Правителството очаква растеж от 1.8% догодина

Дефицитът леко ще се свие, като планираният недостиг в бюджета е 1.46 млрд. лв.

Финансовият министър Петър Чобанов не посочи изрично, че повишението на минималната заплата ще е до 340 лв. при сегашните 310 лв., но лидерът на социалистическата партия Сергей Станишев заяви, че точно това е целта
Финансовият министър Петър Чобанов не посочи изрично, че повишението на минималната заплата ще е до 340 лв. при сегашните 310 лв., но лидерът на социалистическата партия Сергей Станишев заяви, че точно това е целта
Финансовият министър Петър Чобанов не посочи изрично, че повишението на минималната заплата ще е до 340 лв. при сегашните 310 лв., но лидерът на социалистическата партия Сергей Станишев заяви, че точно това е целта    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Финансовият министър Петър Чобанов не посочи изрично, че повишението на минималната заплата ще е до 340 лв. при сегашните 310 лв., но лидерът на социалистическата партия Сергей Станишев заяви, че точно това е целта    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1.8%

е очакваният икономически растеж за 2014 г.

0.7%

е очакваният икономически растеж за тази година

81.6

млрд. лв. се очаква да стигне номиналният БВП през 2014 г.

1.8% е очакваната инфлация за 2014 г. Толкова е прогнозата за ръста на инвестициите и потреблението

Икономически растеж, който ще се движи поравно от съживените инвестиции и потребление, очаква правителството за 2014 г. Според макрорамката на бюджет 2014, която финансовият министър Петър Чобанов е представил на партийното ръководство, правителството и червени кметове във Враца, номиналният брутен продукт ще бъде 81.56 млрд. лв. при очакван 79 млрд. лв. за тази година. Реалното му увеличение спрямо 2013 г. ще бъде 1.8%.

И потреблението, и инвестициите се очаква да нараснат с между 1.8% и 2%, като за инфлацията също се очаква да е 1.8%.

"Това е амбициозна цел, но на практика тя не е свързана само с това, което ще покажем през бюджета, а и с редица закони, които се приемат за подобряване на бизнес средата, улесняване достъпа до обществени поръчки, подготвящото се антимонополно законодателство, а и от самото успокояване на средата разчитаме, че потреблението леко ще се раздвижи и най-накрая, че ще се появят и вътрешни инвестиции, тъй като тази година очакването е, че за поредна година те отново ще намалеят в реално изражение", коментира Петър Чобанов, цитиран от БНР. 

От думите му става ясно, че и през тази година инвестициите ще се свият спрямо предходната, но тенденцията ще се обърне през 2014 г.

Фискални цели

На фона на този растеж управляващите залагат догодина бюджетният дефицит да бъде около 1.46 милиарда лева. Това ще е 1.8% от очаквания брутен вътрешен продукт и представлява известно свиване, след като през тази година в актуализирания бюджет управляващите заложиха дефицит от 2% спрямо БВП.

"Категорично ясно е, че ще се стремим към по-малък бюджетен дефицит. Трябва да покажем ясно, че вървим към фискална консолидация, но тя няма да е идея фикс – ще го направим с ясни приоритети, за да рестартираме растежа", заяви министърът.

Това обаче не е прието с единодушна подкрепа, а част от депутатите в социалистическата партия са разкритикували финансовия министър, че не им позволява да реализират социалните мерки. Те са искали да се допусне дефицит от 2% спрямо БВП или дори да се преработят фискалните правила от Закона за публичните финанси, които не позволяват консолидираният дефицит да надхвърля 2% от брутния продукт, мерен по националната методология.

Минимална работна заплата

Въпреки недоволството на работодателските организации правителството ще повиши минималната работна заплата. Това трябва да стане от началото на следващата година и според финансовия министър увеличението няма да окаже негативно влияние върху българската икономика. Още след сформирането на това правителство синдикатите поискаха минималната заплата да се увеличи, но финансовият министър беше против с обяснението, че трябва да се оцени дали то няма да притисне компании и да увеличи безработицата. Впоследствие министърът отказваше изобщо да коментира повишението, като обясняваше, че то ще е налице само ако се постигне решение в националния съвет за тристранно сътрудничество (съвещателен орган на правителството, работодателските организации и синдикатите).

Реално обаче тристранката няма никаква законова власт и нито парламентът, нито правителството са длъжни да се съобразяват с решенията й. Финансовият министър не посочи изрично, че повишението ще е до 340 лв. при сегашните 310 лв., но лидерът на социалистическата партия Сергей Станишев заяви, че точно това е целта и партията ще работи то да се случи.

И други разходи

За догодина златното швейцарско правило за пенсиониране ще бъде възстановено, декларира още Чобанов. По думите му това ще даде възможност за последователно актуализиране на пенсиите, а за да се намали тежестта върху поколенията, ще бъде замразено увеличаването на пенсионната възраст. Тези мерки обаче ще бъдат комбинирани с промени в пенсионната реформа. Връщането към швейцарското правило вероятно ще стане от юли следващата година.

Коледни добавки тази година ще има само при възможност на бюджета да ги плати. Това ще стане ясно, след като се видят данните от деветмесечието, каза Чобанов.

По думите му финансовото министерство предвижда и повишаване на заплатите в държавния сектор. Цената за това обаче трябва да е вътрешни реформи и съкращения.

 

Левицата ще опита пак да атакува офшорките

Вербалната атака срещу офшорките от началото на лятото ще прерасне в реални законодателни промени, които да се гласуват тази есен и да влязат в сила от началото на 2014 г. Според източници на "Капитал Daily" мерките са договорени между БСП и ДПС и в момента се разработват от депутати на двете партии. Експерти в Министерството на финансите пък помагат с оценки за въздействието, което отделните текстове биха оказали. Очаква се, че едно от ограниченията да е компаниите с офшорна собственост да не се допускат до изпълнение на обществени поръчки. Така управляващите ще отрежат фирми, които опитват да избегнат данъчно облагане и прозрачност на собствеността си, да участват в преразпределението на средства, събрани от данъкоплатците.

Обмислят се и варианти, при които да се затвори възможността регистрирани в България фирми, кандидатстващи за обществени поръчки, да намалят облагаемата си печалба с плащания към офшорни доставчици. Един от вариантите е да се въведе еднократен данък от 10% върху всеки превод към офшорна зона, но законопроект в тази насока още не е готов.
26 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivohammer avatar :-|
  Postmodern Reality
  • - 2
  • + 19

  "номиналният брутен продукт ще бъде 81.56 млрд. лв. при очакван 79 млрд. лв. за тази година. Реалното му увеличение спрямо 2013 г. ще бъде 1.8%."
  Абсолютно изключено! При намаляващи работни позиции, свито потребление и нищожни инвестиции това е просто абсурд!

  Нередност?
 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat
  • + 5

  Ограниченията за офшорките чрез еднократен данък в размер на 10 % от транзакцията е добра идея, както и стремежът за намаляване на дефицита. Интересна е стратегията на Орешарски спрямо външните плащания, предвид факта че той е в основата на успешните операции по външния дълг в периода 1998-2008.

  Нередност?
 • 4
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • - 1
  • + 10

  Притеснителното е, че дори и сега правителството се опитва да си купи евтина любов с раздаване na (заети) пари. Сега като чуят и за ръст догодина, социалистите съвсем ще се забравят!
  Държавата има нужда от сериозни реформи оптимизиращи както разходите така и приходите. Не просто раздаване на пари.

  Нередност?
 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 1
  • + 11

  [quote#0:"К-л"]"Икономически растеж, който ще се движи поравно от съживените инвестиции и потребление... и от самото успокояване на средата разчитаме, че потреблението леко ще се раздвижи и най-накрая, че ще се появят и вътрешни инвестиции... ще го направим с ясни приоритети, за да рестартираме растежа"[/quote]
  ... и прочее неясни червени полит-мантри. А българите верват ли, верват...

  Какви вътрешни инвестиции товарищ Чобанов, какво съживяване на потреблението? С какви пари? Назаем? Милиардите ДДС и мита дължими на НАП събрахте ли? Или още пълним черните каси?

  Нередност?
 • 6
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes
  • - 1
  • + 13

  С това правителство нулев "растеж" ще бъде великолепно постижение. Теглят се заеми без да се знае къде отиват парите, шири се популизъм до дупка, никакво инвестиционно мислене, тоест поощряване на инвестициите, наблюдава се тотално бюрократизиране на финансирането на малкия и среден бизнес...
  Просто не виждам Орешарски да оправдава името си на експерт в нито една сфера на икономическото управление....

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 11
  • + 2

  До коментар [#6] от "GreenEyes":

  Сложи си очилата и ще видиш. Правителството прави точно товма което трябва да се прави за да излезем от кризата в която ни набутаха Флик и Бат Бам.... Седерастите и Деди унищожиха хранителната промишленост ииндустрията така че съживяването ще е по бавно, но това е!!!

  Нередност?
 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 11
  • + 1

  [quote#5:"КЛЮЧАРЪ"]Какви вътрешни инвестиции товарищ Чобанов, какво съживяване на потреблението? С какви пари? Назаем? Милиардите ДДС и мита дължими на НАП събрахте ли? [/quote]
  Ами само в българските банки има 54 млрд.лева спестявания, част от които плачат за инвестиране....
  Милиарди от контрабандата щяха да влязат в бюджета ако Делянчо беше станал шеф на ДАНС, само много се стреснаха чорбаджиите, щото чорбаджия щеше да им гледа в канчетата... нищо ще се компенсира някак си..... :-)

  Нередност?
 • 9
  bzm avatar :-|
  bzm
  • - 1
  • + 2

  Очаква,цървули,правителството!Я ги има,я ги няма/по-вероятното/.На тази държава и трябва ръст от 18%,а пък заплатите да паднат с 38%,пенсионната възраст да се вдигне на 80 г и тез който са в пенсия,да се върнат на работа :)

  Нередност?
 • 10
  bzm avatar :-(
  bzm
  • - 2
  • + 3

  [quote#8:"boby1945"]Ами само в българските банки има 54 млрд.лева спестявания, част от които плачат за инвестиране.... [/quote]

  Плачат,но не милиардите, а банкерите,а после ще плаче тоз който ги е получил.За справка вижте убийството на пишман банкерката от Бургас.Всичките ни банкери са такива,ПИШМАН!

  Нередност?
Нов коментар