Властта започва труден танц с банките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Властта започва труден танц с банките

Властта започва труден танц с банките

Идеите на управляващите да премахнат едностранната промяна на лихвите и повечето видове такси вещаят остър сблъсък с банките и БНБ

Николай Стоянов
18467 прочитания

Неизменно и навсякъде затягането на банковите регулации протича по почти аналогичен сценарий. Политиците излизат със заявка за мащабна реформа, предложенията им поетапно се разводняват и във финалния си вариант новите закони обикновено са половинчати и съдържат достатъчно пробойни. А тежките мерки се отлагат с години.

Това се случи в САЩ със закона Дод-Франк, във Великобритания с изводите от доклада на независимата комисия, водена от бившия главен икономист на Bank of England Джон Викърс, а постепенно и в еврозоната, където се сблъскват и сложните интереси в отделните членки. Това се случи и в България, когато в началото на 2012 г. при управлението на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков се опита да прокара мерки, които да доведат до понижаване на лихвите.

Сега управляващата коалиция от БСП и ДПС отново подхваща темата. И според предварителните проекти за законови промени, с които "Капитал" разполага, тръгва с голяма кошница от доста драстични мерки в отговор на "масово прилагане на порочни практики", както се изтъква в мотивите към предложенията (вижте карето). Разбира се, те отново са само основа за преговори и вероятно банкерите ще се постараят да тушират голяма част от тях с аргументи и лобиране. Засега официални детайли и мнения почти няма, като и от Асоциацията на банките в България, и от БНБ отказаха коментар, преди да се запознаят с официални предложения. "Разбрали сме се да не коментираме нищо, докато няма текстове. До десетина дни ще сме готови с тях, но това не означава, че ще бъдат внесени тогава в Народното събрание. Разбира се, че има разговори с банки, няма да правим нищо насила, очакваме недоволство, но не и съпротива", заяви Румен Гечев, бивш министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, а понастоящем зам.-председател на икономическата комисия в парламента и основен координатор на промените в банковия сектор.

Този път обаче има и причини да се очаква повече твърдост от управляващите. От една страна, сега, след протестите от февруари насам нагласите в обществото са много по-крайни. От друга,  БСП имаше доста категорична позиция по темата преди, а и след изборите и не си остави много място за отстъпление. Правителството също отчаяно се нуждае от популярни мерки или поне да угаси потенциални огнища на напрежение.

Къде са промените

Проектоизмененията в Закона за потребителския кредит (ЗПК) и в Закона за кредитните институции (ЗКИ) са като алманах на всички искания към банковия сектор за повече прозрачност и предвидимост.  Всъщност в тях се съдържат всички нереализирани предложения на Дянков, а именно лихвите по жилищни и потребителски кредити ще се изчисляват само на база пазарен индекс, отмяна на такси в полза на самата банка и вкарване на микрокредитите (под 400 лв.) под регулация в обхвата на ЗПК. А освен това включват и други спорни моменти като отмяна на таксата за предсрочно погасяване, отпадането на привилегията на банките лесно да си изкарват изпълнителни листове срещу неизрядни длъжници и допълнителни надзорни правомощия на БНБ. А също така и както са разписани, мерките вече се отнасят за всички клиенти на банките, което автоматично включва и корпоративните заеми.

Дори само пакетът на Дянков тогава предизвика остра реакция в банковия сектор, така че може да си представим какъв ще е отзвукът сега, ако предложенията останат в този вид и първоначалните неофициални мнения загатват за буря.

За лихвите и таксите

"Има нормални пазарни еволюции, които ни карат да променяме практиката си", коментираха банкери по повод на предлаганото пълно отпадане на таксата за предсрочно погасяване. Като разумен и приемлив се оценява таван на размера й около 1-2%. Такова е било и едно от предложенията им при срещите преди лятната отпуска на депутатите. Тогава е имало няколко срещи, в резултат на които се е стигнало до мнение да се изготвят промени, които да се обсъдят взаимно. Имало и предложение от банките да се въведе абсолютна давност при събиране на вземания – ако до 10 години банката не може да си събере вземането от свой длъжник, го отписва.

Като логично се определя и формирането на лихвения процент от пазарен индекс + надбавка, но със задължителното допълнение да се отчитат спецификите на местния пазар. Има се предвид фактът, че банките в България нямат възможността да се финансират директно от европейските финансови пазари (където се формира EURIBOR) на 0.5% лихва например, както кредитните институции от еврозоната, или директно от ЕЦБ. Възможностите за ресурс отвън са от кредитни линии от международни финансови институции (ЕБВР, ЕИБ, KfW и др.) и банките майки, която банка има такава. И в този случай ресурсът отвън идва на около 3-4% лихва.

В сектора се коментира, че впечатлението, което остава от подготвяните промени, е, че целта е осигуряване на бизнес на адвокати и нотариуси. Като преки ефекти от евентуално прилагане на проектите в този им вид като действащи закони се прогнозира увеличение на лихвите и силно свиване на кредитирането. Например предвид изискването промяна на лихвите по кредити да стават само при съгласието на клиента очакванията са още в първоначалния вид на договорите да се залагат максимално високи нива.

В БСП обаче разчитат на това, че банките няма да оскъпят или спрат кредитирането вследствие на мерките, защото ще им е забранено да го правят едностранно по вече отпуснатите кредити, от една страна, а от друга - все пак имат нужда да привличат допълнително клиенти.

Реално обаче има сериозна опасност сметката просто да не излезе. Грубо казано, една банка има два основни начина да генерира паричен поток – нетен лихвен доход и нетен доход от такси и комисиони (разбира се, има и други източници като приходи от дивиденти, финансови операции и т.н., но за българските класически търговски банки те са с по-малка важност). С тези постъпления трябва да се покрият сравнително фиксираните административни разходи, както и обезценките на несъбираеми вземания, и да остане печалба за банката. Нетният лихвен доход се свива и при растящите в условия на криза обезценки това изяжда рентабилността на банките.  Ако на банките им се отнеме възможността да лавират в приходната част (и да, да прехвърлят част от риска и загубите си на редовните си клиенти) това може да доведе до загуби и декапитализация на сектора. И със сигурност при тази опасност те биха предпочели да вдигнат лихвите по кредитите или да насочат ресурсите си към по-доходоносни и съответно по-рискови инвестиции.

За регулаторът и банките

Промените в тази област като цяло срещнаха по-малко критики на първо време. Всъщност като най-куриозно в банковия сектор приеха дописването, че БНБ има право да налага надзорни мерки при застрашаване интересите не само на вложителите, а и на кредитополучателите. Класическата основна цел на банките е грижа за спестяванията и слагането на допълнителна отговорност може да ги постави в конфликт. Освен това текстът би могъл да се тълкува, че на кредитополучателите се осигурява законово възможността да не си връщат кредита, ако решат, че са застрашени интересите им, коментираха банкери. Разбира се, това е по-скоро детайл, който може да се изчисти лесно, доколкото явно идеята на промените е била по-скоро да се вмени на БНБ отговорност за защита и на кредитополучателите.

По мнението на банкери обаче част от ролите, които се приписват на централната банка като регулатор с новите изменения, противоречат на европейските директиви.

В мотивите си авторите на предложенията изтъкват, че прилагането на синхронизираното с европейското законодателство и поведението на регулатора - Българска народна банка, предпоставиха масово прилагане на порочни практики.

"Срещу тях с годините БНБ или не реагира, като изтъква мотиви за правото на саморегулиране, на самостоятелна вътрешна политика и на независимост при вземането на управленски решения от банките, или издава предписания, които в повечето случаи са пренебрегвани от банките. От наложените практики  и от липсата на адекватна реакция от БНБ се ощетяват интересите на потребителите на основните банкови услуги - вложители и кредитополучатели. С предлаганите промени се цели преодоляване на тези проблеми и гарантиране на защитата на потребителите", се казва още в мотивите.

За обезпеченията

Макар да не фигурират в конкретните предложения, в медиите се лансираха и идеи, ако кредитът стане необслужван, вземането на банката да се ограничи до обезпечението. Или иначе казано, като се продаде то, ако събраната сума е недостатъчна да покрие задължението на клиента й, то да се счита за погасено. Тази идея се приема с притеснение в банковите среди.

Източници от БСП потвърдиха, че тази идея се обсъжда, но от партньорите от ДПС са против. Според тях така или иначе обезпеченията покриват над 100 и дори 120% от стойността на заема. Практиката обаче е такава, за да се намали рискът от падащите цени на имотите и стагниралия пазар. Освен това банките имат и сериозен запас от имущество за продан, чиято цена е паднала под стойността на отпусканите заеми.

Нормална реакция при такава промяна би била банките да поискат допълнително обезпечение от клиентите си по нови (а където имат възможност и по стари) заеми, което ще затрудни достъпа до кредит.

Въпрос на пазарлък

Оттук нататък е въпрос на време картите да бъдат официално поставени на масата и да започнат преговори. Финалната версия на политиците трябва да е готова до десетина дни, а след това да се изслушат и мненията на банките и регулатора. В БСП не крият, че очакват твърда съпротива от банките, но се надяват до края на годината промените да са факт.

Добрата новина е, че този път целите са поставени по-ясно и принципно, като акцентът не е върху нивата на лихвите и стимулирането на икономиката, а върху равнопоставеността и справедливостта във взаимоотношенията между кредитор и кредитополучател. Увеличаващата се критична маса от спечелени дела срещу банки показва, че нуждата от изчистване на регулациите вече е наложителна.

Сега трудната част ще е управляващите да излавират успешно между заплахите банковият сектор да се разклати и реалната опасност това да се случи. Нивото на политическа еквилибристика наистина трябва да е високо.  БСП и ДПС трябва да намерят тънкото въже на правилното решение, което минава върху две дълбоки пропасти. Едната е на популизма. Огромното недоверие към това управление може да изкуши управляващите да въведат прекалено силни регулации, които да нанесат много повече вреди, отколкото ползи. Другата пропаст е да се поддадат прекалено на аргументите на банките и обещанията им да останат без покритие. Регулацията на банковите кредити е наистина важна тема за много хора и заявките от БСП и ДПС до момента не оставят никаква възможност за даване на заден. Бездействието е вече невъзможно. Остава да видим дали това управление ще намери правилните стъпки над двете пропасти, или шумно ще се сгромоляса в някоя от тях.

По темата работиха Елена Старидолска и Валентина Илиева.

 
Основните промени

За потребителите:

-          задължително ползване само на пазарен индекс (като LIBOR или EURIBOR) с фиксирана надбавка при плаващите лихви, а не на референтен лихвен процент, изчисляван от самата банка

-          важните условия вече трябва да са вписани и в договора (изчерпателно посочване на видовете разходи (не както досега общо разходите), размер и критерии, които могат да доведат до промяната и последици при предсрочното му прекратяване

-          при промяна на лихвен процент или такса клиентът се уведомява предварително и тя влиза в сила само ако той се съгласи

-          отмяна на такса за предсрочно погасяване, а при потребителските кредити изрично се разписва, че кредиторът няма право на неустойка (досега имаше изключения)

-          изчерпателно посочване на условията за промени на договора. Промените имат действие за клиента само ако той се е съгласил с тях в дадения му достатъчен срок.

-          Въвеждане на таван за наказателната лихва при просрочие до законовата (ОЛП + 10 пр. пункта)

-          Малките потребителски кредити (под 400 лв.) се включват в разпоредбите на ЗПК и започват да се надзирават наравно с останалите.

-          При депозитите също важните условия вече трябва да са вписани и в договора (изчерпателно трябва да се посочва при какви условия е възможна промяна на лихвата и евентуалните последици при предсрочното му прекратяване).

За банките и БНБ:

-          Допълнителни изисквания към членовете на управителните органи на банки (да няма актове за груби нарушения на банковото законодателство и да не е освобождаван от такава длъжност поради принудителна мярка от БНБ)

-          При лицензиране и промени банките да предоставят на БНБ и общите си условия, и тарифите към клиентите, като тя има право да изиска промени в тях

-          Разширяване на правомощията на БНБ за отнемане на лиценз, когато банката или управляващите я са "допуснали извършването на системни нарушения на този закон (ЗКИ) и на актовете по прилагането му"

-          БНБ може да поиска от банката да представи доказателства за верността на фактите, съдържащи се в информацията до клиентите, рекламните материали и публичните изявления на членовете на управителните и контролните органи на банката или на лицата, работещи по договор за нея.

-          Банките трябва да съхраняват информация за актове, жалби, рекламни материали и кредитни досиета за улесняване на надзора от БНБ

-          БНБ може да прилага надзорни мерки не само когато банката, управата и акционерите са извършили действия, застрашаващи интересите на вложителите.

-          Изваждане на банките от чл 417 от ГПК, който им даваше равни на държавата и общините при изваждането на изпълнителен лист и да прибегнат към осребряване на имуществото на длъжник само на база на счетоводните си книги.

 

Неизменно и навсякъде затягането на банковите регулации протича по почти аналогичен сценарий. Политиците излизат със заявка за мащабна реформа, предложенията им поетапно се разводняват и във финалния си вариант новите закони обикновено са половинчати и съдържат достатъчно пробойни. А тежките мерки се отлагат с години.

Това се случи в САЩ със закона Дод-Франк, във Великобритания с изводите от доклада на независимата комисия, водена от бившия главен икономист на Bank of England Джон Викърс, а постепенно и в еврозоната, където се сблъскват и сложните интереси в отделните членки. Това се случи и в България, когато в началото на 2012 г. при управлението на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков се опита да прокара мерки, които да доведат до понижаване на лихвите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

60 коментара
 • 1
  simval avatar :-|
  simval

  Жална ни майка щом "специалисти" от сорта на Гумен Речев изпълзяха за да ни пишат законите.

 • 2
  york6711 avatar :-|
  Йордан

  задължително ползване само на пазарен индекс (като LIBOR или EURIBOR) с фиксирана надбавка при плаващите лихви, а не на референтен лихвен процент, изчисляван от самата банка
  - важните условия вече трябва да са вписани и в договора (изчерпателно посочване на видовете разходи (не както досега общо разходите), размер и критерии, които могат да доведат до промяната и последици при предсрочното му прекратяване.

 • 3
  arnautsky avatar :-?
  arnautsky

  Чудно БНБ защо е в единия отбор?

 • 4
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  А не може ли просто лихвен процент и толкоз?
  Никакви такси, комисионни и прочие, просто лихвен процент!

 • 5
  nikolay_uk avatar :-?
  Николов

  "Проектоизмененията в Закона за потребителския кредит (ЗПК) и в Закона за кредитните институции (ЗКИ) са като алманах на всички искания към банковия сектор за повече прозрачност и предвидимост. Всъщност в тях се съдържат всички нереализирани предложения на Дянков"

  Ама като беше тук се скъсаха да го плюят.

 • 6
  izabell avatar :-|
  izabell

  Добре е при стабилна банкова система,а ние имаме уверения,че нашата се доближава до такава,да се остави лихвата да е плаваща.

 • 7
  val71 avatar :-|
  val71

  Протестиращите може и да не могат да го бутнат това правителство, но банките като едното нищо ще се справят и то с лекота...

 • 8
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Мили Боже, ОТНОВО опит за професионален поглед в изданието? Да не би фиеста-та да е нанесла пукнатини в репутацията на КАПИТАЛ и издателите да са се светнали, че колят "златната си кокошка"?

  А за регулациите на банковият пазар - крайно належащи и потенциално полезни за сегашното управление!

 • 9
  zaffirov avatar :-|
  Zaffirov

  Румен Генчев пише закони за банковото дело. Тези банков run ли искат?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.