Нова схема за такса смет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова схема за такса смет

Нова схема за такса смет

Правителството обеща справедлив начин за определянето й от 2015 г. Бизнесът харесва идеята, общините - не

Десислава Лещарска
9009 прочитания

Фирмите отдавна настояват сумата да зависи от генерирания боклук, а не от оценката на имотите

Един стар проблем, за който бизнесът алармира отдавна, може да намери решение от догодина. Поне такова обещание даде правителството в сряда след заседанието на кабинета. Става въпрос за начина, по който се определя такса смет в повечето общини в България - не на база генериран отпадък, а според оценката на имота. Така дори и за сгради, които на практика не се използват, собствениците плащат такса, чийто размер зависи от това колко луксозен и скъп е имотът.

От 1 януари 2015 г. гражданите и бизнесът ще заплащат реална такса смет – на база количеството генериран отпадък, а не незаконен данък, както е в момента, съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. От думите й стана ясно още, че ще бъде създадена работна група, която да изготви новата методология за формиране на таксата. В нея ще участват представители на сдружението на общините, работодателските организации, финансовото министерство, депутати.

Проблемът е отдавна

В момента общините масово използват изключението в Закона за местните данъци и такси, което им позволява да начисляват такса смет на база данъчната оценка на имота, пазарна цена или балансова стойност на активите, в случай че не могат да определят реалното количество генериран отпадък.

Според работодателските асоциации, които отдавна настояват за промяна на методологията, в момента има общини, където малко на брой, но високотехнологични фирми плащат голяма част от таксата, въпреки че на практика не генерират почти никакъв отпадък. Така на практика общинската такса се превръща във вид имотен данък. Защото по закон таксите би трябвало да покриват стойността на извършената публична услуга.

Недоволни общини

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) обаче не бяха толкова категорични, че решението, което лансира правителството, е взето единодушно от всички заинтересовани страни.

"Искаме да видим реален алтернативен модел за формиране на таксата, както и изцяло нов Закон за местните данъци и такси, настояваме част от подоходния данък от 10% да отива в общинските бюджети", коментира пред "Капитал Daily" Емил Савов, зам. изпълнителен директор на сдружението. По думите му решението, че е необходим нов начин за формиране на такса смет, е обявено от финансовото министерство на съвместна среща като "политическа заявка" и е по-скоро обещание към работодателските организации, които от години настояват за промяната.

"Да бъде изпълнено подобно начинание през 2015 г. е доста оптимистично. Аз не видях нито анализ, нито стратегия за това как ще бъдат изпълнени тези мерки", коментира пред "Капитал Daily" зам.-кметът по финанси на Столичната община Дончо Барбалов. "Правителството очаква общините да открият начина и се страхувам, че като падне тежестта върху тях, това ще бъде за сметка на гражданите", каза още той.

Липсата на ентусиазъм от страна на общините за промяна на модела е разбираема. Просто защото в момента такса смет е един от основните им източници на приходи и има риск от загуба на голяма част от тях. Столичната община например е събрала 121.6 млн. лв. от такса смет за първите девет месеца на тази година, при положение че всичките й данъчни приходи са 166 млн. лв.

Сегашната заявка на правителството със сигурност е в правилна посока. Остава да се случи, новата методика да е смислена и приложима, и общините да не се възползват от промяната като причина за поредно увеличение.

Без отстъпка за коли с катализатори

От 1 януари 2014 г. ще отпадне данъчната отстъпка от 50% за автомобилите с катализатори, съобщи зам.-министър Людмила Петкова. Тя мотивира промяната като "крачка към данъчни облекчения на база екологични показатели". Петкова допълни, че според одобрените в сряда от правителството промени в Закона за местните данъци и такси данъчната отстъпка за автомобили с екокатегория Евро 3 и 4 се намалява от 50 на 30% от дължимия данък. Отстъпката за автомобили с екокатегория 5 и 6 става 50%. Промяната ще привлече между 30 и 35 млн. лева допълнителни приходи към общинските бюджети.

Облекчението за семейства с ипотека оставаМладите семейства няма да загубят правото на данъчно облекчение за лихвите, които са платили по ипотечен заем. И през следващата година с декларациите за доходите си през 2013 г. те ще могат да си намалят дължимите данъци с 10% от лихвите, които са платили по ипотечния си заем през тази година. Облекчението трябваше да бъде отменено с промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица заради наказателна процедура, открита срещу България. Причината беше, че това облекчение досега бе достъпно само за семейства на български граждани, а тези на чужденци, граждани на ЕС, които живеят в България и получават доходи тук, не можеха да се възползват от нея. Премахването на облекчението обаче срещна отпор от социалните партньори и правителството гласува вместо това обхватът на облекчението да се увеличи, така че и чужденците в България да имат право на него.

Фирмите отдавна настояват сумата да зависи от генерирания боклук, а не от оценката на имотите

Един стар проблем, за който бизнесът алармира отдавна, може да намери решение от догодина. Поне такова обещание даде правителството в сряда след заседанието на кабинета. Става въпрос за начина, по който се определя такса смет в повечето общини в България - не на база генериран отпадък, а според оценката на имота. Така дори и за сгради, които на практика не се използват, собствениците плащат такса, чийто размер зависи от това колко луксозен и скъп е имотът.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  sib avatar :-|
  sib

  Брък в джобчето. Нашето. И дав на едни подходящи фирмички. Техни.

 • dalaver3

  Много общини са осъдени от ГИ "СПРАВЕДЛИВОСТ", но не спазват съдебните решения на ВАС.

  http://spravedlivost.net/2011-10-20-11-37-59.html

 • 3
  qmh avatar :-|
  ямх

  нова схема такса смет....те ти булка, спасов ден...от един век
  1.такса смет си е такса смет
  2.данък имот си е данък имот
  .............................................
  данък имот си е данък имот и е 1,6 до 2,4 % от пазарната стойност на имота и се плаща всяка година, както в ЕС, САЩ, Канада и т.н.
  такса смет си е такса боклуци и е добавъчна стойност в/у % от данък имот
  разпределението на двата данъка м/у държава и общини зависи от тяхното участие....и който изгражда инфраструктурата, опазва, благоустроява, полага грижи за района... получава лъвския пай ....това е общината и съответното кметство, което определя и стойността на имота и данъка му
  участието на държавата е минимално, структуроопределящо под форма на европейски инвестиции в съответния район по програми
  .... от ясно, по ясно...за нормални хора, без задни мисли!...
  сори, но българската народопсихология все си мисли, че му е отзад....ясно е, че 500 год. не и стигат
  ПС
  Това казва пазарната икономика, а не препирането на комунистическите тухли в софия и парламента, по скъпи от дубай.....
  подредете си картите/приоритетите/каруцата и всичко, ще ви е наред в бг....можете!


 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  След като такса смет е незаконна, няма ли институция в държавата, която да я протестира и предизвика промяната на нормативната база и методиката веднага?
  Защо правителството декларира, че таксата е определяна в нарушение на законите, ама с обещанието, че от 2015 г (дали?) ще я променят нещата пак стават общоприемливи?
  Хей, омбудсманът Пенчев, събуди се! Ведомостта, на която се подписваш, не е присъствена книга!

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Трудна работа да определеши всяко едно домакинство колко смет изхвърля .... ама трябва да се направи някак си!!!

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Не сме дорасли да плащаме такса смет по този начин. Така само таксата за плащащите ще се увеличи. А неплащащите ще се увеличат.

  Проблемът в момента с таксата е, че е по-голяма от данък сгради и хората си мислят, че не трябва да е така. Прави са - данък сгради трябва да е по-голям от такстата. Просто защото това е данък и в него е включена и поддръжката на инфраструктурата в съответния район.

  Та в момента, не такса смет, а данъка е нисък. Единствено такса смет за фирмите е надут и то доста.

  Данък имоти трябва да е около 1% от данъчната оценка, близка до пазарната цена на имота. При нас данъка е 10% по-нисък и като резултат плащаме много по-големият данък мизерия - инфраструктурата се разпада, отделно плащаме и данък балонирани имоти поради същата причина - всичко е скъпо в България, щото се произвежда и продава в балонирани имоти. Идеален пример, как криворазбраната социалност разбива икономиката ни и я вкарва в спиралата на мизерията.

  http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post_4502.html

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  [quote#6:"mick"]При нас данъка е 10% по-нисък[/quote]

  Грешка: 10 ПЪТИ по-нисък. Особено като се сложи намалението от 50% за основно жилище.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  [quote#5:"boby1945"]Трудна работа[/quote]

  В икономиката, това значи много по-скъпо.

 • 9
  xaristo avatar :-|
  xaristo

  Дано се случи тази промяна и дано се сетят да вкарат казуса разделно изхвърляне на отпадъците. Ако има облекчения за такива домакинства, събираемоста (на рециклируемата смет)ще е далеч по-голяма. Да не говорим за екологичната срана на проблема. В напредналите страни това вече работи и икономиката пести огромни пари от суровини.

 • 10
  sib avatar :-|
  sib

  До коментар [#3] от "ямх":
  Добре казано, ама не съвсем.
  Проблемът тук: "такса смет си е такса боклуци и е добавъчна стойност в/у % от данък имот" е, че техниката "процент върху данък" не отчита реалното количество отпадъци, което един имот генерира, не отчита дали този отпадък е разделен или не, не отчита дали имотът се ползва и дали изобщо има сметоизвозване, обслужващо този имот.

  И още нещо - когато иде реч за пари от данъци и задължителни такси върху имотите на гражданите и фирмите, добре е да е прозрачно как тези пари се разпределят.
  "разпределението на двата данъка м/у държава и общини зависи от тяхното участие...."

  Защо си мисля, че сметосъбирането и сметоизвозването е възложено на частни фирми, или нещо се лъжа?

  ".... от ясно, по ясно...за нормални хора, без задни мисли!...
  сори, но българската народопсихология все си мисли, че му е отзад....ясно е, че 500 год. не и стигат "

  За нас, по-тъпичките, дето така или иначе си съдират от гърба тези необвързани с реалните качества на имотите ни "такси", все пак е добре да ни е ясно:
  По каква логика те се изчисляват и какви са механизмите, с които разполагаме, като собственици и данъкоплатци, да въздействаме върху това;
  По каква логика се разпределят, чрез какви конкурси и при каква печалба се възлага сметосъбирането и сметоизвозването на частни фирми от прелюбезните общини.
  Кой е виновен за твърде очеизвадното бавене на изграждането на достатъчно заводи за преработка на отпадъците, на разстояния от селищата такива, че да бъдат минимизирани разходите.

  Аз досега нито финансов отчет, нито резултат от одит на Столична община и фирмите на Столична не съм видяла. Ако някой ми подскаже къде да намеря публикуван, ще ида да се запозная.

  Но като цяло, общините не обичат да се отчитат пред гражданите си като как харчат парите на последните.

  Разбира се - далеч по-лесно е тези граждани да бъдат обвинени, че са със задни мисли, тъпи, че 500 г. не му стигали и прочее, отколкото да се покаже ясно тази простичка финансова страна на взаимоотношенията на тези граждани с общините.
  Нека общините ги публикуват, пък ние нека сме си тъпи и със задни мисли.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.