Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Богомил Манчев вече е обвиняем

Бизнесменът от енергийния сектор бил давал съвети "на неустановена дата и място"

Преди две седмици бяха претърсени офисите на фирмата на Манчев "Риск инженеринг"
Преди две седмици бяха претърсени офисите на фирмата на Манчев "Риск инженеринг"
Преди две седмици бяха претърсени офисите на фирмата на Манчев "Риск инженеринг"    ©  Юлия Лазарова
Преди две седмици бяха претърсени офисите на фирмата на Манчев "Риск инженеринг"    ©  Юлия Лазарова

Собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев е вече обвиняем. Това потвърди за "Капитал" неговият адвокат Менко Менков. Обвинението срещу Манчев е за това, че на "неустановена дата и на неустановено място и дата, в съучастие с изпълнителния директор на Уорли Парсънс Събин Събинов, чрез даване на съвети, умишлено е улеснил извършване на престъпление от Крум Анастасов - директор на НЕК, да присвои чужди пари".

Наложена му гаранция в рекорден размер – от 1 милион лева, която ще бъде обжалвана пред съда, коментира адвокат Менков. Той уточни, че Манчев е бил обвинен, след като по делото са се сменили петима наблюдаващи прокурори и в крайна сметка обвинението е било съгласувано от командирования от Враца обвинител Емил Петров, който е брат на ръководителя на Столичната следствена служба Петьо Петров, известен сред магистратите като Петьо Еврото. Емил Петров наблюдава и делото срещу собственика на стъкларска фабрика "Рубин" Юрий Ангелов, което е пример за това как държавното обвинение може да се използва за рекет между бизнес конкуренти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
29 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 42

  Русия отказва важни документи по делото "Белене" - изгорели при пожар

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 21


  Русия отказва важни документи по делото "Белене" - изгорели при пожар

  07:45 | 4.10.2013 | България | Красен Николов


  Русия е отказала да предостави важни счетоводни документи, нужни за разследването на българската прокуратура на сделката по купуването на стария реактор от АЕЦ "Белене". Отказът е обяснен с това, че в офис на "Атомстройекспорт" (АСЕ) е избухнал пожар и документите са изгорели. Това научи Mediapool от свои отлично запознати източници в държавното обвинение.

  Информацията не е потвърдена по официален път, защото през последните 3 месеца прокуратурата редица пъти отказва да предостави данни за хода на "брадясалите" енергийни мегадела с оправданието, че все още се работи по тях.

  Делото за злоупотребите около проекта АЕЦ "Белене" започна през март 2010 година. През първите си две години разследването се разклонява в няколко посоки. Най-сериозните две са за продажбата на старото оборудване на площадката на "Атомстройекспорт" и за транспортирането му към Русия.

  Както Mediapool писа през септември м.г., българската прокуратура изпрати до руските власти международна правна поръчка с искане да се представят финансови документи около сделките по продажбата на оборудването и неговото транспортиране. Причината е, че разследващите не успяха да намерят каквато и да е документация в НЕК.

  Точно година по-късно руснаците, които също имат полза наяве да не излиза никаква информация за злоупотреби, очаквано отговарят, че не могат да предоставят данни на държавното обвинение заради пожар в офиса на компанията, която строи атомни електроцентрали.

  Тази част от делото за АЕЦ "Белене" се интересува от продажбата на стария реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката "Шкода" по руски лиценз. След дългогодишен престой на площадката на втората атомна централа и размразяването на проекта през 2004 г., реакторът бе купен от "Атомстройекспорт" като част от офертата й за построяване на два напълно нови ядрени блока.

  Руснаците инсталираха стария реактор в Калининската АЕЦ, където вече работи.

  Той бе оценен на 295 млн. евро от двамата консултанти на подновения проект АЕЦ "Белене" – финансовият "Делойт" и инженеринговият "УорлиПарсънс". Сделката обаче бе сключена за 205 милиона евро от двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян без задължителните разрешения на енергийния министър Трайчо Трайков (принципал на НЕК) и борда на компанията.

  В документацията в НЕК липсва финансова обосновка, която да отговори на въпроса защо оборудването е продадено с 90 милиона евро по-малко от оценката на консултанта. "Делойт" и " УорлиПарсънс" от своя страна нямат лиценз да извършват оценителска дейност на ядрени реактори. Това е първият сюжет по разследването.

  България обаче така и не получава цялата сума от 205 милиона евро от руснаците, защото НЕК се задължава да покрие всички разходи по транспортирането на реактора в Русия. Те се оказват около 60 милиона евро. Документи за извършените разходи отново липсват.

  Кореспонденцията между НЕК и АСЕ се провеждана само с писма, в които руснаците са казвали на българите колко струват различните дейности по транспорта на реактора, а НЕК от своя страна се е съгласявала безкритично. Поради тази причина те са се намирали в Русия допреди обявения от АСЕ пожар.

  Въпреки проваления опит да се искат документи от руската компания, българските власти биха могли да проверят от официални проверими източници какви биха могли да бъдат разходите за транспорта – наем на кораб, влак, обмитяване и транзитни такси.

  Предпоследният щрих към това дело бе добавен през пролетта на 2012 година, когато Агенцията за държавен финансов контрол направи анализ на 14-те анекса по договора между НЕК и АСЕ за дейностите по площадката на АЕЦ "Белене". По тях са платени 90 милиона евро за дейности, които руската компания е трябвало да извърши на строителната площадка. Тогава бе образувано отделно дело, което да разследва тези анекси, но в началото на 2013 година, то бе присъединено към мегаделото "Белене".

  В момента тече спор между Националната следствена служба, Софийската градска прокуратура и Върховната касационна прокуратура дали разследването за анексите трябва да бъде отделено или да остана част от мегаделото, научи Mediapool. Причината е, че по него е събрана значително по-малко информация, отколкото по казуса с продажбата на старото оборудване.

  В същото време не е ясно как ще се отрази всичко това върху хода на заведеното в края на 2011 г. от НЕК срещу АСЕ арбитражно дело в Женева. Българската компания претендира за 61 млн. евро за това, че руснаците не са спазили изискването за изкупуване на цялото старо оборудване от площадката на АЕЦ "Белене". Искът бе заведен като насрещен на внесена преди това от руснаците в Париж претенция за 58 млн. евро заради поръчано от НЕК, произведено и неплатено оборудване за българския ядрен проект.

  След като в края на март 2012 г. обаче България решава официално да спре строежа на АЕЦ "Белене", руският иск набъбна до 1 млрд. евро.

  През последните седмици към разследванията на ядрения проект се появи и нов сюжет. Прокуратурата започна ново дело с мотив, че Народното събрание е прекратило проекта за строеж на втора атомна електроцентрала, но плащанията по проекта са продължили. Заради този случай бяха претърсени офисите на "УорлиПарсънс" и подизпълнителя й "Риск инженеринг" на Богомил Манчев, който получава пари за строителния надзор за поддържане на площадката. Той обясни, че решението на Народното събрание не забранява нищо, защото фирмата му има действащи договори с държавата, които се изпълняват и поради тази причината му се дължат пари.

  Фактът, че проектът е спрян само на хартия , бе известен на изпълнителната власт и българската прокуратура още през миналата година. Самият Богомил Манчев обяви, че делото е "политическата атака”, насочена срещу него, зад която стои човек, висок метър и деветдесет.

  Все още не е ясно дали някое от всички тези разследвания ще приключи с обвинения, съд и присъди. Обществените очаквания за това са огромни, включително и заради нестихващите взаимни обвинения между различните правителства през последните години за корупция, непрозрачни сделки, лобистки натиск и колосални загуби за държавата и нейните данъкопалтци...."

  ©2013 Mediapool.bg към пълната версия »

  Нередност?
 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 14

  Да си припомним кои са някои от главните герои тук, като например кой е братът на обвинителя Емил Петров - Петьо Еврото - например тук, където е посочено само едно от геройствата му:  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1093920

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 10

  После да си спомним как Манчев До сега каза в интервю преди години, че прибрал над 500 милиона по този проект и че има да взима още 500 милиона лева.

  И да съберем 2+ 2!

  Нередност?
 • 5
  anelia99 avatar :-(
  Angelina
  • - 2
  • + 7

  Да се надяваме, че освен обвиняем ще бъде и осъден за присвояването на милиони, но доколкото познаваме родната мудна съдебна система може и да не се получи така.

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 7
  • + 9

  Забележете невероятната арогантност на Богомил Манчев и си отговорете на въпроса откъде един обвиняем в толкова сериозни престъплиния черпи сили за безпардонната си наглост:

  "Бизнесменът посочи, че когато някой е взел решение да спре, той трябва да каже на своя подчинен, със заповед. По думите му ресорният министър не е подписал разпореждане на БЕХ, а от БЕХ не са разписали разпореждане на директора на НЕК. Манчев отново заяви, че няма замразяване на „Белене”, има решение за мораториум, което не е приведено в сила."

  Нередност?
 • 7
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov
  • - 1
  • + 31

  Петима прокурори са сменили, за да дойде от Враца брата на Пепи Еврото и да внесе обвинението.
  Явна политическа поръчка, целта е да се извиват ръце, а не да се търси правосъдие.

  Нередност?
 • 8
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo
  • + 44

  Олигарси си разчистват сметки през бездиханното ни правосъдие, а ние седим отстрани, ръкопляскаме, и подвикваме "а така, а така".

  Нередност?
 • 9
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА
  • - 3
  • + 2

  Менко Менков не менкаше ли и за Цветанов? В смисъл ... да не очакваме да има положително и правдиво развитие на случая.

  Нередност?
 • 10
  zizu avatar :-P
  Zizu
  • - 1
  • + 8

  А Р.Овч. кога?!
  Сигурно другата седмица!
  И няма да има изненадани!

  Нередност?
Нов коментар