Остри критики на идеята за данък "слънце"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Остри критики на идеята за данък "слънце"

Точно преди година производителите на зелена енергия излязоха на протести срещу изземването на приходите им чрез такса достъп, която съдът после отмени

Остри критики на идеята за данък "слънце"

Мярката може да ликвидира сектора, смятат депутати и инвеститори

Георги Жечев
8276 прочитания

Точно преди година производителите на зелена енергия излязоха на протести срещу изземването на приходите им чрез такса достъп, която съдът после отмени

© Георги Кожухаров


Предложението за нов данък върху приходите на фотоволтаичните централи, което дойде от Българския енергиен холдинг (БЕХ), беше разкритикувано от депутатите като твърде рискована мярка за покриване на финансовия дефицит в държавната енергетика. Инвеститори пък видяха груба държавна намеса, опит за фалиране на бизнеса им и прехвърляне на проблеми от държавни към частни компании.

Данък НЕК

На 26 септември изпълнителният директор на БЕХ Боян Боев е изпратил писмо до парламента и Министерството на икономиката и енергетиката, в което предлага държавата да обложи с 30-процентен данък приходите от производство на електричество от слънце (фотоволтаици), за да се да се подпомогне Националната електрическа компания (НЕК) и да се даде възможност за по-ниски цени на енергията за домакинствата. В предложението има противоречие - в мотивите се говори за възобновяема енергия, а в разписания законов текст се споменават само слънчевите централи.

В писмото мярката е аргументирана с подобни практики в Чехия, Франция и Гърция, които през последните години също изпитаха рязко нарастване на зелените мощности. Идеята идва точно когато Върховният административен съд се произнесе и последните дела на ВЕИ производители срещу такса достъп. Тя изземваше до 40% от приходите на централите и до обявяването й за незаконна от сектора бяха събрани над 300 млн. лв.

Другото предложение е като цяло да се намали производството на възобновяема енергия чрез ограничения при диспечирането на мрежата. Освен това според холдинга годишната квота за изкупуване на енергия от "местни първични енергийни източници (на гориво)" трябва да се удвои. Това може да се тълкува като реверанс към централите на въглища или биомаса. БЕХ предлага още и да се отмени задължителното изкпуване на ток от зелени мощности и когенерации, свързани към разпределителните мрежи на EVN, CEZ и Energo-pro.

Въпреки че писмото е адресирано до Рамадан Аталай (ДПС) като председател на енергийната комисия в парламента, в петък той отказа да коментира, преди официално да се запознае с текста.

Риск от дела и фалити

Идеите на БЕХ не срещат подкрепа сред другите народни представители, защото данъкът ще доведе до изостряне на проблемите. "Това е ликвидационна мярка, особено ако се комбинира с ограничение на производството", коментира пред "Капитал Daily" Явор Куюмджиев от БСП, който е зам.-председател на комисията по енергетика в парламента. По думите му не са дооценени рисковете от съдебно обжалване на такъв данък и от ситуация, в която държавата отново да бъде принудена да връща пари, какъвто е случаят в Испания. Освен това според депутата около 60% от инвеститорите в България са чуждестранни и могат да си търсят правата по Закона за насърчаване на инвестициите. Отрицателен ефект би имало и върху банките, които кредитират сектора.

Според Делян Добрев от ГЕРБ би било много трудно данъкът да бъде обоснован. "Основното опасение е, че прехвърлянето на пари от бюджета към НЕК може да се изтълкува от Европейската комисия като държавна помощ", каза пред "Капитал Daily" депутатът, който беше енергиен министър в кабинета "Борисов". И Куюмджиев, и Добрев бяха категорични, че зелените централи трябва да участват на пазара за балансираща енергия и да плащат при свръхпроизводство или недостиг спрямо предварителния график. Така могат да се наберат около 300 – 400 млн. лева годишно, изчисли червеният депутат. Друга възможност е да се използват приходите от продажба на парникови квоти, каквото предложение беше внесено през юни от БСП и ДПС.

Заради пускането стотици мегавати соларни проекти през 2012 г. БСП обвини правителството на ГЕРБ, че е създало хаос. Включените към мрежата съоржения обаче са с договори, подписани по Закона за възобновяемите източници от 2007 г. и поправките му от 2008 г., обясни Добрев, насочвайки упреците към тройната коалиция.

Най-острите реакции

Логично критики към идеята дойдоха и от инвеститорите във възобновяема енергия, които за пореден път се оплакаха от непоследователните политики към сектора. "Подобно решение би довело до фалит на цял един сектор и допълнителна дестабилизация на общия икономически климат в страната", обявиха в официално становище от Българската фотоволтаична асоциация (БФА). Според съобщението данъкът би поставил под въпрос инвестиции за над 3 млрд. евро. От организацията настояват за международен одит на държавния холдинг. "Без публично да се покаже истината за финансовото състояние на БЕХ, не може да се търсят каквито и да било решения за оздравяване и устойчиво функциониране на сектора", пишат още от фотоволтаичната асоциация.

Инвеститорите във вятърни мощности видяха злоупотреба с власт и груба държавна намеса в електроенергийния пазар. Предложението на БЕХ е обезпокоително и "ако бъде осъществено, ще предизвика нова вълна от съдебни дела и окончателно унищожаване на доверието на инвеститорите", се казва в съобщение на Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). С представените идеи, твърдят от организацията, БЕХ се опитва да забави реформите в енергетиката и да прехвърли финансовите проблеми под шапката на холдинга върху другите пазарни играчи.

Предложението за нов данък върху приходите на фотоволтаичните централи, което дойде от Българския енергиен холдинг (БЕХ), беше разкритикувано от депутатите като твърде рискована мярка за покриване на финансовия дефицит в държавната енергетика. Инвеститори пък видяха груба държавна намеса, опит за фалиране на бизнеса им и прехвърляне на проблеми от държавни към частни компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  "Мярката може да ликвидира сектора, смятат депутати и инвеститори"


  Чудесно. Едни мошеници по-малко. Ние сме в състояние да извратим всяка хубава идея. Да ходят да се гръмнат и депутатите и инвеститорите. Спекулативните инвестиции често се провалят - няма какво да мрънкат.

 • 2
  blade1 avatar :-|
  blade1

  Тук не става въпрос за спекуланти, а в по-голямата част за нормални инвеститори, които държавата е привлякла с някакви мерки. И точно сега, когато цената на тока от фотоволтаиците пада, искат да ги ударят с извънреден данък. Не се прави така.

 • 3
  ksto avatar :-|
  ksto

  Бях си забранил да се обаждам.... Не би...

  Даже не знам откъде да почна и как да се изразявам. Сигурно ще е и хаотично и смесено - хем сериозно, хем с яд, ама не става и без ирония и сарказъм.... Ще почна с Делянчо. (не може уважително и възпитано, макар,че ми се иска).
  За какви договори бълнува през 2007-2008-ма? Че 90% от сегашните "фотоволтаични бизнесмени" в ония години думата "фотоволтаика" не я знаеха.....
  Сега общо - И към ЕСО, и към НЕК, и към МИЕТ - Делянчо, и към БЪЛГАРСКАТА ФОТОВОЛТАИЧНА АСОЦИАЦИЯ.

  Някой да е чел План 2010 - 2020, което май е официален и май отговорен и май задължаваш документ, касаещ развитиетието на ел. производствените мощности и мрежите за пренасянето на продукцията им?????

  Имаше един Ачо преди време, дето беше вечно изненадан.... Чета и преценям, че не е бил само той.... Ама така са се изненадвали всички вкупом..... И сега пак.

  БЕХ предлага изненада -30%..... данък в полза на НЕК!!!!!
  И пак всички са изненадани, ама неприятно. Как так? За това ли плащахме луди пари под масата? Затова ли всички си затваряхме очите и ни пускахте напреки на закони, правилници, планове....???? Затова ли направихме на луди сумат ти главни архитекти, кметове и безброй чиновници? Затова ли направихме (????) инвестиции за над 3 милиарда (бреей, милите!!!!)

  Не е ли логично същата тази асоциация да попита (се самопопита), защо 2011-2012 (първото шестмесечие) никой не погледна Плана 2010-2020, да се почеше между палците на краката си най-отгоре и си направи анализите - кой-кога-защо-как и какво се случи и следствията от тази причино-следствена връзка....

  Продължавам да твърдя, че 90% от така наречените инвеститори и собственици (най-вече страна) в предварителни и окочателни договори за присъединяване на "фотоволтаични централи" към мрежите на разпределителните фирми и НЕК, не могат да изпишат закона на Ом (във вида му от 8-ми клас), не са чували за законите на Кирхов, мъчително се опитват да проумеят понятията "балансиращи мощности", режими на работа на енергийната система, дневни, нощни, минимални и върхови натоварвания......

  ОК. Те не са виновни (може би), ама насреща им нали са били "специалисти". С власт, със закони и правилници и с нормативи и с наука и с опит и традиции?????? И С ПЛАН 2010-2020 В КРАЙНА СМЕТКА???????

  Бяха ортаци в рушветите - сега са стръвни врагове! КЛАСИКА!!!!

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#2] от "blade1":
  'И точно сега, когато цената на тока от фотоволтаиците пада, искат да ги ударят с извънреден данък.'

  Ами тогава да зкриват старите и скъпи и пущат по-евтините с 40% по-ниска цена.

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Да, българска "фотоволтаична" идилия!
  И задаващи се поредни циркове в Парламента.
  А в това, че:

  "Продължавам да твърдя, че 90% от така наречените инвеститори и собственици (най-вече страна) в предварителни и окочателни договори за присъединяване на "фотоволтаични централи" към мрежите на разпределителните фирми и НЕК, не могат да изпишат закона на Ом (във вида му от 8-ми клас), не са чували за законите на Кирхов, мъчително се опитват да проумеят понятията "балансиращи мощности", режими на работа на енергийната система, дневни, нощни, минимални и върхови натоварвания...... "

  аз също съм убеден!

  Не случихме не само с политици, управници, правителств, парламенти, прокуратура и съд, служби, медии, олигарси,..., но и с "фотоволтаични" експерти и инвестотори, явно.
  Но и тези явно не ходят по тази земя, след като не виждат какво се задава. Защото самозапалването на хората е първата фаза на крайното отчаяние и гняв на хората...

 • 6
  tet avatar :-|
  tet

  Една държава има суверенно право да определя данъците съгласно своите нужди. Или не е така?

 • 7
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#2] от "blade1":
  И как точно пада цената?
  Както почна тази есен да е студена, до зимата тези инвеститори задно с депутатите ще си събират багажа май. Не че поне половината депутати не са и "инвеститори" в тези фотоволтаици. Наистина има договори, но приближаваме големия форсмажор - ПАРИ ЗА СМЕТКИ няма. И за да не стане както с другите "инвеститори" в Кипър, добре е да си договорят взаимни компромиси, защото крайните решения на принципа на махалото са жестоки. Вярно, ще намалеят парите за платени статии, но като гледам вече Капитал взема мерки, цената му е с 20% по-скъпа.

 • 9
  ksto avatar :-P
  ksto

  Не данък 30%, мито трябва да се въведе!
  Слънцето изгрява от изток.... От към не ЕС.... няколко часа извън границите.... Носи енергия - значи стока, значи - мито.... И Привечер... пак.
  Малеййййй какви сметки ще са... каква администрация... да смята - кога е извън БГ, кога е над БГ, кога над ЕС кога извън. И кога, колко мито трябва да се събира от гаднярите, дето вземат стоката слънчеви лъчи без да са мислили, че тряба да плащат!!!
  Даже и акциз трябва да се сложи!!! Че как иначе..... Според мен едно 120-150% ще им е малко. И 85% право на ползване и гаранция за през нощта.Ми как. Утре ако решим, може да го закрием, или да фърлим облаци върху тез дето не плащат..... Да му мислят.....

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Инвеститори пък видяха груба държавна намеса, опит за фалиране на бизнеса им..."

  >>> Като не искате да ви се меша държавата - излизайте на свободен пазар и продавайте на пазарна цена, а зеления сертификат да ви е зелената набдавка. Когато разхвърляхтерушвети наляво и надясно, за да нахлузи държавата на гражданите раздутите ви цени с 25 години задължително изкупуване, тогава не видяха държавна намеса. Сега ви отрязаха цените и веднага "държавна намеса", хе-хе...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK