Политиката на процедурата

Вместо дебат по вота на недоверие на кабинета "Орешарски" управляващите и опозицията разиграха театър на абсурда

Депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират и така бламираха гласуването на оставката на кабинета "Орешарски"
Депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират и така бламираха гласуването на оставката на кабинета "Орешарски"    ©  Надежда Чипева
Депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират и така бламираха гласуването на оставката на кабинета "Орешарски"
Депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират и така бламираха гласуването на оставката на кабинета "Орешарски"    ©  Надежда Чипева

Процедурни хватки, взаимни обиди между управляващи и опозиция, в които от едната страна викаха "тарикати", а от другата им отговаряха с "шмекери", надлъгване с парламентарните правила и решения на ръба на закона – така изглеждаха трите дни, в които трябваше да се обсъжда първият вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски за работата на новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране, внесен от партия ГЕРБ. Първият и третият провалени след два неуспешни опита за събиране на кворум в пленарната зала. Вторият продължил с хвалби на премиера Пламен Орешарски и няколко депутати от БСП и ДПС колко е добра идеята за създаването на въпросното министерство. Дебат по същество за ведомството, за което вече четвърти месец все още няма яснота как точно ще работи, обаче нямаше. Не се чуха и ясни аргументи за и против създаването му, защото вносителите на вота – ГЕРБ, ги нямаше в залата.

В резултат на това вместо с политически аргументи управляващите и опозицията започнаха да се замерят с парламентарните процедури, с което не само че разиграха театър на абсурда, но и произведоха няколко прецедента. До толкова абсурдни, че подобна ситуация дори не е предвидена нито в правилника за работа в парламента, нито в конституцията и сега, ако някоя от двете страни иска да оспори ходовете на опонента си, ще трябва да се обръща към Конситуционния съд. Необичайните действия и високият градус на партийна истерия всъщност са още последствия от нестабилната политическа ситуация, която, по всичко личи, ще продължи още неясно колко време.

Вот на прецедентите

За пръв път в досегашната практика на Народното събрание опозиционна партия, в случая ГЕРБ, поискала вот на недоверие, проваля разискванията по собственото си искане на оставката на кабинета. Като аргумент за отказа да се регистрират депутатите от формацията на Бойко Борисов използваха отсъствието от парламента на народните представители от "Атака", които бяха на посещение в Брюксел. ГЕРБ обясниха бламирането на искането си за оставка на правителството с целта за пореден път да докажат, че кабинетът "Орешарски" и подкрепящите го политически сили – БСП и ДПС, зависят от "Атака". И че всъщност Волен Сидеров държи "златната акция" за управлението на страната.

За пръв управляващи партии в парламента – в случая БСП и ДПС, на чието правителство се иска вот на недоверие, противно на всякаква логика неистово настояваха гласуването по искането на оставката на кабинета "Орешарски" да се проведе. При това с цената на нарушаването на парламентарните процедури. Председателят на парламента Михаил Миков прибегна до преброяване на депутатите в залата чрез квесторите и така осигури кворума за започването на дебата по искането за оставка на правителството "Орешарски", а не чрез елекронната система за регистрация на депутатите и гласуване, както е според правилника за работата на Народното събрание.

За пръв път при гласуването на важен политически акт, какъвто е по същество вотът на недоверие, една цяла парламентарна група, в случая "Атака", не присъства в парламента. Официално – заради планирани преди това срещи в столицата на Белгия - Брюксел, за сформирането на някакъв алианс с други европейски сестрински партии. От посещението на националистите обаче единствено се разбра за опита им да внесат в централата на Европейската народна партия протестно писмо срещу евродепутата от фракцията на европейската десница – Дорис Пак, по повод нейно изказване за "Атака" и предизборния документ на националистите, плана "Сидеров".

Отсъствието на депутатите на Волен Сидеров от пленарната зала може да има и друго обяснине. Пътуването им в чужбина е удобен начин лидерът на "Атака" да избегне, меко казано, неловката ситуация, в която се оказа при гласуването на правителството на Пламен Орешарски, когато именно чрез осигуряването на кворума с гласовете на част от депутатите на "Атака", включително и на неговия собствен, кабинетът беше избран. 

Сега за гласуването на вота на недоверие дискретната помощ на националистите не беше необходима, защото за падането на правителството трябват 121 гласа, каквито от ГЕРБ нямат, дори и депутатите на "Атака" да бяха подкрепили искането за оставка на бившите управляващи.

Очевидно обаче нито БСП и ДПС, нито "Атака" бяха калкулирали в сметките си хода на Бойко Борисов с провалянето на кворума и решението на депутатите от ГЕРБ да бойкотират сами себе си изненада дори тях.

И не на последно място - за пръв път парламентът се озова в абсурдната ситуация в деловодството да има депозирани два вота на недоверие по една и съща тема с едни и същи мотиви. В четвъртък, докато БСП и ДПС разискваха в пленарната зала вота на недоверие на собственото си правителство, ГЕРБ внесе повторно искането си за оставка на правителството с аргумента, че не признава за легитимно заседанието на парламента по темата.

ГЕРБ бламира себе си

"ГЕРБ си мислят, че играят футболен мач и че като използват такива хватки от футбола, като тази да лежат на терена, за да бавят играта, ще спечелят нещо. Обаче не си дават сметка, че публиката се ядосва много на подобни хватки", казва професорът по културна антропология от Софийския университет Ивайло Дичев.

Той определи хода на ГЕРБ с бойкота на собственото им искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски като тотално губещ. "С това те показаха, че не могат да говорят. Че не могат да изкажат ясна политическа критика с аргументи, факти и документи. Очевидно Бойко Борисов не може да формулира ясни системни критики към това правителство, а такива може да има безброй. Оттук нататък трябва да се надяваме, че тези критики ще бъдат формулирани от някакви други извънпарламентарни партии", смята още Дичев.

Лутането на ГЕРБ между това каква точно опозиция да бъде – дали да критикува управляващите с парламентарни средства, или да се държи като извънпарламентарна формация, е проблем на бившите управляващи още от началото на работата на това Народно събрание. Първо ГЕРБ отказа да предложи свои представители в парламентарните комисии, както и свой зам.-председател на Народното събрание. Впоследствие покрай протестите бившите управляващи напуснаха парламента. Малко преди лятната ваканция на депутатите използваха внесената от правителството актуализация на бюджета като мотив да влязат отново в пленарна зала.

По повод вота на недоверие от ГЕРБ първоначално имаха намерение да искат оставката на правителството "Орешарски" за цялостна политика. След това обаче се отказаха, защото се появиха съмнения, че с избора на тази тема за вота на недоверие бившите управляващи се опитват да бетонират правителството за половин година. А след решението за искане на оставка на правителството заради новото Министерство на инвестиционното проектиране Бойко Борисов призна, че от ГЕРБ са се съобразили с искането на Реформаторския блок за вот на недоверие. "Имаме вече втора несистемна партия след "Атака" и това е ГЕРБ. Тези хора се държат като гамени.", каза Ивайло Дичев. Политологът Евгений Дайнов стигна и по-далеч. "Партията на Бойко Борисов е напълно непредсказуема, което е много опасно в политиката, а пълното неразбиране в ГЕРБ на това що е политика е преминало от сериозна фаза в детинска", заяви той пред агенция БГНЕС. "Вотът на недоверие се внася, дори да нямаш шанс да го спечелиш, за да може в процеса на дебатите да се чуят аргументите ти. Очевидно е, че ГЕРБ нямат какво да кажат", добави Дайнов.

Според политолога Румяна Коларова този ход не е чак толкова драматичен. "Опозицията е бойкотирала работата на парламента многократно. През 1991 г. 39 депутати от СДС  обявиха гладна стачка. БСП бойкотира работата в 38 НС по време на управлението на  ОДС."

Факт е обаче, че с този ход ГЕРБ успя да направи много по-голямо впечатление, отколкото щеше да произведе дебата за вот на недоверие в парламента. Въпреки това обаче полярните реакции за тази тактика показват, че има доста разминаване между действията на Бойко-Борисовата партия и очакванията на повечето коментатори.

Дебат на инат

И ако поведението на ГЕРБ все пак може да бъде оправдано с невъзможност да влязат в ролята на опозиция, то трудно може да се обясни решението на БСП и ДПС да се включат в играта на ГЕРБ с процедурните правила. Ако се беше провалило и заседанието по вота на недоверие в четвъртък поради липса на кворум, продължаването на сагата с искането на оставката на кабинета "Орешарски" щеше да бъде въпрос на тълкувание дали с това въпросът приключва поради изтичането на 7-дневния срок, в рамките на който дебатът трябва да се състои, или да се приеме, че заседание не се е състояло и точката да продължи да се внася за обсъждане, каквото тълкувание направи бившият депутат Александър Джеров. В първия случай с въпроса щеше да се приключи, а във втория агонията щеше да се удължи с няколко дни, докато депутатите от "Атака" се върнат в парламента.

От двете управляващи партии обаче решиха да има дебат на всяка цена. Така се стигна до спорната ситуация, при която, за да бъде осигурен кворумът в пленарната зала, председателят на парламента Михаил Миков пренебрегна изискването в правилника за дейността на Народното събрание регистрацията на депутатите да става чрез електронната система и вместо нея предложи квесторите да преброят дали в залата присъстват най-малко 121 депутати, за да може да започне заседанието. "Михаил Миков използва един нелегитимен способ за проверка на кворума и по този начин не може да смята, че всъщност заседанието е открито. Това е в нарушение, както на Правилника за дейността на Народното събрание, така и на самата Конституция", каза бившият депутат от БСП Георги Близнашки пред агенция "Фокус". Това обаче провокира ГЕРБ да внесе искане за оставка на Михаил Миков. От БСП им отговориха с нова процедурна хватка – насрочиха обсъждането за оставката на председателя на парламента като първа точка на заседанието в петък. Така, ако ГЕРБ иска да участва в дебата за Миков, трябваше да осигури кворума в парламента, необходим за гласуването на вота на недоверие на правителството, който беше насрочен за 11 часа. Депутатите от формацията на Борисов обаче отново бойкотираха заседанието като този път дори не влязоха в пленарната зала, а стояха в кулоарите на парламента.

Всички се видяха победители

В цирка около искането за вот на недоверие всички се видяха победители. След провала на заседанието в сряда Бойко Борисов каза, че той е победител.

Лидерът на социалистите пък заяви (напълно сериозно) в четвъртък, че в "дебата" по вота "всички са видели, че двете партии и правителството имат много силни аргументи в полза на Министерството на инвестиционното проектиране". 

"В случая с парламентарните процедури няма добър и лош ход. При тях или печелиш, или губиш. А това коя от отделните партии е спечелила и коя загубила може да бъде калкулирано единствено и само на избори", казва политологът Румяна Коларова. Според нея когато управляващите прибягват до процедурни хватки това означава, че нямат капацитет да управляват. Коларова обаче е категорична, че ако трябва да се оценява институционалната печалба или загуба от тридневната игра на управляващите и опозицията с процедурните хватки, това, което се случи, е "100%-ова загуба за Народното събрание като институция, за парламентаризма като демократичен режим в България и за кабинета "Орешарски". Защото с подобен подход нараства несигурността и непредвидимостта на това управление. Заедно с това се повишава и рискът от политическа криза.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  Цирка продължава с пълна сила...... що не вземат да си ходят вси4ките и да има нови избори.... със надеждата 4е бългаският народ няма да избере същите клоуни

 • 2
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Пропускате нещо много положително - чрез тези процедурни хватки се спря приемането на безумните промени в ЗОП! А и ако АТАКА останат още една седмица в Брюксел ще стане наистина много интересно другата седмица.

 • 3
  mto avatar :-|
  mto

  Време е суверенът да им разтури игричките и да се обявят нови избори!

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Организирана Престъпна Група ли са парламентарните групи на БСП и ДПС?
  Знаете ли колко престъпника те скриха зад депутатския имънитет?


  Депутат отърва затвора по давност


  27.09.2013 20:38


  Спасиха Тома Томов с три години условно вместо затвор 5
  Съдят зетя на бившия депутат Тома Томов за укрити данъци 2
  Съдят бивш депутатски зет за 6,5 млн. лв. 4
  Макар и осъден на 5 години затвор за подкуп, бившият народен избраник от 39-ото и 40-ото народно събрание и бивш районен прокурор на Оряхово Тома Томов, няма да лежи и ден зад решетките.
  Причината - изтекла е абсолютната давност и на последното обвинение, по което можеше да му се търси наказателна отговорност.
  Проблемите на бившия депутат от "Коалиция за България" започнаха през 2007 г. Тогава главният прокурор Борис Велчев поиска имунитетът на Томов да бъде свален от 40-ото народно събрание, за да може да му бъде повдигнато обвинение. По онова време Томов бе разследван за престъпления по служба и корупция. Депутатите обаче отказаха да снемат депутатската му броня с мотива, че липсват основания за това.
  Как повечето обвинения срещу Томов паднаха, за кое той бе осъден и защо в крайна сметка избегна затвора - четете в събота в "Труд"

 • 5
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  За пореден път казвам- ако имаше единна деловодна електронна система на цялата съдебна власт- такива неща с пропусната давнст и задкулисни плащания, за да се осигури подобен комфор- нямаше да има. Интересно кой съдия е проспал давността и срещу колко и какво?

 • 6
  greengoblin avatar :-|
  greengoblin

  на маймуни ни направиха шмекери с шмекери ...

 • 7
  daaam avatar :-|
  daam

  БСП и ДПС освен абсолютна некадърност в управлението всеки ден ни показват колко са жалки и отблъскващи. Не са в състояние нищо да напраят адекватно без да дразнят хората /или мнозинството от наблюаващите ги с потрес и омерзение граждани/

 • 8
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Българските институции и така нямат кой знае каква репутация,но след последните дни,благодарение на 4-те "най-популярни" сред българския избирател партии, Народното събрание окончателно се превърна в синоним на ЦИРК.....

 • 9
  veselpatilancho avatar :-P
  патиуанчо

  Я, Дневник повтаря интервюто на агент Гоце с Цонев от оня ден.

 • 10
  georgievp avatar :-|
  georgievp

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":
  До коментар [#3] от "mto":
  До коментар [#6] от "nyserookie":
  До коментар [#7] от "daam":
  До коментар [#8] от "thepirineagle":

  Защо ли останах с впечатлението, че цирковете ги разиграха ГЕРБерите во главе с ББ.

  Той едновременно не е в парламента, от една страна, и се изказва пред журналистите, от друга.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход