по всеобщо мнение са добри, други обаче са, меко казано, противоречиви.

Данъчни, отваряй

Едно старо желание на данъчните – да получат допълнителни правомощия, е на път да се реализира. Ако бъдат приети промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), от следващата година приходната администрация ще може да спира транспортни средства, които превозват рискови стоки откъм измами с ДДС. Служителите на Националната агенция за приходите (НАП) ще могат да пломбират заредените микробуси, да налагат запори върху рисковите стоки, да следят разтоварването им и да изискват обезпечение от собственика й, ако сметнат, че тя е рискова. Съответно пломбираните превозни средства няма да могат да се разтоварват без позволението на данъчните и тяхното присъствие.

И това не е всичко – на този контрол ще подлежи движението на всички рискови стоки, независимо от мястото на получаване – дали е на територията на страната, на територията на ЕС, или е транзитно преминаващ ТИР от Гърция за Румъния например. Под този режим няма да попадат товарите, които се внасят от трети страни, както и акцизните стоки, защото са под митнически контрол.

Кои стоки са рискови ще определя изпълнителният директор на НАП. Списъкът ще се одобрява и от финансовия министър и ще е публичен. От изказванията на управляващите до момента стана ясно, че в тази графа ще попаднат всички бързооборотни стоки, строителни материали и потребителска електроника.

С новите правомощия на НАП правителството се надява да подобри борбата с ДДС измамите. Според зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, която отговаря за данъчната политика, този тип контрол вече се прилага в Румъния и е дал резултати.

Въпросът, който задават всички обаче, е как ще се гарантира, че данъчните няма да преядат с новата власт и в крайна сметка доброто намерение да се изроди в поредния канал за генериране на корупция и натиск над бизнеса.

"Чиновниците обикновено злоупотребяват с новите си правомощия постепенно. Следващата година може и да не се усети, но в един момент ще се затрудни голяма част от бизнес оборота", коментира депутат от ГЕРБ.

Според него в законопроекта има много неясноти от чисто практическа гледна точка – как ще се организира работата така, че да се спира всеки камион над три тона, как данъчните ще знаят кой камион какво точно кара и ако трябва да се проверяват всички такива превозни средства, къде ще става това – на граничните пунктове или на друго място? "Ако спираме всеки камион на границата, може да се образуват опашки. А ако някой кара бързо развалящи се стоки, кой ще поеме отговорността, ако те се развалят, докато се чака проверката. Има и още недомислици – ако дадена стока се конфискува, какво ще се прави с нея – държавата ще я продава ли, ще я унищожава ли, къде, как...Всичко това не е предвидено", допълва депутатът.

Новият КАТ

Бизнесът принципно и официално подкрепя правителството в идеята да се бори със сивия сектор. Но скептицизмът, че има възможност да се създадат нови корупционни практики, преобладава.

"Налагането на допълнителен контрол повдига много въпроси - защо едни стоки ще са по-рискови от други и необходима ли е тази допълнителна бюрокрация и администрация по пътищата. Няма ли това да стане един нов КАТ, на който ще трябва да се плаща на място, като те спрат, за да си спестиш неприятности", казва данъчният консултант на свободна практика Красимир Мерджов.

Друга част от опасенията на бизнеса са, че потърпевши от новия режим ще са изрядните фирми, а не тези, които би трябвало да подлежат на засилен контрол. Милен Райков от "EY България" дава пример с разпоредбата, която дава право на органа по приходите да поиска обезпечение за влязла в България стока, ако НАП разполага с информация, че получателят или купувачът на превозваната стока е лице, което е участвало в измами с ДДС. "Не става ясно каква точно трябва да е тази информация, как точно я е получил органът по приходите и т.н. Наличието на информация за престъпление не означава извършено престъпление. Да не говорим, че искането на обезпечение реално ограничава свободното движение на стоки в рамките на ЕС", допълва той. Неговите опасения са, че много читави фирми ще се откажат да правят търговия тук, ако новите правомощия на данъчната администрация не се използват добросъвестно.

"Не вярвам в друга държава членка да има подобни мерки. Търговията се връща малко във времената отпреди ЕС, когато всяко минаване на границата подлежи на проверка и не можеш да си вдигнеш стоките, преди митничарят да ти е подпечатал декларацията", допълва Мерджов.

Още няколко спорни момента

Междувременно властта коригира в крачка две други свои спорни данъчни предложения. Едното е свързано с промяна в закона за ДДС за доставките на стоки при условията на финансов лизинг. Ако тя влезе в сила, лизинговите дружества ще трябва да внесат косвения данък върху стоките, отдадени на лизинг, накуп, въпреки че е планирано те да получават плащането от своите клиенти разсрочено през годините. Зам. финансовият министър Людмила Петкова обаче обяви, че промените ще важат само за сключените сделки от началото на 2014 г., което е и по-справедливият подход, и беше поискано от бизнеса.

Другата промяна е свързана с идеята за освобождаване от корпоративен данък на приходите от лихви по облигационните заеми. Тя е предложена в Закона за корпоративното подоходно облагане, без каквато и да е аргументация. Едно от опасенията е, че поправката може да доведе до бум на преоформени банкови кредити в облигации и да облагодетелства определени компании. В последствие стана ясно, че Министерството на финансите е склонно да преразгледа идеята. Ако идеята не отпадне, това ще е доказателство, че правителството действа в интерес на определени големи холдингови структури.

Какво не беше направено

Въпреки изявленията на различни представители на управляващите преди изборите, че данъкът върху доходите от лихви по депозити ще отпадне, това няма да се случи. Финансовият министър Петър Чобанов обаче обяви, че от него през следващата година се очакват 90 млн. лв. приходи. А предвид желанието на БСП (виж карето) да увеличи пенсии и социални плащани догодина, всеки лев отгоре очевидно е добре дошъл. 

Традиционно част от исканията на бизнеса остават за по-нататък. Този път също имаше такива. Едно от тях, което подкрепят всички работодателски организации, е такса смет да се определя не в зависимост от дълготрайните активи, както е в момента, а от количеството отпадъци, които генерира всяко предприятие. Друг проблем на бизнеса е свързан с ДДС и засяга инвеститорите. В момента, ако дадена компания изгражда завод в зона, в която няма изградена инфраструктура като улици, ВиК и т.н., тя трябва да я изгради със собствени средства и да я дари на държавата. Проблемът е, че при такъв тип безвъзмездно прехвърляне се дължи и косвен данък. "От гледна точка на фирмите това е бизнес разход. И затова ние бихме искали промяна час по-скоро", обяснява Георги Саракостов, съпредседател на Комитета по данъци и право на КРИБ. Друг проблем е неуреденият режим при унищожаване на стоки (например храни с изтекъл срок на годност или пък акцизни стоки със стар бандерол), защото в момента върху тях се дължи ДДС. 

Отдавна данъчни консултанти, сега и Българска стопанска камара, поставят въпроса и за достъп на данъкоплатците до цялата информация по данъчното им досие в единната сметка. В момента дружествата могат да видят какви падежирали задължения имат, колко са с ненастъпил краен срок, както и какво плащане са направили. Това, което остава невидимо обаче, е как точно се разпределят преводите им по видове данъци. Още в началото на годината от НАП се ангажираха в най-скоро време да предоставят и такава информация. Вече е краят на септември, но индикации, че това ще се случи, няма.

По традиция, пътят от Министерството на финансите, което подготвя проектите на данъчните закони, до гласуването им в пленарна зала, се оказва дълъг и пълен с изненади. Така че не е изключено между двете четения в парламента голяма част от сегашните промени да отпаднат, както и да се появят нови. Ако властта иска да помогне на бизнеса, може да се вслуша в неговите съвети -  да променя така законодателството, че данъците да се плащат по-лесно, да се определят по-честно и да ограничават сивия сектор.

 

Социални намигвания

Най-вероятно от следващата година максималният осигурителен доход ще се увеличи до 2400 лв. Това ще доведе и до ръст на прага на максималната пенсия, защото двете плащания са обвързани. Проблемът на това решение обаче е, че е вид криворазбрана социална справедливост. Идеята на БСП е така да се вземе от по-богатите и да се даде на по-бедните. Истината е, че увеличението ще засегне в по-голяма степен т. нар. свободни професии и средните мениджърски позиции, както и работещи във високоплатени сектори като ИТ индустрията, т.е. средната класа.

От редиците на левите се чуват и други социални идеи, които се харесват и от синдикатите, но засега финансовото ведомство отлага темата за след година. Например въвеждане на необлагаем минимум при данък общ доход, както и семейно подоходно облагане. Най-вероятно обаче през следващата година ще бъде увеличена минималната работна заплата, след силния обществен отзвук преференцията за млади семейства с ипотечни кредити също ще остане.

Рязката промяна на правилата на играта в която и да било сфера и особено по време на криза  може да се окаже фатална за бизнеса.

Затова и с настъпването на есента – традиционно време за подготовка на данъчните закони и бюджета за следващата година, общественият фокус към Министерството на финансите се изостря. Сега интересът е още по-голям предвид, меко казано, голямото недоверие към кабинета "Орешарски", защото това обикновено прави политиците още по-големи популисти. В допълнение БСП дойде на власт със заявка за премахване на плоския данък и куп чудеса в социалната сфера, за които са нужни стотици милиони. А парите в бюджета през следващата година едва ли ще са много повече от тази.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer

  Авторката за малко да похвали правителството, но явно редакторската намеса е повлияла да се върне в правия път

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Данъчните "овластени" с нови правомощия но постепенно,с кого ще се рабпоти с КАТ или със специално звено на МВР.

 • 3
  historama avatar :-|
  historama

  Геният на всички мутри, и руснаците в България е да строят до морето, на територия на парк, или градска градина. Океатариумът е за маскировка. Щяли да навлизат в Европа!? Ей, таваришчи, никой няма да ви остави да строите в паркове, освен в България, никой. А и защо е необходим хотел за океанариума?

 • 4
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Кого ползва тая залъгалка "вдигане на МРЗ", която от години се представя като фундаментална социална мярка? От увеличението 1/3 отива за осигуровки и данък, т.е. от работодателя и работника - в бюджета! Защо не си го кажат направо: очакваме еди колко си млн. от вдигането на МРЗ.
  Ефектът за нискоквалифицираните трудови маси е нищожен.

 • 5
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#4] от "D-r D":

  То да е само там...

 • 6
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  "...как ще се гарантира, че данъчните няма да преядат с новата власт и в крайна сметка доброто намерение да се изроди в поредния канал за генериране на корупция и натиск над бизнеса..."

  Пътят към ада е осеян с добри намерения...

  Остава да чакаме, по идея на ДПС да се въведе и религиозна полиция...:)

 • 7
  a.nice avatar :-|
  hope

  Не знам лизинговите дружества кога внасят ДДС-то, но всички останали го внасяме, когато издадем фактура, не когато ни платят.

  Що се отнася до тази данъчна полиция, смятам че ще има жертви, истински, като онази банкерка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.